Biszkopt: 6 jajek 3 łyżeczki cukru wanilinowego 100g cukru 90g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15g kakao Krem: 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% Poncz: 200 ml wrzątku 3 łyżki kawy 60 ml likieru amaretto 50ml wódki 7ml aromatu migdałowego Dodatkowo: kakao czekoladowe ziarenka kawy Wykonanie(...)Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 36 x 30 cm i piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić
Szalona Kuchnia Ewelinyjajek 180 g cukru 135 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowo - morelowy: 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 puszki moreli w syropie, każda o wadze netto po odsączeniu 240 g 1 galaretka morelowa, brzoskwiniowa lub pomarańczowa + 150 ml wody 2 - 3 łyżki cukru pudru Nasączenie(...)się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie oprószyć ją cukrem wanilinowym lub cukrem pudrem. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem śmietankowo - morelowy: Odsączyć na sitku
Opowieści z piekarnikaśmietankowego serka kanapkowego (u mnie Twój Smak) 120 g cukru 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 125 g serka mascarpone 100 g słodkiej śmietany 30- 36% 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: mini pianki marshmallow (najlepiej białe) masa marcepanowa lub masa cukrowa Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy serek śmietankowy(...)ostrożnie przenosimy do wystudzenia na kratkę, a formę na muffiny wypełniamy nowymi papilotkami i nakładamy pozostałe ciasto. Z masy marcepanowej lub masy cukrowej przygotowujemy główki owieczek. Mini pianki kroimy nożyczkami kuchennymi na pół. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno (najlepiej w niewielkim naczyniu), dodajemy mascarpone oraz cukier puder do smaku. Powstały krem nanosimy na babeczki. Zaczynając od krawędzi, układamy pianki, przecięciem
Smaki Na Talerzuwiaderka) 250 g ricotty lub mascarpone 2/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 cukier wanilinowy (16g) drobina olejku pomarańczowego lub startej skórki z pomarańczy jajko 50g białej czekolady owoce do dekoracji (u mnie Formę na muffinki wypełnić papilotkami (12 szt.). Ciasteczka siekamy i przekładamy do papilotek. Twaróg mielimy, dodajemy serek, cukier, cukier wanilinowy, proszek budyniowy, skórkę pomarańczową(...)się ta i to o wiele szybciej bo niecałą minutę ;). Wierzch serniczków smarujemy czekoladą i układamy na nią pokrojone owoce. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Serniki Tagged: biała czekolada , borówka amerykańska , brzoskwinia , budyń śmietankowy , cukier , granat , kiwi , mascarpone , mini serniczki , omiomiom , oreo , ricotta , skórka pomarańczowa
Mam apetyt na ...Scroll down for recipe in English. Składniki: (tortownica o średnicy 20 cm.) 3 jajka 200 g. cukru pudru 1,5 szkl. mleka 3 łyżki żelatyny 500
Delicious PlaceBeza: 6 białek w temperaturze pokojowej, szczypta soli, 330 g cukru pudru, 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej krem: 250
królestwo garówIstnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach. Składniki: 500
Kulinarny karnet Christopheraprzekroić na 3 blaty. Syrop do nasączenia ciasta 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki wody 3 łyzki cukru Truskawki umyć, odszypułkować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać cukier, wymieszać. Zagotować. Ściągnąć z płyty i przestudzić. Wystudzony syrop odcedzić. Masa śmietanowo - truskawkowa 400 g śmietany 36% do ubijania 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru (lub więcej
Pełny talerzCiasto przekładamy do foremki (22x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 30 -35 min. Po upieczeniu dostawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. (Ja składniki podzieliłam na pół i upiekłam dwa osobne blaty) składniki na krem z michałkami: 250 g czekoladek Michałki 500 g serka mascarpone(...)grubych oczkach wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się. wykonanie ciasta: Pierwszy blat nasączmy kawą. Smarujemy dżemem. Wykładamy całą masę michłkową. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy równomiernie masę z bitej śmietany. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej
Domowy Smak JedzeniaKakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny wiśnie z nalewki(...)ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% 250g serka mascarpone GRUSZKI: Gruszki obrać i pokroić na ósemki wycinając gniazda nasienne. Wino zagotować z wodą i goździkami. Włożyć cząstki gruszek i gotować 5min. Odstawić wszystko do wystudzenia. BISZKOPT. Mąki przesiać
https:KKuchniaMniamfirmy zajmującej się Fotografią Kulinarną i tak oto powstała jej oficjalna strona, na którą serdecznie Was zapraszam pod adres www.ilonakoziol.com Mam nadzieję, że Wam się spodoba! :))) SKŁADNIKI NA CIASTO (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 i 1/4 mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masła 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej (użyłam(...)brązowego cukru 1/4 szklanki cukru (zwykłego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 400 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru (dałam 4,5 łyżki) 1-2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (zamiennie używam kropli miętowych z apteki, około 1,5-2 łyżeczek do smaku
Słodko-Słony Świat Ilonyokoło 9 sztuk) 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru + do prószenia 1 łyżeczka soku z cytryny 2 małe jajka 3/4 szklanki mąki pszennej ( u mnie tortowa Młyny Stoisław ) 1 łyżka mleka 2 łyżki wiórek kokosowych 2-3 brzoskwinie olej kokosowy do smażenia (u mnie 2 łyżeczki) Przygotowanie: Do miski przekładam mascarpone, wbijam jajka, dodaję sok z cytryny(...)użyć miksera na małych obrotach, masa jest gęsta (i taka ma być)). Następnie dodaję mąkę i łyżkę mleka, znów wszystko dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe, znów mieszam. Ciasto jest gęste, ale powinno odchodzić od łyżki, którą będziemy nakładać placki na patelnie. Jeśli tak nie jest należy dokładnie je pomieszać (serek „zmięknie” lub dodać jeszcze łyżkę mleka
Słodkie okruszkiciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki. Idealnie sprawdzi się w przypadku przełamania słodyczy bezy, ale z owocami, w wersji solo i w innych wypiekach również świetnie się komponuje. Jego słodkość i konsystencja zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb. Na końcu podałam Wam przykłady wykorzystania kremu. Polecam. 250g serka mascarpone
Di gotujeciasto bez pieczenia, które znane jest również pod nazwa 3 bit. Bardzo proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. SKŁADNIKI: OKOŁO 250 G HERBATNIKÓW 1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY 2 -3 ŁYŻKI CUKRU, OPCJONALNIE, DO DOSŁODZENIA MASY BUDYNIOWEJ 500 ML MLEKA 200 G MASŁA SZCZYPTA SOLI 500 G PUSZKA MASY KAJMAKOWEJ 500 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 – 36 % 250 G SERKA MASCARPONE(...)ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ PUSZYSTĄ MASĘ. GOTOWĄ MASĘ BUDYNIOWĄ WYLAĆ NA HERBATNIKI I WYŁOŻYĆ NA NIĄ NASTĘPNĄ WARSTWĘ HERBATNIKÓW. PRZYGOTOWAĆ BITĄ ŚMIETANĘ. ŚMIETANĘ UBIĆ WRAZ SERKIEM I CUKREM. WYŁOŻYĆ NA OSTATNIĄ WARSTWĘ HERBATNIKÓW, POSYPAĆ POKROJONYMI KRÓWKAMI. CIASTO SCHŁODZIĆ W LODÓWCE PRZEZ KILKA GODZIN. NAJLEPIEJ ZOSTAWIĆ JE TAM NA NOC. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitaniesamowicie smaczny.Serdecznie polecam na mniejszą i większą okazję. Składniki: Upiec biszkopt czekoladowy U mnie jest ciasto czekoladowe,1,5 porcji z tego przepisu http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-czekoladowe.html Uwielbiam to ciasto bo można zrezygnować całkowicie z nasączenia a tort będzie wilgotny.Jednak ja dodatkowo blaty nasączyłam wiśniówką. Maliny w galaretce: 2 galaretki malinowe 3 szklanki wrzącej wody ok 2 szklanek malin(...)galaretki.Ciasto przeciąć na 3 części,nasączyć i na pierwszy blat wylać galaretkę z malinami.Przykryć drugim blatem,nasączyć,wsadzić do lodówki. Masa straciatella: 1 l śmietany 36% 1 serek mascarpone czekolada deserowa lub gorzka śmietan-fix 4 łyżki cukru pudu Mocno schłodzoną śmietanę ubić,dodać cukier puder i śmietan- fix. Na samym końcu dodać serek mascarpone.Można
Niespełnione zdolności kulinarne