Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 220Dzień dobry, Choć pieczenie ciast i tworzenie deserów nie jest moją domeną ( zdecydowanie wolę potrawy wytrawne ), dla rabarbaru zawsze robię wyjątek . Uwielbiam ten kwaśny smak wspaniale kontrastującą ze słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować. Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem . Tosty francuskie(...)stron, aż bułka się zezłoci. Powtórz dla pozostałych kromek bułki, do wykończenia masy jajecznej. Gotowe tosty francuskie podaj z pieczonym rabarbarem i opcjonalnie ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa P.s. A jutro zapraszam Was na francuskie ciasto
Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik chałwowy z solonym karmelem - dla gości jak znalazł 315Słodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta , bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona ;) Zapraszam, pieczcie i smakujcie! Sernik chałwowy z solonym karmelem Czego będziemy potrzebować? - 800g twarogu 3-krotnie mielonego (u mnie w kostkach po 200g(...)drewnianą łyżką, delikatnie mieszając. 3. Przelewamy masę do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką (bądź wyłożoną papierem do pieczenia). Ja używam formy o wymiarach 23 cm średnicy (tortownica okrągła). Pieczemy przez 90 minut w 175-180 stopniach C. 4. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto będzie już zimne wkładamy na 10 do 12 godzin
Sajkofanka smaku
Ciasto z malinową nutką 309prosto z krzaczka, ale gościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu i pianę z białek. Jeśli masa jest bardzo rzadka to wstawiam ją na chwilę do lodówki by lekko zgęstniała, a następnie rozsmarowuję na ostudzonym biszkopcie. Galaretki rozpuszczam w 3/4 litra wody. Na kremie układam maliny, a następnie zalewam je tężejącą galaretką. Ciasto należy schłodzić 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego
Cynamonowe szczęście
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 441sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym(...)Następnie wlewamy resztę mleka, i mieszamy. Potem wlewamy stopniowo przygotowaną masę jajeczną i wsypujemy kaszę mannę. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Potem odstawiamy do wystygnięcia. Karmel: Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier, miód i w momencie, jak się składniki zaczną karmelizować, wlewamy śmietankę. Jeśli zrobią się grudki karmelu (tak się robi w momencie, kiedy wlejemy zimną śmietankę
Bon Appetit Małgorzaty
czekoladowe ciasto z bakłażanem 186czekoladowe ciasto z pieczonym bakłażanem Dodanie pieczonego bakłażana do ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą Składniki 1 spory bakłażan (450 g) 100 g kakao 150 g mąki 150 g dowolnych bakalii 150 g cukru 125 ml oleju 3 jajka 30 ml koniaku(...)skóry, wkładamy do miski i rozcieramy na jednolitą masę (widelcem albo blenderem). Do misy dodajemy również namoczone w whisky bakalie, olej, kakao, mąkę, cukier, sól, rozbite jajka, oraz proszek do pieczenia. Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35-40 minut. Na koniec
Miód i pieprz
Piernik marchewkowy 217tarce o dużych oczkach.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.W misce (u mnie od robota kuchennego) ubić mikserem jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Stale miksując, dodawać powoli pozostałe składniki, tj.: mąkę wraz z proszkiem i sodą, szczyptę soli, cynamon, olej i na końcu startą marchewkę. Miksować do połączenia się składników.Formę wysmarować tłuszczem(...)dyni startej na tarce o dużych oczkach.2 szklanki startej marchewki odpowiadają około 4 średnim marchewkom.Ciasto bardzo dobrze smakuje przełożone kremem czekoladowym (np. nutellą) lub masłem orzechowym.W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.Do ciasta można dodać przyprawy korzennej
Gospodyni Miejska
Chałwowiec z brzoskwiniami 225Chciałam zrobić jakieś dobre, inne niż zwykle ciasto na 1 listopada, ponieważ w ten dzień zwykle mamy gości. Podczas porządków w "cukierniczej spiżarni" znalazłam kilogramowy baton pysznej chałwy, więc wybór był prosty. Wyszło pyszne, mocno chałwowe, z ciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :) Składniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)blaty. MASA: 2 szklanki mleka z cukrem zagotować, w pozostałej szklance rozmieszać proszek budyniowy, do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie, zagotować. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, następnie pokruszoną chałwę, dokładnie zmiksować. We wrzątku rozpuścić galaretki, wystudzić. Brzoskwinie posiekać, dodać do galaretki, wymieszać, odstawić, aż będą tężejące. SKŁADANIE: Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki
Cakes By Kejt
Ciasto czekoladowe z owocami 228cieście od czasu gdy je znalazłam na blogu AZgotuj i ze względu na prostotę przygotowania i smak jeszcze nie raz do niego wrócę i gorąco Wam je polecam. Ciasto czekoladowe z owocami Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki sody 2 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu 2 szklanki cukru + 2 łyżki na wierzch(...)razu mieszając łyżką aż masa będzie jednolita. Wylać do foremki (u mnie tortownica 25 a kolejnym razem 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-50 minut sprawdzając patyczkiem przed wyjęciem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego Post Ciasto czekoladowe z owocami pojawił się poraz
UgotujmyTo.pl
Batoniki musli z bananami, żurawiną i orzechami 28025x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim bananowo-owsiankową masę i wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w blasze do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wymieszać. Polewą polać ciasto. Gdy wierzch polewy zastygnie, pokroić ciasto na prostokątne batoniki. Smacznego
IMPRESJA SMAKU
Mrożony deser bezowy z jagodami 314papieru. Położyć pierwszy blat na podstawce, wyłożyć połowę kremu, drugi blat bezowy i masę jagodową. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godz. Przed podaniem można go wstawić do lodówki na ok 15 min, będzie lepiej się kroił. Polać odłożonym kremem jagodowym. Smacznego :) Kategoria: Bezy i ciasta bezowe , Lody i desery lodowe , SŁODKO , Wykorzystanie białek Tagged: jagody , kremówka
https:KKuchniaMniam
MINIBABECZKI MARCEPANOWO - POMARAŃCZOWE DO KOSZYCZKA 163domowych gospodyń. Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby, a jej nie udany wypiek był wielką kompromitacją. Poza tym winien to być zawsze wypiek własny, domowy, a nie kupiony w ciastkami. SKŁADNIKI: 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 1/2 szkl drobnego cukru 4 jajka 15 g gotowej masy marcepanowej startej(...)skórkę z pomarańczy, zmiksować. Dodać marcepan i również zmiksować. Na koniec dodać suche składniki i dokładnie wymieszać do połączenia. Mini foremki do babeczek wysmarować masłem i uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po przestudzeniu babeczki udekorować polewą czekoladową. Z podanych proporcji wychodzi 6 mini babeczek i 1 babka o średnicy
Kuchnia w opałach
BEZGLUTENOWY CHLEBEK Z MĄKI KASZTANOWEJ 247Tyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było tak pięknie. Wszyscy mentalnie szykowali się na piękną, gorącą majówkę na świeżym powietrzu. Jedni zapragnęli rozpocząć już sezon grillowania, inny natomiast myśleli o jego owocnej kontynuacji. Mnie zaś wymarzył się piknik nad piękną, zieloną Wartą(...)ksylitolem na w miarę puszystą (jeśli tak można powiedzieć), masę. Dodaję do żółtek wiórki, przesianą mąkę, proszek i olej. Dokładnie miksuję, a na końcu łączę wszystko z pianę z białek i wrzucam pokrojone suszone morele. Keksówkę o długości ok. 18 cm wyścielam papierem do pieczenia, wylewam przygotowane ciasto i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 40 minut
W kuchni Karmel-itki
ciasto podwójnie czekoladowe z mandarynkami 211zimowe święta pachną mi właśnie mandarynkami. Do świąt jeszcze daleko, więc wrócę do tematu tego ciasta. Czekoladowe wilgotne ciasto i czekoladowy mus na pewno będą gratką dla czekoholików. A zwykłe czekoladowe ciasto pojawi się następnym razem. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto (źródło) : 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki(...)wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta warstwowa z brzoskwiniami 205kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec jedzenia, kiedy dochodziło się do kruchego boku ciasta, to w tym miejscu galareta nieco odklejała się. Ostatecznie gdyby chcieć zrobić wszystko prawidłowo, to spód powinien być nie kruchy, a biszkoptowy :-) Ale wyszło smacznie i przede wszystkim lekko(...)żelatyną w czasie jak masa na kruchy spód się chłodzi i piecze, bo później straci się dużo czasu na czekanie, aż całość zacznie tężeć. Kruchy spód: Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać żółtka i dwie łyżki zimnej wody. Zimne masło posiekać nożem i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą
Passions hobbies life
Dolnośląska Skandynawia 207niej tutaj ). Dziś można je dostać w wielu miejscach. Oczywiście zawsze chciałam zrobić je sama. Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki(...)jajka. Mieszamy z suchymi składnikami na jednolitą masę i zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. W między czasie przygotowujemy nadzienie- płatki ucieramy z cukrem i kwaskiem aż się rozdrobnią, dodajemy miękkie masło i palcami wrabiamy je w różany cukier. Taki róż to chyba każdy lubi:) Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy jeszcze chwilę i rozwałkujemy na duży prostokąt
les mirabelles