ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:12/267)

Ciasteczka sezamowe II 202

przesianą mąkę, sodę, kakao, sezam, wymieszać i zagnieść ciasto.  Owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, robić kulkę, spłaszczać, a następnie wierzch obtaczać w sezamie. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C, ok. 15 min. Upieczone ciastka studzić

Mix smaku
Pączusie serowo - kokosowe 169

ziemniaków. Do sera dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Ciasto będzie bardzo gęste. W szerokim garnku rozgrzać olej do 175 stopni C. Łyżką zanurzoną w oleju nabieramy ciasto wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na rozgrzany olej. Smażymy ok. 4 min, w połowie przekręcamy, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron, usmażone pączusie wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy

kgwjanczewo
Cynamonowe Pączuszki z mascarpone 270

głębokiego smażeniapół szklanki cukru pudrupół łyżeczki cynamonu Wykonanie :Jajka zmiksować z serkiem.Dodać pozostałe składniki . utrzec na jednolita masę.W garnku rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i kłaść na tłuszcz.Smażyć do zrumienieniaOsączyć na ręczniku papierowym .Po lekkim wystudzeniu obtoczyć  paczuszki w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem .Smacznego :)Polecam

Malinowa Kawiarenka
Kokosanki 193

wanilią.  Następnie dodajmy po łyżce mąki, miksując do czasu połączenia się składników. Na koniec dodajemy do ciasta masę kokosową i dokładnie mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce ( mi to zajęło około 45 minut).Piekarnik nagrzewam do 190 `C.Ciasto wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w dodatkowych wiórkach kokosowych, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Chlebek dyniowo-marchewkowy 165

dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka.Studzimy w formie

Słodkie Przyjemności
Ciastka kokosowe 242

połączyć mąkę z margaryną jak na kruche ciasto. Zrobić na środku wgłębienie, a w nim umieścić drożdże roztarte z cukrem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować wałeczki, obtaczać je w cukrze, a następnie zginać w podkówkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni około 15 minut.  Wszystkie

Praktyczna pl
KLUSKI ŚLĄSKIE 1031

nasypujemy do równości z masą ziemniaczaną mąki ziemniaczanej. Dodajemy odłożone ziemniaki, dobrze mieszamy. Jesli ciasto się bierze do ręki dodać jeszcze odrobinę mąki. Na dłoń bierzemy małe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, palcem robimy wgłębienie z jednej strony tzw.dziurkę. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy ok 7 minut. Podajemy z przesmażoną cebulką

Z Majeczką w kuchni
Ciasteczka jaglano-cytrynowe z migdałami i żurawiną 238

pieczenia, płatki migdałowe, jaglane i żurawinę. Dodać do masy jajecznej i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić ok. 2 godzin w lodówce. Po tym czasie odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i delikatnie spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. trzy centymetrowych odstępach. Piec ok 15 minut, na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym

Czerwień i błękit
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 336

lekko posolona. 9. WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK (5 min): > do miski z powrotem dodajemy odjętą część ziemniaków i wyrabiamy na jednolitą masę palcami. Następnie odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki, kładziemy je na desce i dokładnie w środku każdej dociskamy lekko palec, robiąc słynne wgłębienie (do ok. połowy wysokości kluski). 10. GOTOWANIE KLUSEK

Nerds Kitchen
Cytrynowe Ptysie z Kremem i Malinami 170

odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka i mikserem ucieramy do połączenia sie składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy za pomocą łyżeczki kupki ciasta, wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach od siebie, gdyż ptysie rosną. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 15 minut bez otwierania piekarnia, gdyż wtedy opadną. Następnie zmniejszamy

Made By Mom And Son
Pączuszki na serku waniliowym. 193

spirytusu lub octu 3 jajka 1 op cukru waniliowego Wykonanie :   Wszystkie składniki połaczyć ze sobą na jednolita masę. W rondlu rozgrzać olej. Nakładać na olej łyżką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Smażyć z obu stron do zrumienienia Obsypać obficie cukrem pudrem Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym 176

tego pyszną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego gruszki 1 op. sera pleśniowego orzechy włoskie 1 łyżka masła Gruszki obieramy (jak mają cienką skórkę to zostawiamy), kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Roztopionym masłem smarujemy ciasto. Kruszymy ser pleśniowy i orzechy rozdrabniamy. Każdy kwadrat ciasta francuskiego smarujemy rozpuszczonym masłem, delikatnie posypujemy serem, wciskamy w ciasto połówkę(...)gruszki, którą posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Pieczemy ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym z piekarnika i zajadamy z apetytem podając do nich np. czerwone półwytrawne wino. Smacznego! The post Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto wiewiórka z żurawiną 205

olej.  2. Do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie, żurawinę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam. 3. Przygotowane ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. 4. Ciasto piekę około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem. Do przygotowania ciasta wykorzystałam suszoną żurawinę całą o smaku wiśni, którą otrzymałam(...)przeciwzapalne. Jest źródłem wielu cennych witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kuchni żurawina jest wykorzystywana do przygotowania ciast, ciastek, deserów, sosów, mięs, czy domowych alkoholi. Żurawina o smaku wiśni podbiła moje kubki smakowe. W cieście doskonale współgrała z orzechami i jabłkami. Zdecydowanie zagości na dłużej w mojej kuchni. Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi na bazarku w sklepie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Marysieńka 194

szklanki cukru 2 pełne łyżki cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciasto orzechowe: 250g orzechów włoskich 5 białek 200g cukru 1,5 łyżki płynnego miodu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 0,5 litra mleka 1 cukier(...)dokładnie połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30-40 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na dwa poziome blaty. Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier. Posiekane drobno orzechy wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i miodem. Delikatnie

Tagebuch po polsku
Kremówka z Toffi (Kremówkowa Krówka) 485

poniższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane świeżo siekanymi orzechami włoskim i -  wszystko to składa się na wyśmienite cias to , które doskonale sprawdz i się jako przepyszny, niedzielny deser. Kremówka(...)wykładamy na ciasto, wyró wnujemy wierzch i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do spodu). Znów umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Masę k ajmakową ( w temperaturze pokojowej ) miksujemy , a następnie dodajemy po zostałą część ubitej śmietany i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsysten cji. Powstały krem wykładamy na wie rzch ciasta i posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Kremó

Słodka Strona