ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:840/1309)

Kołduny litewskie 188

mięsa wołowego lub wieprzowego (ewentualnie po 200g wołowiny, baraniny i baraniego łoju) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól Pieprz Około ½ szklanki bulionu lub wody Ciasto: Ok. 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek 2 łyżki wody Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: Smażone skwarki lub rosół (przepis poniżej) Surowe mięso i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę(...)jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt zbita można dolać jeszcze nieco bulionu lub wody i jeszcze raz dobrze   wyrobić. Mąkę wsypujemy do głębokiej misy, dodajemy sól i robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajka i wlewamy wodę. Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy będzie już dość tęga, dobrze wyrabiamy ręcznie na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek

Smakowy Raj
Ciasto Shrek - na różowo 244

różowy. Nie pytajcie dlaczego, domysły i domniemania zostawcie na potem, bo to nieistotne. Najważniejszy jest wygląd i ... smak. Shrek na różowo zyskuje nowy wymiar. To niemal już klasyczne zielone ciasto, znane i lubiane przez wielu nie musi być zawsze zielone ! Hmmm.... tylko teraz może powinno nazywać się inaczej? Pani Shrekowa, Shrekusia ? Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)ubitych jajek dodać mąki - delikatnie wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej (klasycznej) blachy. Piec w 170 stopniach C około 20 minut. Upieczony biszkopt wyjąc z blachy, odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętego biszkoptu odkroić wierzchnią "skórkę" i ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta. Warstwa 1: 900 ml soku przecierowego

kolorowotorcikowo
TORT URODZINOWY DOMINIKI 116

proszku do pieczenia szczypta soli sok z cytryny MASA:   1,5 – 2 budynie śmietankowe  2 szkl mleka  cukier do budyniu o ile nie jest słodzony  kostka masła (tj. 200 g) w temp. pokojowej 2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka cukru z wanilią A jak to zrobić: CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli(...)być gęsty! Po zrobieniu odstawiam by całkowicie wystygł. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodać stopniowo budyń miksując . Jeśli w masie pojawią się grudki to dodać łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Upieczony biszkopt przekroiłam na pół, skropiłam sokiem z cytryny

Kuchnia w opałach
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 147

wyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego.   SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka(...)Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.  Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy, aby nie powstało grudek. Odstawiamy na przestudzenia, dodajemy syrop migdałowy. Lekko przestudzoną masą przekładamy ciasteczka. Dekorujemy polewą

słodki bratek
włoskie ciasteczka z migdałami, czyli cantuccini 171

umytej i sparzonej cytryny PRZYGOTOWANIE Jajka utrzeć na jasną i puszystą masę, dodać cukier łyżka po łyżce nadal miksując. 150 g migdałów drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Pozostałą część pokroić na połówki (w poprzek). Mąkę przesiać na stolnicę (2,5 szkl.), dodać resztę składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Z ciasta uformować 2 walce o średnicy

zabawa smakiem
Brownie bananowe 471

przesiać kakao, mąkę oraz sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-180 stopniach przez 20-25 minut - brownie powinno być ścięte z wierzchu, a na włożonym w nie patyczku nie może być surowego ciasta (może być oblepiony czekoladą), nie należy piec ciasta za długo - upieczone brownie ostudzić, kroić

Smakołyki Bereniki
Leśny Mech 162

Składniki:  Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 3 jajka - 1 paczka mrożonego szpinaku(450 g) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Śmietana - 500 ml śmietany 30% - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru pudru - 1 owoc granatu (ja użyłam rodzynek ponieważ nie przepadamy za tym      owocem) Wykonanie:     Szpinak rozmrażamy(...)ubić z cukrem na puszystą masę, powoli wlewamy olej dalej miksując. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników na najniższych obrotach. Dodajemy odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).Po wystudzeniu przekroić ciasto na dwa blaty wysokości około

magiczna kuchnia Kasi
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 216

cukier waniliowy) i ucieramy do białości, ok.10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubitą masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Ręcznie lub mikserem, ok.10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. Dobrze wyrobione, gładkie ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1-1,5h aż znacznie urośnie. Po tym czasie

Smaczne Zdrowe
Szarlotka po królewsku 213

wszystkim odechce się jeść. I tak po całym dniu pichcenia obiadu i ciasta,nareszcie mogłam odpocząć przy filiżance kawy i słodkim dodatku do niej w postaci szarlotki po królewsku:)))  Składniki: biszkopt z 5 jaj 1-1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 szklanka cukru Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 litra mleka 1 szklanka

Ciasteczkowy Potwór
TOTALNIE MOKRE brownie z batata z truskawkami | bez laktozy, bezglutenowe, dietetyczne | 334

następnie kroimy w kostkę. Dorzucamy do masy i blenderujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i równomiernie rozprowadzamy. Truskawki myjemy, pozbawiamy ogonka i kroimy. Dekorujemy nimi brownies. Pieczemy ok. 70 min w 180 stopniach. Po wyjęciu piekarnika dobrze chłodzimy i dopiero wtedy kroimy. Ciasto jest bardzo mokre i łatwo się rozwala, dlatego należy uważać

Czarnawisienka
Szarlotka z maślanką 409

leniwą niedzielę szarlotka będzie jak znalazł. Pyszna, wilgotna i kwaskowata od jabłek. Jeszcze tylko kawa i chillout. Nie mogę się doczekać lata, wtedy zabrałabym to wszystko na taras. *Ciasto znalazłam na http://znowmisieupieklo.blogspot.com/ szukając dań z maślanką. Szarlotka z maślanką Drukuj przepis Składniki 3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl(...)wymieszać. Dodać mąkę, proszek i ucierać na najmniejszej mocy. Przelać masę do średniej wielkości blachy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie było to 20x25 cm. Powkładać równomiernie jabłka i posypać cynamonem do smaku. Krok 3 Piec 45-55 minut w 180*C do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem pudrem.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

CoolinarniePL
Letni tort - nie tylko na urodziny 394

który mi wyszedł, a nie tym, który zaplanowałam. Bo, moi drodzy, tym razem to dwie zupełnie różne rzeczy...Chciałam, żeby tort prezentował się efektownie. Miał być kolorowy, obłożony masą cukrową, wspaniały. Ale C. stwierdził, że on chce tort z owocami. Mnóstwem owoców. Nijak mi to do mojej wizji nie pasowało... Ale że jubilat ma prawo wyboru, zmieniłam koncepcję. Chciałam zrobić(...)Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.Sok z cytryny wymieszać z wodą.Każdy z biszkoptów przekroić na pół.Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i owoce, na wierzch ostatni jasny blat. Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałą śmietaną. Boki obsypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie KitKat na Halloween 218

ozdobiony pomarańczową polewą czekoladową z oczami i ustami z ciemnej czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów(...)całe dno było pokryte. Układamy KitKaty i wylewamy pozostałą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na  około 30 minut (u nas było 35 minut). Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie

Kolizje Smaków
Ciasto z brzoskwiniami 100

Proste w wykonaniu i szybkie ciasto z owocami, które zawsze się udaje i równie dobrze smakuje. Delikatne i lekkie jogurtowe ciasto, dzięki dodatkowi oleju i soczystych brzoskwiń jest odpowiednio "mokre". Na pewno posmakuje także dzieciom :) Składniki: 4 jajka 250 ml oleju 250 g cukru 350 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml jogurtu naturalnego 16 g cukru(...)cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Ciągle ucierając, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać jogurt i olej i wymieszać. Brzoskwinie pokroić na kawałki (jeśli owoce są z puszki najpierw dokładnie osączyć je z syropu). Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Na cieście ułożyć owoce. Formę

MyCookBook.pl
Sernik z musem truskawkowym i arbuzem 257

dekoracji). Arbuza pokroić w kostkę odsączając sok. Kiedy warstwa truskawkowa stężeje, wylać część masy sernikowej. Układać kawałki arbuza zalewając tężącą masą. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na stężałą masę sernikową wylać pozostały mus truskawkowy. U mnie nie stężał, ale gdyby się tak stało to należy go delikatnie podgrzać na małym ogniu. Po wyjęciu z formy ozdobić rozetkami z bitej(...)śmietany. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) RADY: Składniki musu truskawkowego można podzielić na pół i przygotować oddzielnie dwie równe warstwy. Zamiast świeżych truskawek można wykorzystać mrożone zmiksowane. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: arbuz , galaretka , kremówka , truskawki , twaróg

https:KKuchniaMniam
Tarta z cukinią, brokułami i sezamem 195

Składniki:  Na ciasto:  1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody  250 g mąki pszennej+ do posypania blatu  125 g miękkiego masła+do wysmarowania formy  1 żółtko  szczypta soli  Nadzienie:  średniej wielkości cukinia  mały pomidor  250 g brokułów  3 ząbki czosnku  1 mała cebula  2 łyżeczki suszonego oregano(...)szczypty cayenne  sól, pieprz do smaku oliwa  Masa jajeczna:  3 jajka  4 łyżki śmietany 18%  średniej wielkości cukinia  2 łyżeczki suszonego oregano  2 szczypty cayenne  200 g startego na dużych oczkach sera gouda  sól, pieprz  do posypania na 3 minuty przed końcem pieczenia: biały sezam  Przygotowanie:  Rozgrzewamy piekarnik

Moja smaczna kuchnia