wówczas śmierć głodowa. Zróbmy sobie taki dzień jutro. Ale niech to nie będzie nasz ostatni dzień w życiu – przygotujmy się wcześniej do tego lenistwa. Zróbmy sobie całą blachę ciasta marchewkowego. Będziemy je jeść i obejrzymy sobie wszystkie odcinki Gry o tron , które wyciekły do internetu. Chociaż bez Renliego i Oberyna to już nie to samo… Składniki: 1 szklanka(...)szczypty soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 szklanka startej marchwi (1-2 korzenie) 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów 2 garści rodzynek 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 2-3 łyżki cukru orzechy i suszone morele do przystrojenia Wykonanie: Jajka utrzyjcie w mikserze z cukrem, aż zrobią się białe i puszyste. Dolejcie powoli olej
GRUBY WAŁEKjego przygotowanie, bo nie przepadam za szpinakiem. Ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło - ma wyjątkowy delikatny smak, zachwycający zielony kolor, a szpinak nie jest tu dominujący :) Z przygotowanych składników przygotujecie ciasto o średnicy 23 cm . Zapraszam do przygotowań! Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 200 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 3/4 szklanki(...)tortowej 220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu Składniki na masę mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru skórka otarta z 1/2 cytryny Dodatkowo: czarna porzeczka lub jagody CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Szpinak rozmrażamy, następnie dokładnie odciskamy
My Culinary Artinny dzień roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ). Robi się je szybko i łatwo, a efekt powala. Są to moje ulubione babeczki. Słodki smak smak ciasta z pomarańczową nutą przełamuje kwaskowata malina. Wszystko dopełnia kremowa polewa z białej czekolady. Dekoracja z czekoladowych jajeczek to miły bonus. POLECAM " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)serka mascarpone (czubate) 1 paczka jajek czekoladowych* (opcjonalnie) Sposób przygotowania Babeczki Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Do suchych składników dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, jajka, maślankę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać (łyżką lub trzepaczką) na jednolitą masę. Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta
Wypieki i Rumieńceśmietanki, mascarpone oraz malin plus biszkopt z przepisu od mojej mamy. Nam smakowało! Składniki : Ciasto : Składniki : * 6 jajek * 2 szklanki mąki * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka ubijać na puszystą masę, dodając po trochę cukru. Ja ubijam około 5 minut. Mieszam mąkę z proszkiem i powoli ubijając, dodaję do masy jajecznej. Wylewam ciasto do tortownicy(...)użyłam 4 oraz jeden do ozdoby. Każdy blat trzeba nasączyć syropem z szklanki wrzątku, łyżki cukru oraz soku wyciśniętego z połowy cytryny. Krem : * 2 małe śmietanki * opakowanie serka mascarpone * 500 g świeżych malin * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Maliny myję, przesypuję cukrem pudrem i miksuję na dość gładką masę. Kremówki ubijam na sztywno, gdy jest ubita, zmniejszam obroty
Magiczne Życie Martyktórzy lubią chrupiące dodatki. SKŁADNIKI (tortownica 22cm) Biszkopt : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa stracciatella : 500ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 70g startej lub pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady Do nasączenia blatów: s zklanka mocnej kawą z łyżką cukru(...)patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Masa straciatella: Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy do połączenia składników, dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny miksujemy
RAROSSApopularne ostatnio, pyszne i proste w wykonaniu ciasto, które z pewnością zachwyci Waszych domowników i gości :) Delikatne, niezbyt słodkie i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Najważniejsze, by do ciast użyć dojrzałych, żółtych bananów, z nimi smakuje ono najlepiej :) Bardzo polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 4 łyżki wody 2 łyżki oleju Masa śmietanowa: 350 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru + 2 galaretki cytrynowe 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego 5 długich bananów sok z 1 cytryny 75 g gorzkiej czekolady Jajka ubijać
Domowa cukiernia EwyDzisiaj deser dla zabieganych lub dla tych, którzy lubią proste rozwiązania. Z bananem, pokruszonymi herbatnikami, kremem z serka mascarpone i kajmaku. Przygotowanie go nie zajmuje dużo
Oryginalny smakJeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch
Oryginalny smakwymieszać szpatułką, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić na 3 blaty, po około 2 cm każdy. Składniki na krem czekoladowy: 500 gr serka mascarpone schłodzonego 200 ml śmietany 30% 50 gr gorzkiej
moj przepis nawymieszać szpatułką, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić na 3 blaty, po około 2 cm każdy. Składniki na krem czekoladowy: 500 gr serka mascarpone schłodzonego 200 ml śmietany 30% 50 gr gorzkiej
moj przepis na13.10.2019 Ten wspaniały włoski deser krąży u nas w rodzinie od około 2002 roku. Trzymając się ściśle przepisu zawsze wychodzi pyszne. Tajemnica tkwi w kremie z
gotuj ze mnąprzekroić biszkopt na 2 części. Krem śmietankowy: 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki(...)szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 porcje wielkości ziarnka grochu różowego barwnika (używałam barwnika w żelu Wilton) 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 500 gr malin 1/4 - 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 3 białka (około 120 gr) w temperaturze pokojowej, białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać
moj przepis naSkładniki Ciasto: 1100 g mąki 500 ml mleka * 200 g masła 4 pełne łyżki mascarpone-ok.120-140g 4 jajka 12 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 2 szczypty soli 1,5 litra jagód 4-6 łyzki cukru pudru Lukier: 1 pełna szklanka cukru pudru(...)mocno kleić się do rąk, podsypujemy je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. Gotowe ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 28 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem
w mojej kuchnikalorii i jeszcze więcej radości w jedzeniu tego mega pysznego ciasta. Biszkoptu nie nasączałam, bo był wilgotny. Więcej przepisów na ciasta i torty znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. źródło przepisu słodkiefantazje.pl Biszkopt orzechowy Składniki na tortownicę(...)serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 400 g śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone, kajmak i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wody i poczekać aż napęcznieje.Podgrzać lekko, ale nie gotować i wlać cienkim strumieniem do kremu stale miksując. Dodatkowo 100 g zmielonych orzechów włoskich 150 g kajmaku orzechy włoskie do dekoracji Ciasto
O kuchni z uczuciemłyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli Masa jabłkowa: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru 1 op. galaretki cytrynowej Masa orzechowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 wafelek orzechowy typu Princessa (ok. 40 g) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka(...)dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Masa orzechowa: Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy zmielone na mąkę orzechy włoskie oraz pokruszonego wafelka i mieszamy łyżką do połączenia składników. Bita śmietana: Do schłodzonej śmietanki dodajemy cukier
Kuchnia MagdaLeny