ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:849/1309)

Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 139

zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych i posiekanych orzechów laskowych do dekoracji Do miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią

Atlas Smaków
Babka makowa 148

jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy

Kuchenne Wariacje
Ucierane ciasto z brzoskwinimi 164

owoców ja mam akurat wysyp brzoskwiń na ogrodzie więc postawiłam właśnie na nie,Można również zamiast lukru po prostu posypać cukrem pudrem jak kto woli-ale ja uwielbiam lukrowane ciasta . oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszy kawałek jeszcze na ciepło zjadłam,hihi :) naprawdę pycha...... SKŁADNIKI: 4 jajka około 500 gram mąki pszennej 300 g cukru 2 łyżeczki cukru(...)cukier wszystko ucieramy do uzyskania puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jogurt naturalny, a następnie olej.  dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie(już nie robotem), ale stanowczo drewnianą łyżką. Formę możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułka tartą jak wolicie. Wylewamy ciasto do formy i układamy na wierchu ćwiartki

Swojskie jedzonko
Blokowe Babeczki z Orzechami, czyli Kruche Babeczki z Nadzieniem Czekoladowym z Orzechami 256

Wyszło pysznie! Zniknęły bardzo szybko. Tak więc już wiecie jak powstały Blokowe Babeczki z Orzechami :) Wiecie nawet dlaczego blokowe :) Polecam przepis ze względu na lekki i aksamitny smak masy czekoladowej. Dzieciaki z pewnością je pokochają. Przepis na babeczki pochodzi z mojego rodzinnego notesu, pomysł na blok, mój własny. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię(...)nich lub ulepi z ciasta 12 niedużych kulek i wygnieść w foremkach. Ja piekę babeczki w temperaturze 150 - 180 stopni. Czas pieczenia......... piekę na tak zwane oko, czyli zwracam uwagę na kolor i stopień wypieczenia sprawdzam wykałaczką. Ciepłe babeczki od razu wyciągam z foremek i ostawiam je na drewnianą deskę do całkowitego wystudzenia. Masa Blokowa: 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki

Blondynka Gotuje
Moja wariacja 3 bita. 336

masła -  ok 700 ml śmietany 30% -  1 szkl cukru czekolada do dekoracji Wykonanie. W blaszce lub tortownicy układamy herbatniki. Smarujemy je 1/2 puszki masy kajmakowej. Przykrywamy to warstwą herbatników. Z litra mleka odlewamy ok 300 ml i rozrabiamy w tym 4 budynie. Resztę mleka zagotować z masłem i szklanką cukru. Teraz wlewamy rozrobione budynie i mieszamy. Ja robię(...)warstwą herbatników, zawijamy w folię i zostawiamy do ostygnięcia.  Tu miałam troszkę więcej kajmaku więc zrobiłam kolejną warstwę;). Ubijamy 350ml śmietany. Pod koniec dodajemy resztę kajmaku. Wykładamy na ciasto. Resztę śmietany ubijamy z łyżeczką cukru  (lub bez bo ciasto jest dość słodkie) i odrobiną cukru waniliowego i to jest ostatnia warstwa naszego ciasta. Do dekoracji można użyć startej

Malinowe Pocałunki
Przepis na Zucotto 307

sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta „placek”, który będzie spodem naszego ciasta.Miskę wyłożyć folią

UgotujmyTo.pl
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 185

pieczenia, 4 łyżki mleka. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Dodać krem czekoladowy. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Wegańskie dyniowe pączki z nadzieniem daktylowym 164

będę jeść Jak to się skończyło chyba każdy się domyśla, no przecież musiałam chociaż spróbować, bo Miśkowi wszystko smakuje co zrobię. Smakują za pączkiem, ale mają korzenny posmak, bo ciasto w dużej części pełnoziarniste (mamy błonnik) podrasowałam przyprawami korzennymi (poprawiają trawienie), farsz daktylowy (źródło cukrów prostych idealne dla biegaczy) pokręciłam jabłkiem (znowu błonnik), cynamonem i aronią (bogactwo witaminy C), nikt(...)połowy cytryny wszystkie składniki na farsz zbledować na gładką masę. Przygotowanie: Zrobić zaczyn: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (temp. nie wyższa niż 40C), dodać łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, dodać obudzone drożdże i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, ale nie więcej niż 100 g, ciasto może się

greenscarf
Odwrócone ciasto jogurtowe z czereśniami i kwiatami lipy 170

stało się, mamy wakacje :) Na sezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami(...)Jajka (o temperaturze pokojowa) ubić z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 7 minut), dodać letni olej, sok i skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Ciasto wylać na owoce, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  (funkcja

SzczyptaSmaQ
Muffinki z powidłami śliwkowymi 142

uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do jednego naczynia, w drugim miksujemy jajka i cukier, w ilości, która pozwoli nam uzyskać oczekiwany poziom słodyczy. Ciągle miksując dodajemy stopniowo zawartość miski z mąką. Voila! Już prawie gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Do silikonowych foremek nakładamy na przemian ciasto, łyżeczkę powideł i znowu ciasto

Ania i Marcin gotują
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2879

prawda powinnam opublikować przepis na rogale marcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie... Nieco nie świąteczne, ale niemniej pyszne. Taki mały substytut :) ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. /przepis z warsztatów kulinarnych z Janem Niezbędnym,; podaję już zmodyfikowany(...)nadzienie: gotowa masa makowa / marmolada różana / bakalie dodatkowo: 1 roztrzepane jajko dekoracja: cukier puder odrobina mleka posiekane orzechy włoskie   Mąkę przesiewam na stolnicę, masło siekam na mniejsze kawałki, rozcieram z mąką, aby powstała konsystencja sypkiego piasku.  Dodaję cukier, rozkruszone drożdże, jajka i śmietanę, ekstrakt,  po czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowo - wiśniowy 137

mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą śmietany. Czekoladę

VioletoweKucharzenie
TORT MAKOWO - POMARAŃCZOWY 208

Mak i pomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO):  5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki

W kuchni Karmel-itki
Ananasowo- kokosowe ciasto 170

piekę to ciasto, jest ono tak pyszne że wszyscy goście się nim zajadają .  Przepis mam od znajomej . Ciasto podałam na ślicznym talerzyku od   Porcelana Bogucice  z kolekcji   Diament Gold                                                Ciasto kokosowo- ananasowe(...)żółtkami, na puszystą masę. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cały czas ubijać. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Blachę o wymiarach (33x23 cm) , wyłożyć pergaminem , wylać pianę i piec 30 minut w 180 stop , ostudzić. Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżka Przełożenie ciasta : Biszkopt przekroić

Kuchnia Danusi
Jabłecznik 109

Przepis jest w mojej rodzinie od lat a to ciasto było pierwszym jakie zrobiłam sama jako nastolatka. Nie może się nie udać! Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 6 jajek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1,5 kg jabłek cynamon Sposób wykonania: 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas(...)uzyskania jednolitej konsystencji. 2/3 masy przełożyć na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać cynamon do smaku i wymieszać. Można dodać trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne. Z jabłek odcisnąć sok w miarę dokładnie (ale również nie za mocno gdyż ciasto będzie za suche) i rozłożyć

Na Ciasteczkowych Papierach