ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:820/1309)

Placek amerykański (wiewiórka) 196

koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy

Bullio
Sernik kokosowy 422

ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając łyżką bardzo delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli dodajemy mleko oraz cukier puder dobrze łączymy składniki

kgwjanczewo
Placek amerykański (wiewiórka) 463

koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy

Bullio
Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 326

wiele bardziej apetycznie niż wielkie sześciany ciasta wycięte z ociekającej mlekiem wielkiej blachy „tres leches”. No to teraz znacie już wszystkie sekrety. Zatem do roboty! Ciasto „3 mleka” z hibiskusem i mango Składniki (na tortownicę o średnicy 20-25 cm): 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru ¼ łyżeczki soli(...)mąki mieszaninę żółtek i miksując na średnich obrotach połączyć w jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka z pozostałą 1/4 szklanki cukru; stopniowo dodwać pianę z białek do mieszanki mąki i żółtek, miksując na wolnych obrotach do czasu aż się połączą. Ostrożnie przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i równomiernie rozprowadzić; wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika

Jem więc Jestem
Ciasto bananowe z jagodami goji 250

chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Nie dlatego, że wierzę w ich niezwykłe właściwości, bo wiem, że marketing to same kłamstwa i zniszczenie. Bądź co bądź to ciasto z goji, bananami i płatkami migdałów smakuje delikatnie i kremowo, a samo przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Składniki: 2 jajka pół kostki masła szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)dosypujemy przesianą mąkę, uważając, żeby nie było żadnych grudek. Jeśli masa jest zbyt sucha (to zależy od wielkości bananów), możemy pomóc sobie kilkoma łyżkami mleka - ja w sumie dodałam jakieś pół szklanki. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą razem z przygotowanymi wcześniej owocami goji dodajemy do ciasta, delikatnie łącząc ze sobą, najlepiej drewnianą łyżką. Całość przelewamy

sama złodycz
pyszna babka zebra... 223

kogel-mogel z 8 minut na dużych obrotach do masy jajecznej w czasie miksowania na mniejszych obrotach wlać olej następnie w trakcie miksowania wlać mleko i z 1 minutę miksować robot wyłączyć i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować z 3 minuty połowę jasnego ciasta przełożyć do innego pojemnika i do pozostałego w misie robota wsypać kakao

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe z makiem... 192

sztuki jajka, 1 szklanka cukier, - szczypta sól, 5 dag drożdże, 1 szklanka mleko, 10 dag masło lub margaryna, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżeczka sok z cytryny, 800 gram masa makowa, - ile potrzeba mąka do podsypania, - ile potrzeba cukier puder zaczyn: 1/4 szklanki letnie mleko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, 5 dag drożdży świeżych - wszystko rozetrzeć w miseczce(...)minut w ciepłe miejsce jajka utrzeć z cukrem i solą na kogel-mogel dodać zaczyn z drożdży, wsypać przesianą mąkę, wlać letnie mleko i rozpuszczony letni tłuszcz /palmę/ ciasto wyrabiać w robocie z 10 minut na średnich obrotach lub ręcznie zostawić ciasto w misie przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu wyrośnięte ciasto znowu wyrobić

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto FIONA 187

ubitej masy  ( delikatnie mieszając łyżką ) Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Masa budyniowa: odlać szklankę soku , dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje.   Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić(...)wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć na delicje.   Wierzch: 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Tężejącą wyłożyć na wierz ciasta. Dobrze schłodzić

Darcia w kuchni
SPICY PUMPKIN COOKIES – GUILD WARS 2 – ciastka dyniowe z chili 247

stopni, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy ciasto. 3. MASŁO + CUKIER + PUREE Z DYNI (3 min) Masło najlepiej wyciągnąć z lodówki na jakąś godzinę przed robieniem ciastek. Gdy będzie już miękkie, wrzucamy je do miski razem z cukrem pudrem i ucieramy trzepaczką na gładką masę. Następnie dodajemy puree z dynii i mieszamy do dokładnego połączenia składników (jeśli wrzucicie(...)przypraw). Otrzymaną mieszankę wsypujemy partiami do mikstury z dyni, masła i cukru, mieszając łopatką lub łyżką tylko do połączenia składników. 3. NAKŁADANIE I PIECZENIE CIASTEK (3 min + 12 min) Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc porcję na jedno ciastko najlepiej nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. My nałożyliśmy porcję płaskiej łyżki na ciastko. Pamiętajcie też o odstępach między

Nerds Kitchen
Drożdżowe rogaliki z serem 189

serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ).   'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki (na 24 szt): * ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 1/3 szklanki letniego mleka - 1/3 szklanki jogurtu / słodkiej śmietanki - 3 jajka - 4-5 czubatych łyżek cukru pudru - 30g masła - szczypta soli * nadzienie: - 200g(...)rozgnieść widelcem do połączenia się masy. Odstawić do lodówki. Z drożdży, 1 łyżki cukru pudru, 1 łyżki mąki i mleka zrobić zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły". Masło rozpuścić i delikatnie wystudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier puder, sól, jajka i jogurt. Dodać masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Ciasto powinno odchodzić od rąk

CookYourself
Brownie z truskawkami 211

poczekać aż się rozpuści. Dodać mąkę z kakao wcześniej połączone w misce. Wymieszać - masa będzie bardzo gęsta - i zdjąć z ognia.Dolać jajka i szybko wymieszać. Dodać pokrojone truskawki i czekoladę i wymieszać ponownie.Przelać do formy i piec 30 minut.Na koniec ciasto możecie udekorować wg własnego pomysłu i podać z bitą śmietaną lub lodami

W kuchni wieczorem
Murzynek wg starej receptury 351

wanilinowy. 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku pół łyżeczki mielonego kardamonu Masę z masłem studzimy, dodajemy do niej żółtka, mąkę z proszkiem. Na koniec łączymy z pianą z białek. Pieczemy   w podłużnej formie w temperaturze 180 C przez około 50 minut.  Upieczone ciasto studzimy, smarujemy odrobiną rozpuszczonej białej czekolady i posypujemy słupkami z migdałów

Humanistka w kuchni
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 271

może nie chciałam...?Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych(...)Wstawić na 15 minut do lodówki.Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do tężejącej masy karmelowej, delikatnie mieszając.Wstawić do lodówki do czasu użycia.Na nasączenie wymieszać syrop z sokiem z cytryny.Biszkopt przekroić na trzy części w poziomie.Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
tarta serowa z różyczkami 178

żółtko, ponownie siekamy a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na kształt foremki na tartę (24 cm średnicy) i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 15- 20 min. w 180 st. C. składniki na masę serową: 300 g serka białego

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka z masła fistaszkowego 198

czym dodaj fistaszkowe masło i zmiksuj jeszcze raz. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przykryj blaszki papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg, (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Podziel ciasto na porcje o około 35 gram każda. Uformuj kule i obtocz w cukrze. Ułóż na blasze

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania