misce wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. 2. Osobno wymieszać ze sobą składniki miokre - mleko, jajko, olej, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wlać do składników suchych, wymieszać razem. 3. Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno: ok 1,5 łyżki ciasta, na środek troszkę dżemu (ok 1 płaskiej łyżeczki - dżem
Kto ugości moich gości?idealne połączenie Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 całe jajko 1 3/4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać jajko i resztę składników. Wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto Ja używam do tego drewnianej łyżki. Ciasto konsystencją przypomina
Słodkie okruszkimargaryny 2,5 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy na 30 - 40 minut do lodówki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chleb lub bułki zalewamy mlekiem, po nasiąknięciu odciskamy i rozdrabniamy w dłoniach na małe kawałki
Apetyczna babeczkaszklanki oleju Wykonanie: W misce łączymy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, startą na tarce na oczkach czekoladę oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajko mieszamy z mlekiem i olejem. Następnie łączymy składniki mokre i suche. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po dwie łyżki ciasta. Wierzch muffinek posypujemy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy
Walijskie Pichceniejajko 70g mąki 70ml mleka sól, pieprz 2 szczypty proszku do pieczenia olej do smażenia Filet rozcinamy na dwie części i rozbijamy dość cienko. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano
Czerwona Porzeczkamisce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (otręby, mąkę, proszek do pieczenia, stewię, miąższ z wanilii, szczyptę soli), wymieszać. W osobnym naczyniu wbić jajko, rozkłócić rózgą, wlać mleko oraz olej. Wszystko połączyć za pomocą rózgi. Wlać do miski z suchymi składnikami, połączyć starannie. Umyte, przebrane, odsączone jagody wrzucić do ciasta i wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, napełniać ciastem
dom-agi.plScones z gorzką czekoladą i pomarańczą;podane z ricottą i miodem Takie jakieś świąteczne smaki w końcu ^^Jakie one były chrupiące ^^Brak prądu przez
More food, love and dreamstemperaturze pokojowej.W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.Smacznego
Stare GaryPyszne okrągłe pierniczki, które zrobić można w mig. Bardzo dobry przepis dla spóźnialskich :).Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2
Moje pyszne gotowanieSkładniki:230 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka180 ml mleka50 g roztopionego masła1 łyżeczka cynamonu180 g borówek amerykańskich100 ml miodu1 garść kokosuPrzygotowanie:Połącz suche składniki. Dodaj roztopione masło, mleko, płynny miód. Nałóż masę do foremek. Wbij do ciasta borówki. Wsadź do piekarnika na ok. 30 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni. Amerykańskie muffiny
Czarnawisienkalekko przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem: 250g masła, 1 litr mleka, 2 budynie czekoladowe z cukrem, 1/2 szklanki brązowego cukru
Z miłości do słodkościłyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę. 2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit), 3 szklanki mleka, 200g cukru, 2 jajka, skórka
Z miłości do słodkościkrojenia. Można wykorzystać półprodukty, jakie oferują niektóre firmy, np. krem do karpatki w proszku albo budyń w proszku. Mój przepis na karpatkę nie zawiera takich elementów, a efekt finalny jest pyszny i warto poświęcić czas na przygotowanie tego ciasta od podstaw. KarpatkaSkładniki:ciasto 1 szklanka wody125g margaryny 1 szklanka mąki pszennej5 jajek krem2 szklanki mleka200g masła 2 łyżki mąki pszennej2(...)ciasto było jednolite, schłodzić- do schłodzonej masy dodać jajka i zmiksować- piekarnik rozgrzać do 220 stopni, ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwą; aby ułatwić sobie to zadanie, polecam posmarować formę przed położeniem papieru tłuszczem, dzięki temu będzie on bardziej przylegał do blachy- piec około 30 minut, wystudzić po upieczeniu- z mleka odlać
Smakołyki Berenikifolię i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek tak aby pokrył dno formy i brzegi. Włóż do lodówki na godzinę. Nagrzej piekarnik do 160ºC na termoobiegu, nakłuj spód widelcem i piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź. Budyń kokosowy 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 400 ml mleka 75 ml kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki(...)kokosowego budyniu zachęcam zrobić według podanego przepisu i zamiast używać budyniu w proszku. Mleko kokosowe ma intensywny zapach i tak ugotowany budyń jest bardzo smaczny. Zacznij od zagotowania kokosowego mleka z cukrem i sokiem z limonki. Mleko krowie wymieszaj z ziemniaczaną mąką i dodaj do gotującego kokosowego mleka. Mieszaj aż budyń zacznie gęstnieć i wrzeć. Zdejmij z ognia i ostudź
codojedzenia