ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:7/267)

Jabłecznik z budyniem 241

jabłek 200 g orzechów włoskich  Wykonanie: na stolnicy przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy cukier, jajka masło i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe wkładamy je do lodówki na 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy i kropimy na plasterki. Ciasto dzielimy na dwie nie równe części. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę. Następnie układamy(...)garnku na piecu gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wylewamy go na pokrojone jabłka. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce i wysypujemy na budyń. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi Całość ciasta wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w temp. 180 stopni

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z cukinią, daktylami i orzechami włoskimi 142

pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki gałki muszkatołowej Składniki na lukier: 150g cukru pudru (szklanka) 2 łyżki soku z cytryny łyżka startej skórki cytrynowej kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji Wykonanie ciasta:   Rozpuść masło w małym rondelku. W małej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i gałką muszkatołową. Rozpuszczone masło wlej do dużej (drugiej) miski(...)kratkę do całkowitego ostudzenia.   Wykonanie lukru: Cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce na gładką masę. Rozprowadź lukier na powierzchni wystudzonego ciasta. Udekoruj połówkami lub ćwiartkami orzechów włoskich. Blacha: tortownica 23-24cm Przepis pochodzi z książki "55 ciast na każdą okazję

Mania Wypiekania
Niemiecka babka śmietankowa z orzechowo-cynamonową wkładką 233

jest, pierwsza babka na moim blogu, ale nie będzie ona w zwyczajnym wydaniu. To niemiecka babka na kwaśnej śmietanie z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu. Ciasto jest wilgotne i sycące a na dodatek w trakcie pieczenia z piekarnika wydobywa się niezwykły zapach. Zdecydowanie warto ją upiec, u mnie w domu gościła na stole już nie jeden raz. Przepis dawno temu(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Dodatkowo 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Mąkę przesiać i połączyć

Złote przepisy
Ciasto miodowe 164

puszka gotowej masy kajmakowej, 300g orzechów włoskich. Przygotowanie : Ciasto miodowe: Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było na całej powierzchni spodu blaszki. Piec przez 15minut w nagrzanym piekarniku do 180stopni C. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo - należy pamiętać(...)masa będzie gęsta. Gorącą masą budyniową przekładać kolejno upieczone placki: miodowy - masa budyniowa - biszkopt - masa budyniowa - miodowy. Na samą górę wylać kajmak i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi, lekko je wciskając w masę. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włożyć do lodówki i schłodzić. Smacznego

W kuchni u Moniki
Orzechowiec przekładany kremem budyniowym 644

jesieni rozsmakowałam się w orzechach i powstał kolejny wypiek. Była już kora orzechowa i ciasto marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca. orzechowy biszkopt: 8 białek 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)masła  1 łyżka ekstraktu z wanilii  ponadto: 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich     Białka ubić z cukrem  na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 35 minut w temperaturze

Kolorowa kuchnia Elki
CHLEB HUNZÓW 184

wody,  szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy i mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy wodę i formujemy ciasto. Dzielimy je na kulki wielkości orzechów włoskich. Kulkę ciasta umieszczamy pomiędzy papier do pieczenia lub folię i wałkujemy na cieniutki placek (patrz zdjęcie poniżej). Chlebki smażymy na suchej, bardzo rozgrzanej patelni z obu stron. Gotowe chapati układamy na talerzu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 163

fasoli. Dzisiaj przyszła kolej na ciasto z dodatkiem marchewki. W tym roku moja marchewka jest naprawdę śliczna, korzystam więc póki mogę;) Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem marchewek oraz zmielonych orzechów włoskich. Do tego wspaniały krem serowo-czekoladowy... Połączenie naprawdę fantastyczne! Polecam... Ciasto:4 duże jajka, 20g kakao, 150g drobnego cukru do wypieków, 150g mąki pszennej, 180g marchewek, 50g zmielonych(...)parze na kogel-mogel. Dodać mąkę przesianą z kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do ciasta. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie oraz olej z pestek winogron. Wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o śr. 21cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Klasyczny Keks z Bakaliami 249

Keks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki(...)miseczce umieszczamy pokrojone bakalie i wsypujemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno.Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy keksowej (12cm x 20cm). Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury

Słodka Strona
strzępiec z jabłkami 161

pieczenia duża szczypta soli dodatkowo: 6-7 dużych jabłek 4 białka opakowanie kisielu wiśniowego 120 g cukru pudru+do posypania ciasta łyżeczka cynamonu  łyżka cukru 2 łyżki orzechów włoskich Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalki.  Jabłka obrać(...)pieczenia. Na dno zetrzeć jedną cześć jasnego ciasta i docisnąć.  Wyłożyć jabłka i wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto.  Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 50 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto dyniowe 153

dyni* 100 g rozpuszczonego masła 2 szklanki maślanki 5 ekologicznych jajek Polewa: 100 g miękkiego masła 200 g serka Philadelphia ¾ szklanki cukru pudru Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa orzechy włoskie * PRZYGOTOWANIE Ciasto Przygotuj dwie miski. Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy połącz ze sobą. Jajka, maślankę, purée z dyni* i rozpuszczone masło (w temperaturze(...)Philadelphia łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Podobnie postąp z cukrem pudrem, powoli go wsypując, cały czas ucieraj masę. Polewą posmaruj zimne ciacho. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i włoskimi orzechami

Food Square
Szarlotka 126

części i zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na 40 minut.  Pierwszą część ciasto wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem. Orzechy włoskie drobno siekamy i wykładamy je na wierzch formy wyłożonej ciastem.  Formę z ciastem chowamy do lodówki, a tymczasem obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy na kawałki. Zalewamy(...)obrane wcześniej jabłka i wszystko razem prażymy. Dodajemy cukier wg uznania ,  zmielone goździki , imbir oraz cynamon.  Tak przygotowaną masą jabłkowo - dyniową wykładamy na ciasto pokryte wcześniej orzechami.  Drugą część ciasta rozwałkowujemy, wycinamy  paski i  układamy na masę tworząc kratkę.  Piec około godziny w temperaturze 170 C. Jeszcze ciepłe posypać cukrem

Aromatyczne Podróże
Czekoladowo- cynamonowe brownie z orzechami 203

cynamon, i cukier waniliowy. Do masy jajecznej dodać suche składniki, dokładnie wymieszać, następnie dodać masę czekoladową, wymieszać. Na sam koniec do ciasta dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20 x 30 cm) i piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika

Krakowskie smaki Ani
Pełnoziarniste bananowe babeczki z orzechami włoskimi 130

babeczek: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka ryżowego 2 dojrzałe banany ¼ szklanki syropu klonowego ¼ szklanki orzechów włoskich Posypka: ¼ szklanki płatków owsianych 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego ½ łyżeczki cynamonu Piekarnik rozgrzej do 200°C. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę(...)wlej mleko ryżowe, dodaj rozgniecione widelcem banany oraz syrop klonowy. Mokre składniki połącz ze sobą i przelej do suchych składników. Wszystko dokładnie zamieszaj, a na koniec wrzuć do ciasta posiekane orzechy włoskie. Za pomocą łyżki do lodów nadziewaj przygotowane papilotki ciastem. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę. Gotową mieszanką udekoruj wierzch wszystkich babeczek.  Wstaw do rozgrzanego piekarnika

Roślinna - blog wegański
Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą 202

Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione. Kruche ciasto: 5 żółtek 2/3 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć) 200 g zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru kryształu(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny spora garść orzechów włoskich pół łyżeczki cynamonu Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika

Czerwień i błękit
Arachidowe brownies z orzechami włoskimi (wersja light) 379

późnym wieczorem. Mocno kakaowe, nie za słodkie, z chrupiącymi orzechami włoskimi. Gwarantuję, że kawałek tego ciasta zaspokoi głód na "coś słodkiego". Może ktoś się skusi z okazji Walentynek ?Jest to kolejny dobry przepis z książki "Zdrowie na talerzu" (zobacz również: Ciasto owsiane z otrębami).  Arachidowe brownies z orzechami włoskimiPRZEPIS{forma: 20x20 cm, źródło przepisu: "Zdrowie na talerzu"}Temperatura pieczenia(...)szczypta soli 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1/4 szkl. masła orzechowego 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam oleju z pestek winogron) 1 duże jajko 2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 szkl. orzechów włoskich, posiekanych 1/3 szkl. suszonej żurawiny lub wiśni (pominęłam) 30 g czekolady deserowej, posiekanej (pominęłam) Przygotowanie W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W oddzielnej misce

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania