ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:825/1309)

Pyszne ciasto z borówkami 128

wanilinowego sok z połowy cytryny  Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i miękkie masło. Ciasto zagnieść na koniec dodając żółtka i szczyptę soli. Ciasto podzielić w proporcji 3/4 i 1/4. Do większej części dodać kakao. Obie części owinąć folią i schować w postaci ruloników na 1.5 - 2 h do zamrażarki.  Po upływie czasu(...)pianka waniliowa: Białka ubić na sztywną masę, dodając połowę cukru. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, zmniejszyć obroty i dodać pozostałą część cukru wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy.  Piankę wyłożyć na wcześniej ostudzony spód, dodać na wierzch borówki. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym

Humanistka w kuchni
Czekoladowa rolada z brzoskwiniami 212

Składniki na biszkopt:4 białka 6 żółtek 4 czubate łyżki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Składniki na masę śmietanową:1 puszka brzoskwiń w zalewie 2 kubki śmietany kremówki 4 opakowania Śmietan-fix 2 czubate łyżki cukru Do ozdoby:duże opakowanie cukru waniliowego kakao brzoskwinie ozdoby czekoladoweZ białek ubić pianę na sztywno(...)dodając na początku łyżkę wody. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie delikatnie mieszając dodać pojedynczo 6 żółtek, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto rozprowadzić na uprzednio przygotowanej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1). Wyrównać. Piec w piekarniku w temp. 180ºC przez 10 minut. Ściereczkę kuchenną (najlepiej lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć

Świat Ciasta
Ciasto 'procenty na pierzynce' 363

Chyba, że w innej formie np. jako ciasto. SKŁADNIKI   NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy(...)żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń ciągle miksując. Na ostudzonym biszkopcie rozsmarować krem budyniowy. Masa czekoladowa i biszkopty: W kubku zaparzyć kawę i lekko ostudzić. Do niskiej miseczki wlać wódkę. Biszkopty moczyć najpierw w kawie, żeby lekko zmiękły, a następnie w wódce i kłaść jeden obok

Passions hobbies life
Sernik z serka homogenizowanego 363

Wiem, że są osoby które nie przepadają za sernikami - są i je szanuję, ale nie rozumiem! Sernik to jedno z ciast które smakuje mi zawsze. W każdej postaci, z twarogiem, mielonym serem z kubełka czy z homogenizowanym serkiem. Dziś propozycja z tym ostatnim. Waniliowy, mięciutki a jednocześnie chrupiący dzięki słodkiej kruszonce. Kto się skusi na kawałek albo dwa?  Składniki(...)sztywną pianę, a następnie dodajemy ją do wcześniej wymieszanych składników. Masę przelewamy do dwóch tortownic o średnicy 17 cm (jeżeli ich nie macie, możecie użyć innej formy, jednak czas pieczenia może się trochę różnić od podanego poniżej). Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc kruszonkę, którą posypujemy przygotowane ciasto. Obie formy wstawiamy do nagrzanego do 175`C i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
SERNIK REWELACJA 29691

łyżeczki wody lub mleka. Przygotowanym ciastem wykleić dokładnie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masło utrzeć w misie miksera razem z dodawanymi do niego stopniowo serem i żółtkami. Dosypać proszek budyniowy i wymieszać. W międzyczasie ubić na sztywno białka jaj, gdy zaczyna powstawać piana po trochu zacząć dodawać ksylitol (lub cukier). Ubić masę na sztywno tak, by nie wypływała(...)masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C , pieczemy ok. 80-90 minut. Po wyjęciu boki okroić nożem i pozostawić do wystygnięcia. Mój serniczek dodatkowo polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym rozrobionym ze śmietaną i posypałam płatkami czekoladowymi bez cukru (z ksylitolem). Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia. Nie dodałam rodzynek do ciasta gdyż

Smaczne Zdrowe
"Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja książki 169

dalszej obróbki. Makarony, faworki, jajka w koszulkach czy kruche ciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu, kto w kuchni jest zielony.  Dowiemy się jak pozbawić migdały czy orzechy ciemnych skórek, jak łatwo obrać brzoskwinię i pomidora albo przygotować karczocha lub kwiaty cukinii... Przepisów jest naprawdę masa - od najprostszych pulpecików, po różnego rodzaju risotta czy np. kotlety cordon(...)ciężkie tomisko!:) 500 stron i twarda okładka naprawdę nie ważą mało! Oprócz mnóstwa pomysłów na obiady - nie tylko z makaronem w roli głównej - znajdziemy tu też pyszne sałatki oraz ciasta i desery . Jest to naprawdę inspirująca książka dla każdego kto chciałby lepiej poznać kuchnię włoską. Dostępność składników? W większości nie będzie problemów i nie będą bardzo drogie - no chyba

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik na zimno 194

trochu ubitą kremówkę. Na końcu zwiększamy obroty miksera i wlewamy galaretkę. Wykładamy masę serową na biszkopty. Wyrównujemy wierzch. W międzyczasie odsączamy mandarynki na sitku. Sok wykorzystujemy do ugotowania (wg przepisu na opakowaniu) galaretki pomarańczowej, dopełniając wodą. Odstawiamy galaretkę do lekkiego stężenia. Mandarynki wykładamy na ciasto i zalewamy galaretką. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki

Gotowanie moimi oczami
Murzynek na jogurcie z polewą czekoladową i orzechami 202

Uwielbiam to ciasto, jest mięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe. A przy tym jest niesamowicie proste w przygotowaniu. No nie ma szans żeby się nie udało! :) SKŁADNIKI (forma 21cm x 21 cm) 250g jogurtu 125g masła 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 2 czubate szklanki mąki pszennej  3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Czekoladę topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy. Roztopioną czekoladą polewamy ciasto, a następnie posypujemy orzechami. Odstawiamy do czasu, aż polewa ostygnie. Smacznego

DefinicjaSmaku
LEKKI SERNIK NA ZIMNO Z CZARNĄ PORZECZKĄ I BORÓWKAMI 202

zawsze w okresie wakacyjnym święci swój prym. Sernik na zimno, to idealne rozwiązanie na ciasto w lato, nie trzeba uruchamiać piekarnika i dodatkowo grzać mieszkania. Robi się go na prawdę szybko i jest łatwy w wykonaniu. Sernik jest dwukolorowy jedna masa jest  z czarnymi porzeczkami, dość nie spotykane połączenie w serniku, a takie pyszne, takie idealne! Wierzch sernika zwieńczony

SMYKWKUCHNI
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 204

rozczyn z drożdży oraz jagody goji . Wymieszać dużą łyżką - ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość .  Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić

Grunt to przepis!
Tort truskawkowo-migdałowy 129

uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, migdały (lub mąkę migdałową), ekstrakt i bardzo delikatnie mieszamy rózgą kuchenną lub szpatułką do połączenia składników. Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21-24 cm (moja miała 24 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy. Ciasto pieczemy w temperaturze

MyCookBook.pl
Wytrawny tort czekoladowy z pomarańczą! 159

Dlatego po upieczeniu pierwszego ciasta czynność powtarzamy. Nie pieczemy od razu z podwójnej liczby składników, żeby ciasto lepiej się upiekło. 150 ml metaxy Po upieczeniu i schłodzeniu tort kroimy na blaty i nasączamy je metaxą. Środkowy blat z dwóch stron. Składniki na masę: 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g gorzkiej czekolady 350 ml śmietany 30% 2 pomarańcze Sposób

Kuchnia Pani Wiosny
Kluski ziemniaczane ze śliwkami 147

skórki i gotujemy w osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy je przez praskę. W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy do niego dwa jajka, dodajemy mąkę i ugniatamy na stolnicy. Ze śliwek usuwamy pestki, wsypujemy do środka odrobinę cukru i cynamonu. Ciasto dzielimy na kilka małych kawałków i otaczamy nimi śliwkę. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3 minut

Kuchnia Pani Wiosny
Puch łabędzia 216

Ciasto to jest jednym z najpyszniejszych a zarazem najprostszych jakie upiekłam. Jest to niezawodny deser, zawsze wszystkim smakuje i jest bardzo prosty. Zadziwiła mnie w nim masa - wydała mi się... ohydna!A jest pyszna!I nie ma możliwości aby nie wyszła. Polecam! Łabędzi puch Bardzo łatwe ok 1h blacha 25/35 Składniki: Biszkopt * 7 jaj * 1,5 szklanki cukru

sierotka maRysia w kuchni
Muffiny z zieloną herbatą, czekoladą i nutą cytryny 138

bezpieczeństwa udanego wypieku - suche składniki powinny być uprzednio przesiane ze sobą a po ich dodaniu masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej. Osobiście robię różnie. Dla mnie muffinki zawsze wychodzą.)   Formę do muffinek (**) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut

Di gotuje
Tarta z fasolnikiem i serem na grzybowym spodzie 164

ciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko 125 g masła szczypta soli 1 łyżka utłuczonych drobniutko grzybów suszonych pieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g sera kanapkowego "falvita" lub innego tego typu 100 g białego sera 1 jajko 4 łyżki śmietany pieprz, pieprz ziołowy szczypta chili w płatkach świeże zioła; majeranek, bazylia, oregano, natka pietruszki(...)chiński) Fasolnik umyć , związać 1- 2 gumkami i ugotować na parze (ok 15 min) Wyjąć, wystudzić. Ciasto zagnieść, wylepić nim formę i nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 st , podpiec spód ok 12 min.  W tym czasie widelcem rozgnieść produkty potrzebne do masy serowej wraz z drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Na podpieczony spód rozsmarować równo ser i równiutko

Gotowanie jest łatwe
Tort brzdąc z rybią łuską 150

działania. Jak to bywa w Różowej Kuchni , działam na maksa ,a potem zjadam . Ciasto na Niedzielę   Składniki na biszkopt 26 cm: jaja 6 szt mąka tortowa 6 łyżek mąka ziemniaczana 3 łyżki cukier brzozowy   6 łyżek ( zmieliłam go)   Składniki masa brzdąc do przełożenia: mascarpone 250 g śmietana 30% 400 ml cukier brzozowy

Różowa kuchnia
Proste i pyszne ciasteczka z czekoladą 187

jajkiem i łyżką mleka, za pomocą miksera. Masło rozpuścić i ostudzić, następnie wymieszać z masą. Gdy składniki się połączą dodać mąkę i dokładnie wymieszać.  Dodać czekoladowe łezki i ponownie wszystko dokładnie połączyć.  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać kulki ciasta wielkości łyżki stołowej, w odstępie kilku centymetrów.  Piec przez ok 18 minut, w piekarniku nagrzanym

Smakuj życie!
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 176

chili posiekana cebulka i dwa ząbki czosnku 150 gram tartej mozzarelli Drożdże mieszamy z cukrem aż masa będzie płynna. Dodajemy dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy jogurt, resztę mąki oraz sól. Wyrabiamy ciasto a jeśli jest taka konieczność dodajemy odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 1,5-2 godziny

Mango Papaja
Sernik z toffi 127

dekoracji  Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić na pół godziny do lodówki. Wysypać dno ciastek borówkami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, serki wymieszać z czekoladą - można całość dosłodzić.Masę przełożyć na borówki, odstawić na noc do stężenia. Gotowy sernik ozdobić owocami i świeżą mięta

Magiczne Życie Marty
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 219

dzień jak ten powinnam opublikować coś szczególnego. Po dłuższym przemyśleniu, stwierdziłam, że to nie może być ciasto, gdyż za 3 dni, w moje urodziny takowe mam w planach wstawić. Postawiłam więc, na coś lepszego. Lepszego pod tym względem, że jest to podstawa masy przepisów. Zazwyczaj przez chęć przygotowania czegoś na szybko, używamy kupnych kostek rosołowych, które nazywane są "niezdrową chemiczną

Be Fit Be Strong
Ananasowiec z bitą śmietaną 355

placki,na spodnim wylewamy połowę lekko przestudzonej masy na to wykładamy pokrojone ananasy i drugą część masy,na to kładziemy drugi biszkopt,wstawiamy do lodówki ,żeby stężało,po ok. godzinie ubijamy śmietanę,dodajemy cukier puder i śmietan fixy,wykładamy na wierzch naszego ciasta,i znowu do lodówki,najlepiej na noc albo kilka godz. gotowe!!! pyszne ciasto serdecznie polecam

Swojskie jedzonko
Piątkowy obiad 200

Ugotować ziemniaki w mundurkach ,jak na sałatkę jarzynową..Obrać i zmiksować ,lub przecisnąć przez praskę. Gotową masę ziemniaczana wkladamy do miski .Następnie dodajemy jajko, drobno pokrojony szzypiorek ,lub pietruszkę ,oraz , mąkę pszenną. Łączymy wszystko łyżką i krótko wyrabiamy,podsypując mąką. Z gotowego ciasta formujemy walec (-jak roladę-), kroimy go na porcje, owalne placuszki o grubości

w mojej kuchni
Kluski śląskie z gulaszem 169

dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować.  Kluski śląskie :  Ugotowane ziemniaki , przeciśnąć przez praskę.  Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto.  Z ciasta formować kuleczki, w środku zrobić dołeczek.  Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody

Kuchnia Danusi
Kruche ciasteczka 94

łtko  Wykonanie : Masło zmiksować mikserem na puszystą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy, masę marcepanową i żółtko i zmiksować na najwyższych obrotach aby wszystkie składniki uzyskały jednolitą konsystencję. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę. Na koniec zagnieść ciasto ręcznie i włożyć do lodówki na około 30 minut* Rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykrawać

cucinare
tort jogurtowy 167

partiami cukier-puder. Z lodówki wyjmujemy zastygłą masę, zdejmujemy rant tortownicy(wcześniej nożem dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta.  Pozostałą bitą śmietanę nakładamy szerokim nożem na boki tortu. Owoc nektarynki kroimy na pół, wyciągamy pestkę

Miód i pieprz
Ciasto cytrynowe 153

Mocno cytrynowe, orzeźwiające ciasto. Coś dla osób które nie lubią zbyt słodkich ciast. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 opakowania budyniu śmietankowego 125 ml soku z cytryny (sok z ok 2 cytryn) 1 szklanka cukru 100 g masła

Słodka Kraina Wypieków
Pyszności! Muffinki z czerwoną porzeczką 188

widelcem, wlewam olej, jogurt, łączę ze sobą. Następnie mokre składniki wlewam do suchych, dokładnie je ze sobą mieszam. Porzeczkę posypuję cukrem waniliowym, delikatnie mieszam i dodaję do powstałej wcześniej masy.                                                Mieszam wszystko dokładnie i napełniam foremki(...)minut.                                               Muffinki wychodzą przepyszne! Porzeczka w cieście nie jest za kwaśna, bo temu zapobiec miał cukier waniliowy dodany do niej. Idealne do popołudniowej kawki bądź herbatki

Wielopokoleniowo
Sernik na zimno na jogurcie z jagodami i białą czekoladą 214

mówią "jogurt dał radę". Dla kogo: dla tych, którym zepsuł się piekarnik dla kochających ciasta bez pieczenia dla mających ochotę spróbować sernika na jogurcie Składniki na spód: 80g płatków kukurydzianych 50g płatków migdałowych 100g masła 150g białej czekolady Składniki na masę jogurtową: 1200g jogurtu greckiego (3 duże opakowania) 60g żelatyny w proszku  200g cukru pudru 350g jagód (borówek

Mania Wypiekania
MUFFINY KAKAOWE Z TRUSKAWKAMI 148

szczyptę soli, wymieszać. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko i olej - wymieszać. Do masy jajecznej dodać produkty sypkie wymieszać, pamiętając o zasadzie by nie mieszać dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości. Do środka każdej włożyć truskawkę, którą wcześniej obtaczamy w bułce tartej

Ciastka - domowe słodkości
SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA SPODZIE Z KASZĄ GRYCZANĄ 193

koniec dodaj borówki amerykańskie. Gotową masę wlej na ostudzony gryczany spód i wstaw do lodówki aby masa stężała. WODĘ Z SYROPEM LAWENDOWYM PODGRZEJ  do około 50 stopni, żelatynę zalej małą ilością wrzątku i dokładnie wymieszaj, połącz z woda z syropem lawendowym. Stężałe ciasto wyjmij z lodówki, udekoruj porzeczkami. Następnie zalej galaretka lawendową i wstaw do lodówki na około godzinę

Kuchnia bezglutenowa Loli
19. Naleśniki szpinakowe z farszem brokułowym 229

odkładamy ciasto na 15-20 minut. Smażymy na dość dużym ogniu (za mały może powodować przywieranie ciasta do patelni) z niewielką ilością oliwy, bądź bez. Farsz: Ugotowany brokuł rozdrabniamy na miazgę blenderem bądź w mikserze wraz z Apetiną i jogurtem. Tak przygotowaną masę nakładamy na naleśniki i zawijamy w ruloniki lub trójkąty. Smacznego

Be Fit Be Strong
Murzynek z czereśniami 184

szybkie czekoladowe ciasto z czereśniami.  Składniki: 4 jaja 2 szkl. mąki 1,5 szlk. cukru 0,5 szkl. wody 1 kost. margaryny 3 łyżki  kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia czereśnie ok 0,5 kg szczypta soli Wodę, margarynę, cukier i kakao podgrzewamy w garnku mieszając i do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę schładzamy ją. Białka(...)ostudzoną masą kakaową, wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy umyte i pozbawione pestek czereśnie. Całość pieczemy ok 40 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego :)   ciasto czekoladowe, murzynek, murzynek

Cynamonowe szczęście
Waniliowa tarta sernikowa 151

razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 10 minut. W międzyczasie robimy masę sernikową. Do misy wrzucamy żółtka oraz cukier i miksujemy. Dodajemy stopniowo ser dalej miksując. Na koniec dodajemy

Kuchenne Wariacje
Biszkopt kakaowy z morelami 98

jajka mieszając cały czas. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy na gładką masę. Wlewamy mleko i dalej delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej tortownicy i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez godzinę - aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a potem wyjąć na kratkę żeby

Marder&Marder Manufacture
Muffinki czekoladowe z chilli 179

gotowania i dar do ludzi inspirowania. Z okazji jubileuszu tego, życzę autorce uśmiechu promiennego, by Jej ciasta wyrastały, wygląd zawsze piękny miały, by desery smakowały i konkursy wygrywały, pomysłów na nowe przepisy  i same pozytywne na blogu wpisy. Czytelników i like'ów masę   i niech oprócz satysfakcji ma z tego wielką kasę ;)    Muffinki czekoladowe z chilli

paapilotkaa
Tarta otrębowa z brukselką 161

czasie gotujemy brukselkę w osolonej wodzie (ważne żeby się nam nie rozgotowała), studzimy na upieczone ciasto wykładamy przekrojone na pół brukselki mozzarelle kroimy w bardzo drobną kostkę i miksujemy razem z jajkiem i solą na najwyższych obrotach przez około minutę wylewamy masę na brukselkę ponownie wkładamy do piekarnika na około 15 minut (ostatnie 5 minut z termoobiegiem) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciastka musli 134

Sposób przygotowania: Białka miksujemy na sztywną pianę do musli dodajemy odżywkę, żółtko, ubite białka, mieszamy odstawiamy ciasto na kilka minut (około 5), aż płatki napęcznieją przy pomocy łyżki wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (uprzedzam, że to wymaga cierpliwości bo masa słabo się lepi i ciastka się rozklejają, jednak po upieczeniu będą trzymać się kupy:)) pieczemy w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta jaglana z jagodami bezglutenowa 91

Letnia tarta na nieklasycznym spodzie może stanowić zdrowszy zamiennik standardowego kruchego ciasta dla osób nietolerujących glutenu. Mąka jaglana, zmielone migdały i orzechy oraz brak cukru przemawiają na jej korzyść i wspaniale komponują się z serowo-śmietanową masą kremową. Całość udekorowana została sezonowymi owocami, w moim przypadku jagodami, ale z powodzeniem sprawdzą się też maliny (których także odrobinę użyłam) lub jeżyny

Milion Smaków
Czekoladowe babeczki z malinową konfiturą 182

podgrzej, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.  Do drugiej miski przełóż uzyskaną słodką masę, dodaj też rozgniecione banany oraz szklankę mleka. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i całość starannie połącz ze sobą. Na koniec wmieszaj w ciasto posiekane orzechy i czekoladę. Papilotki kolejno wypełniaj do połowy ciastem, następnie połóż małą łyżeczkę konfitury/dżemu

Roślinna - blog wegański
Pączki bez drożdży 152

mikserem do momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Nie przestając miksować dodać połowę mąki, połowę śmietany,  resztę mąki, resztę śmietany, a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować dość grubo

Mama Gotuje
Babka z musem jabłkowym. Bez glutenu, jajek i laktozy. 127

oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kawałki u ugotować z odrobiną wody. Całość zblendować na jednolitą masę. Ostudzić. Mleko z olejem i cukrem zagotować. Ostudzić. Mąki przesiać, dodać proszek i cynamon. Dodać płynne składniki i mus jabłkowy. Całość wymieszać. Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut

Szybko Tanio Smacznie
Chleb na zakwasie pszenno-żytni (podstawowy) 160

potrzeba, gdy stosuje się mąki razowe. Mieszam aż zaczną powstawać pęcherze powietrza. Nie wyrabiam ciasta ręką. Ciasto przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam na noc do wyrośnięcia.   W niedzielę rano sporą garść odkładam na następny raz do pojemniczka i wkładam do lodówki. Resztę masy przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I odstawiam na ok. dwie godziny do wyrośnięcia. Piekę

Weekendy w domu i ogrodzie
Rozetki 147

wódki - 0,5 łyżeczki soli   Składniki wsypać/wlać do miski i zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 20 minut.  Suche foremki umieścić w garnku i wlać olej do wysokości foremek. Rozgrzać przez ok 2-3 minuty. Rozgrzaną foremkę zanurzyć w cieście na 3/4 wysokości foremki (słychać będzie delikatne syczenie). Gdy syczenie ustanie, foremki umieścić w rozgrzanym oleju

CookYourself
Pomarańczowe kluski z duszonymi warzywami po włosku 155

ziemniaki będą miękkie. Po upieczeniu przełóż do kielicha blendera, dodaj mleko i zmiksuj na gładką masę. Z podanej ilości powinno się uzyskać ok. 2 szklanek purée. W dużym garnku zagotuj wodę. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj purée i zagnieć miękkie ciasto. Podziel je na 5 części, przełóż na wysypany mąką blat. Każdą część roluj na wałek o średnicy

Roślinna - blog wegański
Tort kokosowy 345

rodzaje mąk (cały czas miksując na niskich obrotach). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około

Kolizje Smaków
Walentynkowy suflet czekoladowy 174

dziś, w końcu to Walentynki! Ale przed oglądaniem zróbcie dla ukochanej osoby czekoladowy suflet. To ciasto jest tak proste, że po prostu nie może się nie udać. Składniki (na 4 foremki do zapiekania): 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej ok. 60 proc. 3 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 proc. masło

W SMAK
Wafle z masą orzechowo - kakaową 359

więc musi być coś słodkiego. Od jutra gro osób nie będzie jeść słodyczy ani piec ciast. U nas będzie podobnie, tylko w marcu zrobimy wyjątek dla naszej córci, kiedy to upieczemy torta na kolejne urodzinki :) A tymczasem polecam wafle z pyszną masą - przygotowanie ich zajmie nam kilka chwil. Składniki: 1 opakowanie kwadratowych wafli (5 listków) 1 kostka margaryny 1 szklanka

Kuchnia domowa Ani
Kluseczki z kapustą. 291

mieszać szybko aż mąka stanie się lekko brązowa, Dodać 1/4 szklanki wody i wymieszać na jednolitą masę i dodać do kapusty. Przepis na kluseczki: SKŁADNIKI: 2 jajka około 20-30 dag. mąki 1/3 szkl. mleka  WYKONANIE: Połączyć jajka, mleko, mąkę- konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego, łyżkę moczymy w gorącej wodzie i kładziemy kluski do wrzątku z vegetą, kluski gotujemy dwie

Kuchnia Beaty
Ciasto z owocami. 179

proszku do pieczenia owoce np. truskawki Sposób wykonania : Margarynę roztopić. Wszystkie składniki razem zmiksować na pulchną masę , wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem, równo rozsmarować. Na wierzch ułożyć owoce, lekko przygnieść. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C ) na złoty kolor. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone, możemy wbić do ciasta patyczek, jak się nie oblepi, ciasto jest upieczone. Przestudzone ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto imbirowe z cytrynowym lukrem 158

ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne.Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak.Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto:* mąka- 300 g* cukier brązowy- 180 g* jajka- 2 szt.* masło- 180 g* mleko- 120 ml* suszony imbir- 1,5 łyżeczki* imbir kandyzowany- 45 g* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* soda(...)szklanki* sok z cytryny- 2 łyżeczkiCiasto:Piekarnik nagrzać na 180 stopni.W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i suszony imbir.W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną, kremową masę i wbijać jajka po kolei, nie przerywając miksowania.Stopniowo dodawać mieszankę z mąki, a na końcu wlać mleko i kandyzowany imbir, całość dokładnie wymieszać.Przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczne pierniczki II 130

się rozpuści.W dużej misce mieszamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao i korzennymi przyprawami. Gdy masa maślana całkowicie ostygnie dodajemy do niej roztrzepane jajko i przelewamy do mąki.Wszystko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na pasującą nam grubość - u mnie około 0.4 mm. Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Tort śmietankowy 201

Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki

Salonik smaków
Tort czekoladowy z wiśniami 232

ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy

Kuchnia domowa Ani
Placek pomidorowo serowy z bazylią 180

najwięcej soku. Osuszyć możliwie dokładnie ręcznikiem papierowym. Na podpieczone ciasto wyłożyć  warstwę  cebuli ( można ją wcześniej podsmażyć), posypać odsączonymi pomidorami. Pomidory posypać bazylią, solą i pieprzem. W misce wymieszać sery, majonez, tabasco, sól i pieprz. Masę równomiernie rozłożyć na pomidorach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C

Stare Gary
Ptysie z łososiowym musem 195

połowy cytryny3 łyżki kwaśnej śmietanyskórka otarta z 1 cytrynykilka gałązek koperku świeżegopieprz czarny ( świeżo mielony) Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem.Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą.Masa musi być gładka. Po kilku minutach jak masa przestygnie (ale nie wystygnie) dodaję po trochu jajka (uprzednio

UgotujmyTo.pl
Malinowa tarta z białą czekoladą 340

niego korzystać! Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI:- herbatniki – 1 op.- andrut

Ostra na Słodko
Burza. I bułki z pokrzywą 133

zatrzyma ona proces gotowania, i pokrzywy pozostaną zielone.Ostudzone pokrzywy odcisnąć, zmiksować z oliwą blenderem na gładką masę.Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody. Wlać resztę wody, wymieszać. Dodać pokrzywy, połączyć. Partiami dodawać przesiane mąki z solą, cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka z nadzieniem orzechowo - migdałowym 134

ciasto i wymieszać mikserem . Gdy ciasto będzie grudkowate przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. 2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego . Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3.Każdą kulkę rozwałkować ma powstać koło. 4.Przygotowanie masy ; 5.Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. 6. Orzechy i migdały zmielić. Dodać do białek i wymieszać

Sama słodycz i szczypta chili
Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits 138

szybko mieszaj, aby jajko połączyło się z melasą. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między

Grahamka, weka i kajzerka
Świąteczne kruche ciasteczka 194

Suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny), w razie potrzeby można dodać trochę mąki lub śmietany. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Mocujemy patyczek za pomocą kawałka ciasta, całość

Ciastkozercy
Indyjskie samosy wypełnione warzywami 202

się okazało? Samosy robi się zaskakująco szybko, zwłaszcza w tej wersji. Moja największa zmora - ciasto - wyszło idealnie, nie kleiło się, a po usmażeniu było delikatne i chrupiące. Z pewnością zaskoczycie Waszych bliskich taką wersją pierożków, które mają w sobie całą masę warzyw. Dodajcie do nich sos, salsę lub dip, a wszyscy z pewnością będą zadowoleni. Dzisiaj prezentuję Wam ekspresową wersję

Okolice Palnika
Ciasteczka z masłem orzechowym 236

kakao, sodę i sól. Mieszamy łyżką, a kiedy stanie się to trudne, szybko zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego. Brzegi

Ratunku obiad
Muffinki Oreo 233

proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek dodajemy stopniowo jogurt naturalny, masę kakaową oraz mieszankę suchych składników. Najlepiej dodawać po łyżce na przemian.  Mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na to układamy ciasteczko Oreo i dopełniamy do 2/3 wysokości ciastem.  Pieczemy około 15 minut

Kolizje Smaków
KOKOSANKI 178

sztywno. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dłonią nabierać małe porcje ciasta i formować . kulki, . kokosanki . wykładać na, blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Piec

RAROSSA
Szafranowe babeczki 144

pieczenia, szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do masy maślanej dodać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksować masę. Cały czas miksując, na wolniejszych obrotach dodawać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę mleka, ponownie 1/3 składników suchych, mleko, kończąc na ostatniej porcji mąki. Ciasto przełożyć do foremek lub formy na małe babeczki.Piec około 40 minut w 175 stopni. Po wystudzeniu dowolnie

Moje domowe kucharzenie
Świętujemy! Muffiny z konfiturą z malin i czekolady :))) 145

ostygnięcia. Do miseczki wbijamy jajko dodajemy jogurt, mleko i ostudzoną margarynę. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek, sodę i wiórki i również wszystko mieszamy. Następnie łączymy delikatnie wszystkie składniki (mokre i suche) aż powstanie nam ciasto o średnio-gęstej konsystencji. Do formy silikonowej wkładamy papilotki i do każdej nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę

Emcia Pichci