Moje pierwsze trufle i na pewno nie ostatnie. Są idealne również na prezent. Składniki: - 4 wafle Lusette czekoladowe - 4 wafle Lusette mleczne - 250 g
Kulinarne życieużyłam Helio ). Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na gładką masę, dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Nic się nie przejmujcie, jeśli masa się zważy:) Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej
Z miłości do słodkościNagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę - niekoniecznie Krem z białej czekolady: z 500 ml. śmietanki tu zostawiamy pół szkl. 250 g serka mascarpone 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru
Kubki smakuwysypujemy masę ciastkową. Uklepujemy równo i odstawiamy do lodówki. Serki mascarpone wykładamy do miski i miksujemy z cukrem pudrem (należy to zrobić szybko, aby serek nie zmienił konsystencji). Gdy masa będzie jednolita dodajemy nutellę i wszystko razem dokładnie łączymy. Ser wykładamy na spód, wyrównujemy i posypujemy orzeszkami. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej
ChilliJemyprzez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 3 blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 330 l śmietany kremówki 70 g cukru pudru 1 galaretka truskawkowa
Domowy Smak Jedzeniasoli masa: 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 500 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 150 draży w kształcie jajeczek dowolna posypka (opcjonalnie) Wielkano cne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut
Słodka StronaBezy nie są ulubioną moją słodkością, ale mam w domu ich smakoszy. Dlatego dziś skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Iwony i zrobiłam bezowy torcik. SKŁADNIKI: 250g
Kuchnia Beatyblachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st.). Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 10 minut. Warstwa szpinakowa:200 g świeżego szpinaku3 ząbki czosnku2 łyżki masła250 g mascarpone1 łyżka serka kremowegosól, pieprz, sok z cytrynyNa patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek i dusić(...)minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić 2-3 minuty aż szpinak zwiotczeje. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć. Ostudzony szpinak zmiksować z mascarpone i serkiem kremowym dodając sok z cytryny. Warstwa chrzanowa:200 g serka kremowego (o temp. pokojowej)mały słoiczek chrzanuSerek wymieszać dodając chrzan w ilości zależnej od upodobań.Warstwa łososiowa:200 g wędzonego łososiaskóra otarta
UgotujmyTo.plstopionego masła/ margaryny Kasia Masa serowa: 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość
Mia Cucina Sofietamąki pszennej 25 g kakao beza: 2 białka 105 g cukru 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej mus kawowy: 200 g serka mascarpone 100 ml mocnej kawy 3 listki żelatyny 200 ml śmietany kremówki (38%) 65 g cukru pudru mus karmelowy: 150 g cukru 3 listki żelatyny 250 ml śmietany kremówki(...)serka mascarpone nasączenie: 50 ml mocnej kawy kawowy krem maślany: 2 białka 130 g cukru 170 g miękkiego masła 2 łyżki mocnej kawy dodatkowo: marcepan plastyczny Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki i kakao przesiać, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDeser, który przygotujecie w nieco ponad 30 minut – i to łącznie z posprzątaniem:) Co prawda moim zdaniem ani to sernik, ani tiramisu, ale… nie
Smaki Na Talerzukremem malinowym i kakaowym biszkoptem. Ciasto jest wilgotne, delikatne i bardzo smaczne. Idealne do popołudniowej kawki ;) BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wrzątku szczypta soli SERNIK WANILIOWY: 500 g zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru(...)blaty, uzyskując około 3 łyżek okruchów. Biszkopt lekko nasączyć naparem z mocnej herbaty. W czasie, kiedy piecze się biszkopt można przygotować sernik. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony twaróg, serek mascarpone i cukry zmiksować. Odłożyć 3 łyżki tego słodkiego sera, a do reszty dodać mąkę ziemniaczaną i jajka. Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Przelać do formy o wymiarach
https:KKuchniaMniammąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( creme) 2 łyżki cacao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jasna : 2 śmietany 30% po 330 ml każda opakowanie serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady masa ciemna: 2 śmietany 30% po 330 ml każda 2 łyżki żelatyny 7 łyżek cappucino karmelowego wierzch(...)180przez 20 minut. masa jasna: Czekoladę dobrze schłodzić , posiekać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodać mascarpone. Do ubitej masy wsypać posiekaną gorzką czekoladę. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto. masa ciemna: Śmietanę ubić z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Do ubitej masy dodać cappucino. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na jasną
Darcia w kuchnibudyniowym Składniki – ptysie: Mąka – 1 szklanka Jajka – 4 sztuki Masło – ½ kostki Woda – 1 szklanka Składniki – krem: Mleko – 700 ml Wanilia – 2 laski Masło – 1 łyżka Mąka ziemniaczana – 4 łyżki Mascarpone – 250g Cukier – ½ szklanki (cukier można zastąpić ksylitolem) Wykonanie – ptysie: W garnku roztopić masło, a następnie dodać do niego wodę. Do garnka wsypać mąkę i bardzo energicznie całość mieszać, aż masa(...)zachowując odstępy minimum 3cm. Ciasto piec w 200 stopniach przez 20 minut, aż będą miały ładny złoty kolor. Wykonanie – krem: 600 ml mleka zagotować razem z cukrem, masłem i nasionami laski wanilii. W reszcie zimnego mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gdy masa przestygnie, wymieszać ją z serkiem mascarpone. Ptysie przekroić na pół
Kuchnia Bon Appetitpostaram się zrobić nowy, specjalnie dla Was. Tymczasem, niech ten tort bedzie dla Was wizualną inspiracją. Jest przepyszny. Biszkopty są mocno nasączone ponczem truskawkowym a krem na bazie mascarpone i bitej śmietany nadaje całości lekkości i puszystości. Jedna warstwa biszkoptu przełożona jest frużeliną truskawką, dzięki czemu tort nabiera wyrazistości w smaku. Jeśli macie ochotę polecam przełożyć dwie warstwy biszkoptu frużeliną(...)papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy i zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygniecia. Następnie wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż, uzyskując 3 blaty. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy
Made By Mom And Sondekoracji, do polewy i ukrytych w formie galaretki, imitującej sernikowe serce. Całość pachnie nie tylko tymi czerwonymi skarbami, ale również kwiatami czarnego bzu, z których sokiem osłodziłam masę serową. Ciasto wywołało szereg ochów i achów u koleżanki, do której je zabrałam. Przyznała mi się później, że późnym wieczorem zjadła jeszcze jeden kawałek, bo po prostu nie mogła się powstrzymać(...)Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 400 g serka kremowego 400 g serka skyr 150 g mascarpone 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 6 listków żelatyny masa truskawkowa: 450 g truskawek 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki żelatyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiejszy dzień to wyjątkowa data dla wszystkich wielbicieli sernika, gdyż obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika. Z tej okazji przygotowałam sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie z
La grande e la piccola cuocaprzestudzić. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę (można tez zetrzeć ją na tarce na małych oczkach i dodać do śmietany). Delikatnie wymieszać, na końcu dodać letnią żelatynę. Chwilę wstawić do lodówki. Jak masa zacznie nam się siadać, odebrać trochę (niekoniecznie), do reszty dodać jagody, wymieszać. Warstwę z jagodami wyłożyć na ciasto, na nią warstwę
kruche babeczki