roku a przecież orzechy to dary jesieni. Ciasto robiłam już wiele razy i ciągle mnie zachwyca. Przepis zaczerpnęłam od mniam... mniam ciasto: 8 białek 4 żółtka 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: sok z 1 puszki (820g) brzoskwiń(...)brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę
Kolorowa kuchnia Elkiuroczystości. Dość pracochłonne ale na prawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:) Ciasto kruche: ok. 3 szklanki mąki 25 dkg margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić na dwie(...)ziemniaczaną i lekko zamieszać. Dodatkowo należy przygotować: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec ok 30 min w temperaturze 160stC (termoobieg). Aby beza się za bardzo nie zrumieniła
Maślane ciasteczkoŚwieża, lekka, idealna na upały. Nie zawiera dodatku cukru ani tłuszczu. Jest źródłem wielu witamin, minerałów, antyoksydantów i kwasów omega. Nic tylko jeść ;) Składniki: Na spód ciasta 100 g orzechów włoskich 70 g wiórków kokosowych 150 g suszonych moreli Nadzienie 200 ml mleka sojowego 6 g agaru (proponuję dać więcej, ja użyłam Agaranty i 6 g to było ciut(...)mało) 350 g truskawek sok z 1 cytryny owoce do dekoracji (maliny, borówki, truskawki itp.) Przygotowanie: Orzechy włoskie, morele i 50 g wiórków kokosowych zmielić na jednolitą masę. Dodać jeszcze 20 g wiórków i zagnieść ciasto Wylepić dno formy do tarty. Schłodzić w lodówce około 30 minut Truskawki zmiksować ze 100 ml mleka W garnuszku rozpuścić agar
pyszne zdrowościciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej
Smakowity Blog Kulinarnyjajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 100g bakalii lub orzechów (u mnie po 25g orzechów włoskich, nerkowców, rodzynek i suszonych daktyli) FROSTING 60ml śmietanki 30% 20g białej czekolady 20g orzechów włoskich Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - bakalie pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć(...)papierem do pieczenia, boki posmarować masłem - ciasto przełożyć do formy, piec w 170-180 stopniach przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić, dopiero wtedy rozpocząć przygotowanie frostingu - orzechy włoskie drobno posiekać - śmietanka powinna być mocno schłodzona - białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić - zimną śmietankę ubić na sztywno, dodawać
Smakołyki Berenikiużyłam orzechów pekan, ale nasze krajowe orzechy włoskie też będą doskonałe do tego ciasta. Duża forma do ciasta 40x25 cm. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w takiej samej temperaturze pokojowej, jeśli macie jajka w lodówce to wyjmijcie ja godzinę wcześniej na blat kuchenny, aby się ogrzały. Ciasto ciemne; - 7 jaj - 5 łyżek mąki pszennej - 3 łyżki kakao(...)kakao i proszkiem do pieczenia. Przygotować dwie formy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na połowę, wypełnić spody form. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Podczas pieczenia przekładamy formy góra - dół, aby równo upiec obydwa ciasta. Ciasto orzechowe; - 25 dag mielonych orzechów pekan lub włoskich - 3/4 szk cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka
Apetyczna babeczkahimalajska Orzechy włoskie Rozmaryn Cukier Olej rzepakowy Woda Przygotowanie: 1/ Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, z mąki i wody i łyżki oleju zarabiamy ciasto o takiej konsystencji by móc je modelować. Następnie na wysypaną na blat mąkę żytnią przekładamy ciasto, obtaczamy i ponownie wyrabiamy - teraz powinna nam odchodzić od dłoni. 2/ Na papier do pieczenia wysypujemy pokruszone orzechy włoskie
Kuchnia PROzdrowotnanatknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje. Ciekawa tylko byłam jego smaku. To ciasto może być świetną alternatywą dla piernika czy keksu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich upieczcie je koniecznie. Jest wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :) Składniki(...)pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Polewa orzechowa 80 g masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem
Cynamonowe szczęścieIstnieje przekonanie, że strucla to trudny do przygotowania smakołyk. Długo wierzyłam w tą teorię, aż postanowiłam stawić czoła wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny
Tagebuch po polskudodam, że nawet mój M (który będąc na diecie odpycha od siebie wszelkie słodkości rękami i nogami), skusił się na 3 kawałki...:) Przepis na ciasto stąd ( klik ) (zamieniłam tylko orzechy laskowe na włoskie) a przepis na krem zaczerpnęłam od babci. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto orzechowo - czekoladowe 5 jajek 6 łyżek cukru 20 dag zmielonych orzechów włoskich(...)łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 20 dag zmielonych orzechów włoskich pół tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła 200 ml mleka 15 dag cukru 50 ml wódki Dodatkowo: kawałki orzechów starta gorzka czekolada (ok. 40 g.) Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i ubijamy aż masa
My simple kitchenrewelacyjne.Bardzo kruchutkie,z prażonymi orzechami włoskimi i powidłami, polecam :-) SKŁADNIKI CIASTO 1,5 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru-płaskie 100 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany 18% PRAŻONE ORZECHY 150g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 20g g masła 2 łyżeczki cukru pudru DODATKOWO powidła śliwkowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunadzienie. To takie ciastko niespodzianka, które błyskawicznie znika. Po brzegi wypełnione jest aromatyczną, lekko alkoholową, jajeczną masą. To chyba dzięki dodatkowym procentom, tak bardzo kusi. Składniki na ciasto: 200g mielonych orzechów włoskich 200g cukru pudru 1 białko jaja kurzego Sposób wykonania: Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niego mielone orzechy włoskie i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy. Składnik
Kuchnia Pani Wiosnytego smakołyku (albo posiadacie większą ilość łasuchów do konsumowania), proponuję zwiększyć proporcje składników. Ciasto krówka bez pieczenia Składniki:masa budyniowa 0,5l mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej100g krówek150g masłamasa mascarpone250g mascarpone150g masy krówkowej2 łyżeczki żelatyny0,25 szklanki mlekapolewa100g masy krówkowej2 łyżki masła2 łyżki mleka70g orzechów włoskich150g herbatników (18sztuk)120g masy krówkowej do rozsmarowania na herbatnikachodrobina mleka do namoczenia(...)polewę przełożyć do miseczki z masłem i mlekiem i podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić do ostygnięcia- orzechy włoskie posiekać na kawałki- ostygniętą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechami- całość schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy- podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi Do ciasta wykorzystałam zarówno gotową masę krówkową
Smakołyki Berenikikakao oraz cynamon i kardamon i zmiksować lub zblendować- ja całość zmiksowałam gdyż lubię kaszę jaglaną w takiej wersji, ale jeśli wolicie, żeby ciasto tworzyło gładki, jednolity mus to polecam blenderDo masy wrzucić posiekane orzechy włoskie i dokładnie wymieszaćCiasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać płatkami migdałowymiPiec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CPrzed wyjęciem z foremki całkowicie
peanutbuttermonsterdrodze bez krojenia. Ciekawe, co powie na snikersa Anyi. Składniki: Ciasto miodowe • 600 g maki pszennej • 200 g masła • 1/2 szklanki cukru • 2 żółtka • 2 jajka • 1/2 łyżeczki sody • 1 łyżka octu • 3 łyżki śmietany 18% • 3 łyżki miodu Warstwa orzechów • 300 g orzechów włoskich • 100 g masła • 3 łyżki miodu Masa kajmakowa • 250 g masła • 1/2 litra mleka(...)śmietaną, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. • Ciasto podzielić na 2 części i pokroić w plastry, którymi wyłożyć dwie blaszki prostokątne. Ja nie wałkuję ciasta tylko sklejam plastry. • Ciasto ponakłuwać widelcem. Masa orzechowa • Rozpuścić masło z miodem i wymieszać z orzechami włoskimi. Chwilę pogotować aż płyn odparuje
To co kocham