ciasto z serkiem mascarpone - 5160 przepisów (strona:195/344)

Zapiekanka makaronowa na słodko 175

Czasami przychodzi ochota na słodkie. Ciasta piec nie chciało mi się, ale zapiekankę makaronową na słodko zrobiłam. Bardzo lubiana szczególnie przez dzieci. Szybka kolacja lub obiad jak wolicie. U mnie była na obiad. Do zapiekanki można wykorzystać serek ricotta lub mascarpone. Ja zrobiłam z twarożkiem. Jeśli lubicie rodzynki można je dodać. Moje dzieciaki jednak za nimi nie przepadają więc pominęłam

O kuchni z uczuciem
Ciasto a'la Ferrero Rocher 6043

ubitej piany, dodajemy stopniowo całą mąkę, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 25x40 wyłożonej papierem i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół. Krem Rocher: 400 g serka mascarpone 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady ½   szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych

kulinarnyswiatdomi
Tarta grzechu warta 75

mąki szczypta soli szczypta cukru 250 g masy krówkowej 250 g serka mascarpone 50 ml sosu czekoladowego 100ml śmietany 30%   Sposób przygotowania: Z mąki,jaja,tłuszczu zagnieść ciasto.Dodać cukier i sól.Zawinąć w folię spożywczą delikatnie rozwałkować w schładzać w zamrażarce ok.30 minut. Następnie wylepić ciastem formę i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni

Wielki apetyt
Deser truskawkowy 3223

Deser truskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie

Smakołyki Bereniki
Wiśniowo - śmietanowy tort na ciemnym biszkopcie. Mężu sto lat z okazji urodzin. Z nami oczywiście jeśli tylko chcesz ;) 174

silami powstał swojski, domowy torcik urodzinowy. Kto szuka inspiracji do domowych wypieków okazjonalnych serdecznie zapraszam do lektury. Składniki: biszkopt (przepis znajdziecie również u mnie) 400ml śmietany 30% 400 gram serka mascarpone 1 miseczka gęstego kisielu wiśniowego z całymi owocami (również mojej produkcji) 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady dobrego gatunku sok wiśniowy (50 ml) esencja rumowa Przygotowanie: Biszkopt przygotowujemy i pieczemy(...)owocami. Na kisiel rozprowadzamy równomiernie krem. Krem przygotowujemy w następujący sposób : schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i waniliowy do smaku. Na koniec dodajemy stopniowo serek mascarpone. Ubijamy jeszcze chwilę na wolnych obrotach i krem gotowy. Ja preferuję kremy mało słodkie. Po nasączeniu i przełożeniu kremem wszystkich warstw tort gotowy. Wierzch dekorujemy wedle upodobań - u nas: warstwa

Kuchnia po mojemu
,,Makaronikowe bałwanki’’ 99

skórką i mięciutkim wnętrzem. Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci bałwanków. Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną(...)rękawa cukierniczego wyciskamy krążki w kształcie bałwanków większy makaronik o średnicy około 3 cm i mniejszy, stykający się z nim, o średnicy około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej

Podróż w kulinaria
Ciasto "Orzeszek" bez pieczenia 3229

Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam!  SKŁADNIKI: Krem orzechowy: 350 ml śmietany kremówki 30% 10 dag zmielonych orzechów włoskich ½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych 5 łyżek kremu orzechowego np nutella 2 listki lub łyżeczki zwykłej  żelatyny Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)herbatniki a na końcu cienkim strumieniem płynną żelatynę, delikatnie na niskich obrotach miksera mieszamy. Krem śmietankowy: Mascarpone i śmietankę prosto z lodówki umieszczamy w misie miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Foremkę o wymiarach 23/27 cm wykładamy pergaminem do pieczenia, na dnie układamy warstwę kakaowych herbatników, rozsmarowujemy połowę orzechowego

Wanilia i Kardamon
Torcik z bananami 256

pieczenia Masa kawowa: 650 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 120 ml wrzątku Dodatkowo: 3 banany Poncz: 150 ml mocnej kawy Polewa: 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 10 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie(...)kawowej rozpoczynamy od połączenia żelatyny wraz z kawą. Mieszankę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone, aż do utworzenia sztywnej masy. Dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy aż składniki połączą się. Wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i nasączamy mocną

Kolizje Smaków
Ciasto kakaowe z malinami w kremie 159

łyżki kakao  2 łyżki oleju  2 łyżki wody  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Krem: ok. 250 ml śmietany kremowej 36% 125 g serka mascarpone cukier puder wg uznania Poncz: ok. 300 ml naparu mocnej kawy  ewentualnie ok. 100 ml likieru kawowego  + kilka okrągłych biszkoptów  gorzkie kakao  maliny Przygotowanie : Jajka ubić z solą(...)wmieszać łyżką Masę przelać do natłuszczonej blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Piec w temperaturze 180*C przez około 30 min. Schłodzić, przekroić na dwie części Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć więcej niż połowę masy. Na masie ułożyć maliny, przykryć drugim blatem Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane

Proste Potrawy
Muffinki z kremem Oreo 114

pieczenia 4 łyżki kakao 160 g cukru 150 ml napoju gazowanego typu Pepsi 100 ml oleju 2 jajka Krem z ciasteczkami Oreo: 600 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 5 płaskich łyżek cukru pudru 150 g ciasteczek Oreo (pokruszonych na drobne okruszki) Do dekoracji: 12 szt. ciasteczek Mini Oreo Zaczynamy od przygotowania babeczek. Wszystkie(...)misce umieścić wszystkie mokre składniki - roztrzepane jajka, Pepsi i olej. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko - tylko do połączenia się składników. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki (fot.1) . Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem - czy na pewno babeczki dobrze się dopiekły. Wyjąć i odstawić

Świat Ciasta
Tartaletki z truskawkami i mascarpone 163

startą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie podzielić je na 6 części, każdą rozwałkować i wylepić dno i boki foremek na tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.       Nadzienie: 250g serka mascarpone, 175g truskawkowego serka homogenizowanego, łyżeczka soku

Z miłości do słodkości
Ciasto Kubuś 255

żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 165 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny. Krem budyniowy: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś(...)stężenia. Masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki przełożyć do miski, zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Masę wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Czekolady zetrzeć na tartce na grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem, rozprowadzając równomiernie. Ciasto schłodzić

kulinarnyswiatdomi
Sernik na zimno z truskawkami 352

Podczas sezonu truskawkowego nie może u nas zabraknąć sernika na zimno z dodatkiem truskawek:)) Tym razem zrobiłam najzwyklejszy sernik na zimno na biszkoptach wypełniony truskawkami. Całość

Z miłości do słodkości
Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym 141

Babeczki powstały poprzez modyfikację przepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą. Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady(...)płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu waniliowego Krem kawowy: 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas

Mania Gotowania
Tort piernikowy 167

jajek 1/2 szklanki cukru 200 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną(...)pueczenia, przełóż do niej ciasto i piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Składniki na krem powinny być schłodzone. Do miski przelej śmietanę, dodaj szczyptę soli i miksuj, aż uzyskasz sztywną pianę, W międzyczasie dodawaj cukier. Następnie dodaj serek mascarpone i przez ok. 20 sekund doładnie wymieszaj

365 dni dookoła kuchni