ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:463/767)

Placuszki orkiszowo-gryczane / Spelt and Buckwheat Pancakes 145

desery:) Na szybki deser polecam również moje pyszne ciasto dyniowe z jabłkami : Przepis na placuszki orkiszowo-gryczane, składniki: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: 1/2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista, ale może być jasna), 1/2 szklanki mąki gryczanej, szklanka mleka, jajko, 1-2 łyżki cukru, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na placuszki orkiszowo-gryczane, przygotowanie

Lekcje w kuchni
CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 194

smak. SKŁADNIKI 1/2 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 2-3 łyżki masła orzechowego jajko 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki miodu 70g masła lub margaryny WYKONANIE Wszystkie składniki oprócz mąki wsypujemy do miski i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie miksujemy.Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy więcej mąki. Wykładamy ciasto

Mała w garnku miesza
Raffaello 163

wieczorem zajechaliśmy do domku, dzień udany jak najbardziej, pyszny i kochany :). Dzisiaj miałam gości, więc upichciłam z rana ciasto, na które zapraszam :). Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek wody dodatkowo: odrobina wiśniówki do skropienia biszkoptu Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę(...)15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzony przekroić na pół. Spód skropić wiśniówką. Składniki na masę budyniową: 1 budyń śmietankowy 1/2 l mleka 1-2 łyżeczki cukru 1/3 kostki masła

Trufelkowo
Szybkie owsiane babeczki z żurawinowym dżemem 255

góra-dół). Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy mleko, wbijamy całe jajka, dolewamy olej i całość dokładnie energicznie mieszamy. Miskę ze składnikami odstawiamy na 5 minut. Następnie mieszamy ponownie (krótko) składniki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą nakładamy do około 3/4 wysokości ciastem, następnie do każdej babeczki nakładamy po 1 łyżeczce

Słodkie okruszki
Owsiane babeczki z truskawkami 180

Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy, mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Następnie łączymy składniki obu misek, mieszamy do połączenia. Truskawki kroimy na ćwiartki (większe), mniejsze na połówki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą nakładamy do około 3/4 wysokości ciastem, następnie układamy kawałki truskawek (na 1 babeczkę

Słodkie okruszki
Proste kokosowe ciasteczka bez glutenu i jajek 219

przygotowywania jakiejś potrawy), dodałam normalny proszek do pieczenia. Przygotowanie: Nagrzej piekarnik 170 stopni. Zalej siemię i/lub nasiona chia ciepłą wodą. Zalej miechunkę/rodzynki/żurawinę wrzątkiem. W dowolnym mleku rozpuścić słód i tłuszcz oraz przyprawy. Ostudź. Wlej do przesianych suchych składników. Wymieszaj. Formuj ciasteczka w dłoniach lub foremkach do pieczenia, ciasto niekoniecznie nadaje się do wałkowania. Grubość ciasteczek

Państwo Wojtczuk gotują
Śniadanie na sobotę #29 152

łyżki cukru trzcinowego Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao, solą. Jajko roztrzepać w drugiej misce, dodać masło, ekstrakt, cukier, mleko, wymieszać. Suche dodać do mokrych składników, wymieszać. Patelnię teflonową rozgrzać, smażyć placuszki (wychodzi ok. 14-15) z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami *. * dolewam 2/3-3/4 i później ewentualnie resztę, bo gęste ciasto = grube pancakes ** u mnie na zdjęciu: twarożek waniliowy, domowy

Słodkie inspiracje
NIEBO W GĘBIE 205

margaryny 1/2 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka smalcu 2 żółtka, 1 całe jajko 2,3 łyżki śmietany (ile ciasto przyjmie) MASA JABŁKOWA: ok. 1,5 kg jabłek, 2-3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe KREM ORZECHOWY: 2 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich

słodki bratek
Wegańskie brownie 155

inspirowanym przepisem Jamiego Oliviera. Wegańskie brownie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 200 g gorzka czekolada bezmleczna 230 ml mleko migdałowe 130 g erytrol 60 g pistacje obrane 40 g orzechy pekan 5 łyżka olej kokosowy 1 szt laska wanilii 170 g mąka kukurydziana 0,5 łyżeczka proszek do pieczenia Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem

Kucharzyca
Muffinki śniadaniowe z ziarnami 149

łyżek pestek dyni • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1/2 łyżeczki soli • 100 g sera żółtego startego na drobnej tarce Składniki mokre • 2 jajka • 1 szklanka mleka • 1/2 szklanki oleju Wykonanie: • Wymieszać składniki suche osobno i mokre osobno. • Dodać mokre do suchych i wymieszać dokładnie łyżką. • Ciasto nakładać do papierowych papilotek

To co kocham
Biszkopt kokosowo - kasztanowy z delikatnym musem bez cukru 186

przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąki z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Mus jogurtowo - twarożkowy: 200 g jogurtu naturalnego kremowego 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch) 1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 3 łyżki erytrolu 0,5 łyżeczki

FitKot
Łącki przekładaniec 198

kremu. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek, mąkę oraz miód. Całość dokładnie wymieszać. Upiec ciasto w 170stopni przez około 25 minut. Pozostawić do wystudzenia. 400g śliwek suszonych pokroić na połowę lub ćwiartki, zalać 250 ml czystej wódki ( ja to robię dzień wcześniej i zostawiam na noc). Krem Składniki: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek, które zostały

W garach u Gosi
szybki chrust lany 154

jajka -2 szklanki mąki pszennej -1 szklanka mleka -1 cukier waniliowy -2 łyżki spirytusu -2 łyżeczki proszku dopieczenia -olej do smażenia -cukier puder do posypania -szpryca Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce miksujemy wszystkie składniki,na koniec dodajemy ubite białka i miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto dajemy do szprycy lub rękawa cukierniczego, i wyciskamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto z malinami i galaretką 1361

łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy z czekoladą: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 4 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Jabłkowe babeczki z korzenną nutą 199

już można zajadać się szybkim domowym jabłkowym ciastem do popołudniowej herbaty lub od tak Spróbujcie, polecam. Składniki: (na około 14 babeczek) 2 średnie jabłka (soczyste, słodkie) 2 szklanki mąki pszennej (u mnie Pro-BIO ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru trzcinowego (u mnie Pro-BIO ) 1 szklanka mleka 2 jajka (mnie M) 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu

Słodkie okruszki
Ciasto z kaszy manny i masy z kisielu i galaretki 213

Ciasto bez pieczenia...na spodzie masa z kaszy manny, potem masa z kisielu i na wierzchu masa śmietanowa z proszku -chciałam wypróbować, ale nie jestem zbytnio zadowolona..w sumie może mój błąd, bo dałam inną śmietanę niż trzeba..ale ogólnie wyszło pysznie. 3/4 l mleka  150 g masła  1/2 szkl.cukru  3/4 szkl.kaszy manny Cenos skórka

Moje domowe kucharzenie
Ciasto miodowe z masą budyniową i prażonym słonecznikiem. 287

płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na trzy części . Krem budyniowy : 0,5 l mleka 50 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ladylaura.
Babka czekoladowa 157

pieczenia, kakao - przesiać, odłożyć. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą wodą najlepiej w metalowej miseczce i lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty i jasny krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy keksowej

Kubki smaku
KOKOSOWE CIASTECZKA 190

Utarłam na gładką masę jajko z mlekiem skondensowanym i esencją waniliową. Wsypałam mąkę,proszek do pieczenia i cukier. Wymieszałam. Na koniec dodałam wiórki kokosowe. Wszystko wymieszałam. Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników. Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie, ponieważ masa może się do niej przylepiać. Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez

potrawyregionalne
Naleśniki nadziewane szpinakiem i twarogiem 156

Naleśniki: ( mleko, jajka, mąka, proszek do pieczenia, szczypta soli ) Opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 400 – 500 gram) 250 – 300 gram twarogu 2 jajka 150 ml mleka 2 cebule Czosnek ( ja daję sporo ½ główki ) Łyżka masła Sól, pieprz Tarty żółty ser Wykonanie: Naleśniki chyba każdy wie jak zrobić i jakiej ciast powinno być konsystencji, niektórzy wprawdzie dodają np. gazowaną wodę mineralną, śmietanę

Smaki Ewy
Sernik "Krople Rosy" 413

łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, w zagłębienie wbić żółtka, dodać cukier i posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego "z wiaderka") 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mleka 1 p. cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy

Słodka Kraina Wypieków
Piernik 212

piernika,kakao, cukrem ( 2 łyżki), masłem i mlekiem. . Gorącą mieszaninę wylej na przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru i przelej do ostudzonej masy i wymieszaj z proszkiem do pieczenia,sodką i solą. Ubij pianę z białek i dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki

Corner With Recipes
Brownie z sercem 166

ekstraktem z wanilii. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko razem i wylać na ułożone serduszka. Piec w 18 stopniach przez ok. 30 min, aż ciasto nie będzie oblepiało całkiem patyczka, jednak będzie on wilgotny. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.  Polewa: 80 g czekolady mlecznej 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka W małym rondelku umieścić wszystkie składniki i roztopić

Moja Galeria Smaku
Muffinki czekoladowe z kokosowym sercem. 200

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami, najpierw 1 łyżka ciasta, na nią układamy 1/2 Rafaello, na nie kładziemy

Rozpustne gotowanie
Super szybki chleb bez drożdży 157

mąki pszennej pełnoziarnistej 475 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko I teraz sprawa jest już naprawdę prosta: najpierw do miski lecą składniki suche, potem mokre. A potem do miski lecą ręce i mieszamy :) Mieszamy 10 minut. Ciasto będzie dość rzadkie, trochę będzie się lepiło do dłoni. Przekładamy

Marder&Marder Manufacture
Gofry z truskawkami - jak z budki 122

cukrem waniliowym na gładką, jasną masę. Dodajemy mleko, wodę, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy, a następnie miksujemy do połączenia się składników. Dolewamy olej i miksujemy jeszcze około 3 min. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy delikatnie trzepaczką lub łyżką. Nalewką wlewamy do nagrzanej gofrownicy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy w zależności od mocy urządzenia

Kolorowy Przepisownik
Tort capuccino 373

się rozpuści. Następnie przesiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowe ciasto kakaowe odwracamy do ,,góry nogami,, i zostawiamy do wystudzenia w otwartym piekarniku. Masa biała: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4-5 łyżek cukru

Apetyczna babeczka
Żytnie placuszki z kremowym serkiem, migdałami i sosem malinowym 166

Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka serka kremowego 1 łyżeczka miodu  kilka sztuk migdałów Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia

Chocolate Muffin Blog
Pomarańczowe pancakes 252

szkl. mąki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 pomarańcza 50 g rozpuszczonego masła 1 i 1/2 szkl. cukru szczypta soli Wykonanie: Pomarańczę wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć ręcznikiem i zetrzeć z niej skórkę. Następnie wycisnąć sok.  W misce połączyć przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać więcej mleka

Pasja Smaku
Kruche babeczki waniliowe 312

zewnątrz. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy ciasto zostawiając około 1 cm od brzegu, żeby

Ciastkozercy
M... muffiny kakaowe z waniliowym budyniem! 299

opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki: 1 jajko 1/3 szklanki oleju/oliwy z oliwek 1/2 szklanka mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie:  Nagrzewamy piekarnik do 180'C. W jednej misce łączymy suche składniki. Jajko, mleko i olej łączymy w innej misce i dodajemy je do suchych składników. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy

Kitchens Alphabet
Sernik z truskawkami i rosą 177

łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki  proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( u mnie gotowy z wiaderka) 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka ½ szklanki oleju 0,5 szklanki oleju 2 całe jajka4 żółtka / 4 białka 1 i ¼  szkl. cukru łyżeczka waniliowego zapachu do ciasta 1 kisiel owocowy  ( u mnie truskawkowy

Na słodko lub wytrawnie
Muffiny z nadzieniem makowym 195

niej resztę składników mokrych czyli: mleko i  jajko. Wszystko wymieszać. W oddzielnym naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i również wymieszać. Następnie składniki  mokre wlać do suchych i wszystko połączyć. Przygotować foremki na muffiny. Ja mam silikonowe więc smaruję je pędzelkiem maczanym w rozpuszczonym maśle. Gotowe ciasto napełniać do ½ wysokości, a następnie  położyć

Na słodko lub wytrawnie
Miodowe ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady :) 156

miękkie i rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto, z delikatnym posmakiem pysznego miodu lipowego i kawałkami gorzkiej czekolady :D Znajdzie się też mąka żytnia oraz banan :) Składniki: 150 g mąki żytniej 150 g mąki pszennej 140 g banana 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  3 łyżki kakao 2 jajka 400 ml mleka 4 łyżki miodu lipowego pół tabliczki gorzkiej

Zdrowie na języku :P
Pancakes kukurydziane ze złocistym syropem 223

GoldenPRZYGOTOWANIE:Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i olej. Składniki dokładnie ze sobą łączymy.Następnie do płynnych składników dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy na jednolitą masę.Łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni

kulinarnyJa
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 147

wrzącą wodą). W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.W drugiej, masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę, a następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem. Po starannym wymieszaniu ciasto przekładamy do papilotek, albo silikonowych foremek

Słodkie Przyjemności
Muffiny z białym serem i wanilią 147

"Weekend! Co prawda dziś cały dzień w pracy, w niedzielę będę się uczyć do egzaminów, ale mimo wszystko weekend! Zawsze to jakoś lepiej brzmi :) Staram się

Słodkie Przyjemności
Ciasto Kubanka 267

kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz:  1/2 szklanki kawy, 3 łyżki rumu.Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. Krem:  2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki

Z miłości do słodkości
Weekendowe bułeczki 167

Bułeczki te wpadły mi w oko na blogu u Edith em i postanowiłam od razu wypróbować ten przepis. I wyszedł naprawdę świetnie! Bułeczki idealne

Zakręcony Widelec
Muffiny piernikowe renifery 324

jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i  starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki z budyniem i czekoladą 189

połączyły.W innym garnuszku wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do niej jajka z mlekiem oraz masło roztopione z cukrem.  Krótko miksujemy (jeśli będą grudki,to nie trzeba się przejmować, bo jest to nawet wskazane).Papilotki napełniamy do 1/3 wysokość, kładziemy budyń i kostkę czekolady. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby czekolada była zakryta.Piec

charlotte gotuje
Czekoladowe ciasto z malinami 252

jajko lekko zmiksować , następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy ok 60 sek. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto maliny.Piec około 35-40 minut w temp. 170 st.Wychłodzone ciasto polałam polewą czekoladową .Polewa czekoladowa: 1/2 masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao Składniki wkładamy do jednego naczynia , dokładnie

Gorący kąsek
Placuszki z mąki owsianej z jagodami 173

pszennych 2 łyżki stevii lub słodziku w proszku ¾ szklanki mleka szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko ½ szklanki jagód lub 1/3 szklanki jagód i 4 truskawki oliwa do smażenia Przygotowanie: Truskawki kroimy w kosteczkę. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli  W misce mieszamy suche składniki ciasta. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy pozostałe składniki

Mania Gotowania
Wermiszelowe placuszki 305

jajka 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % ( pewnie mleko też może być ) szczypta soli 1 pełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając do miski jajka i dodając do nich

Buniabaje w kuchni
Snikers ciasto s. Anastazji 384

Wylać na blaszkę 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut Ciasto orzechowe 150 g orzechów włoskich 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru kryształu Połowę orzechów  posiekać drobno nożem, a drugą połowę zmielić. Białka ubić na sztywną pianę(...)żółtek 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki pszennej 400 g masła Do  1/2 szklanki mleka zimnego  wsypać budyń, cukier , mąkę i żółtka. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie. Pozostałe mleko zagotować i na gotujące się mleko wlać przygotowany budyń. Gotować aż zgęstnieje, ale stale mieszać, aby nam się nie przypaliło. Budyń wystudzić ( musi być całkowicie zimny

O kuchni z uczuciem
ciasto słodka teściowa 336

upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kokosowo makowe: 110 g cukru 70 g maku 100 g wiórek kokosowych 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak, wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez(...)upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 ml mleka 125 ml kwaśnej śmietany 5 żółtek 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 250 g masła, miękkiego wykonanie: Mleko zagotowujemy z cukrem pudrem. Żółtka dokładnie mieszamy ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilkę gotujemy na małym ogniu, aż powstanie serek. Następnie zestawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Miodownik 383

orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie w ten weekend przygotuję kolejną porcję!Składniki:500 g mąki200 g cukru pudru3 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki miodu gryczanego (lub melasy)200 g masłaskładniki na budyń:2 szklanki mleka + 3/4 szklanki1,5 łyżki mąki pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2 laski wanilii200 g masładodatkowo:puszka kajmakuorzechy : garść migdałów garść orzechów laskowychSposób przygotowania(...)miód/melasę i proszek do pieczenia.Całość szybko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 40 minut.W tym czasie przygotowujemy domowy budyń.Mleko (2 szklanki) z ziarenkami i laską wanilii gotujemy na małym ogniu przez około 8-10 minut.W oddzielnym naczyniu mieszamy obie mąki z  pozostałym mlekiem. Wyjmujemy wanilię. Do gorącego mleka wlewamy wcześniej wymieszaną mąkę

Słodkie Przyjemności
Placuszki śniadaniowe z truskawkami 106

niemowlaka. Miękkie placki z truskawkami bez dodatku jajek. Talerzyk śniadaniowy bobasa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PLACUSZKI Z TRUSKAWKAMI 150 ml napoju roślinnego (np. mleka owsianego lub migdałowego) 120 g mąki orkiszowej (lub owsianej, pszennej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 10 małych truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka oleju słonecznikowo – rzepakowego olej do smażenia DODATKOWO 1 kostka twarogu półtłustego(...)wysokiego naczynia wlej napój roślinny, olej, dodaj wybraną mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj do gładkości mikserem. Dodaj truskawki i wymieszaj ciasto naleśnikowe łyżką. Patelnię przesmaruj cienką warstwą oleju, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka (powtarzaj tą czynność przed smażeniem każdej kolejnej porcji) i rozgrzej ją. Nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, spłaszcz je i smaż po obu stronach. Placuszki przed podaniem

ProstePesto.pl
Czekoladowe ciasto z tofu 176

proszku do pieczenia ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 szkl. kakao 1 szkl. mleka sojowego 1 dojrzały banan ½ szkl. musu jabłkowego (lub startych na drobnych oczkach jabłek) ¾ szkl. syropu klonowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 porcje zamiennika jajek – 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane 6 łyżkami ciepłej wody Polewa: ¾ kostki naturalnego miękkiego tofu ½ szkl. nerkowców 100 g daktyli 1 szkl. mleka sojowego(...)drobne kostki i dorzuć do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, syrop, rozgniecionego banana, mus jabłkowy, ocet i siemię. Zamieszaj, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy i zapiekaj ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest dopieczone. Po 10 min. wyjmij je z tortownicy i pozostaw

Roślinna - blog wegański
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 205

dodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe.  Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek(...)niepamiętnych czasów na stole wielkanocnym;) na dużą blachę 24 x 30 cm. 1 szklanka mąki 4 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostki margaryny kilka kropel ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę twardą i zimną posiekałam z mąką. Wbiłam jajo i zagniotłam z  pozostałymi składnikami. Uformowałam kulę, schłodziłam przez kwadrans w lodówce, po czym wylepiłam suchą formę bardzo

W kuchni Karmel-itki
Tęczowy śmietanowiec 226

ciasto to taki mój smak dzieciństwa, powiedziałabym pyszna klasyka. Proste, smaczne, a do tego cieszy oczy tęczowymi galaretkami. Bez wątpienia ucieszy wszystkie dzieci. Dlatego polecam je na urodziny i wszelkie kinderbale i już nie gadam tylko zapraszam na przepis. :) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl(...)proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Pianka śmietanowa: 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie żelatyny 1/2 litra śmietany 18% 2 galaretki w dowolnych kolorach  Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko podgrzewamy z cukrem

Cynamonowe szczęście
muffiny mocno czekoladowe 175

zajmie Wam ok. 10 min, a efekt zadowoli. SKŁADNIKI 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1,5 szkl cukru pudru 2 tabliczki drobno posiekanej czekolady (typ dowolny, ja użyłam mleczną i gorzką) 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko cukier wanilinowy PRZYGOTOWANIE W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki(...)drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać szybko widelcem, do połączenia składników (będą grudki!). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej muffinki dodatkowo posypać kawałkami czekolady. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. PORCJE: 12 sztuk

zabawa smakiem
Tort Piernikowo Śmietankowy 201

ciemnego cukru brązowego 2 łyżeczki zmielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 3 jajka 2 łyżki syropu klonowego 200 g zimnego masła 200 ml mleka 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy Suche składniki mieszamy w misce(...)składnikami, tak aby powstała konsystencja kruszonki. Dodajemy jajka i ubijamy za pomocą miksera. Kolejno dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii, syrop klonowy, sok i skórkę z pomarańczy, i ubijamy do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki natłuszczamy. Ciasto rozkładamy na 3 formy, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 17 stopni piekarnika. Pieczemy około

Made By Mom And Son
Ciasto Łabędzi puch 182

jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 2 małe czerstwe bułeczki 3 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 10 dag wiórków kokosowych 1,5 kostki masła dżem z czarnej porzeczki (użyłam jagodowego i czarną porzeczkę z nalewki(...)ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Upiec na złoty kolor. Bułeczki zalać 2 szkl zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, a później rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki oraz wiórki kokosowe, cukier waniliowy i gotować 5 minut. Odstawić aż ostygnie. Masło utrzeć na puch i dodawać

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania