ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:814/1309)

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą 589

wielkości 20 cm x 30 cm kładziemy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i k ł adziemy na papierze. Następnie nakłuwa my je widelcem. P ieczemy w 200 st .C przez 15 min., aż lekko się zrumieni. Następnie na wierz kładziemy nadzienie truskawkowe i pieczemy ok. 12 minut, aż masa się lekko zetnie. Po tym czasie posypujemy wiórkami po całej masie(...)wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko falujemy. Pieczemy w temp. 160st.C przez 30 minut. Po tym czasie studz imy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. w tym czasie ciasto z truskawkami studzimy. Przy szedł czas na p rzygotowa nie kremu. Mikserem ubija my kremówkę z cukrem, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Krem na kładamy

tojestpyszne.blogspot.com
Najprostszy chleb z garnka 639

chleb w zwykłym garnku emaliowanym. Jak widać, tak też można. Chleb pieczony w garnku bardzo ładnie wyrasta i ma apetyczną, chrupiącą skórkę. Moje modyfikacje: do ciasta dodałem łyżeczkę octu jabłkowego - czasem tak robię (drożdże lubią lekko kwaśne pH); przed pieczeniem chleb posmarowałem mlekiem i posypałem makiem (niebieskim i białym); wstępne wyrastanie prowadziłem w temperaturze pokojowej(...)wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać dużą łyżką – ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić

Przepisy na domowy ser i chleb
Proste ciasto z agrestem i migdałami 169

mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g migdałów zmielonych (niezbyt dokładnie) skórka otarta z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 400 g agrestu   Przygotowanie ciasta z agrestem i migdałami: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła. Do miski przesiej mąkę(...)włóż pokrojone w kostkę miękkie masło , wsyp cukier . Ucieraj na białą, puszysta masę. Dodawaj po jednym jajku w odstępach około 20 sekundowych, nie przerywając miksowania. Następnie dodaj skórkę z cytryny , wsyp mąkę z proszkiem i migdałami, i krótko zmiksuj na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników) . Ciasto będzie dość gęste. Przełóż do foremki. Na wierzch wsyp agrest i delikatnie powciskaj

Moja Delicja
Biszkoptowy torcik z serem ricotta i galaretką z owocami . 188

chciałam Was zaprosić na torcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre(...)syropu z malin  Ogródek Dziadunia 700 ml przegotowanej wody  1 banan , 250 g borówki , 2 mandarynki, 2 gruszki z syropu , 1 brzoskwinia z syropu  Masa serowa : 250  g sera ricotta 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 300 g śmietany kremówki  2 łyżki   żelatyny 1/2 szklanki wody 300 ml mleka 1 krem śmietankowy

Sama słodycz i szczypta chili
Malinowa kopuła 114

mlecznej) mięta Przygotowanie: CIASTO: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. DO ubitej piany dodać po jednym żółtku miksując, następnie przesiać mąki, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160'C około 15 minut. Wystudzić. WARSTWY: Galaretki rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić drobniutko, porzeczki przebrać(...)brzoskwiniowej. Schować do lodówki do całkowitego stężenia. Na brzoskwinie wyłożyć śmietankę malinową, następnie całą masę porzeczkową, ostawić znów do stężenia. Na porzeczki dać resztę brzoskwiń. Odstawić aż całkowicie stężeje. OZDABIANIE: Kiedy wszystkie warstwy stężeją odwrócić miskę do góry dnem i wyjąć kopułę. Czekoladę rozpuścić, oblać ciasto. Następnie poprzyklejać do czekolady maliny i ozdobić listkami mięty

Cakes By Kejt
PĄCZKI – NAJLEPSZE! 304

przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Ostra na Słodko
Czekoladowe ciasto z wiśniami 180

pikniku, na Polach Mokotowskich. Smak ciasta zdecydowanie można określić jako mocno wiśniowy. Zdecydowanie nie należy ono do tych lekkich jak piórko wypieków. Jest wilgotne i czekoladowe. Zapraszam na Czekoladowe ciasto z wiśniami.Składniki:2 szklanki mąki2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki kakao160 g cukru5 jaj3/4 szklanki jogurtu greckiego100 g roztopionego masła1/2 szklanki soku z wiśni3 czubate łyżki wiśni(...)kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy i odstawiamy.Jajka ubijamy razem z cukrem, następnie dolewamy sok i jogurt - mieszamy. Do rozpuszczonego masła dolewamy kilka łyżek masy (aby straciło temperaturę), następnie tak wymieszane i ostudzone masło wlewamy powoli do masy i szybko łączymy. Do masy jajecznej wsypujemy partiami suche składniki. Na koniec dorzucamy wiśnie - mieszamy

Słodkie Przyjemności
razowe ciasto z gruszkami i prawdziwą wanilią 125

sobie pyszne, słodkie gruszki i aromat wanilii, który uwielbiam. Samo ciasto również jest słodkie. Ach, po prostu pyszne! Idealne na jesienny deser, w towarzystwie filiżanki kawy lub herbaty ;) WANILIOWE CIASTO Z GRUSZKAMI przepis autorski // tortownica o śr. 22 cm ~130g mąki pszennej ~130g mąki pszennej razowej ~150g cukru (polecam trzcinowy) ~4 jaja ~1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) ~łyżeczka proszku(...)Gruszki umyć i osuszyć. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać olej. Następnie partiami przesiewać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, otworzyć i za pomocą noża wyskrobać niej ziarenka, które następnie dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia

chili & sugar
Ciasto intensywnie bananowe 200

dodatkiem likieru kawowego wyszło wyśmienite; wszyscy wiedzą, że banany i kawa to wyjątkowo zgrany duet. Delikatnie pachnące cynamonem, wilgotne i mięciutkie - zasmakuje każdemu. I na podwieczorek też się nada... Ciasto jogurtowo-bananowe z bananami w likierze kawowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 500 g mąki pszennej 300 ml jogurtu naturalnego 75 g cukru 50 g jasnego cukru muscovado(...)wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlać olej, a następnie na zmianę dodawać jogurt z mąką, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać dwa rozgniecione widelcem banany i 50 ml likieru kawowego od moczenia plasterków bananów. Ciasto przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć plasterki bananów. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rożki łakomczucha 154

łyżce ciasta, wypukłą stroną formując krążki. Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasta, aż się ładnie zrumienią.   Gorące zdejmuję z blachy i szybko zwijam w rulon, gdyż w miarę stygnięcia twardnieją i się kruszą.  Śmietanę ubijam na sztywno dosypując cukier waniliowy. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam rożki masą. Odstawiam by trochę zmiękły

Ciasteczkowy Potwór
Mak-ser 201

proszkiem,olejek i pianę z białek. Masa serowa: 80 dag dobrego sera – zmielić (nie może być zbyt mokry) 2 szklanki cukru 8 jajek 4 łyżki grysiku 0,5 kostki margaryny Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać ser, grysik, na końcu pianę z białek. Wyłożyć dużą blachę (ma ma 39x26) papierem, rozłożyć połowę ciasta makowego, na to ser i równomiernie

Praktyczna pl
Sernik pomarańczowy 128

stopni. Masa serowa Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i ubijamy mikserem (bądź mieszamy rózgą) do połączenia się składników. Wylewamy na spód i wstawiay na ok. 60-70 minut do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku (nie wyjmujemy, bo ciasto opadnie!). Po ostygnięciu smarujemy konfiturą pomarańczową i wkładamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik czekoladowy z granatem 143

Mniam!Co do mazurków, to jeszcze się nie zdecydowałam. Jakoś nie do końca mnie do siebie przekonują - jadłam pyszne, ale też przesłodzone i mdłe, na twardym, a nie kruchym cieście... Robiłam raz czy dwa, wyszły niezłe, ale strasznie słodkie, i niby chciałam spróbować znowu, ale jakoś tak... Nie wyszło... Widziałam jednak mnóstwo przepisów na niestandardowe czy też nietradycyjne mazurki(...)żaden świąteczny stół się nie powstydzi. Jest obłędny, cudownie intensywny, jeden kawałek zabiera nas w cudowną podróż pełną czekolady... Jest kruchutki, kakaowy spód, a na tym niesamowicie czekoladowa masa serowa. Niezbyt słodka, bardzo intensywna. Sernik, mimo ubijania jajek, nie jest puszysty, ale zwarty i konkretny. Dwieście gram czekolady w końcu robi swoje! Na to mus z białej czekolady, który

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszny mazurek kawowy z marmoladą 256

schłodzonego masła i 100 g cukru. Składniki siekamy, dodajemy żółtko i serek. Szybko zagniatamy i formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) Większą pokrywamy dno kwadratowej formy,pokrytej papierem do pieczenia.  Mniejszą część należy rozwałkować i powycinać np. kwiatki. Należy je poukładać po bokach(...)obciążyć suchym grochem. Piec na złoty kolor ok. 30 minut. Masa kawowa: Rozpuszczamy 100 g masła. Kawę mieszamy z mlekiem w proszku, resztą cukru (100 g) i cukrem waniliowym. Do suchych składników,dolewamy 80 ml wrzątku i miksujemy.  Następnie dodajemy rozpuszczone,ostudzone masło. Mieszamy i wylewamy na ostudzone ciasto. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Papier do pieczenia

Słodkości i nie tylko
Czarne dukaty-tort 189

cukier,nadal ubijając. Następnie dalej ubijając dodawać, po kolei po jednym żółtku.. Teraz do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia skladników.Tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka

w mojej kuchni