ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:822/1309)

Tort z m&m's-ami 398

przesiałam przez sito. Dodałam ją do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszałam łopatką. Masę wylałam na blaszkę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).  Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i ostrożnie upuściłam na podłogę wyłożoną ręcznikiem z wysokości około 50 cm. Wstawiłam

Kulinarny Pamiętnik
Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake 214

niezwykle łatwe i szybkie ciasto na bazie białek, z rozsądną ilością gorzkiej czekolady i mielonymi migdałami. To ciasto jest prawie bezgrzeszne, polecam! Scroll down for recipe in English Czekoladowe ciasto z białek (tortownica o śr. 22 cm) Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanej 6 białek z jaj kurzych ½ łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru(...)Wmieszaj do białek rozpuszczoną czekoladę, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę i migdały. Przełóż masę do przygotowanej tortownicy (ja miałam wersję z kominem) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez około 40 minut, lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. To normalne, że trochę opadnie. Podawaj z lodami, owocami

karmelowy
Galette z pomidorami i ricottą 176

solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC  i piec przez 50-60 minut, aż wierzch ciasta stanie się złoty a woda z pomidorów wyparuje. Upieczoną

Food Square
Wielkanocna babka krówkowa 166

Święta, wiosna a więc otoczka wszelkich ciast musi być u mnie radosna i kolorowa. Nawet przesadnie kolorowa. :-) A babka... babka nie musi być sucha i nudna. ;-) Achów i ochów nad nią nie było końca. Jest nieprzyzwoicie mocno karmelowa, nieprzyzwoicie słodka i nieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością będę ją powtarzać, nie tylko od święta.  200g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki(...)krówki i czekoladę. Mieszamy drewnianą łyżką. 6. Masę wylewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto

Szefowa kuchni
Cytrusowe ciasto 123

cukrem —>KLIK a dziś przedstawiam deser nie tylko z cytrynką. Znalazły się w nim także limonka, pomarańcza i grejpfrut. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki „Alfabet ciast” Zofii Różyckiej. Ja dodałam tylko mniej cukru i zamiast białego użyłam trzcinowego.   180 g masła 240 g cukru trzcinowego 200 ml śmietany 18 % 280 g mąki pszennej(...)śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą. Gdy masa będzie gładka przekładamy ją do formy o średnicy 24 cm. i pieczemy 40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). W garnuszku podgrzewamy sok z jednej cytryny, pomarańczy i limonki. Dodajemy resztę cukru i gotujemy aż syrop nieco zgęstnieje. Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i nasączamy syropem ( najlepiej za pomocą sylikonowego

Mienta blog
Ciasto z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi. 118

Szybkie, smaczne, mięciutkie, soczyste ciasto, w sam raz na leniwe, majowe popołudnie. Polecam!!! Składniki na ciasto z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi na tortownicę o średnicy 24 cm 600 g rabarbaru 100 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 3 jajka 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu cukier puder(...)cukrem, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku. Do gładkiej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powidła śliwkowe, miksujemy, na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam

Rozpustne gotowanie
ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 154

dzień! Rolada czekoladowa z bitą śmietaną jest w sam raz;-) Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!! A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia. Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu! Składniki na około 8 porcji: 100g czekolady gorzkiej deserowej 175g cukru(...)cukrem na gęstą masę przez około 3 minuty. Wlałam schłodzoną czekoladę i wymieszałam. Dosypałam pokruszone migdały. Ubiłam pianę z białek, dodałam szczyptę soli. Włożyłam ją do masy czekoladowej i ostrożnie wymieszałam aby masa pozostała puszysta. Blachę o wymiarach 30cm na 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Posmarowałam go cienko tłuszczem i wylałam na nią masę. Piekłam w piekarniku w temperaturze

potrawyregionalne
Biszkopt pomarańczowo-migdałowy 191

cukru pudru (dałam połowę, w zupełności wystarczyła na pokrycie ciasta lukrem) 1 . Piekarnik rozgrzać do 180°C. Natłuścić tortownicę (23-24 cm średnicy). 2 . Ucierać żółtka z połową cukru, aż nabiorą jasnożółtego koloru i zgęstnieją - ok. 5-10 minut. 3 . W drugiej misce ubić białka na sztywną masę. Stopniowo (na 3-4 razy) wsypywać cukier, po każdym razie bardzo dobrze(...)minut do momentu aż napęcznieje i będzie złoto-brązowe, a krawędzie zaczną odchodzić od ścianek blaszki. Postawić w blaszce na 10 minut na kratkę, potem ostrym nożem poluzować brzegi ciasta, otworzyć i zdjąć krawędź torownicy. Odstawić do całkowitego przestygnięcia. 6 . Cukier puder przesiać do niewielkiej miski, ubijać z sokiem z cytryny aż powstanie gładka polewa. Polać ciasto, pozwalając aby glazura

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto marchewkowe z makiem 105

Miałam ochotę na ciasto z makiem,gdy usłyszałam,że rodzina ma ochotę na coś marchewkowego,powstało to właśnie ciacho.Inspirację znalazłam na blogu:http://wkadrzesmaku.blogspot.com/. Składniki: 6 jaj 3 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 6 szklanek drobno startej marchewki 9 łyżek maku  1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki(...)cukru pudru Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Cienkim strumieniem wlać olej.Dodać mąkę z przyprawami,proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą na małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej z cukrem

Wielki apetyt
Babka piaskowa 130

pewnego czasu miałam ochotę upiec babkę piaskową, lecz przepisy które mam jakoś nie bardzo kojarzyły mi się, z tą właśnie, wersją babki. Wydaje  mi się, że w tym cieście, obowiązkowo, musi znaleźć się mąka ziemniaczana i to przynajmniej w stosunku 1:1, a ja takiego nie mam. Cóż, sama sobie zrobiłam swoją wersję babki piaskowej. Wyszła bardzo smaczna(...)gładką masę.  Limonkę oparzam, wyciskam sok i dodaję do masy.  Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaje po łyżce cały czas miksując. Na końcu daję ubitą pianę z białek i mieszam łopatką, aż składniki się połączą. Formę z kominkiem smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wykładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Piernikowe ciasto marchewkowe 158

mąki (typ 550) 60 g siekanych orzechów włoskich   (polecam bakalie i przyprawy  Skworcu ) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób: 1- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. 2- W małym naczyniu łączymy olej z sokiem z cytryny. 3- Marchewkę ścieramy(...)orzechy. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę. Dolewamy olej z cytryną i na małych obrotach, całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Dosypujemy składniki suche i całość mieszamy delikatnie łyżką. Krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy marchewkę i ponownie delikatnie mieszamy, do połączenia się składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do efektu suchego patyczka

Smak mojego domu
Piernik z powidłami 172

Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy. Blaszkę  wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut. POLEWA - wykonanie

The Sweet Damsel
Ciasto ze śliwkami i budyniem 101

mnie dotąd w ciastach posmak. Zresztą rozeszło się dość szybko, jeszcze Justyna wpadła do nas w odwiedziny to się załapała na spory kawałek :) No i to chyba tyle, następne ciasto pewnie najwcześniej za pół roku. Mam nadzieję, że Madziowe zapotrzebowanie na słodycze zostało zaspokojone :) Ale coś tak cichcem i mimochodem Justyna przebąkuje, że chce się do nas wprowadzić(...)naszej masy mąkę. I na tych najwolniejszych obrotach mieszamy delikatnie wszystko. Wyrobioną masę przelewamy do foremki wyłożonej stosownym czymś, np. papierem do pieczenia. Ja gdzieś zgubiłem tortownicę (serio, nie mogłem jej znaleźć) więc użyłem prostokątnej formy. Teraz kroimy śliwki na plasterki i układamy na górze ciasta. Sporo tych śliwek będzie, pewnie pokryją nam cały wierzch ciasta. I bardzo dobrze

Marder&Marder Manufacture
Orzechowo-dyniowa krajanka 199

lubię dynię w wydaniu babkowym, a najbardziej to chyba lubię dynię na słono… Mimo to, zapraszam wszystkich fanów dyni na orzechowo-serowo-dyniową krajankę) Orzechowo-dyniowa krajanka Składniki na ciasto: • 1/2 szklanki mąki pszennej •  ½ szklanki mąki krupczatki • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki • szczypta soli • 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych) • 3/4 szklanki(...)miksujemy na gładką masę. Wylewamy na ciepły spód. Pieczemy około 20/25 minut, aż masa się zetnie na środku a brzegi zaczną się lekko unosić. Na wierzch: • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany • 2 łyżki cukru • kilka kropel ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki mieszamy i rozprowadzamy po gorącym cieście. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy dodatkowe 5 minut. Ciasto studzimy. Zimne ciasto posypujemy

Mia Cucina Sofieta
mini serniczki dyniowe 145

składniki na masę serową: wykonanie:

Domowy Smak Jedzenia
Sernik ze Snikersami 134

  Dziś coś specjalnego dla miłośników sernika. Przedstawiam Wam pyszny serniczek z   batonikami Snikers i masą kajmakową. Sernik jest kremowy i delikatny w smaku, a

Passion of Cooking
Andrut orzechowy- przekładany domową masą orzechową 138

Chyba najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu deser bez pieczenia. U mnie dziś wafel przekładany masą orzechową - po domowemu. Składniki: 6 białek jaja, ½ kg cukru, 4 łyżki

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z brzoskwiniami 354

 Łatwy do wykonania i pyszny sernik z brzoskwiniami, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich. Składniki:      Masa serowa 1 kg sera twarogowego

Kuchcik gotuje
Tort Raffaello 428

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszny tort o smaku kokosowych pralinek Raffaello, rozpływający się wręcz w ustach Masa zrobiona z śmietany kremówki, mascarpone, mleczka kokosowego

Marta Gotuje
CZEKOLADOWE TARTALETKI Z MASAMI: POMARAŃCZOWĄ I CZEKOLADOWĄ 150

Zaszalałam wczoraj w kuchni. Efekt jest lepszy od zamierzonego (mówiąc bardzo nieskromnie). Nie spodziewałam się, że wyjdzie mi orange curd, a ciasto na tartę okaże się

Przepisy Aleksandry