ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:834/1309)

Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 225

jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego  PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę z patelni, jajko i dosypujemy tyle bułki tartej aby zagęścić masę i łatwo formować kotlety. Masę doprawiamy solą. Z masy fomujemy(...)pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut.      Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego lub żółtego sera. Wkładamy do piekarnika na kolejne15 - 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rabarbarowe na zielono 161

Rabarbarowe na zielono to ciasto z jęczmieniem mielonym, dostępnym praktycznie w każdym markecie. Ma to na celu wzbogacenie nic nie wartej mąki pszennej. Dodatkowo  ciasto posłodziłam cukrem brzozowym, który jest mniej kaloryczny, zasadowy i bakteriobójczy. Przepis jest na dużą blachę, jak masz średnią tortownicę podziel, składniki przez 2. - 2-3 laski rabarbaru - 250 g cukru - 400 g mąki(...)masę, cukier nie koniecznie się rozpuści. Do masy maślanej dodaj ciągle miksując po jednym jajku.  Mąki z proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj 3-4 łyżki mielonego jęczmienia. Wymieszaj.  Stopniowo dodawaj do masła z jajkami , do połączenia składników. powoli miksuj. Dno tortownicy lub blachy wyściełaj papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj i poukładaj rabarbar obtoczony w cukrze. Piecz

Pasje Jolki
Dietetyczne i smaczne ciasto z cukinii. 187

cieście marchewkowym , w którym namiętnie się rozsmakowałam, nie mogłam oprzeć się kolejnej pokusie : ciastu z cukinii. Tym razem dodałam mniej cukru (dla spokoju sumienia, dlatego ma mniej wyraziście słodkawy smak) i użyłam mąki gryczanej. Ale wciąż świetnie nadaje się do herbaty czy na babski podwieczorek przy kawie. Oto przepis : Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 25 minut. Potrzebne nam będą(...)Ubić jajka z cukrem do uzyskania jednolitej, lekko pieniącej się masy. Dorzucić startą skórkę cytrynową i sok z cytryny i ponownie razem zmiksować całość. Dorzucić mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Na koniec drobno zetrzeć cukinię obraną ze skórki lub nie. Tzn. Jeżeli chcecie przemycić cukinę w cieście, by « incognito » podać ją Waszym pociechom, to polecam obrać

MODA NA BIO
Rabarbarowiec z kruszonką kokosową 149

pudru 10 dag masła Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrami na pulchna masę, wtedy dodać po jednym jajku - ucierać Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia - ucierać, w trakcie dodać po łyżce śmietany, ciągle ucierać Przełożyć do foremki z papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wykładamy na ciasto pokrojony w kostkę rabarbar, posypujemy kruszonką. Mnie z tych składników pozostało jeszcze

Proste Potrawy
Ryżowe ciasto z jabłkami i cynamonem 199

Dietetyczne, bezglutenowe, przepyszne ciasto ryżowe. Z dużą ilością jabłek i konfiturą morelową. Uwielbiam ten smak!.  Najwyższej jakości foremki firmy Guardini znajdziecie na stronie homemart.pl Składniki: 50 dag ryżu białego długoziarnistego  8-9 sztuk jabłek  słoik konfitury morelowej lub brzoskwiniowej 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego anyżu 1/2 mielonych goździków kilka kwiatów lawendy sok i skórka(...)koniec dodać cukier oraz konfiturę morelową. Ugotowany ryż wymieszać z masą jabłkową i przełożyć do tortownicy o wielkości 28 cm . Piekarnik rozgrzać do 175 C, i piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną

Apetyczna babeczka
Cytrynowe ciasto z czekoladą i gruszkami! 185

razy;-) i powiem Wam kochani, że muszę mieć duuużo silnej woli żeby nie podejść jeszcze raz do patery ;-) ! Zapraszam na CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI! SKŁADNIKI NA CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI: - 200 g masła lub margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 150 g mąki tortowej - 100 g mąki pszennej(...)wszystkie pozostałe składniki, całość wymieszaj łyżką. Do masy dodaj 1/2 część otartej skórki z cytryny i 1/2 część pokruszonej czekolady. Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Obrane gruszki, pokrój na połówki, wydryluj gniazda nasienne. Dookoła tortownicy ułóż gruszki, jedną połówkę dodatkowo pokroiłam w kosteczkę i wysypałam na dno tortownicy. Całość zalałam ciastem. Ciasta w formie będzie mało, ale bądź spokojna/y

SMYKWKUCHNI
NAPOLEONKI NA KRAKERSACH 97

Przymierzałam się do tego ciasta, już od dłuższego czasu.  W zasadzie zastanawiam się dlaczego ? Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu. To także, taki powrót do smaków z dzieciństwa. Polecam wypróbowanie przepisu, bo naprawdę warto.  No bo kto nie lubi Napoleonek :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie krakresów 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki maki pszennej(...)jajeczną, gotować ciągle mieszając (używałam w dalszym ciągu miksera), aż masa zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia. Do kremu dodać masło i sok z cytryny, dokładnie rozmieszać.  Krem wylać na krakersy, dokładnie rozprowadzić po całości. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z krakersów. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Wierzch ciasta posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia w opałach
Tarta z lemon curd i bezą 228

składniki ciasta oprócz jajek siekamy lub miksujemy w malakserze do konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka, siekamy dalej i zagniatamy gładką kulę. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Do miski wbijamy 3 jajka i dosypujemy 130g cukru. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i mieszamy trzepaczką. Kiedy cukier się rozpuści wlewamy sok z cytryny. Mieszamy dalej aż masa zgęstnieje(...)być niewielki. Kiedy masa będzie gęsta, zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy skórkę z cytryny i masło. Mieszamy trzepaczką aż masło się rozpuści. Przygotowujemy pianę na bezy. Ubijamy mikserem białka z odrobiną soli na sztywno. W tym czasie gotujemy wino z cukrem przez 2 minuty. Zalewamy pianę gorącym winem z cukrem i mieszamy do sztywności.  Ciasto z lodówki rozwałkowujemy

W kuchni wieczorem
PĄCZKI MARGARYTKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 169

mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.  Żółtka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodać mąkę, zaczyn, sól, alkohol, stopione i przestudzone trochę masło razem z mlekiem i jogurtem. Wszystkie składniki muszą być letnie. Dokładnie wyrobić. Ja wyrabiałam malakserem.   Podsypałam jeszcze 3 łyżki mąki, bo ciasto było bardzo lepkie. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Smaczne Zdrowe
Mrożone ciasto czekoladowe z lodami wiśniowo-śmietankowymi. 186

Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, wymieszać dokładnie. Nałożyć do formy z kominkiem, 23cm.lekko natłuszczonej i piec w temp.180stop.przez 30 minut. Zostawić w formie do przestygnięcia i następnie wyjąć. Ściąć z wierzchu plaster o grubości 1 cm. Z reszty za pomocą noża i łyżki usunąć ciasto pozostawiając wokół i na dnie ściankę

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto marchewkowe z orzechami 186

robiliście ciasta? Składniki:2 szklanki startej marchewki1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być)4 jaja2 szklanki mąki tortowej, przesianej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szklanki cukru2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki sodyszczypta solipół szklanki orzechów włoskichpół szklanki rodzynekskładniki na polewę:2 łyżeczki cukrugorzka czekoladałyżka masła2 łyżki mlekaJajka utrzeć z cukrem na puszystą masę

Bon Appetit Małgorzaty
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 212

manię dodawania mąki pełnoziarnistej gdzie tylko się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza no i zdrowsza. Mąki pełnoziarnistej po upieczeniu wcale nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, delikatne jak mgiełka, wprost rozpływa się w ustach. Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że sezon na rabarbar w pełni. Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g(...)ubić na półsztywno białka, dodać stopniowo ksylitol, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Następnie ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy stopniowo obydwie mąki i delikatnie mieszamy ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Owoce wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na owoce wylewamy ubite ciasto biszkoptowe i dokładnie rozprowadzamy, przykrywając wszystkie owoce. Blaszkę wstawiamy

Smaczne Zdrowe
Rajski placek 162

chce mi się bardzo pisać, bo źle się czuję:(  Dodam tylko, że ciasto, które wczoraj robiłam zasługuje na medal i pewnie dlatego taka nazwa. Wiem, że moje zdjęcia nie wyglądają zbyt dobrze( jestem laikiem jeśli chodzi o fotografię, tym bardziej kulinarną), a i wieczorne światło nie sprzyja robieniu fotek.  Lecz cóż, nie można mieć wszystkiego:) W każdym razie(...)żółtku Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dolewam olej.  Blachę wykładam papierem do pieczenia. Papier dodatkowo smaruję masłem, posypuję cukrem z cynamonem. Pomarańcze obieram usuwając białą część. Kroję w plasterki i układam na cukrze z cynamonem. Na to wylewam ciasto i wstawiam  na 55 min do piekarnika nagrzanego do temp.150

Ciasteczkowy Potwór
Sucharki biszkoptowe 133

dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy do białości. Gdy masa będzie jednolita dosypujemy partiami mąkę i mieszamy. Całość przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190`C.Pieczemy około 15 minut, bądź do zarumienienia ciasta.Po upieczeniu ciasto odstawiamy do lekkiego ostudzenia a następnie kroimy na cienkie plasterki które układamy na blaszce

Słodkie Przyjemności