ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:458/767)

Ciasto lodowe z brzoskwiniami 144

szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: puszka brzoskwiń kostka masła 2 budynie śmietankowe  Dodatkowo: 0,5 l śmietany 30% pół szklanki cukru galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa Wykonanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie ugotować budynie lecz nie na mleku tylko na wodzie z pod brzoskwiń. Budyń ostudzić. Gdy będzie już zimny(...)śmietanę ubić na sztywno z cukrem dodając rozprowadzoną galaretkę w wodzie (musi być dobrze ostudzone). Bitą śmietanę wylać na masę z brzoskwiń. Całość przechowywać cały czas w lodówce gdy ciasto oziębi się (po ok. dobie) smakuje tak jak lody

Pychotkaaa
BABKA MAŚLANO-CZEKOLADOWA Z MIGDAŁAMI, BEZ DODATKU CUKRU 384

wody lub mleka W misie miksera utrzeć jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą, jasną masę. W tym czasie w rondelku roztopić masło. Do misy z utartymi jajkami dodałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po każdym dodaniu ucierałam. Następnie dosypałam mielone migdały, wymieszałam. Na samym końcu wlałam letnie masło, wymieszałam. Część ciasta przełożyłam do tortownicy

Smaczne Zdrowe
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 128

innymi owocami. Ciasto jest bardzo słodkie, więc warto pamiętać, aby owoce były lekko kwaśne, co zrównoważy nam smak. Przepis Składniki: Spód: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 5 jajek 250 g mąki 140 g zmielonych migdałów szczypta soli 2,5 opakowania proszku do pieczenia Krem budyniowy: opakowanie budyniu waniliowego 500 ml mleka 2 łyżki cukru(...)mleka, cukier, żółtka i całość mieszamy do połączenia się składników. Resztę mleka zagotowujemy i ciągle mocno mieszając dodajemy przygotowany przed chwilą budyń. Mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Odstawiamy do wystygnięcia. Spód. Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę, migdały, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Sypkie składniki dodajemy do mokrych

KasiaiKrzysiu.pl
Puszysty i wilgotny piernik z migdałami 223

suche: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, imbir, migdały, cukier wsypujemy do małej miski i całość mieszamy. Składniki mokre: jajko, mleko, olej, miód, powidła wkładamy do dużej miski i całość roztrzepujemy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Do składników mokrych przesypujemy składniki suche i ponownie całość mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy

Smak mojego domu
Makowy przekładaniec 216

zabrania się za porządki, jakoś tak lubię wszystko odświeżyć i wygonić resztki zimowej szarości. Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho makowe Ciasto: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Stopniowo do masy(...)puch, dodajemy mąki i dokładnie mieszając. Mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy masę jajeczną, chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Miękkie masło ucieramy, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego łyżka po łyżce ostudzony krem. Ważne, by masło i krem miały zbliżoną temperaturę. Ciasto makowe przekrawamy na pół, smarujemy kremem, składamy

Cynamonowe szczęście
Naleśniki dyniowe 177

szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 18 % - 200 g mąki pszennej - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru waniliowego - skórka z 1/2 cytryny - szczypta przyprawy dyniowej - szczypta soli - olej - ulubiony dżem Przygotowanie: Dynię ścieramy na tarce i dodajemy jajka, śmietanę i mleko. Całość mieszamy i dodajemy suche składniki oraz skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto odstawiamy

Zainspirowana w kuchni
Placki z tartą dynią 176

jesieni można świętować! 😜 Około 16 placków: * mąka- 2 szklanki * mleko- 1 szklanka * jajka- 2 szt. * dynia hokkaido- 150 g * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * masło klarowane- 1 łyżka* * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * cynamon, gałka muszkatołowa- po 1/4 łyżeczki Dynię zetrzeć na tarce. W misce wymieszać wszystkie składniki. Wylać porcję ciasta (ja nakładałam małą łyżką- sosjerką). Smażyć na złoty kolor

Kraina Miodem Płynąca
pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem... 181

Składniki: PIEROGI NA MLEKU: mąka tortowa 70 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, gorąca woda 1,5-2,5 szklanki, masło 1 łyżka/miękkie, sól 1 łyżeczka FARSZ : ziemniaki ugotowane 80 dag, twaróg 25 dag, majeranek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula podsmażona 8 łyżek OKRASA: cebula 8 sztuk, smalec domowy(...)skwarkami 5 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka DODATKI: woda 4,5 litra, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 5 łyżek na domowym smalcu ze skwarkami podsmażyć pokrojoną cebulę z kucharkiem, papryką wędzoną do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło, wlać mleko zimne wyrabiać hakiem ciasto, w trakcie dolewać gorącej wody tyle, aby uzyskać sprężyste

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki kukurydziane z czarna porzeczką 177

studzimy i przelewamy do miski, dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką.  Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy po wierzchu dużą

Życie zaczyna się w kuchni
Kokosowe pancakes 163

śmietanką kokosową smakują wręcz nieziemsko! 😋 * mąka pszenna- 2 szklanki * mleko- 1 i 2/3 szklanki * wiórki kokosowe- 1/2 szklanki * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * roztopione masło klarowane- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * olej kokosowy- do smażenia Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (najlepiej rózgą) i wylewać porcję ciasta (ja wykorzystuję łyżkę do sosów) na rozgrzaną patelnię. Kiedy

Kraina Miodem Płynąca
Blok czekoladowy 760

Już od dawna miałam ochotę na blok czekoladowy. Ciasto bez pieczenia nazywane wypiekiem PRLu, chociaż u mnie w domu gościł bardzo rzadko i nie mam do niego szczególnego sentymentu. Nie mogę też powiedzieć, że to moje wspomnienie dzieciństwa, choć niektórzy tak właśnie blok czekoladowy nazywają. Z dodatkiem mleka w proszku i prawdziwego masła, z nadzieniem z bakalii, herbatników lub suszonych

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
ciasto z orzechową wkładką i nutką kawy 153

cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszane z orzechami. Całość mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej

Domowy Smak Jedzenia
GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ! 127

pszennej  - 0,5 szklanki wody gazowanej - 1/4 szklanki mleka roślinnego - 1 łyżeczka cukru pomarańczowego - 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1/2 pomarańcza - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 jajko opcjonalnie: jeśli lubisz słodkie gofry dodaj 3 łyżki cukru W/w składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką i odstaw na minimum 15 minut (ciasto możesz też przygotować wcześniej i wstawić na godzinę

SMYKWKUCHNI
Gofry czekoladowe bezglutenowe przepis 144

maki ryżowej pełnoziarnistej kakao 2 łyżki jaja 2 sztuki mleko roślinne 1,5 szklanki czekolada gorzka 1/2 sztuki proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki cukier puder trzcinowy 2 łyżki Przygotowanie: Posiekałam nożem gorzką czekoladę na małe kawałeczki. Oddzieliłam złotka od białek, z białek ubiłam pianę. Z reszty składników zrobiłam gęste ciasto, dodając pianę z białek i posiekaną czekoladę. Piekłam

AZgotuj!
Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 110

kawkę. W dodatku każdy z domowników uwielbia wszelkiego rodzaju ciasta, batony, czekolady. Więc słodkości nigdy za wiele! Z racji tego, że mam mnóstwo jabłek postanowiłam do kawki zrobić racuchy. Robi się je bardzo szybko a w dodatku są bardzo smaczne. Składniki: 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 duże jabłko

My World by Dagmara Rek
Waniliowe naleśniki z masłem bananowym 182

opcjonalnie: sos czekoladowy Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i wstępnie mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę z 2 płaskimi łyżkami budyniu waniliowego (proszek), i wodą gazowaną. Całość dokładnie mieszamy rózgą, aż uzyskamy jednolitą masę. Naleśniki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju (ma tylko natłuścić powierzchnię). Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Naleśniki powinny być

Słodkie okruszki
KOKOSANKA – ŁATWE, SZYBKIE CIASTO KOKOSOWE 268

ciasto kokosowe o bardzo intensywnym smaku. Od ciasta jogurtowego albo ucieranych szarlotek, które tak lubicie różni je to, że jest bardziej zbite, mniej puszyste, bardziej ciężkie – ale równie pyszne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * cukier – 3/4 szkl * wiórki kokosowe – 100 g * proszek do pieczenia 2 łyżeczki * mleko 3,2% – 150 ml * duże jajko

Ostra na Słodko
Placek z malinami i kruszonką 200

Lekkie, puszyste, zawsze ładnie wyrasta, rewelacyjnie smakuje z mlekiem lub kubkiem herbaty. Ciasto które zawsze wychodzi. Czego chcieć więcej ? Składniki: Blacha 25/30 cm 25 dag masła 15 dag cukru pudru 30 dag  mąki tortowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 32 g cukru z wanilią 6 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Czerwony barwnik-opcjonalnie 1,5 szklanki świeżych

Wanilia i Kardamon
BABKA WŁOSKA 217

Jajka ubijamy z cukrem i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,mieszamy.Wylewamy do wysmarowanej podłużnej formy ciasto i pieczemy w 180 st.-30-35 min.   Masa budyniowa: ~~~~~~~~~~~~~~ 1 litr i 1/2 szkl.mleka 2/3 szkl.cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0.5 kostki margaryny 4 łyżeczki kakao ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W litrze mleka zagotowujemy cukier,a w reszcie rozrabiamy obie mąki.Wlewamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PSZENNE PLACUSZKI Z RICOTTY Z KARMELIZOWANĄ POMARAŃCZĄ I GRANATEM 150

białka od żółtek. Do żółtek dodać ricottę, mleko, mąkę, cukier, roztopione masło, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek dodając szczyptę soli. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.  Dużą metalową łyżką nakładamy ciasto i wylewamy na rozgrzaną patelnię (najlepiej ceramiczną) lekko

Calzonella.com
Bezowo - kokosowa rolada z truskawkami za dwóje ;-P 168

roladę, póki jest jeszcze gorąca. Jak wystygnie nie zrolujesz ciasta, bo całe popęka. Gotowe. Odstawiamy do wystudzenia. MASA TRUSKAWKOWA: - 350 g serka kremowego (twarogowego) o zawartości tłuszczu min. 18% - 100 ml mleka - 150 ml zmiksowanych truskawek - 70 g cukru pudru - 1 cukier wanilinowy Delecta - 2 łyżki wiórków kokosowych - żelatyna w proszku W/w składniki poza żelatyną zmiksuj w blenderze na gładką

SMYKWKUCHNI
Muffinki z jabłkami i kruszonką 173

pszennej 4 łyżki zwykłego cukru Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać olej, mleko, sok i skórkę z cytryny oraz wbić jajka. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i cynamon. Całość delikatnie ze sobą wymieszać

Ugotować
Muffinki pomarańczowe z ricottą 111

oleju cukier waniliowy 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2  pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy płatki migdałowe do posypania  Przygotowanie: Wszystkie składniki suche wsypujemy do miski, dodajemy ser połączony z mlekiem, jajkiem, olejem , skórką pomarańczową i sokiem. Dokładnie mieszamy widelcem aby nie było grudek. Ciasto będzie miało konsystencję gęstą, ale lejącą.  Masę

Bon appetit mon amie
DOMOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW 91

ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki mleka w proszku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sezam do posypania bułek Mąkę mieszamy z pozostałymi sypkimi składnikami i drożdżami. Jajko, oliwę i mleko mieszamy w drugiej misce. W mące robimy dołek i wlewamy składniki mokre, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy  na 1 godzinę

KuchcikoweLove
Muffinki kajmakowo – pomarańczowe na jogurcie 144

pomarańczowa Wszystkie mokre składniki ( jogurt naturalny, kajmak, jajka, mleko, olej o kilka kropel olejku pomarańczowego) mieszamy dokładnie rózgą. Przelewamy do misy miksera i stopniowo dodajemy wymieszane suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, cukier). Dokładnie miksujemy do powstania gładkiej, dość gęstej masy. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kosteczkę pomarańczę.  Ciasto przelewamy do foremek silikonowych (mi wyszło 12 muffinek

VioletoweKucharzenie
Amerykańskie placki śniadaniowe 124

słono”. Składniki: 225 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 duże jajka 30 g masła (roztopionego i ostudzonego) 300 ml mleka masło do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować w malakserze (można najpierw zmieszać składniki mokre a następnie dodać suche). Gotowe, dokładnie wymieszane ciasto na placki, odstawić na ok. 20 minut przed smażeniem. Porcje

MyCookBook.pl
Muffiny z malinami i Kitonek 222

maliny letnie jednak i tak doskonale nadają się do ciast i nalewek MUFFINY Z MALINAMI łatwe ok 30 minut (z pieczeniem) ok 12-16 sztuk Składniki Suche 2 i 1/3 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół szklanki cukru (można więcej) mokre 170 ml mleka ( niepełna szklanka) 2 jajka 1/3 szklanki oleju Dodatkowo szklanka

sierotka maRysia w kuchni
Gofry - najlepsze! Lekkie i chrupiące 151

roztopić. 2. Wymieszać ze sobą mokre składniki: żółtka, maślankę, mleko, masło i ekstrakt waniliowy (trzepaczką ręczną lub mikserem). Osobno wymieszać składniki suche: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dodać je do mokrych, wymieszać trzepaczką ręczną, zmiksować lub zblendować. 3. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. 4. Rozgrzać gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum

Kto ugości moich gości?
Ciasteczka czekoladowe z orzechami 298

włoskich i laskowych. Idealnie smakują ze szklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Składniki: 170g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki kakao 1 opak

Kulinarne Przeboje
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 176

żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta na panierkę, olej do smażenia Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki - mleko i wodę wlać do miski, dodać jajka, sól i zioła prowansalskie - wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, wlewać po porcji ciasta i smażyć cienkie naleśniki. Maślaki oczyścić z igieł, mchu oraz liści

Nie tylko w kuchni
Borówkowe pancakes z kaszy manny 155

owoce borówki Sposób przygotowania: Kaszę manną błyskawiczną zalewamy szklanką mleka na ok pół godziny, mieszamy co jakiś czas. Masło topimy i studzimy. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy dodajemy 2 żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia oraz borówki. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ciasto nakładamy łyżką na gorącą patelnię bez tłuszczu. Smażymy

Kuchnia w czekoladzie
Salceson - najprostsze ciasto z jabłkami 195

dużo rozpisywać... Ciasto z jabłkami zwane potocznie salcesonem, w smaku jest przepyszne, a jego wykonanie zajmuję chwilę. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru trzcinowego   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu  120 ml mleka 2% 2 średnia jabłka  aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania