mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Jak zrobić tort lawendowy w stylu ombre? Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć(...)serek mascarpone i miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną. Na koniec wsypujemy dwie saszetki ŚmietanFixu (lub innego utrwalacza do śmietany) i miksujemy do całkowitego wymieszania. Krem przykrywamy i wkładamy do lodówki. Borówki myjemy dokładanie i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Na pierwszy blat nakładamy cienką warstwę kremu i przykrywamy o ton jaśniejszym kolorem. Powtarzamy ze wszystkimi spodami. Gotowe ciasto
CiastkozercyW dzisiejszym przepisie chciałam połączyć moje dwa ulubione włoskie przysmaki, deser tiramisu i cytrynowy likier limoncello , który na blogu pojawił się jakiś czas temu. I tak
La grande e la piccola cuocazasmakowało mi żadne ciasto, że w ciągu dwóch dni zjadłabym je całe sama :D chyba lepszej recenzji pisać nie muszę... a!! to nie tylko moje zdanie :) Koniecznie spróbujcie! Składniki (mała blaszka 20x20 lub 20x25 lub tortownica 22-24 cm): Masa jasna: 200 ml śmietanki kremówki 30-36% śmietan-fix (opcjonalnie) 250 g serka mascarpone 2 białe czekolady (2x100g(...)szybciej się ubiła. Następnie dodać mascarpone, rożpuszczoną białą czekoladę, a na końcu płatki. Wymieszać. Masa ciemna: Czekolady rozpuścić. Śmietankę ubić tak samo jak do jasnej masy, dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć herbatniki, następnie jasną masę, znów herbatniki, ciemną masę i wierzch ciasta posypać płatkami. Ciasto wstawić do lodówki, aby stało się stabilne, a herbatniki
Malinowo w kuchniwyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut do tzw suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Podzielić ciasto dwa blaty. Z górnej części blatu skroić delikatnie górę. Pokruszyć ją palcami na drobno. Posłuży do dekoracji boków tortu. cytrynowy krem sok wyciśnięty z 3 cytryn 2 żółtka 2 jajka 3/4 szklanki(...)dokładnie rózgą kuchenną, a następnie zagotować na wolnym ogniu stale mieszając. Gotować aż krem będzie gęsty w formie budyniu. (Około 2 minut) Ostudzić. 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone cytrynowy ugotowany krem (przepis powyżej) 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować, a następnie stopniowo dodawać krem cytrynowy
O kuchni z uczuciemśmietanki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cappuccino ½ szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru pudru 1,5 - 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wyłożyć ciastem formę. Wstawić formę z ciastem ponownie do lodówki na 20 minut(...)czasu nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę lub ryż w celu obciążenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem: Przygotować esencję cappuccino – tzn. proszek wymieszać z gorącą wodą. Wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, następnie połączyć z serkiem mascarpone, a następnie
Fabryka pomysłówzrobię na sylwestra i które będę z ochotą zajadać. W końcu trafiłam na to tiramisu – a czemu nie? Niby mój żarłok nie przepada za kawą, ale co tam, to ciasto ma być dla mnie ;) Ostatecznie zrobiłam je z podwójnej porcji (wyszły dwie duże keksówki)… i sama prawie nic nie zjadłam, tak szybko się rozeszło! I smakowało WSZYSTKIM! Nawet mojemu anty(...)czymś świadczy :D Składniki: 4 żółtka Słodzidło (u mnie z braku innego – ok. 300g fruktozy, ale może być każdy inny – do smaku) 1/3 szklanki pełnotłustego mleka 250g serka mascarpone (w temp. pokojowej) 1 kubek śmietany 30% lub 36% ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Niecałe ½ szklanki mocnej kawy (może być więcej lub mniej, w zależności od tego, jak bardzo kawowe
Jak gotować i nie zwariowaćDzisiaj zapraszam Was na delikatny, puszysty sernik polany czekoladą. A Wy lubicie serniki? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Składniki 1 kg sera (może być z wiaderka lub półtłusty 3 – krotnie zmielony) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % lub 36 % ¾ szklanki drobnego cukru 6 jajek 4 łyżki mąki pszennej laska wanilii (opcjonalnie) Dodatkowo(...)śmietanki 30 lub 36 % 3 łyżki drobnego cukru tabliczka gorzkiej czekolady Instrukcje Ser przekładamy do miski dodajemy cukier, śmietankę, mascarpone, ziarenka z wanilii i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo po jednym dodajemy całe jajka. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę przesianą przez sitko. Masę wylewamy na tortownicę (spód smarujemy cienko masłem) o średnicy 28 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego
To co lubię - gotuję i polecamPyszne, pachnące pomarańczami i ukoronowane delikatnym, pomarańczowym kremem, zrobionym na bazie kremówki i mascarpone . Dodana do babeczkowego ciasta, starta skórka z pomarańcza sprawi, że pomarańczowy aromat uderzy Was już w momencie otwierania piekarnika. Mam nadzieję, że sami się przekonacie, iż zjadanie ich to prawdziwa pomarańczowa przyjemność . SKŁADNIKI (na 12 sztuk babeczek): 250 g. mąki pszennej 2 jajka(...)jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju skórka starta z jednego pomarańcza SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru sok z 3 dużych pomarańczy skórka starta z dwóch pomarańczy Przepis: BABECZKI: Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z jednego pomarańcza. Nagrzewamy piekarnik
Domowe TortyCzeko - ciacho to nic innego jak czekoladowy biszkopt z kremem kakaowym i polewą z ... czekolady! Ciasto pieczone w keksówce - idealna porcja na spotkanie w gronie najbliższych. Polecam dla miłośników czekolady a dzisiaj upieczone z okazji Walentynek 💕 Składniki (forma 11x30): - biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru trzcinowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 90 g czekolady mlecznej (tabliczka) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - krem czekoladowy ok. 200 ml śmietanki kremówki 36% 150 g serka mascarpone 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru - polewa: 3 łyżki śmietanki 36% 90 g białej czekolady (tabliczka) 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka
Alutka-Gotujeskładniki: 2 dojrzałe banany 250 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru wykonanie: Banany miksujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Śmietankę
Domowy Smak Jedzeniacałym dniu naszło mnie jeszcze na upieczenie ciasta. Właśnie czekam aż piekarnik zasygnalizuje koniec, by wyciągnąć kruche ciasto z truskawkami z piekarnika, ale Wam jeśli nie macie owoców, podrzucam przepis na deser, który nie wymaga pieczenia, owoców i wymyślnych składników. Słodkie, smaczne i znikające z patery w błyskawicznym tempie- ciasto na wzór 3 bita, którego tak uwielbiacie. Sprawdźcie koniecznie(...)24x36cm Krem budyniowy: ½ l mleka 2% 150g cukru kryształu 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g miękkiego masła min.82% Krem śmietanowy: 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 100g cukru pudru Ponadto: Jedno większe opakowanie herbatników maślanych (ok 50 sztuk) Jedno mniejsze opakowanie herbatników kakaowych ciemnych (ok 25 sztuk) 1 puszka masy krówkowej Sposób przygotowania Puszkę
Kuchnia w czekoladziepiekarnika i studzimy. Krem z białymi michałkami – krem z białymi michałkami : 250 ml śmietany kremówki 30/36% 90 g białej czekolady, połamanej 150 g serka mascarpone, schłodzonego 1-2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie 5 białych ”Michałków”, bardzo drobno posiekanych ok 40 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych (opcjonalnie) W małym rondelku(...)wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy całość. Krem wkładamy do lodówki
Słodki Pomysłłyżka proszku do pieczenia Masa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 4 szt. gruszek 8 kostek czekolady gorzkiej zielona posypka waflowa Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś(...)Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Masę waniliową podzielić na 2 części. Do 3/4 masy dodać pokrojone w kostkę gruszki i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać, natomiast pozostały krem pozostawić sam. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta przełożyć całą masę
Ciastka - domowe słodkościważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów. Wykonanie: Jajka lekko ubijam, dodaję mascarpone. Mieszam dokładnie, aż serek połączy się z jajkami. Ewentualnie dodaję esencję z wanilii bądź inny pachnący dodatek. Dodaję proszek do pieczenia, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste. Z ciasta formuję 6 kulek. Układam na blasze
SaganekMoje pierwsze trufle i na pewno nie ostatnie. Są idealne również na prezent. Składniki: - 4 wafle Lusette czekoladowe - 4 wafle Lusette mleczne - 250 g
Kulinarne życie