ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:827/1309)

SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA SPODZIE Z KASZĄ GRYCZANĄ 193

koniec dodaj borówki amerykańskie. Gotową masę wlej na ostudzony gryczany spód i wstaw do lodówki aby masa stężała. WODĘ Z SYROPEM LAWENDOWYM PODGRZEJ  do około 50 stopni, żelatynę zalej małą ilością wrzątku i dokładnie wymieszaj, połącz z woda z syropem lawendowym. Stężałe ciasto wyjmij z lodówki, udekoruj porzeczkami. Następnie zalej galaretka lawendową i wstaw do lodówki na około godzinę

Kuchnia bezglutenowa Loli
19. Naleśniki szpinakowe z farszem brokułowym 229

odkładamy ciasto na 15-20 minut. Smażymy na dość dużym ogniu (za mały może powodować przywieranie ciasta do patelni) z niewielką ilością oliwy, bądź bez. Farsz: Ugotowany brokuł rozdrabniamy na miazgę blenderem bądź w mikserze wraz z Apetiną i jogurtem. Tak przygotowaną masę nakładamy na naleśniki i zawijamy w ruloniki lub trójkąty. Smacznego

Be Fit Be Strong
Murzynek z czereśniami 184

szybkie czekoladowe ciasto z czereśniami.  Składniki: 4 jaja 2 szkl. mąki 1,5 szlk. cukru 0,5 szkl. wody 1 kost. margaryny 3 łyżki  kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia czereśnie ok 0,5 kg szczypta soli Wodę, margarynę, cukier i kakao podgrzewamy w garnku mieszając i do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę schładzamy ją. Białka(...)ostudzoną masą kakaową, wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy umyte i pozbawione pestek czereśnie. Całość pieczemy ok 40 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego :)   ciasto czekoladowe, murzynek, murzynek

Cynamonowe szczęście
Waniliowa tarta sernikowa 151

razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 10 minut. W międzyczasie robimy masę sernikową. Do misy wrzucamy żółtka oraz cukier i miksujemy. Dodajemy stopniowo ser dalej miksując. Na koniec dodajemy

Kuchenne Wariacje
Biszkopt kakaowy z morelami 98

jajka mieszając cały czas. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy na gładką masę. Wlewamy mleko i dalej delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej tortownicy i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez godzinę - aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a potem wyjąć na kratkę żeby

Marder&Marder Manufacture
Muffinki czekoladowe z chilli 179

gotowania i dar do ludzi inspirowania. Z okazji jubileuszu tego, życzę autorce uśmiechu promiennego, by Jej ciasta wyrastały, wygląd zawsze piękny miały, by desery smakowały i konkursy wygrywały, pomysłów na nowe przepisy  i same pozytywne na blogu wpisy. Czytelników i like'ów masę   i niech oprócz satysfakcji ma z tego wielką kasę ;)    Muffinki czekoladowe z chilli

paapilotkaa
Tarta otrębowa z brukselką 161

czasie gotujemy brukselkę w osolonej wodzie (ważne żeby się nam nie rozgotowała), studzimy na upieczone ciasto wykładamy przekrojone na pół brukselki mozzarelle kroimy w bardzo drobną kostkę i miksujemy razem z jajkiem i solą na najwyższych obrotach przez około minutę wylewamy masę na brukselkę ponownie wkładamy do piekarnika na około 15 minut (ostatnie 5 minut z termoobiegiem) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciastka musli 134

Sposób przygotowania: Białka miksujemy na sztywną pianę do musli dodajemy odżywkę, żółtko, ubite białka, mieszamy odstawiamy ciasto na kilka minut (około 5), aż płatki napęcznieją przy pomocy łyżki wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (uprzedzam, że to wymaga cierpliwości bo masa słabo się lepi i ciastka się rozklejają, jednak po upieczeniu będą trzymać się kupy:)) pieczemy w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta jaglana z jagodami bezglutenowa 91

Letnia tarta na nieklasycznym spodzie może stanowić zdrowszy zamiennik standardowego kruchego ciasta dla osób nietolerujących glutenu. Mąka jaglana, zmielone migdały i orzechy oraz brak cukru przemawiają na jej korzyść i wspaniale komponują się z serowo-śmietanową masą kremową. Całość udekorowana została sezonowymi owocami, w moim przypadku jagodami, ale z powodzeniem sprawdzą się też maliny (których także odrobinę użyłam) lub jeżyny

Milion Smaków
Czekoladowe babeczki z malinową konfiturą 182

podgrzej, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.  Do drugiej miski przełóż uzyskaną słodką masę, dodaj też rozgniecione banany oraz szklankę mleka. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i całość starannie połącz ze sobą. Na koniec wmieszaj w ciasto posiekane orzechy i czekoladę. Papilotki kolejno wypełniaj do połowy ciastem, następnie połóż małą łyżeczkę konfitury/dżemu

Roślinna - blog wegański
Pączki bez drożdży 152

mikserem do momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Nie przestając miksować dodać połowę mąki, połowę śmietany,  resztę mąki, resztę śmietany, a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować dość grubo

Mama Gotuje
Babka z musem jabłkowym. Bez glutenu, jajek i laktozy. 127

oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kawałki u ugotować z odrobiną wody. Całość zblendować na jednolitą masę. Ostudzić. Mleko z olejem i cukrem zagotować. Ostudzić. Mąki przesiać, dodać proszek i cynamon. Dodać płynne składniki i mus jabłkowy. Całość wymieszać. Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut

Szybko Tanio Smacznie
Chleb na zakwasie pszenno-żytni (podstawowy) 160

potrzeba, gdy stosuje się mąki razowe. Mieszam aż zaczną powstawać pęcherze powietrza. Nie wyrabiam ciasta ręką. Ciasto przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam na noc do wyrośnięcia.   W niedzielę rano sporą garść odkładam na następny raz do pojemniczka i wkładam do lodówki. Resztę masy przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I odstawiam na ok. dwie godziny do wyrośnięcia. Piekę

Weekendy w domu i ogrodzie
Rozetki 147

wódki - 0,5 łyżeczki soli   Składniki wsypać/wlać do miski i zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 20 minut.  Suche foremki umieścić w garnku i wlać olej do wysokości foremek. Rozgrzać przez ok 2-3 minuty. Rozgrzaną foremkę zanurzyć w cieście na 3/4 wysokości foremki (słychać będzie delikatne syczenie). Gdy syczenie ustanie, foremki umieścić w rozgrzanym oleju

CookYourself
Pomarańczowe kluski z duszonymi warzywami po włosku 155

ziemniaki będą miękkie. Po upieczeniu przełóż do kielicha blendera, dodaj mleko i zmiksuj na gładką masę. Z podanej ilości powinno się uzyskać ok. 2 szklanek purée. W dużym garnku zagotuj wodę. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj purée i zagnieć miękkie ciasto. Podziel je na 5 części, przełóż na wysypany mąką blat. Każdą część roluj na wałek o średnicy

Roślinna - blog wegański