Tarta czekoladowa 187wałkujemy na grubość ok 5 mm, nawijamy na wałek i rozwijamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor. W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie- mleko gotujemy z cukrem i masłem oraz połamaną czekoladą. Studzimy, dodajemy śmietanę, odstawimy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała. Wylewamy na ostudzony spód- podajemy oprószoną wiórkami kokosowymi. Smacznego
Luźna Kuchnia
Ciasto przekładane truskawkami w galaretce 150domowej roboty ) Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. 2. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na pół. 3. Przygotować galaretki wg przepisu podanego
A Ty Smakuj Mnie
Czarno-biały tort z kremem waniliowym 159nasączenia: 1 szkl. wrzątku sok z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu do ciast np. waniliowego 2 łyżki cukru 1 kieliszek wódki 1 opak. kremu waniliowego w proszku owoce, kolorowe posypki itp. do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt I: Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać
A Ty Smakuj Mnie
Kotlety mielone z indyka w sosie pomidorowym 233wyrabiamy masę .Zwilżamy dlonie i formujemy kotlety ,które obsmażamy na oleju. Rady: do masy mięsnej możesz dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki albo trochę suszonych ziół, np. tymianku lub rozmarynu. Możesz też zaostrzyć smak kotletów dodając łyżeczkę musztardy lub pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki.Opieczone kotlety owijamy paskami ciasta- na spód pizzy-i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Gotowe podajemy
w mojej kuchni
Ciasteczka maślane z pistacjami. 208posiekanych pistacji Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać całe jajko i żółtko i ponownie chwilę ucierać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki. Na sam koniec dodać mleko i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Piec
O kuchni z uczuciem
Muffiny cytrynowo-migdałowe 290galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej połączyć składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek i wszystko wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremek na muffinny na wysokość ok 3/4 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotuje
Babeczki z mikrofalówki 177delikatnie mieszamy, aby piana ładnie się połączyła ze składnikami ale nie opadła. Gotową masę przelewam do papierowych foremek - tak do połowy. Ustawiam maksymalną moc mikrofalówki na 1-3 minuty (w zależności od mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta). Warto obserwować co się dzieje z babeczkami. Jeśli ciasto w foremkach się podniesie, trzymamy dosłownie parę sekund i wyciągamy :). Gotowe babeczki można
KasiekGotuje
Cynamonowe gofry z rumem 232szczypta goździków Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem i rumem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku i kolejno, przesianą mąkę, proszek do pieczenia cynamon i goździki. Białka ubić osobno na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem. Gofrownicę wysmarować tłuszczem i rozgrzać. Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę, piec
Na słodko lub wytrawnie
Placuszki ryżowe z masą krówkową i bitą śmietaną 195Dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości. 4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię, smażyć na rumiano (ja smażyłam na patelni naleśnikowej "na sucho" bez oleju) Podawać z dżemem i bitą śmietaną lub z cukrem pudrem. Ja zaszalałam i zrobiłam wersję typowo deserową - z masą krówkową i bitą śmietaną. Inspiracja: Przy stole
Kto ugości moich gości?
Racuchy z ricotty 178włożyć do miski, wsypać cukier, wbić jajko i wszystko utrzeć na gładką masę końcówką robota służącą do rozdrabniania. Następnie dodać mąkę, żurawinę i wódkę z moczenia żurawiny jeżeli została. Wszystko razem dokładnie wymieszać.Do szerokiego garnka wlać olej i rozgrzać.Używając dwóch łyżek formować z ciasta podłużne kawałki i wrzucać na rozgrzany olej. Przewracać w trakcie smażenia. Smażyć
Mix smaku
Kolorowa fantazja 257smaczne, jedno z wielu na święta, jednak w natłoku kuchennych obowiązków nie utrwaliłam etapów przygotowania. Pomysł na ciasto zmodyfikowane przeze mnie zaczerpnęłam TUSKŁADNIKINa biszkopt8 jajek2 szklanki mąki pszennej1 szklanka maki ziemniaczanej1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki oleju4 łyżki wodyMasa:Kolor masy zależy od koloru galaretki:2 kg jabłek 2 galaretki wiśniowe2 galaretki agrestowe2 galaretki pomarańczowe1 puszka brzoskwińWYKONANIEJajka
W kuchennym oknie Ewy
Dziury 228zapraszam do regularnego odwiedzania mojej strony :) Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto Dziury. Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie ;) Zaczynamy ! Biszkopty : 8 jajek 1,5 szkl. mąki 2/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao 4 jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku
charlotte gotuje
Czekoladowe babeczki z kremem jagodowym 259Babeczki robimy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki gotowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy 20-25 minut. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec
Ciastkozercy
pyszny "oszukany sernik" na śliwkach kisielowych z wanilią mieloną... 216rozłożyć jeszcze ciepłe śliwki w kisielu - biszkopty nasiąkną i zmiękną na śliwki wyłożyć masę jogurtową i na wierzchu można dodać śliwki piec w 200C około 50-60 minut po upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamie ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku
W Mojej Kuchni Lubię
Truskawkowo-waniliowy sernik light 401czerwone cuda. Odkąd zdrowo się odżywiamy, pokochałyśmy ciasta.. te odchudzone. Bo po co dodawać tonę tłuszczu, cukru, tłustych i ciężkich dodatków, skoro można zjeść pysznie i lekko? Polecam ciasto wszystkim na diecie i nie tylko. Idealne na ciepłe dni, galaretka i truskawki świetnie orzeźwiają. Składniki: 1 i 3/4 opakowania jogurtu greckiego (700g) 100 g cukru 2 opakowania budyniu, jeden(...)jajka (białka i żółtka osobno) 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Winiary Przygotowanie: Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo jogurt i budyń. Delikatnie łopatką łączymy z pianą. Formę (ok.23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, przykrywamy folią i pieczemy ok. 60 minut
Czarnawisienka