wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBabeczki kokosowe Te babeczki to strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników kokosu – delikatne ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i biały lukier posypany kokosowymi wiórkami. Wraz z czekoladowym nadzieniem i subtelną walentynkową dekoracją świetnie sprawdzą się także w roli prezentu. Mleczko kokosowe jest dostępne w delikatesach, np. w Almie, można znaleźć je także w marketach na dziale z kuchnią azjatycką(...)Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko oraz mleczko kokosowe dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej
Ciastkozercymikserem!). 4. Formę wykładamy pergaminem, na spodzie układamy krakersy, przykrywamy je warstwą masy budyniowej i ponownie układamy warstwę krakersów. Na krakersy wylewamy kajmak, a następnie kajmak przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe ciasto na min. 2-3 godziny należy odstawić do lodówki
Apetyczna babeczkaUwielbiam drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :) Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą Was do zakasania rękawów i zrobienia tej prostej, pięknie pachnącej, mięciutkiej, rozpływającej się w ustach strucli. Składniki: 30 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 300 g mąki 4 żółtka 1 cukier(...)rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłego mleka i dodajemy tyle mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Mieszamy. Zostawiamy w cieple. 2. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. 3. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy utarte żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżki mleka i letnie stopione masło oraz pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką (lub mikserem z hakiem). 4. Gdy zacznie
Domowa Cookierenka Agiprezentuję. MUSZE POWIEDZIEĆ, ŻE WYSZŁA BARDZO SMACZNA MIMO MOICH OBAW :) Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 180 ml ciepłego mleka 150 g rozpuszczonego masła 6 żółtek 45 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki wódki lub spirytusu Masa makowa: 400 g maku suchego 150 g cukru 150 g rodzynków(...)mieszam i zostawiam na 15 minut pod ściereczką by miało czas pracować.Po 15 minutach wsypuje cukier,sól, wbijam żółtka i wlewam cieple lecz nie gorące masło ,wódkę.Wyrabiam ciasto do momentu gdy będzie gładko odchodziło od rąk.Zostawiam je do wyrośnięcia na około 1 godziny. Mak zalewam wodą tyle by zakryło go i gotuje na małym ogniu.Mak wciągnie
Różowa kuchniaDnia Kobiet? Ja swojemu zapowiedziałam - nie chcę kwiatów - rajstop i kawy tym bardziej :) Zaproponowałam mu aby pomyślał nad czymś innym, a Wam proponuje przygotować słodką przyjemność dla swoich dam. Ciasto przekona każdego - mimo, że emanuje słodyczą ma w sobie też trochę płatków owsianych, które powinny przekonać osoby dbające o linie, poza tym to tylko jeden dzień w roku! Słodko zapraszam(...)żółtka Masa czekoladowa: 100 ml śmietany 30% 210 g czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: 100 ml śmietany 150 g gorzkiej i mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy żółtka. Dodajemy masło i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy
Słodkie Przyjemnościpieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy ( u mnie 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 30-35 minut). Krem chałwowy: 2 budynie śmietankowe 600 ml mleka(...)budyń oraz pokruszoną chałwę. Ucieramy do czasu uzyskania gładkiej masy. Krem dzielimy na 3 części, do 2/3 dodajmy odsączone z kompotu wiśnie. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Biszkopt kroimy na pół, pierwszą połowę ciasta nasączamy kompotem z wiśni, na wierzch wykładamy 2/3 kremu chałwowego
Słodka Kraina Wypiekówtruskawki czy maliny będą również jak znalazł. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się, a zarazem łatwego w wykonaniu ciasta, niebędącego tortem. Biszkopt (na formę 23 cm o 7-8 cm wysokości) : 3 jajka 90 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)miksowania, aż otrzymasz lśniącą pianę. Następnie białka powoli połącz z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką . Na koniec wlej żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj . Mus wylej na stężałą galaretkę. Wyrównaj go szpatułką i wstaw na 2-4h do lodówki, aż zastygnie. Następnie ozdób całość owocami miechunki peruwiańskiej. Górę ciasta możesz posypać również kakao. *Inspiracja - Moje Wypieki , przepis własny
Food Squaresię dekorują! Charakterystyczne pęknięcia, przypominające marmurowy wzór, tworzą się podczas pieczenia, kiedy to obtoczone w cukrze pudrze ciastka rosną, a biała, cukrowa warstewka rozchodzi się na boki odsłaniając ciemne ciasto. Ciasteczka są bardzo smakowite! Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka” autorstwa Elinor Klivans. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki cukru 4 duże jajka (o temperaturze pokojowej) 4 łyżki masła(...)Całość miksujemy na wysokich obrotach miksera przez ok. 2 minuty, aż uzyskamy jasną, gęstą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz kawę. Ponownie miksujemy. Nie przerywając miksowania, a jedynie zmniejszając jego obroty, dosypujemy stopniowo mąkę i wlewamy roztopioną czekoladę. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy
MyCookBook.plbiały i waniliowy, łyżeczkę skórki z cytryny i szczyptę soli. Jajka ubij na jasną masę, dodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie blaszki ułóż czereśnie (bez soku). Zalej je przygotowanym ciastem. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów
Mania Wypiekaniaproszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka słoneczniku Przygotowanie: Masę na ciasteczka można przygotować bez wykorzystania miksera. Najpierw w misce łączymy suche składniki, potem dodajemy mokre składniki: jajko, majonez i jogurt, mieszamy, wsypujemy żurawinę i słonecznik, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blaszka, ciasteczka ryżowe lekko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśniadaniowych czekoladowych 2 pełne łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane owoce typu maliny, truskawki lub jagody z dodatkiem żelatyny Do posypania: pokruszone markizy Wykonanie: Płatki wsypujemy do blendera i miksujemy. Przesypujemy do miski(...)wystarczy jak nałożymy ją na spód naszego ciasta...natomiast jeśli mamy owoce świeże musimy je zmiksować i dodać do nich rozpuszczona żelatynę. Ser twarogowy mieszamy z cukrem pudrem...Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody i ostudzoną dodajemy do sera...Markizy rozdrabniamy na mniejsze kawałki i mieszamy razem z masą serową.Przekładamy do tortownicy. Pozostawiamy do całkowitego stężenia najlepiej
NaKońcuJęzykaMadera zachwyciła mnie skarmelizowanymi pomarańczami, które nie rozpadły się podczas prawie godzinnego pieczenia, ale utworzyły piękny, złocisty grzbiet na cieście. Ociekającym syropem jasnej melasy, który nie wnikał do ciasta, ale delikatnie nasączał jego brzegi i osładzał cierpkość pieczonej pomarańczy. I jeszcze pięknym, żółto - słonecznym kolorem, który okazał się szczególnie kojący w mglisty, ciemny listopadowy dzień. Zjedzcie wielki, ciepły kawałek pomarańczowego(...)minut) i stopniowo dodawać roztrzepane jajka, za każdym razem dokładnie połączyć z maślaną masą. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. 4. Dodawać następnie stopniowo (na 4-5 razy) mieszankę mąk i proszku, na koniec skórkę pomarańczową i tyle soku, aby ciasto stało się miękkie (ale nie rzadkie!) ale zwarte. 5 . Przełożyć ciasto do blaszki na plasterki pomarańczy, wygładzić
Kuchnia PrezydentowejJedno z moich ulubionych ciast czekoladowych!!!Stoi na równi z Ciastem czekoladowym z pepsi i sprawia , że nie można oderwać się od talerza!Niesamowicie miękkie … delikatne … rozpływające się w ustach!Takie , przy jedzeniu którego nie myślimy o kaloriach i zapominamy o całym otaczającym świecie!Już przy pierwszym kęsie chce się rzec : Chwilo trwaj!SKŁADNIKI:- mąka pszenna(...)mieszamy na niskich obrotach.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Do przygotowanej masy dodajemy 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy … kolejne 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy …. i na sam koniec pozostałą mąkę i jogurt.Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem.Jeśli używamy klasycznej metalowej
Ostra na Słodkonależy ono do ciast ekspresowych - chyba że użyjecie dużej prostokątnej blachy i nie zależy Wam na wysokości, wtedy czas pieczenie trochę się skróci). Ale, Drodzy, na tak dobre ciasto warto chwilę poczekać. Dacie radę? Czy zabieracie kawałek już teraz?Składniki:5 jajek150 g cukru1/2 szklanki mleka w proszku2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g czekoladygarść orzechów włoskich1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju(...)wsypujemy do jajecznej masy i mieszamy.Gotową masę przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 45 minut do zarumienienia i suchego patyczka (w zależności od wielkości formy - czas pieczenia może się różnić od podanego w przepisie)Studzimy w formie. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSkładniki na około 70 sztuk:20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 200 g wiórków kokosowych 100 g herbatników Petit Beurre 50 sztuk migdałówMasło
Świat Ciastakruszą), bardzo, bardzo cynamonowe, i pachną też wspaniale. Pyszności! Jednak inne...Tak czy inaczej - mogę je polecić z pełną odpowiedzialnością. Efekt wart jest pracy, jaką trzeba w nie włożyć - ciasto jest dość lepkie i niezbyt dobrze się wałkuje - trzeba dość sporo podsypać mąką. Efekt jednak wynagradza cały trud!W stosunku do oryginału dałam więcej cynamonu, odrobinę przyprawy do piernika(...)łyżeczki przyprawy do piernika2 łyżki kakaoMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i przyprawami. Kiedy składniki dobrze się połączą, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto rozwałkowywać - podsypując mąką - na grubość 1-2 mm, wycinać ciastka, układać
Pożeraczka, czyli raz adobrze