st.C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta. Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijając) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą. Wyłożyć ciasto do foremek. Piec około 25min
Mia Cucina Sofietakakao i z proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą na małych oczkach czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Kremówkę ubijamy*, pod koniec dodając cukier puder i fix.Blaty biszkoptów nasączamy mlekiem. Na dolne ciasto wykładamy śmietanę (odrobinę
Słodka Stronaletnie klimaty, jest mega-słodko-pyszne i ma cudowną moc poprawiania humoru w dni smętne i smutne... składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g margaryny 100 g cukru pudru 2 łyżki jogurtu greckiego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem jasny: 400 ml śmietany kremówki 15 g cukru waniliowego łyżka żelatyny krem ciemny: 400 ml śmietany kremówki(...)łyżki cukru płaska łyżeczka margaryny szczypta sody ok 60 g orzeszków ziemnych duża szczypta soli morskiej ponadto: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka Przygotowanie kremów śmietanowych: Ważne! Śmietanę należy przygotować dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Jasny: Żelatynę namoczyć w 100g zimnej wody. Śmietankę wlać do rondla i zagotować cukrem wanilinowym (pamiętając o mieszaniu). Kilka łyżek gorącej śmietany wlać
6nieboCiasto 3 bit chyba każdy już jadł, ponieważ jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić. Składniki : (blacha 35x25 lub 25x40) Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)masa będzie jednolita dodać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i kawą, wymieszać delikatnie łyżką. Piec w temp. 170-180 stopni około 25 minut. Przygotować masę budyniową: Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać w nim obie mąki, a resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Margarynę ucierać do białości dodając
talerz przyjemnościkakao, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy na przemian wymieszane suche składniki i połączone mleko z olejem. Gotową masę przelewamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180`C około 45 minut - do suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali (3x 30 sekund). Ostudzone ciasto polewamy mleczną czekoladą. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościBatoniki Kinder Bueno chyba każdy zna, ja swego czasu jadłam je … aż za często. Są tak pyszne, że trudno się oprzeć, z cudem graniczy zjedzenie
moj przepis namąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa jabłkowa: 1 ½ kg jabłek ( po obraniu ) 1 galaretka poziomkowa 3 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Krem budyniowy: ½ l mleka Opakowanie budyniu waniliowego 200 gram masła Niecała szklanka cukru Polewa : ½ kostki margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Gotujemy budyń waniliowy w ½ l mleka ( zgodnie z przepisem(...)opakowaniu ). Odstawiamy do ostygnięcia. Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Obrane jabłka kroimy w kostkę przesmażamy z dodatkiem cukru. Gdy jabłka zaczną się szklić wsypujemy galaretkę poziomkową i łyżkę żelatyny. Chwilę razem gotujemy. Na przestudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową. Masło ucieramy z niecałą szklanką cukru na jednolitą masę
Smaki EwySkładniki: Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów 1/2 szklanki skórki pomarańczowej Warstwa marcepanowa: 225g pasty migdałowej (tej ) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mleka(...)mieszankę mąki i orzechów mieszając. Kiedy całość zacznie odchodzić od ścianek rondla zdjąć z ognia i przestudzić. Do chłodnej masy dodać jajko i ponownie wymieszać. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wymiary blaszki. Jedną część wyłożyć na spód blachy. Rozsmarować masę marcepanową zostawiają przynajmniej 1 cm brzeg. Na masę posmarować
Sto kolorów kuchniłyżeczki proszku do pieczenia - 250 g świeżej żurawiny - 1/2 szklanki sparzonych i obranych orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki soli - 4 łyżki posiekanej czekolady WYKONANIE: - masło, cukier, mleko zagotuj w rondelku, wystudź masę - mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą - żurawinę umyj i osusz - orzechy włoskie przelej wrzątkiem - do mąki dodaj masę z rondelka i połącz ze wszystkimi pozostałymi składnikami(...)wysmarowanej olejem formy do babki, przełóż masę - babkę pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu lukrujemy ciasto. Lukier królewski: 1 białko i 3/4 szklanki cukru pudru, 3 krople aromatu cytrynowego, całość ucieramy do białości Polewa z białej czekolady z malinami: - 1 biała czekolada - 6-7 malin mrożonych
SMYKWKUCHNIproszkiem do pieczenia przesiej do innej miski. Gdy jajka będą już ubite, zmniejsz obroty miksera o połowę i partiami - po 1-2 łyżki - dodawaj mąkę. miksuj, aż do połączenia składników. Pod koniec podkręć obroty. Wlej letnią margarynę i zmiksuj ponownie, to dokładnego połączenia. Formę natłuść i wysyp bułką tartą. Wlej ok 2/3 ciasta. Na nie rozsyp rodzynki. Do reszty ciasta(...)minut. Warto pilnować. Jak się przypali, żadna tragedia. Po ostudzeniu można uciąć. :) Upieczone ciasto zostaw kilka minut w uchylonym piekarniku. Potem odwróć formę (pamiętaj, by użyć rękawic!) i wysyp ciasto delikatnie na kratkę. Zostaw do wystudzenia. Czekoladę na polewę roztop w kąpieli wodnej. Pod koniec dodaj mleko i wymieszaj do połączenia. Polej letnie lub zimnej ciasto i od razu posyp
Anioszek w kuchniBezglutenowe babeczki szybkie w wykonaniu. Ciasto wyszło wilgotne i smaczne, ładnie wyrosły. No i udało mi się przemycić trochę marchewki dziecięciu memu(...)utartej, na drobnych oczkach, marchwi 2 dojrzałe banany - z brązową skórką 2 szkl mąki bezglutenowej uniwersalnej lub biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja 100 ml oleju 100 ml mleka - może być roślinne 1/2 szkl cukru brązowego 1/2 szkl rodzynek Marchew obrać zetrzeć na drobnych oczkach. Banany zetrzeć na grubych oczkach lub rozgnieść widelcem
Ze smakiem bez glutenututaj) i próba bardzo udana.Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem.Ciasto cieszyło się takim wzięciem,że piekłam je już dwa razy z rzędu.Polecam ! Składniki na blaszkę 42x29 cm: 2 słoiki z wiśniamia`680g (waga wiśni 350 g x2 ) 100 g orzechów laskowych-opcjonalnie 350 g mąki orkiszowej jasnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła(...)amaretto (lub mleko z olekiem migdałowym) 2 łyżki cukru pudru Składniki na kruszonkę: 150 g mąki orkiszowej 150 g ksylitolu lub cukru 100 g mielonych orzechów laskowych 80 g masła Wykonanie: włączyć piekarnik i nastawić na 180`C odcedzić wiśnie z kompotu i pozostawić na sitku ,by dobrze obciekły orzechy laskowe grubo posiekać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto u znajomych i na samym początku urzekło mnie pięknymi warstwami a jak spróbowałam również smakiem. Wtedy ju ż wiedziałam że musz ę je zrobić. Mimo iż wygląda na pracochłonne i trudne do zrobienia to wcale takie nie jest , robi się dosyć szybko. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżeczka proszku(...)proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 36*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Krem budyniowy: Z mleka odlać 3/4 szklanki mleka. Dodać żółtka, mąki i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać zmiksowane mleko z żółtkami
Ala piecze i gotujeszkl. suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Potem dodajemy pozostałe składniki i lekko mieszamy. Pieczemy w temp, 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Składniki [MASA]: 5 żółtek 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 250 g masła 6 łyżek cukru pudru 1 l mleka Wykonanie: Mleko i cukier waniliowy zagotowujemy(...)śmietaną, wlewamy do przestudzonego mleka i zagotowujemy. Następnie odstawiamy na ok. 30 min, po czym odcedzamy przez gęste sito i studzimy całkowicie powstały serek. Potem ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodajemy zimny serek i mieszamy ze sobą całość. DODATKOWO POTRZEBUJEMY: 1 dużą paczkę okrągłych biszkoptów 2 galaretki rodzynki PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa - ciemny biszkopt
psgotujemypysznych piernikowych mini keksów Składniki: (na 12 sztuk) 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach cukier puder do oprószenia babeczek Przygotowanie(...)proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika i ciemne kakao. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach, znów wszystko mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto do około
Słodkie okruszki