ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:816/1309)

KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 240

jeszcze gorące pognieść tłuczkiem do ziemniaków, wmieszać pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu, odstawić, - przestudzoną masę podzielić na 4 części, 1/4 wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, - wszystko razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki  Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
ciasteczka na krupczatce 229

Znowu dałam się namówić córeczce na pieczenie ciasteczek. Upiekłyśmy więc kruche gwiazdki przełożone marmoladą, masą orzechową i domową konfiturą z brzoskwiń. Wierzch polałyśmy lukrem i posypałyśmy kolorowymi cukierkami i wiórkami czekolady. Takie ciasteczka można nadziać dowolnym nadzieniem a wierzch można polać czekoladą. Można ich też niczym nie przekładać ale wtedy radzę dodać więcej cukru, dałam go mniej bo i lukier(...)ugotowanych na twardo 4 surowe żółtka 250 g masła 2 łyżki wódki szczypta soli marmolada lub masa do przełożenia lukier ozdoby Mąki i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać sól, surowe żółtka, masło i ugotowane żółtka starte na tarce. Wlać wódkę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki żeby się schłodziło przez godzinę. Następnie rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rurki francuskie z kremem kajmakowym 172

gotowego ciasta i gotowego kajmaku.. Ale wyszły szybko i znikły równie szybko jak się pojawiły :) 2 op ciasta francuskiego 1 kostka masła 1 mała puszka kajmaku kakaowego cukier puder Ciasto francuskie pociąć na paseczki, nawinąć na rurki, upiec w 200 st przez ok 15 min.. (obserwować) Rurki zdjąć z metalowych foremek. Masło zmiksować na puszystą masę , dodać stopniowo

Gotowanie jest łatwe
Kruche ciasto jablkowo-serowe 235

minut. Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy. Ser ucieramy z 3 lyzkami cukru , jajkami i maka ziemniaczana.  Masę serowa wylewamy na kruchy spod. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki i mieszamy z reszta cukru

Słodkości i nie tylko
Paluchy drożdzowe z serkiem i solą morską 220

grubym dnem, dolac mleko i podgrzewać na małym ogniu az serek sie rozpuści, nie zagotować. Ciasto wyłożyć na  posypaną mąką stolicę i rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm. Kroić na paski o dowolnej długości i szerokości ok 2 cm. Każdy paluszek smarować masą serową przy pomocy pędzelka silikonowego. Posypać solą morską. Delikatnie przekładać na  blaszkę

Maślane ciasteczko
Sernik z karmelowym syropem 212

gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy okrągłą formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni. Składniki na masę serową: - 700 gram twarogu zmielonego, najlepiej samodzielnie - 300 gram mascarpone - 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego - 1/4 szklanki

Życie zamknięte w smaku
Semifreddo z białą czekoladą i borówkami 815

serkiem na gładką masę. Dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksować. Wmieszać delikatnie borówki (100 g). Przelać na spód i wyrównać.    Dodatkową porcję borówek wysypać na wierzch semifreddo.    Wstawić do zamrażarki na całą noc.  W dniu podania deser wstawić do lodówki ok. 4-6 godzin przed podaniem. Gdyby ciasto było za twarde, wyjąć do temperatury

Chocolate Muffin Blog
3 BIT 207

chyba każdy jadł to ciasto i każdy potwierdzi,  że jego jedzenie uzależnia :) Mimo, że jest bardzo słodkie to trudno zatrzymać się na jednej porcji. Składniki: 500 g maślanych herbatników 1 puszka masy krówkowej 2 budynie śmietankowe 500 ml mleka 50 g cukru pudru 2/3 kostki masła 300  ml kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Z mleka

Słodka Kraina Wypieków
Tarta z cukinią i kurczakiem 197

mnie ok. 3 mm. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną (ja dodałam jeszcze białko, które zostało podczas przygotowywania ciasta), doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej do smaku. Złożenie tarty: Na podpieczony spód wykładamy usmażonego kurczaka. Na kurczaku układamy pokrojoną w plastry cukinię. Całość zalewamy masą jajeczną i wierzch posypujemy żółtym serem. Pieczemy do zarumienienia - u mnie

psgotujemy
Racuchy drożdżowe 234

pozostały cukier, mleko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka i zsiadłe mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną

Kuchcik gotuje
Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek 205

tygodnie. Może jak będę miała dostęp do Internetu to coś wrzucę. Tymczasem na pożegnanie przygotowałam ciasto, do zrobienia którego zainspirował mnie przepis Joanny z „Domowych Wypieków”. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe. Składa się z dwóch warstw herbatników i trzech różnych mas. Pierwsza to kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem masła i kakao. Ja jeszcze wzbogaciłam ją suszoną

Wiem co jem
Rolada w kropeczki z musem czekoladowym i nektarynką. 191

łyżeczki proszku do pieczenia   szczypta soli mus czekoladowy: 250 g śmietany kremówki 30% 90 g czekolady gorzkiej Goplana 1/3 szklanki cukru pudru 1 nektarynka Przygotowanie: Wykonujemy masę dekoracyjną  Masło ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy białko jajka, mąkę, kakao i dalej miksujemy aż całość będzie jednolita. Blachę o wymiarach 32x22 wykładamy papierem do pieczenia. M asą napełniamy szprycę(...)powoli cukier. Gdy piana jest już sztywna dokładamy po jednym żółtku dalej ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy  mąkę z proszkiem do pieczenia w 4 partiach mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę  i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt, ściągamy papier i zwijamy roladę

Symfonia smakowa
Kluseczki z kaszy jaglanej 199

Ugotowaną kaszę wystudzić. 2. Do malaksera włożyć kaszę, twaróg i jajko. Zmiksować na gładką masę (w przypadku braku malaksera można to zrobić blenderem). 3. W misce wymieszać obie mąki, dodać zmiksowaną kaszę z twarogiem. Wymieszać dokładnie łyżką a nastepnie zagnieść ręką ciasto. Będzie ono nieco rzadkie ale dzięki temu kluseczki będą delikatniejsze. Stolnicę/deskę posypać mąkę, wyłożyć ciasto, rozpłaszczyć

Kto ugości moich gości?
Babeczki - muffinki inaczej 176

tarce o dużych oczkach. Odciskamy większość soku, wsypujemy kisiel i mieszamy do równomiernego połączenia składników. Ciasto z lodówki wałkujemy, wycinamy kawałki/kółka, którymi wylepiamy dno i brzegi foremek do babeczek/muffinek. Jedną foremką odmierzamy i wycinamy kółka na "przykrywkę". Każdą foremkę napełniamy masą gruszkową, przykrywamy krążkiem, lekko sklejamy boki i nakłuwamy widelcem "przykrywkę". Całość pieczemy około 20 minut w piekarniku

Kolorowy Przepisownik
Sernik na zimno z malinami i galaretką 232

Urodzinowych pyszności ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam Wam lekki sernik na zimno z galaretką malinową i malinami :) Masa przygotowana jest na bazie prawdziwego sera twarogowego. Nie

Chocolate Muffin Blog
Tarta makaronowa 182

sól morska gruboziarnista pieprz kolorowy 50 g tartej mozzarelli 1/4 łyżeczki Karobu cebula  Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Cebulę, bazylię, paprykę i chilli zmiksować na gładką masę. Pastę usmażyć na oleju kokosowym i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę, karob, pokrojoną

Wielki apetyt
Sernik cytrynowy z czekoladą Bajeczną 266

śmietankę, mąkę i cukier mieszamy ze sobą, jajka roztrzepujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy twarogowej. Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy

sama złodycz
Mleczne ciasteczka 182

powoli dodawać je do masy maślanej, cały czas przy tym miksując (przy zbyt szybkim dodawaniu jajek masa może się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy i wszystko razem zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległościach

In my kitchen
Babka kawowa 188

przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie cały czas ucierając, do masy powoli wlewać przestudzoną kawę, dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy

In my kitchen
Ciasteczka kawowe jajeczka 200

sól, sodę oczyszczoną, 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko  oraz cukier waniliowy z kawą 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut

KreatywnePiny
BABKA MAJONEZOWA 172

momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Dodać żółtka i dokładnie połączyć z ubitymi białkami. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać sok z cytryny, oraz aromat cytrynowy, dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po przestudzeniu, babkę

Kuchnia w opałach
Muffinki śniadaniowe z ziarnami 304

olej i wymieszać. -W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki. -Ser pokroić w kostkę. -Masę płynną przelać do  sypkich składników, dodać połowę sera  i wymieszać do połączenia się składników. -Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami /można wykorzystać również  foremki silikonowe/. -Nałożyć ciasto do ¾ wysokości foremek. -Na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, posypać dowolnie ziarenkami  i wstawić

Zakamarki mojej kuchni
Racuchy z bananem 183

pół szklanki mleka mi mieszkamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Utrzeć jajka z cukrem i dodać do masy z mąką, masła i resztą mleka i wyrabiamy łyżką aż zaczną się robić bąbelki. I nadszedł czas na dodanie wyrośniętych drożdży i wyrabiamy je razem z ciastem, aż do odchodzenia ciasta od łyżki. Odstawiamy wszystko do wyrośnięcia w ciepłe miejsce zakryte ściereczką

Tanio szybko zdrowo
Żegnamy Hokkaido 196

doprawiamy solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo ser może być mocno słony. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut, aż lekko zbrązowieje. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, kładziemy warstwę puree, posypujemy Gorgonzolą i zalewamy masą jajeczną. Wsadzamy z powrotem do piekarnika na około 10 minut- aż wierzch ładnie się zrumieni. Quiche najsmaczniejszy

les mirabelles
Szarlotka z patelni z sosem czekoladowym. 233

śniadania. Bąbel wymyślił sobie racuszki. Ja poszedłem trochę dalej; nie byłbym sobą. Czego użyłem? Do ciasta: -jajko -1/4 szklanki mleka -4 łyżeczki kopiaste mąki TYP500 -łyżeczka oliwy -mała garść cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki łączymy na jednolitą, lejącą masę. Smażymy do zrumienienia na mocno rozgrzanej patelni w foremce, tak by ciastko jak najbardziej mogło wyrosnąć. Smażymy

BaRepas
Burgery z ziemniaków i ciecierzycy 234

oliwie z oliwek na złoty kolor i również dodajemy do masy. Następnie łączymy ziemniaki z masą z cieciorki i dobrze wszystko mieszamy. Teraz doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, odrobiną sosu chili lub habanero, czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy jajko i otręby żytnie. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli zauważycie, że jest zbyt rzadkie dodajcie więcej otrębów, one ładnie wchłoną wilgoć. Z ciasta formujemy kotlety

vegetanie
Sernik black forest 260

Witam, nie jestem specjalistka od ciast zdecydowanie wolę gotować, ale ten sernik wypróbowałam i polecam SERNIK BLACK FOREST. Wilgotny, z wiśniami i czekoladą. Spód: * 200 g herbatników w czekoladzie * 100 g masła Masa serowa: 700 g tłustego twarogu (mielonego trzykrotnie lub z wiaderka  3 jajka 3 żółtka  200 g cukru  2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Kuchnia Beaty
Dutch Crunch Bread czyli Tygrysi chleb 727

blachę i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).  Na 20 minut przed końcem wyrastania ciasta włączamy piekarnik i grzejemy go do 200 stopni. W miseczce łączymy ze sobą drożdże, wodę, cukier, oliwę, sól oraz mąkę ryżową i ucieramy na gładką gęstą masę. Tak przygotowaną masą dokładnie smarujemy cały bochenek. Chleb pieczemy przez około 50 minut. Kroimy po całkowitym

Krakowskie smaki Ani
Rabarbar. Na okrągło. 201

spód zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.  Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę i podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. W tym czasie jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Rabarbar pokroić na kawałki (ok. 2-3 cm) ** i rozłożyć

KUCHARNIA
Muffiny dwukolorowe - zebra 227

mokre, w drugim naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche a następnie wszystko razem połączyć i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki. Nakładać na przemian masę jasną i ciemną do 2/3 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut

Na słodko lub wytrawnie
Babeczki z owocami 221

urosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec przez ok. 13 min  aby ciasto było lekko zrumienione. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym i dodać ubitą na sztywno śmietankę (można dodać do niej śmietanofix - będzie wtedy sztywniejsza). Masę wykładamy na ostudzonych babeczek. Na masę układamy winogron, kawałek brzoskwini i łyżeczkę jagód. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Placuszki z ananasem bez cukru 252

" Pierwszy egzamin za mną... hmm, nie pytajcie jak mi poszło, bo nie wiem. Przez pierwszą godzinę siedziałam nad pustą kartką, później jakoś się ogarnęłam. Zobaczymy. Moje

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka mocno kakaowe z M&M's i...śnieg! 159

pieczenia, sodę, sól i kakao. Dodaj składniki z jednej miseczki do drugiej, wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno się lepić i być zbite.Wsyp M&M's.Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Z masy formuj spore kulki, kładź je na blasze i lekko rozgniataj. Byłoby idealnie, gdyby wyszło

Gotowanie to kochanie
Pączki 249

szklanki mlekaszczypta soliDrożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 1,5 szklanki mąki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mak i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mąki i spirytus. Wyrabiamy ciasto.Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą

Salonik smaków
Cocada z ananasem 217

formy. Jak to z przepisami jest, możemy trochę modyfikować proporcję jeśli widzimy że nadal masa jest mokra dodajmy troszkę więcej cukru lub wiórek. Po ugotowaniu wystawmy na chwilę za okno/ na balkon do przestudzenia. Gotowe przekładamy do blaszki lub formy na ciasto (po ostudzeniu pokroimy w małe kawałki). My tym razem dla odmiany postanowiliśmy zrobić

Smaki Brazylii
RAFAELLO 316

żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.Krem:Czekoladę roztopić

RAROSSA
Gozleme ze szpinakiem i fetą 263

środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać az ciasto stanie się gładkie i elastyczne. przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić tak aby natłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejscena 30 minut aby urosło.Farsz(...)miętę i ostudzićCiasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na prostokąt ok 20 cm x 34 cm. gr 3 mm. Na połowę każdego prostokąta rozłożyć 1/4 masy szpinakowej , zostawiając wolny 1 cm brzeg, posypać serami, złożyć i mocno skleić brzegi.Rozgrzać patelnię grillową. lekko posmarować oliwą. Smażyć po jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony

Stare Gary
Beza banoffee :) 230

Tak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową

Kraina Miodem Płynąca
Idealne pierniki 270

Wszystko mieszamy, aż cukier połączy się z tłuszczem. Do ostudzonej masy wrzucamy jajo i żółtko. Gotową masę przelewamy do miski z suchymi składnikami (mąka, sól, soda). Zawijamy w przezroczystą folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC (pieczenie góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować

Sajkofanka smaku
KORZENNE BABECZKI Z PAJĄKAMI 217

sodę oraz cynamon i przyprawę korzenną wymieszaj w misce.W osobnej misce ubij całe jajka na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, miękkie masło, jogurt lub śmietanę oraz ekstrakt.Wymieszaj suche składniki z mokrymi.Do formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta.Piecz babeczki przez około 25 minut, do tzw. suchego

Słodko-Słony Świat Ilony
Orzechowe pierniki z mąki orkiszowej 276

posiekane orzechy. Dodaję jajko oraz podgrzaną- aczkolwiek letnią mieszankę syropu klonowego i miodu. Całość dokładnie mieszam- masa będzie dość lepka, nie nadająca się do wałkowania, dlatego umieszczam ją w lodówce na około dwie godziny (można więcej). Po tym czasie stolnicę podsypuję mąką, wałkuję ciasto na grubość 1 cm i wykrawam ciasteczka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Mango Papaja
Sernik Kokosowy 205

fanów serników i amatorów kokosu jest to idealne połączenie. Delikatny, twarożkowy dół ciasta z mocno kokosową pierzynką, a wszystko polane białą czekoladą oprószoną wiórkami kokosowymi - ideał. Wypiek niezwykle elegancki, znakomity na komunie lub inne "białe uroczystości".Sernik Kokosowy - Składniki:Masa serowa:500 g sera zmielonego dwukrotnie1/2 szklanki cukrułyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka75 ml śmietany kremówki2 łyżeczki cukru z prawdziwą

Słodka Strona
Rolada waflowa z bananem 3036

Chociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować. I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
KLUSKI ZIEMNIACZANE (SZARE) 258

Kiedy tak się stanie, w dużym garze zagotowuję kilka litrów wody z czubatą łyżką soli. Masę ziemniaczaną wykładam deskę do mięsa i  kiedy woda wrze, łyżką zgarniam zgrabne kluski z talerza do wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie, aby ciasto nie przywierało do niej. Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa, mieszam je delikatnie i gotuję

Walijskie Pichcenie
POMARAŃCZOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 243

esencję, ziarenka wanilii, zmiksowane masło oraz sok pomarańczowy. Wymieszać wszystko dokładnie lub krótko zmiksować. Do takiej masy przesiać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać ponownie. Na samym końcu wsypać żurawinę. Wymieszać całość. Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Przygotowanie kruszonki :  mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów,   wyrobić kruszonkę, wysypać

Walijskie Pichcenie
Babeczki daktylowe z karmelową polewą (bez glutenu, mleka) 246

mielony) esencja waniliowa 2 szt kurzych lub 7 przepiórczych 1 łyżeczka 1 łyżeczka pół łyżeczki Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Daktyle pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao

głodny alergik
3 bit na herbatnikach. Ciasto bez pieczenia. 307

miksujemy z masłem, jeśli jest mało słodki to możemy dodać cukru. Ja już nie dodawałam, bo masa krówkowa jest dosyć słodka ;) Następnie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ubijamy kremówkę ze śmietan fixami na sztywną pianę. Taką bitą śmietanę rozprowadzamy po herbatnikach. Na koniec posypujemy ciasto startą gorzką czekoladą i schładzamy w lodówce- najlepiej przez całą

Aga w kuchni
Ciasteczka z fit-kremem orzechowym 337

łyżki cukru brązowego lub miodu Przygotowanie: * ciastka: Wszystkie składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * krem: Wszystkie składniki kremu zblendowałam (gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej płatków lub orzechów, a gdyby była zbyt gęsta-więcej mleka

Kulinarny Pamiętnik
Jagodowy sernik na zimno 387

jeszcze są , chociaż niebawem pewnie będą się kończyły , więc jak chcecie spróbować jak pyszne to ciasto , to się pospieszcie :) Przepis posiadam dzięki Ewie z bloga http://zcukrempudrem.blogspot.com/ :) Składniki: Spód: 120 g ciasteczek ( ja wzięłam ciasteczka pełnoziarniste) 90 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Masa jagodowa serowa: 1 kg sera z wiaderka 350 g jagód 4 łyżki cukru pudru ( jeśli lubicie

Słodkości i nie tylko
Tort w kształcie motyla 252

żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder ciągle miksując. Do masy dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia (boki pozostają

Emcia Pichci
FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 303

pieczenia wykładamy naszą masę i równo rozsmarowujemy, najlepiej pomóc sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Masę wyrównać i ponacinać nożem na kawałki (ułatwi nam to późniejsze krojenie), ja dodatkowo każdy kawałek ponakłuwałam jeszcze widelcem, posypałam także lekko grubą solą himalajską- z młynka. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.35-40 minut (program góra-dół, bez termoobiegu

Smaczne Zdrowe
Muffinki proteinowe z jeżynami 280

przelewamy pianę i dosypujemy owoce, starając się nie kombinować zbyt długo tylko szybko połączyć masę. Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Być może nie zastąpią czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;)      Zamiast w standardowej blaszce można ciasto upiec w większych kokilkach - porcje idealne na śniadanie :) Ładny ten Wrocław, c'nie? ;) Niby oderwane

sama złodycz
ROGALE MAŚLANE (zdjęcia krok po kroku) 239

Dzisiaj zapraszam na delikatne, maślane rogaliki. Są pyszne! Zrobiłam je z gotową masą makową (nie miałam czasu, żeby robić ją sama). Bardzo wszystkim smakowały. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Jogurtowe ciastko z truskawkami 334

szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody cukier waniliowy truskawki cukier puder (do posypania ciasta) Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier kryształ i cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodać jogurt, olej, jajka i mieszać, aż do połączenia składników. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie prostokątna duża blaszka. Na wierzchu ułożyć truskawki

Pasja Smaku
Muffinki z owocami 197

sezonu) płatki migdałów (opcjonalnie)  Przygotowanie Jajka z cukrem i solą ubić na puszysta masę, dodać olej - dokładnie ubić. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ekstrakt śmietankowy,  śmietanę i całość wymieszać. Formę do muffinów napełnić do połowy ciasta, wyłożyć po kilka sztuk owoców . Przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki i ew. posypać płatkami migdałów. Muffiny

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb ziarnisty z żurawiną na zakwasie 211

sobą dokładnie, na końcu porcjami dodając mąkę. Potrzebujemy uzyskać konsystencję dosyć gęstą, jednak ciasto nie daje się uformować w żaden kształt. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, posypujemy pestkami słonecznika, owijamy w folię i lnianą ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia.       Masa potrzebuje co najmniej 9-10 godzin, dla pewności zostawiłam trochę dłużej (najlepiej na noc, niecierpliwe

sama złodycz
Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową - Kajmakową i Orzechami Włoskimi) 292

drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli ok. 400 g masy kajmakowej (najlepiej o smaku orzechowym) ok. 150 g orzechów włoskich Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową) - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy do ostygnięcia(...)wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy pączki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym oleju. Przekładamy na ręczniki papierowe. Masę Kajmakową miksujemy, a następnie wykładamy na pączki delikatnie rozsmarowując za pomocą

Słodka Strona
Brownie - podobno oryginał 189

Przepis leżał u mnie w notesie ponad dziesięć lat. W tamtym czasie nie pamiętam, aby ktoś używał nazwy Brownie, raczej mówiono na to ciasto Czekoladowe Francuskie. W tamtym okresie przepis przyjechał do mnie z samego Paryża. Oryginał? Nie wiem. W większości przepisach na brownie zwykle widziałam 200 g czekolady, 200 g masła i 100 g mąki. W tym przepisie widnieje(...)końcu dodajemy pianę białkową, którą musimy delikatnie wmieszać w czekoladową masę. Do tego używamy łyżkę, lub szpatułkę. Gotowe cisto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto, aby lekko przestygło. Nasze Brownie lekko opadnie, a na wierzchu utworzą się charakterystyczne

Blondynka Gotuje
Czekoladowy tort piętrowy z malinami i borówkami 255

cukru 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Blat o średnicy 16 cm i 5 cm (na blat o średnicy 5 cm odkładamy 5-6 łyżek ciasta z podanej poniżej ilości): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladowy(...)jednym naczyniu mieszamy rózgą majonez, mleko z kawą i cukier na gładką, rzadką masę. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, kakao i sodę. Do suchych składników dodajemy mieszankę z majonezem i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, papier wypuszczamy poza obręcz. Przelewamy gotowe ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do suchego patyczka, według podanych

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania