ciasto z serkiem mascarpone - 5160 przepisów (strona:201/344)

Kostka królowej bez pieczenia 72240

pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 400ml mleka 200ml śmietany kremówki 150g cukru 1 opak. cukru wanilinowego 200g masła w temperaturze pokojowej szczypta soli Dodatkowo: ok. 170g herbatników 250g serka mascarpone 2-3 łyżki Nutelli lub kremu kakaowo-mlecznego 5 kostek gorzkiej czekolady   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka królowej bez pieczenia – Wykonanie: Obie mąki przesiać przez sitko, dodać żółtka(...)Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by masy kremowe stężały. Smacznego! :)   The post

Kulinarne Przeboje
Biszkoptowa, czekoladowa rolada amaretto z wiśniami 159

Biszkoptowa rolada z wiśniami to pyszny deser na lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest bardzo delikatne, nie wymaga ponczowania i zawsze się udaje. Krem z mascarpone i bitej śmietany uperfumowany likierem amaretto jest lekki i puszysty. Wisienki to nie tylko element kolorystyczny, rolada dzięki ich dodatkowi jest winna(...)aromatyczna. Tak smakuje lato! Składniki na biszkopt: 4 jajka 110 g cukru/ksylitolu 70 g mąki orkiszowej jasnej 30 g mączki ziemniaczanej 25 g kakao Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 3 lyżki likieru Amaretto dodatkowo: wiśnie cukier puder do posypania Wykonanie: białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Malinowo- bezowa Chmurka 299

lodówki na 0,5 godziny. PO tym czasie wykładamy na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem. Podpiekamy ok 15-20  minut w 170* do zarumienienia się ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Maliny w galaretce: 3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy  3 szklanki wody 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok) Galaretki(...)galaretka zacznie nam tężeć wsypujemy maliny delikatnie mieszamy i zalewamy wystudzone, zimne iasto kruche. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody Najpierw rozrabiamy żelatynę, studzimy. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę pod koniec ubijania dodajemy cukier, serek mascarpone i chłodną

Moje Słodkie Piekiełko
Ptysie z powiewem róży:) 129

mascarpone o lekkim powiewie róży i pachnące cytrynką. U mnie smakowały:)   Składniki na 20 sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody wsypać przesianą mąkę (1 łyżkę odłożyć) i energicznie mieszać, aż powstanie jednolite ciasto i będzie odstawać(...)boków garnka. Ciasto przełożyć do miski, aby trochę ostygło. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym całym jajku. Mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników (ma być jednolite ciasto).  Ciasto przełożyć do szprycy z dużym otworem i wyciskać je na posypaną mąką blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstępy (ciasto ptysiowe rośnie). Tak przygotowane ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika

In my kitchen
Pączki serduszka z likierem jajecznym 113

łyżeczki cukru pudru dekoracja: serek mascarpone świeże truskawki pokrojone w kosteczkę Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces, wstawiamy naczynie w którym jest rozczyn do świeżo zagotowanej wody. Przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, dodać pozostałe składniki, Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie starając(...)się nie dodawać mąki, Ciasto może odrobinę się lepić. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 2 godzin by ciasto urosło.   Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 1,5 cm. Wykrawać serduszka odpowiednią foremką do ciasteczek. Smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut po obu stronach. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, ponieważ pączki spalą się

KreatywnePiny
Fantazja Śmietanowo Porzeczkowa 111

herbatników  1 słoik dżemu porzeczkowego ( który nie jest twardy) 1 puszka mash krówkowej ja dałam z advocatem 400 ml śmietany 30%  2 łyżki żelatyny  250 ml serka mascarpone  1/3 szklanki cukru  1 tabliczka czekolady do posypania  Przygotowanie:  Spód blachy wykładam papierem do pieczenia. (U mnie wykmowane dno). Na papier kładę 1 porcję herbatników(...)cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie,studzę. Dodaję do śmietany, mieszam. Powoli dodaję serek. Mieszam mikserem kilka chwil do połączenia składników. Przekładam na krówkę. Następnie kładę ostatnią warstwę herbatników. Końcówką dżemu smaruję herbatniki. Posypuję startą na małych oczkach czekoladą. Ciasto zawijam folią spożywczą i pozostawiam w lodówce na kilka godzin u mnie

Gotowanie Patki
Bezglutenowy tort z masą z mascarpone i galaretką jabłkową 183

może opaść. Jeśli masa opadnie to po biszkopcie.... Przelać do tortownicy nasmarowanej margaryną i wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast wyjąć z formy i przewrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia.  Ja upiekłam biszkopt dzień wcześniej. Wyszedł na tyle duży, że spokojnie(...)wystygnięcia.  Należy ją nakładać w momencie kiedy już zacznie tężeć. Masa z mascarpone: 1 kg serka mascarpone - użyłam Piątnicy 330 ml śmietany 30% - mocno schłodzonej 10 łyżek cukru pudru W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Dodawać partiami mascarpone i ubijać do połączenia śmietany i sera. Można z mienić proporcje - doda ć więcej śmietan

Ze smakiem bez glutenu
Śmietankowy tort z żurawiną 147

robiłam z okazji przyjęcia mikołajkowego, na które zaprosiliśmy całkiem sporo gości – więc ciasto też musiało być słusznych rozmiarów. Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm. Jest połączeniem aromatycznych puszystych biszkoptów pieczonych z dodatkiem mielonych goździków, cierpkiego musu ze świeżej żurawiny i delikatnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Całość doprawiamy prażonymi orzechami laskowymi i galaretką w cukrze(...)cukru waniliowego. Gotujemy do momentu, aż żurawina puści sok i zacznie się rozpadać, całość powinna mieć konsystencję gęstgo musu. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy razem mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy

Ciastkozercy
Tort kawowy 161

kakao  SKWORCU 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej u mnie kawa Amaretto od  SKWORCU 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem kawowy 750 g serka mascarpone – porządnie schłodzić 1 tabliczka mlecznej czekolady 300 ml zimnej śmietany do ubijania 36 % 50 ml wystudzonego espresso- bardzo mocny napar 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz(...)wody Ubij śmietanę na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Na sam koniec wlej żelatynę- powinna być tak chłodna jak płynna. Zmiksuj. Do misy- mnie pomógł robot- włóż serek mascarpone, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zimne espresso i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj śmietanę i wymieszaj szybko i krótko. Jeśli masa jest za rzadka wstaw ja do lodówki

Z Kuchni Do Kuchni
EKLERKI Z TRUSKAWKAMI 105

masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)  ½ szklanki mąki pszennej  łyżeczka cukru  szczypta soli  2 jajka SKŁADNIKI NA KREM:  200 ml śmietanki min. 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru pudru  ŚmietanFix   truskawki A jak to zrobić:   EKLERKI: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło(...)ptysie "odpoczęły". Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Krem: Do lekko ubitej śmietanki dodać śmietanfix i ubijać na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć  połówkami ciastek. Gotowe eklerki można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą

Kuchnia w opałach
Tort z dżemem truskawkowym Łowicz 192

wyszło bajecznie i zajęło bardzo mało czasu na jego przygotowanie, ponieważ użyłam do niego gotowych blatów biszkoptowych. Oczywiście można samemu pokusić się o przygotowanie biszkoptów ale wtedy dłużej zejdzie.Polecam. Ciasto wyszło naprawdę super. I choć pierwszy raz próbowałam z gotowymi blatami biszkoptowymi, to wiem, że zagoszczą u mnie w kuchni chyba częściej. Dlaczego się bałam? Bo zawsze były twarde(...)opakowanie Śnieżki 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 opakowanie rurek  spirytus dowolne ozdoby Na sam początek przygotować masę śmietanową. Śmietanę ubić, gdy już będzie dość ubita dodać serek mascarpone, śmietan fix, Śnieżkę i galaretkę cytrynową w proszku. Dzięki galaretce, masa nabierze super orzeźwiającego smaku.  Każdy blat z osobna nasączyć spirytusem. Na dolny 1/2 słoiczka dżemu Łowicz i przykryć

Gotuję Testuję
Krajanka wuzetka 256

Krajanka wuzetka, ciastko tortowe…kto je pamięta. Kilka lat temu będąc w Warszawie zostałam zaproszona do cukierni. Wybrałam właśnie to ciasto . Okazało się jednak, że nazywa się ono dzisiaj zygmuntówka. No cóż nie wiem czy to postęp…Wuzetka będzie dla mnie zawsze wuzetką. Bardzo lubię tortowe krajanki . Wuzetka Składniki: podłużna(...)foremka 25 cm x 35 cm Biszkopt kakaowy 7 jajek 50 g kakao 125 g pszennej mąki szczypta soli 200 g cukru 0,75 l śmietanki, 36% 250 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

codojedzenia
Muffinki czekoladowo-marchewkowe 90

rodzynek – 8 czubatych łyżek • 1 łyżeczka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru • 1/4 łyżeczki soli Polewa – 250 g serka mascarpone – 1,5 gorzkiej czekolady – 100 g cukru pudru – 1/2 szklanki Dekoracja • 1/2 tabliczki mlecznej i gorzkiej czekolady Wykonanie: • Marchewkę zetrzeć na tarce(...)przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. • Gotowe ciasto przelać do papierowych papilotek na muffinki. • Piec w 180 st.C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piec jeszcze 5 minut. • Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. • Serek utrzeć z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną czekoladę. • Pozostałe dwie połówki

To co kocham
Tort maślano-truskawkowy 151

żółtka 1 jajko poncz do nasączenia: szklanka ostudzonej lekkiej herbaty, z dodatkiem cukru i soku z cytryny wierzch: paczka podłużnych biszkoptów 200 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone łyżka cukru truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt. Przygotować blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm)-wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Jajka utrzeć z cukrem w metalowej misce na parze. Miska(...)szklanka musu. Dodawać stopniowo mus do masy maślanej miksując na małych obrotach. Blaty nasączać ponczem i przekładać masą.  Wierzch. Zimną kremówkę ubić z łyżką cukru, pod koniec dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Boki tortu obsmarować ubitą masą, obłożyć podłużnymi biszkoptami, wierzch udekorować dowolnie pozostałą masą kremową i truskawkami. Schłodzić przez noc. Smacznego

na moim stole...
TORT Z MUSEM JAGODOWYM I MALINAMI 115

kakao przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać. W naczyniu lekko roztrzepać jajka dodać olej i serek. Wymieszać. Składniki suche należy przesypać po łyżce do składników mokrych, dokładnie wymieszać. Do szklanki wsypać sodę, dodać ocet. Gdy powstanie piana przelać do ciasta, wymierzać. Ciasto należy przelać do blaszki i piec w 180oC przez 45minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić(...)160oC przez 40minut lub dłużej, do tzw. Suchego patyczka. Owoce wsypać do rondla wraz z cukrem, gotować do momentu, aż owoce rozmiekną a sok się zredukuje. Ostudzić. Kremówkę i mascarpone ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce dodawać owoce i bardzo delikatnie wymieszać łyżka do połączenia składników. Gotowy mus wylać na ciemny biszkopt i przykryć jasnym. Kremówkę, cukier

Słodki Zakątek