Ciasto marchewkowe - najlepsze 192baze mojej kuchni.Brulion nadal jest pelny,takze pracy w najblizszym czasie nie zabraknie,tym bardziej ,ze caly czas kusza nowe wyzwania kulinarne.Zapraszam serdecznie do mojej kuchni !Skladniki na ciasto ( na tortownice o przekroju 26 cm):300 g obranej marchewki1 lyzka startej skorki z bio-pomaranczy 2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu 6 jajek Msol125 g cukru1 lyzka(...)masy i rozpuszczenia cukru.Zdjac miske z garnka i dalej ubijac ,az masa jajeczna przestygnie i stanie sie puszysta i gesta.Do ubitych zoltek dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i ostroznie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany, migdaly z proszkiem do pieczenia i wymieszac.Foremke wypelnic przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C.Upieczone ciasto ostudzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wymagające ciasteczka 190męczarnia jakich mało. Drobno posiekana działa jednak bardzo dobrze) i rodzynki, które nadają tej specyficznej, smakowitej słodyczy. Podsumowując - wyszły naprawdę pierwszorzędnie! Ale ile się z nimi nerwów najadłam...Zagniotłam ciasto - wyszło podejrzanie rzadkie. Siedziało kilka godzin w lodówce, później jeszcze jedną w zamrażarce - i nic. Lepiło się niemiłosiernie, wałkowanie to mordęga mimo, że wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia(...)zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzoną masę rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na kwadrat o grubości 3-4 mm. Przełożyć na blachę razem z papierem na spodzie.Piec w 180 st. C. 12-15 minut.Ostudzić na kratce.Całkowicie ostudzone ciasto pokroić w kwadraty lub wicinać foremką dowolne kształty.Pistacje drobno posiekać.Czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaroniki czekoladowo-kawowe na bezie francuskiej / Chocolate and coffee macaroons on the French meringue 189minimum i dodaję po łyżce migdały. Gotowa masa powinna być gęsta. Przekładam ją do rękawa cukierniczego i na przygotowane blaszki wyciskam krążki o średnicy 2 cm. Jeżeli na początku krążki nie będą wychodziły Wam równe i okrągłe nie przejmujcie się - praktyka czyni mistrza:) Blaszki odstawiam na około 20 minut aby ciasto ustabilizowało się a na wierzchu ciasteczek powstała skorupka. Dzięki(...)doprowadzam do wrzenia. Czekoladę łamię na kostki i razem z masłem wkładam do miski. Zalewam gorącą kawą i podgrzaną śmietaną. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia się czekolada i masła. Gotową masę odstawiam aby stężała. Czas od czasu mieszam i sprawdzam jej konsystencję. Jeżeli masa zbyt zgęstnieje można ją podgrzać w kąpieli wodnej. Gotową masą przekładam ciasteczka łącząc je w pary :)SMACZNEGO
Magiczna kuchnia Darii
Ucierane ciasto z aronią 301Ucierane ciasto z aronią...Gorzki smak aronii pod słodką kruszonką.Idealne dla osób nie lubiących zbyt słodkich ciast.Proste i szybkie w wykonaniu.Zapraszam!Sposób przygotowania:1,5 szklanki mąki pszennej;1 szklanka mąki ziemniaczanej;1 szklanka białego cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;4 jaja;250 g margaryny;300 g aronii (u mnie mrożona) + mąka pszenna do oprószenia owoców.Kruszonka(...)utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na puszystą masę. Stale miksując (na niskich obrotach) dodać obie mąki i proszek do pieczenia.Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać.Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę.Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone
Gospodyni Miejska
40. Bezglutenowe ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym 254ciasto: - 2 szklanki mąki z ciecierzycy (można dać innej) - 125g szpinaku baby - 1/2 szklanki oleju ryżowego - 3 jajka - 5 łyżek ksylitolu (lub innego słodzika) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do malaksera wraz z olejem i sokiem z cytryny. Miksujemy. Do otrzymanej masy dodajemy jajka(...)użyłam papieru, ale następnym razem użyję tłuszczu, gdyż otrzymałam nierówne brzegi). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 55 minut. Na koniec warto drewnianym patyczkiem sprawdzić czy ciasto w środku jest już upieczone, jeśli patyczek będzie mokry - przedłużyć pieczenie. Składniki na krem: - 2 serki Apetiny naturalnej lub Philadelphi - 2 łyżki miodu - sok z połowy cytryny Wszystkie składniki miksujemy
Be Fit Be Strong
Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach 388jakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w pobliskim sklepie - wyjątkowo się sprawdza w takim wypieku. Tym razem babkę zdominował aromat migdałów - użyłam esencji migdałowej jako dodatku do ciasta i płatków migdałowych do posypania po upieczeniu. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki 1 szkl. cukru (250g(...)zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - aż do uzyskania konsystencji gęstego kogla-mogla . Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać do formy 3/4 ciasta. Do pozostałej 1/4 ciasta dodać kakao, krótko
Grunt to przepis!
Ciasto bananowe z chałwą 220który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej - u mnie kakaowo(...)pieczenia. Wymieszać do połączenia z reszta składników. Masę ciastową przełożyć do formy - ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam jej natłuszczać i obsypywać bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 40-45 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie
Grunt to przepis!
Czekoladowe ciasto z banananmi 252albo pyszne ciasto. U mnie latem to zdecydowanie jest pyszny napój z dodatkiem waniliowych lodów, późną jesienią i zimą stawiam na aromatyczne wypieki. Dziś bardzo jesienny przepis. Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem bananów i fantastyczna chrupiąca orzechowa kruszonka. Według kilku smakoszy, wypiek bardzo udany, dlatego nie będę nikogo specjalnie namawiać. Po prostu nie czekajcie na jakąś specjalną okazję. Zróbcie już(...)cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy kolejno jajka, nadal miksując. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Banany rozcieramy widelcem, dodajemy do masła razem z połączonymi suchymi składnikami.Przygotowujemy kruszonkę.Do miski wsypujemy zmielone orzechy, cukier i mąkę, dodajemy zimne masło i opuszkami palców tworzymy kruszonkę.Ciasto przelewamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej
Słodkie Przyjemności
Ciasto jogurtowe z owocami i mleczną kruszonką. 218kolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione " Proste , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi owocami sezonowymi . Ja dziś wykorzystałam rabarbar , ale miałam go mało więc dodałam nieco mrożonych czarnych porzeczek . (nie rozmrażałam ) Wyszło smakowicie . Kruszonkę zrobiłam z dodatkiem mleka w proszku ... ach te smaki dzieciństwa :) Musicie koniecznie wypróbować(...)puszysta masę. Nadal ubijając wlać olej i jogurt. Do masy jajecznej wsypać cukier waniliowy i przesiać wszystkie pozostałe suche skadniki. Wymieszac na najniższych obrotach miksera tylko do momentu az składniki się połączą. Blachę ( u mnie forma 40 x 25 cm ) wyłozyć papierem do pieczenia . Wylać do niej ciasto. Większe owoce pokroić na mniejsze kawałki Inne zostawiamy w całości
Malinowa Kawiarenka
Tort czekoladowy 252czekolady Na k akaowa mas e śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka biszkopty do tiramisu Wykonanie Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej(...)gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa). Przekladac nasze podklady biszkoptowe wg naszego uznania lekko dociskając. A 3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i okleic je polowkami biszkoptow do tiramisu. Obwiazac wstazeczka- jesli ktos chce
Z Kuchni Do Kuchni
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 433szukane słowo nie istnieje... Napisałam smsa do C. Ten udał się do Pana K., który radośnie obwieścił, że nie potrafi powiedzieć dokładnie, co to, ale dodaje się to do ciast i ciasteczek! Hmpf... Dodałam suszoną żurawinę. Dopiero dwa dni później, po żmudnych poszukiwaniach dowiedziałam się, że to kandyzowana skórka cytrusowa... I tak nie miałam.Zmieniłam więc odrobinę skład bakalii(...)migdałowychdodatkowo:2 łyżki cukru pudruMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wsypać cynamon, zmiksować. Na zmianę dodawać przesianą mąkę i wlewać mleko, przy czym ostatnią partię powinna stanowić mąka. Na końcu wsypać bakalie, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 249mniejszych obrotach ubijamy. 5. Dorzucamy szpinak i mieszamy łyżką. PIECZENIE: 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (w przypadku diety - bezglutenową). 2. Wylewamy masę do tortownicy. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. 4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół. 5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. 6. Pieczemy kolejne 20 minut. 7. Studzimy(...)posypanego koperkiem wędzonego łososia. 5. Do pozostałej części serka wyciskamy czosnek - główkę (2 ząbki zostawiamy do dekoracji). Mieszamy dokładnie. 6. Na łososia kładziemy kolejną porcję serka, tak aby góra ciasta przykleiła się do łososia. Pamiętamy jednak by troszkę serka zostawić. 7. Nakładamy delikatnie nasz "szpinakowy biszkopt". 8. Dekorujemy! - Pozostawiony serek, odrobina wędzonego łososia, pokrojone oliwki i pokrojony w plasterki czosnek
Wypisz Wymaluj
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 193wypieków, niejednokrotnie przybierały one kształt drobiu, herbu rodzinnego i innych wymyślnych kształtów. Na żadnym bankiecie czy przyjęciu nie mogło ich zabraknąć. * Obecnie określenie pate i terrina , czyli pasztet bez ciasta, stosuje się w znacznym stopniu wymiennie. Popularne stały się także terriny przygotowywane z warzyw, serów i owoców, pieczone, jak i przygotowywane na zimno. W przeciwieństwie do pasztetu, terrina najczęściej komponowana(...)natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po przełożeniu, rozprowadzić masę równomiernie i odstawić do zastygnięcia. Następnie przełożyć do grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów, a nawet solo smakuje wybornie! Teraz pora na karmelizowane owoce. Jabłka
KUCHARNIA
Ciasto jagodowe niebo 290galaretki o smaku owoców leśnych (na 500 ml) rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Rozpuszczoną galaretkę ostudzić, wymieszać z owocami. Gdy zacznie tężeć przelać na ciasto, schłodzić w lodówce. Krem Wszystkie składniki kremu powinny być bardzo mocno schłodzone (min. 24 godziny w lodówce). Dodatkowo warto schłodzić misy i końcówki do ubijania przez 1 godzinę. 500g mascarpone 220g mleka skondensowanego słodzonego(...)powinna być gęsta i błyszcząca. Masę bezową przełożyć do szprycy. Wyciskać na blachę niewielkie bezy w dowolnym kształcie (ja starałam się robić chmurki(; ). Piec w 140°C z termoobiegiem przez ok. 45-60 minut. Bezy powinny być z wierzchu kruche i chrupiące, lekko piankowate w środku). Przed podaniem na i pomiędzy jagodami poukładać na cieście bezowe chmurki. Smacznego! Przepis dodaję
Pełny talerz
Ciasto z jabłkami 208Najprostsze na świecie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Idealne do kubka gorącego mleka. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto lubi jabłeczniki/szarlotki. Ciasto bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne :) Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem jabłek to zachęcam do przygotowania tarty w sosie śmietanowym lub babki . Składniki na blachę 25 x 25 cm: co najmniej(...)miski i ubijać na najwyższych obrotach miksera. Gdy masa będzie puszysta to dodawać po 1 łyżce zwykłego cukru. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach. Na sam koniec dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Składniki połączyć ze sobą na najniższych obrotach miksera (aby ciasto zbyt mocno nie opadło!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem
Ugotować