ciasto z serkiem mascarpone - 5160 przepisów (strona:196/344)

,,Makaronikowe bałwanki’’ 93

skórką i mięciutkim wnętrzem. Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci bałwanków. Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną(...)rękawa cukierniczego wyciskamy krążki w kształcie bałwanków większy makaronik o średnicy około 3 cm i mniejszy, stykający się z nim, o średnicy około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej

Podróż w kulinaria
Ciasto "Orzeszek" bez pieczenia 3223

Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam!  SKŁADNIKI: Krem orzechowy: 350 ml śmietany kremówki 30% 10 dag zmielonych orzechów włoskich ½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych 5 łyżek kremu orzechowego np nutella 2 listki lub łyżeczki zwykłej  żelatyny Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)herbatniki a na końcu cienkim strumieniem płynną żelatynę, delikatnie na niskich obrotach miksera mieszamy. Krem śmietankowy: Mascarpone i śmietankę prosto z lodówki umieszczamy w misie miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Foremkę o wymiarach 23/27 cm wykładamy pergaminem do pieczenia, na dnie układamy warstwę kakaowych herbatników, rozsmarowujemy połowę orzechowego

Wanilia i Kardamon
Torcik z bananami 245

pieczenia Masa kawowa: 650 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 120 ml wrzątku Dodatkowo: 3 banany Poncz: 150 ml mocnej kawy Polewa: 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 10 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie(...)kawowej rozpoczynamy od połączenia żelatyny wraz z kawą. Mieszankę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone, aż do utworzenia sztywnej masy. Dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy aż składniki połączą się. Wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i nasączamy mocną

Kolizje Smaków
Ciasto kakaowe z malinami w kremie 152

łyżki kakao  2 łyżki oleju  2 łyżki wody  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Krem: ok. 250 ml śmietany kremowej 36% 125 g serka mascarpone cukier puder wg uznania Poncz: ok. 300 ml naparu mocnej kawy  ewentualnie ok. 100 ml likieru kawowego  + kilka okrągłych biszkoptów  gorzkie kakao  maliny Przygotowanie : Jajka ubić z solą(...)wmieszać łyżką Masę przelać do natłuszczonej blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Piec w temperaturze 180*C przez około 30 min. Schłodzić, przekroić na dwie części Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć więcej niż połowę masy. Na masie ułożyć maliny, przykryć drugim blatem Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane

Proste Potrawy
Muffinki z kremem Oreo 105

pieczenia 4 łyżki kakao 160 g cukru 150 ml napoju gazowanego typu Pepsi 100 ml oleju 2 jajka Krem z ciasteczkami Oreo: 600 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 5 płaskich łyżek cukru pudru 150 g ciasteczek Oreo (pokruszonych na drobne okruszki) Do dekoracji: 12 szt. ciasteczek Mini Oreo Zaczynamy od przygotowania babeczek. Wszystkie(...)misce umieścić wszystkie mokre składniki - roztrzepane jajka, Pepsi i olej. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko - tylko do połączenia się składników. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki (fot.1) . Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem - czy na pewno babeczki dobrze się dopiekły. Wyjąć i odstawić

Świat Ciasta
Tartaletki z truskawkami i mascarpone 154

startą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie podzielić je na 6 części, każdą rozwałkować i wylepić dno i boki foremek na tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.       Nadzienie: 250g serka mascarpone, 175g truskawkowego serka homogenizowanego, łyżeczka soku

Z miłości do słodkości
Ciasto Kubuś 245

żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 165 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny. Krem budyniowy: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś(...)stężenia. Masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki przełożyć do miski, zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Masę wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Czekolady zetrzeć na tartce na grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem, rozprowadzając równomiernie. Ciasto schłodzić

kulinarnyswiatdomi
Sernik na zimno z truskawkami 347

Podczas sezonu truskawkowego nie może u nas zabraknąć sernika na zimno z dodatkiem truskawek:)) Tym razem zrobiłam najzwyklejszy sernik na zimno na biszkoptach wypełniony truskawkami. Całość

Z miłości do słodkości
Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym 133

Babeczki powstały poprzez modyfikację przepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą. Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady(...)płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu waniliowego Krem kawowy: 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas

Mania Gotowania
Tort piernikowy 155

jajek 1/2 szklanki cukru 200 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną(...)pueczenia, przełóż do niej ciasto i piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Składniki na krem powinny być schłodzone. Do miski przelej śmietanę, dodaj szczyptę soli i miksuj, aż uzyskasz sztywną pianę, W międzyczasie dodawaj cukier. Następnie dodaj serek mascarpone i przez ok. 20 sekund doładnie wymieszaj

365 dni dookoła kuchni
Brownie CzEkolAdoWe ze SłoNym MasŁem OrzeChwYm 176

Ciasto: 3 jajka 0,5 kubka oleju 0,5 kubka mleka 0,5 kubka maślanki 1 tabliczka czekolady 2łyżki dobrej jakości kakao szczypta soli 1,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki tortowej 0,5 kubka mąki z ziaren amarantusa 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 0,5 słoiczka masła orzechowego z kawałkami orzeszków 1 op serka mascarpone(...)słodkie mleko z masłem mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, stopniowo dolewamy mokre składniki  Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do foremki masło orzechowe mieszamy z cukrem oraz mascarpone, układamy łyżką na cieście wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika, pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka po ostudzeniu polewamy czekoladą i posypujemy kolorowymi cukierkami

Luźna Kuchnia
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 432

jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 torebka budyniu czekoladowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2  łyżeczki żelatyny 15 sztuk białych "Michałków" Dodatkowo: ok. 30 sztuk herbatników zwykłych 5-10 dkg białej czekolady do dekoracji 1. Obrane, oczyszczone gruszki(...)lodówki. Teraz można zacząć robić krem. 4. Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Cukierki pokruszyć lub drobno pokroić. Serek rozetrzeć z łyżką cukru pudru. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce serek mascarpone ( ma to trwać nie za długo- dosłownie chwilkę, bo masa może się ściąć). Na koniec wlać cieniutkim strumieniem przestudzoną ale jeszcze

Maślane ciasteczko
Leśny mech 194

ciasto mnie naprawdę zaskoczyło. I nie tylko mnie, bo również moją mamę, siostrę, męża i tatę :) Jest niesamowite, zarówno z wyglądu jak i w smaku. Nazwę ma nieprzeciętną i bardzo pasującą do rzeczywistego efektu końcowego, pięknie będzie się prezentować zarówno na stole świątecznym, jak i urodzinowym czy imieninowym. Smak obłędny, szpinak nadaje mu nieco specyficznej goryczki, która bardzo wzbogaca całość(...)stopni. Po wystudzeniu ściąć wierzch i pokruszyć. Do roztartego serka mascarpone dodać dwie łyżki śmietany i delikatnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, pod koniec dodać słodzidło oraz sok z cytryny. Połączyć obie części masy przy pomocy łyżki (nie miksować!). Masę śmietanowo-serową wyłożyć na spód i obsypać dokładnie pokruszonym ciastem, udekorować czerwonymi owocami. Smacznego! Tosia i jej kuzyni byli

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kajmakowe love 149

samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty (będą cienkie, około(...)dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony. Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30% mocno schłodzone  250 gr serka mascarpone mocno schłodzonego 4 małe banany 400 gr kajmaku (1 puszka) kakao 20 ml soku z cytryny W misie miksera umieścić śmietanę i mascarpone, ubić na sztywny krem. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na parterze, posmarować cienką warstwą kajmaku (ok 1/4 puszki). Banany

moj przepis na
Śmietankowy tort z żurawiną 193

robiłam z okazji przyjęcia mikołajkowego, na które zaprosiliśmy całkiem sporo gości – więc ciasto też musiało być słusznych rozmiarów. Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm. Jest połączeniem aromatycznych puszystych biszkoptów pieczonych z dodatkiem mielonych goździków, cierpkiego musu ze świeżej żurawiny i delikatnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Całość doprawiamy prażonymi orzechami laskowymi i galaretką w cukrze(...)serek mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy porcję kremu. Do środka tortu powinniśmy zużyć ok. połowy przygotowanego kremu. Na krem nakładmy pokrojone orzechy i galaretkę w cukrze. Przykrywamy kolejnym blatem. Biszkopt to bardzo delikatne ciasto, dlatego

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania