udanych próbach upieczenia makowca doszłam wreszcie do proporcji dostosowanych do mnie i moich umiejętności. Ciasto bardzo dobrze się wałkuje, a masa makowa jest odpowiednio gęsta za sprawą mielonych orzechów włoskich. Ciasto po rozwałkowaniu smaruję białkiem, co zapobiega przeciekaniu nadzienia i pozwala dobrze skleić krawędzie i brzegi. Z tego przepisu wychodzą dwa makowce. Zawijam je luźno w papier do pieczenia, kładę(...)żółtka (i 3 białka - dwa do masy makowej i jedno do posmarowania ciasta przed nałożeniem masy) 40 g drożdży 250 ml mleka 100 g zwykłego cukru 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g suchego, świeżego maku 100 g mielonych orzechów włoskich 50 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki miodu 2 łyżki
Posadzone i zjedzonewidywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania; 1 szkl. ciepłego mleka(...)miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy mleko z drożdżami i oliwą. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym
Miksturownikprzesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca. 3. Ciasto nakładamy dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuszczamy bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą wyciągamy łyżką cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym. Mini pączki posypujemy cukrem pudrem
Apetyczna babeczkaSkładniki: ciasto dojrzewające 4 słoiki 290 g powideł śliwkowych 100 g orzechów włoskich Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z części równomiernie rozwałkować na spodzie formy. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie. Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową(...)ciepłymi powidłami. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Ciasto przekroić na 3 równe części. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g masła Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu posmarować pierniki. Posypać pokrojonymi na drobne kawałki orzechami. Odstawić na co najmniej 3 doby aby piernik zmiękł
kulinarnyswiatdomiktoś jej jeszcze nie próbował to koniecznie musi to nadrobić! Nasza dzisiejsza Pani Walewska jest z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru(...)łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g. masła kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie) dżem np. śliwkowy bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dużą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewłoskich 100 g cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 2-3 łyżki miodu dodatkowo do przełożenia dżem z czarnej porzeczki Ciasto Składniki na ciasto przesypać na blat. Za pomocą noża składniki posiekać, następnie ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdy kawałek ciasta włożyć do woreczka i następnie wstawić do lodówki. Po upływie 30 minut jedną część ciasta(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na to położyć rozwałkowane ciasto. Piec około 15 minut w 250ºC (ciasto powinno się zarumienić). Upieczone ciasto zdjąć z blachy. Tak samo postąpić drugą częścią ciasta. Warstwa wierzchnia W rondelku rozpuścić masło. Dodać miód, cukier puder i lekko posiekane orzechy włoskie. Całość ze sobą wymieszać. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Ostatnią
UgotowaćDzięki dodaniu czarnych i zielonych oliwek oraz dobrej jakości oliwy ten włoski chleb jest naprawdę pyszny i ma niepowtarzalny smak. Składniki na jeden bochenek: 28 dag mąki pszennej, można dodać zamiennie ok 5 dag mąki razowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 210 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek extra(...)virgin + oliwa do posmarowania bochenka 1 szklanka posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych lub pomieszanych Gdy zwiększymy ilość mąki razowej, chleb będzie ale wiejski. Można też dodać do ciasta orzechy włoskie lub piniowe. Mąkę przesiać, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy oprószonej mąką 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do natłuszczonej
Apetyczna babeczkaszklanki mąki pszennej – po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia – 2 łyżeczki przyprawy do piernika – po 1/2 szklanki orzechów włoskich i drobnych rodzynek, u mnie koryntki Polewa – 250 g serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: – Białka ubić(...)Połączyć wszystkie suche składniki ciasta i dodać do masy marchewkowej, lekko przemieszać dodając pianę z białek. – Na koniec wmieszać rodzynki i posiekane orzechy włoskie. – Ciasto wylać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. – Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut. Polewa – Wymieszać serek mascarpone z cukrem
To co kochambudyń. Czekoladę rozpuszczamy w odrobinie mleka. Tak żeby była płynna ale niezbyt rzadka. Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy i polewamy czekoladą. Po wierzchu można posypać orzechami włoskimi. Ciasto pozostawiamy do schłodzenia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyNajlepsze ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi, ananasem i aksamitnym kremem na bazie serka philadelphia. Ciasto marchewkowe zdobywa coraz większą grupę fanów, mimo, że wielu osobom początkowo wydaje się dość specyficznym wypiekiem. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi bardzo delikatne, niezwykle wilgotne i niesamowite w smaku - marchewki właściwie nie czuć. Lekko korzenny aromat ciasta nadaje mu charakteru, a kombinacja wszystkich składników tworzy(...)włoskich 120 g ananasów z puszki 120 g startej na dużych oczkach tarki marchewki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli Krem: 150 g serka philadelphia 150 ml śmietanki kremówki 30% ok. 1/2 szklanki cukru pudru Najlepsze Ciasto Marchewkowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Orzechy
Słodka Stronaciasto składające się z płatów ciasta filo nadzianych orzechami włoskimi. Po raz pierwszy przygotowała, danie z użyciem ciasta filo. Niestety - jak dla mnie jest ono zbyt kruche i chrupkie. Kwestia gustu :) Warto dodać, że baklawa to przysmak kuchni tureckiej. Składniki na małą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła 2 łyżeczki(...)jako szablon) wyciąć okrągłe kawałki ciasta. Dno tortownicy wykładać pojedynczymi płatami ciasta filo. Należy pamiętać, aby każdy płat ciasta posmarować masłem. Dzięki temu poszczególne płaty ciasta połączą się ze sobą. Orzechy włoskie rozdrobnić i wymieszać z cynamonem. Przygotowaną masę orzechową wysypać na ciasto filo. Następnie ponownie ułożyć połowę ciasta filo (pamiętajcie o smarowaniu masłem każdego płatu
Ugotowaćbabeczki wyłożone fasolą Babeczki z orzechami 24 szt. Kruche ciasto 30 dkg mąki krupczatki 20 dkg zimnego masła(...)łyżki drobnego cukru lub cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany Masa: 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 10 dkg cukru pudru 10 dkg mielonych orzechów włoskich Ciasto: Zagnieść wszystkie składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Foremki do babeczek lub formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać mąką
Posadzone i zjedzonegonię, ale zapragnęłam przygotować własną wersję tego wypieku. Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z tego przepisu , ponieważ jest w smaku genialne, zmniejszyłam jedynie ilość składników i dodałam mielone włoskie orzechy. Ciasto wyszło przepyszne, pachnące i mięciutkie, a gruszki upiekły się idealnie :) Wprawdzie dopiero po zjedzeniu przyszło nam go głowy, ze można było już na talerzyku polać gruszki sosem czekoladowym
Kuchenne zapiski Edytytortownicę o śr. 28cm: Ciasto białkowe I 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki oleju 50g orzechów włoskich Ciasto białkowe II 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki oleju 50g migdałów w płatkach Ciasto białkowe III 4 białka(...)ananasów w plastrach lub kawałkach Sposób przygotowania: 1. Ciasta białkowe Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się składników. Na końcu dodać odpowiednio do każdego placka: I- posiekane drobno orzechy II- płatki migdałów III- kokos Każdy placek piec
Kuchnia w czekoladziemąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 gram margaryny 1,5 kg jabłek kilka łyżek cynamonu ( do posypania ciasta) pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania ciasta Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Jajka ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy cukier, ucierając(...)margarynę i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 23 x 35 cm. Na wierzchu równomiernie posypujemy jabłkami, następnie orzechami oraz posypujemy cynamonem. Pieczemy przez ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzenia posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodka Kraina Wypieków