ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:155/767)

Afrykańczyk Siostry Anastazji. 837

masy makowej 5 łyżek mąki tradycyjnej 1 łyżeczka sody Składniki na ciasto z białek :   6 białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tradycyjnej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej  1 cukier waniliowy 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa budyniowa : 6 żółtek 1/2 l mleka 5 łyżek cukru 2 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki maki zwykłej(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Zimne ciasto przeciąć na pół. Ciasto z białek : Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać 1 łyżkę octu, mąkę z proszkiem i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.Blaszkę wyłożyć papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka z budyniem i kruszonką 563

ciasto 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g masła 3 żółtka szczypta proszku do pieczenia 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 1 litr mleka 3 budynie cukier kruszonka 1,5 szkl mąki 150 g  masła pół szkl cukru Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i żółtka . Zagniatamy ciasto i wylepiamy

Gotowanie jest łatwe
śliwkowo budyniowe ciacho 182

ciasto 0,5 kg mąki kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka 3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia  ponadto na masę budyniową dwa opakowania budyniu 1 l mleka sposób przygotowania Z mąki, masła, cukru, dwóch całych jajek i trzech żółtek wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się

Miód i pieprz
Cynamonowe gofry z jogurtem naturalnym 169

moja córka ma "fazę" za gofry ;-) Spróbowałam dodać ostatnio do przygotowanego już ciasta parę łyżek jogurtu naturalnego - i z efektu końcowego byłam bardzo zadowolona, podobnie zresztą jak córka ;-) Poniżej dzielę się przepisem :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki mleka - 2 jaja - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju(...)łyżeczki cynamonu - cukier puder - dowolne owoce (u mnie jeżyny) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję cynamon i proszek do pieczenia, dodaję jogurt, ponownie mieszam, wlewam olej. Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na kilka minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem

Wielopokoleniowo
Sernik - Käsekuchen 341

150g cukru sok z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego 0,5 opakowania cukru waniliowego 250 ml mleka dodatkowo: dwie garście płatków migdałowych cukier puder Przygotowanie:  Mąkę z proszkiem, cukier, masło i jajko w misce wymieszać dokładnie. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. Prażymy płatki migdałowe na patelni. Piekarnik rozgrzać

Tagebuch po polsku
Racuszki dyniowe 268

wyskrobujemy łyżką ( z około 1 kilogramowej dyni będziemy mieli porcję dyni do wykorzystania na placuszki i na ciasto, albo na placuszki i do zamrożenia) miąższ wrzucamy do miski, wlewamy olej, mleko, mieszamy dosypujemy cynamon i goździki, według uznania przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypujemy płatki i rodzynki Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z serkiem mascarpone

Luźna Kuchnia
Babka serowa z kiełbasą 300

łyżeczka proszku do pieczenia 130 g żółtego sera 100 g kiełbasy krakowskiej suchej mini Hańderek 100 g mozzarelli małe kulki 1 spora łyżka siekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w kostkę a kulki mozzarelli przekroić na połówki. Do miski wbić jajka, wlać mleko i olej, dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać starty

Ala piecze i gotuje
Szaszłyki z naleśników do zupy 225

pieczenia (opcjonalnie) łyżka oleju 2 łyżki ćwikły z chrzanem (użyłam firmy Jamar ) łyżka cukru sól Dodatkowo: masło, margaryna, olej do smażenia Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół i do drugiej połówki dodajemy ćwikłę. Dokładnie mieszamy. Gotowe ciasta odstawiamy na około 10 minut. Kluczem do udanych naleśników jest

PatiGotuje
Ciasto olejowe 189

łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka kakao 1) Utrzyj ze sobą żółtka i cukier 2) Dolej gorące mleko i olej 3) Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy 4) 2/3 ciasta wlej do posmarowanej margaryną i wysypanej mąką formy do pieczenia 5) Do 1/3 ciasta dosypać kakao i wymieszać 6) Polać białą część masy

cukrem pudrem posypane
NALEŚNIKI AMARANTUSOWE Z MŁODYM JĘCZMIENIEM + FILMIK 179

PRZYGOTOWANIE :  Mleko i jaka wlewamy do miski, dodajemy mąki i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy ciasto trzepaczką, aż składniki się połączą. Ciasto odkładamy na 15 minut aby mąka dobrze napęczniała. Patelnie teflonową smarujemy olejem i pieczemy naleśniki.  Mniejszą część twarożku mieszamy z młodym jęczmieniem. Naleśniki smarujemy twarożkiem następnie pastą z jęczmieniową i zwijamy, przecinamy na pół i posypujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Przekładaniec orzechowy 723

cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich słoik kwaśnego dżemu lub marmolady Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ok. 23,5x35(...)grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  około 20 minut w temp. 180 st. Krem: 1 l  mleka 2 budynie  śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 250 g masła lub margaryny 3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placki z borówkami 200

proszku do pieczenia 1 szklanka borówek olej do smażenia borówki do posypania śmietana syrop klonowy lub miód Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wsypać borówki i wymieszać. Smażyć na oleju z dwóch stron

O kuchni z uczuciem
PLACKI Z JABŁKIEM 178

jajka * pół łyżeczki proszku do pieczenia * sól * 6 jabłek Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Mąkę, cukier, jajka, mleko, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce. Wszystko wymieszać mikserem. Do wymieszanego ciasta dodać pokrojone jabłka i wymieszać wszystko łyżką. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Można

Zrób to smacznie
Bananowe pancakes 184

kogel-mogel. Dodać szczyptę soli banany obrać, pokroić i przy pomocu blendera zrobić bananowe puree. Wmieszać do jajek banany i dodać mleko mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W 3 porcjach wmieszać do ciasta nakładać po 1 łyżce ciasta na średnio gorącą, natłuszczoną patelnię. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony gotowe placuszki ułożyć w piramidę. Podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche babeczki z budyniem 239

żółtek i mąki. Z podanej porcji wyszło mi 38 babeczek. Składniki : Opakowanie budyniu waniliowego - takiego na 3/4 litra mleka. 3 szklanki mleka Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego   Cukier puder do posypania babeczek . Roztopione masło do wysmarowania foremek.   Wykonanie :   Budyń

Malinowa Kawiarenka
Rogale maślane 230

płaskiej łyżki soli 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 50 g masła Drożdże rozpuścić z mlekiem, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, roztrzepane jajko z żółtkiem , wymieszać na jednolitą masę.Zagniatać ciasto , dodając porcjami masło.Zagniatać,aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na części

Moje domowe kucharzenie
Oładki z owocami 185

Wykonanie: Owoce myjemy i osuszamy, pozbywamy się ewentualnych szypułek, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, jajka. Mieszamy. Nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo zsiadłe mleko lub kefir. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby możemy dosypać trochę mąki). Na koniec do ciasta wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy. Na patelni

MyCookBook.pl
Bliny gryczane ze szpinakiem 155

100g sera feta sól pieprz majeranek bazylia PRZYGOTOWANIE: Mąkę gryczaną i pszenną mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dodajemy stopniowo mąkę  tak, by ciasto było gęste (podobne do gęstej śmietany). Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy mieszając. Odparowujemy

Gotowanie jest łatwe
Słodkie środy - Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady 187

cukier puder listki mięty PRZYGOTOWANIE : Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, olej i miksujemy na jednolite ciasto. Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placuszki z ricotty 182

mnie kokosowy) ulubiony dodatek do placków: owoce, bita śmietana, konfitura itp. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do mleczno-serowo-żółtkowej mieszanki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie

psgotujemy
Ciasteczka z czekoladą i cukierkami z orzechami + film 183

mniejsze kawałeczki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, pokrojone miękkie masło, cukierki z orzechami, cukier oraz cukier waniliowy, wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę i wlewamy mleko. Wszystkie składniki mieszamy dłonią i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na niezbyt cienki placek a następnie foremką wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciastka układamy w formie wyłożonej papierem

Smakowite Dania
Babcina szarlotka - najlepsza 765

ciepłym domem i kochającą babcią:) I właśnie dlatego skusiłam się na szarlotkę Kasi :) Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej; 1/3 szklanki cukru pudru; 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia; 2 jajka; 16 g cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią); 3-4 łyżki mleka; 160 g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej); Wykonanie:   Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać

In my kitchen
Babeczki z budyniem 199

nową formę.  Przepis dodała Milena M w grupie na facebooku Składniki: 2 szkl. maki 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju Szklanka mleka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko wymieszać. Nakladac do foremek łyżkę ciasta, na to trochę mniej niż łyżkę budyniu i znów łyżeczkę lub więcej ciasta. Piec ok. 30 min w 180 stopniach

W kuchni bez szafek