Moim zdaniem ta modyfikacja była genialna (KOLOR! :)) i taką też Wam dzisiaj zaprezentuję. Potrzebne są: - szklanka mąki - szklanka wiórków kokosowych - pół szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia oraz - ok. 10 dkg szpinaku ŚWIEŻEGO - pół szklanki mleka roślinnego - 1/3 szklanki oleju - łyżeczka octu (obojętnie jakiego i tak odparuje). Wykonanie to 3 kroki: - mieszamy składniki suche - miksujemy składniki mokre - mieszamy jedne(...)drugimi i nakładamy do foremek na babeczki (osobiście posypuję jeszcze delikatnie kokosem). Pieczemy 20-30 minut, do suchego patyczka - warto pilnować, żeby nie zbrązowiały za bardzo bo KOLOR CIASTA to największa radocha numer 1. Radocha numer 2 - SMAK "BOUNTY" :)) Bo oczywiście gotowe babeczki polewamy jeszcze rozpuszczoną gorzką czekoladą :D Co do czekolady - mój sprawdzony sposób jest taki, że rozpuszczam pół
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka(...)kakao bez cukru 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki 1 dojrzałe awokado 3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka brązowego cukru nierafinowanego Polewa: Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczki Opcjonalnie kolorowa posypka do ozdoby Składniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy
Powiedz dietom niecukru, 1 szkl. pure z dyni, ½ szkl. oleju, 3 jajka, 1 marchew, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, ½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Polewa: ¼ kostki masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki kakao Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę(...)końcu dodajemy marchew, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto
słodki bratekWilgotne ciasto kokosowe z dodatkiem pysznych suszonych daktyli. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest smakowity. Daktyle można zastąpić innymi, ulubionymi suszonymi owocami, zachęcam jednak do spróbowania z daktylami, gdyż idealnie pasują do smaku kokosa. Składniki: (forma 33 cm x 23 cm) 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej (1 szklankę można zastąpić(...)szklanki mąki kokosowej) 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka suszonych daktyli (drobno pokrojonych) dodatkowo: 100 g czekolady 50 g masła 2 łyżki mleka garść dowolnych orzeszków lub migdałów (drobno posiekanych) Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, następnie jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem
Kuchcik gotujeSkładniki: Biszkopt kakaowy • 6 jajek • 3/4 szklanki mąki pszennej • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka cukru • 2 łyżki kakao • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka octu winnego Masa budyniowa • 200 g masła • 1/2 litra mleka • 4 żółtka • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 6 łyżek cukru Piana zaparzana • 4 białka • 1/2 szklanki(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać mikserem lub łyżką. • Na koniec dodać ocet i wylać do blaszki (25×35) wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp. 170 st.C przez 20 minut. Masa budyniowa • Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąkami. • Pozostałe mleko zagotować z cukrem
To co kochamformy góra - dół, aby równo upiec obydwa ciasta. Ciasto orzechowe; - 25 dag mielonych orzechów pekan lub włoskich - 3/4 szk cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 białek 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować, połączyć z orzechami, mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać i przełożyć na przygotowaną formę(...)gładką masę, połączyć z masą z żółtek i esencją waniliową. Dodatkowo: - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - garść orzechów pokrojonych na drobne kawałki do posypania wierzchu Zamkniętą puszkę gotować na małym ogniu przez 3 godziny, następnie ostudzić, a po otwarciu wymieszać zawartość. Przełożenie snikersa: - ciasto ciemne - 2/3 masy na żółtkach - ciasto orzechowe - mleko skondensowane - ciasto ciemne - 1/3 masy na żółtkach
Apetyczna babeczkadużych sztuk: Suche składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 0,5 szklanki brązowego cukru szczypta soli Mokre składniki: 1 całe jajko 1 pełna szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka esencji waniliowej Ponadto: 1 duże(...)pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolać kilka łyżek mleka, żeby ją rozrzedzić. Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, ale nie za drobno, dodać do nich masło oraz cukier, dokładnie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem (ja swoje wypełniłam aż po górny brzeg), wierzch posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Simply FoodZa oknem w pełni już..maj? Pogodowo tak, kalendarz to już tylko formalność.Na kartce kalendarza, wydartej z premedytacją, data 27. kwietnia. Kolejny rok za mną
W kuchni Karmel-itkimasła 150 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z 1 cytryny 225 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 25 g zmielonych migdałów 3 jajka 2 łyżki mleka 1 kg złotego marcepanu cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu 1 łyżka dżemu z moreli, podgrzanego 1 białko Wszystkie składniki powinny być(...)łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać resztę suchych składników, mleko, wymieszać. Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. 400 g marcepanu rozwałkować na wymiar tortownicy, oprószając wałek i stolnicę cukrem pudrem, by się
Gotowanie-ukBardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)ostudzenia. Biszkopt kroimy na pół, wykładamy tężejącą masę jabłkową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 3) Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleka z mąką i gotujemy budyń, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło przekładamy do miski, ucieramy do białości, ucierając dodajemy stopniowo
Bajeczna Kuchniawanilinowy) ~65g (1 i 1/2 opakowania) proszku budyniowego czekoladowego ~450ml mleka ~3 łyżki cukru (użyłam 2 łyżek fruktozy) wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temp. pokojową więc wyjmij je ok.2-3 godziny wcześniej z lodówki. Z 450ml mleka na budyń odlać pół szklanki i rozmieszać w tym mleku budyń razem z cukrem, pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszany budyń i mieszać(...)śrenicy 22cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ser. Na środek masy serowej wyłożyć budyń i 'wcisnąć' go sernik (użyłam do tego widelca). Włożyć ciasto do piekarnika i piec 1h. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostudzenia. W moim przypadku na całą noc, bo upiekłam sernik wieczorem ;) W czasie pieczenia nie otwierajcie
chili & sugarnaszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)razem i rozprowadzam odrobiną mleka, Resztę mleka gotuję z cukrem i cukrem waniliowym, a na gotujące wlewam przygotowany budyń. Gotowy przykrywam folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód
Ciasteczkowy PotwórPolewę czekoladową zamieniłam na cytrynową galaretkę i dzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy: 7 białek 250 g cukru(...)papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Krem budyniowy: Z mleka odlać szklankę mleka resztę zagotować z cukrami. W szklance mleka zmiksować żółtka i mąki na jednolitą masę. Wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce
Ala piecze i gotujeSkładniki na tort o śr. 20cm Biszkopt (Słodki pomysł): 230g mąki tortowej 70g kakao ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1¼ łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 200ml mleka 200g drobnego cukru 150ml oleju Nasączenie: 100ml kawy zbożowej na mleku 1 łyżeczka cukru Krem Ferrero rocher: 200g serka mascarpone 100g kremu orzechowo-czekoladowego 60g mlecznej czekolady 40g deserowej czekolady 50g prażonych orzechów(...)oreo Listki mięty Sposób przygotowania Biszkopt: Jajka, mleko, cukier oraz olej miksujemy na średnich obrotach kilka minut. Kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz mąkę przesiewamy i partiami dodajemy do mokrych składników. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (ja używam normalnej płaskiej blaszki i wysokiego rantu). Przelewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladziePotrzebujemy: 80 g masła 100 g czekolady milka OREO 50 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 2 waniliowe serki homogenizowane 2 łyżeczki żelatyny ok. 6 szt ciastek OREO Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W małym garnuszku roztapiamy masło(...)gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem
Kolejny blog o gotowaniugładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem
Kolejny blog o gotowaniuposiłek. W smaku trochę przypomina lekkie ciasto. Możecie go podzielić na dwie śniadaniowe porcje lub 4 mniejsze. Inspiracja: Jedzenie na miarę Składniki na 2 porcje: 4 jajka 4 łyżki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista, ale może być inna np. zwykła pszenna, ryżowa, owsiana) 50 ml mleka (krowie lub roślinne) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka
Fabryka pomysłówmisce wymieszać suche składniki, czyli: mąkę, budyń, proszek do pieczenia oraz cukry. W drugiej mniejszej misce wymieszać mokre składniki, czyli mleko, olej, esencję i jajko. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką, aż się połączą, na koniec wsypać zamrożone lub świeże owoce i delikatnie przemieszać. Papilotki do muffinek wypełnić do 7/8 wysokości ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Simply Foodforemki ciastem lub ciasto rozwałkować, wykrawać krążki ciasta na kształt foremki, wylepić, lekko przyciskając do dna, zdjąć okrawki. Ciasteczka piec na złoty kolor ok.20-25min w 170C. masa: w rondelku podgrzać mleko z kaszą, cukrem i wanilią. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i przestudzić. Orzechy i kokos zmiksować w blenderze na drobny proszek, dodać do masy. Tak przygotowaną masą wypełnić
Raj dla Podniebieniaszklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju wykonanie: Płatki jaglane zalewam wrzątkiem w proporcji 1:1 i odstawiam do przestudzenia. Do letnich płatków dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam, jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto
babka w formieżółtek, dodajemy do białek cukier i proszek do pieczenia. Ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku, mieszamy, dodajemy mąkę i zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczmy w 180 stopniach około 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone. Składniki masa: 500 ml mleka 150 g cukru 6 łyżek kaszy manny
kruche babeczkipomysły już się w głowie kłębią :D Ciasto z całą pewnością do powtórzenia i to jak najszybciej! :) Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 szkl. rzadkiego pure z batata* 5-6 sporych liści melisy 1/2 szkl. kakao 1 szkl. mleka 5 pełnych łyżek nutelli 4 jajka 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz białek należy zmiksować na gładką masę, następnie ubić białka na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Cisto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pieczenie
Z notatnikamasy serowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej -3 łyżki cukru Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl oliwy z oliwek -3 budynie śmietankowe po 40g -1 1/2 szkl mleka -1 cukier waniliowy -6 żółtek (białka odkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem
Kolejny blog o gotowaniuucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki
Słodkie okruszkidomowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej podaję przepis na bezglutenowe placki owsiane w towarzystwie powyższej herbatki. Składniki (na 1 porcję): 40 g mąki owsianej bezglutenowej 1 jajko 50 ml mleka (krowie lub roślinne) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1/3 łyżeczki stewi
Zdrowie na języku :Pmasła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na 30 min. Wyciągnąć z lodówki i samo ciasto ruche zapiec na blaszcze w piekarniku ok 10-12 min w 170* Masa serowa: 1,20 kg sera 2 jajka 4 żółtka 1 budyń 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 3/4 cukru kryształu
Moje Słodkie Piekiełkoorzechowy Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem do miski. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, masło i łączymy ze sobą łyżką, czy widelcem. Płyną masę wlewamy do sypkiej i mieszamy. Ja włączam mikser i miksuje wszystko pod koniec na najniższych obrotach niedługo, około 1 minuty. Odstawiam ciasto na 10 minut, przed smażeniem Placki smażę
W Moim Magicznym DomuSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy przez około
Kubki smakuDziś -Muffinki piernikowe z czekoladą Muffinki piernikowe z czekoladą Składniki na muffinki piernikowe z czekoladą: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu
Gotowanie-ukłyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Ciasto jasne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 starta gorzka czekolada 10 dag rodzynek 10 dag kokosu 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł Ciasto ciemne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie 1 kostka masła cukier do smaku
Pychotkaaamasy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru
Domowy Smak Jedzeniamasy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru
Domowy Smak Jedzeniachrupiace 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez około 4 minuty
Dzieje kuchennej Wiewiórylepiej pasować na grilla. Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać sól i roztarty widelcem serek. My znowu wykorzystaliśmy gotowy serek do serników, ale można dodać zwykły twarożek. Zioła opłukać, drobno posiekać i dodać do miski razem z sezamem. Całość wyrobić na gładką masę, stopniowo dodając mleko. Z gotowego ciasta formujemy wałek o średnicy
KasiaiKrzysiu.plMąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodać mleko, dokładnie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. Odstawić na minimum 15 minut. W tym czasie serek, jogurt, cukier puder i wodę różaną wymieszać na gładką masę. Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki. Płatki migdałowe lekko podrpażyć na suchej patelni. Ciasto wykładać małymi porcjami na rozgrzaną patelnię, smażyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g cukru 2 łyżki kakao szczypta soli 60 g jogurtu naturalnego 180 g mleka 7 łyżek oleju W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość misek wymieszać ze sobą, tylko do połączenia składników. Foremki na mufinki wyłożyć papilotkami, ciasta nakładać do 3/4 wysokości foremki. Swoje mufinki
Plate of Joycynamonową, jaką znajdziecie w przepisie na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką . Ahhh zostają u nas na dłużej. Proste w wykonaniu, jak każde muffiny , które znajdziecie na blogu. Składniki: * muffiny: - 4 jajka - 3/4 - 1 szklanka cukru - 4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cynamonu - 4 łyżki mleka - 100g miękkiego masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 średniej wielkości jabłka
CookYourselfjednej misce mieszamy mokre produkty, czyli mleko, olej, jajka. Do drugiej przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kawę i dokładnie łączymy ze sobą. Stopniowo suche produkty dodajemy do mokrych. Mieszamy delikatnie łyżką (do uzyskania gładkiej masy). Na końcu dodajemy rodzynki oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę pomarańczę. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzeniewbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która po upieczeniu
Słodkie Przyjemnościgorąco polecam Panią Waleską zwaną Pychotką bo jest NAPRAWDĘ boska :)!Składniki na ciasto Pani Walewska:500 g mąki1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g cukru pudru200 g masła6 zółtekSkładniki na masę bezową:8 białek (6 pozostałych z ciasta + 2 pozostałe z masy budyniowej)2 łyżki mąki ziemniaczanej1.5 szklanki cukru pudrugarść posiekanych orzechów lub płatków migdałowychMasa budyniowa:500 ml mleka2(...)ziemniaczanej3 łyżki maki pszennej3 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowego250 g masłakilka kropel olejku waniliowegoDodatkowo duży słoiczek ok 400 g dżemu porzeczkowego (lub powideł śliwkowych)Przygotowałam ciasto zagniatając wszystkie składniki na ciasto.Podzieliłam na dwie części. Ciasto wyszło takie kruche, że nie dało się go rozwałkować więc je starłam na tarce na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko docisnęłam.Najlepiej
UgotujmyTo.pl