ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:821/1309)

Ptysie z kremem z białek 375

sztuk w zależności od wielkości ptysiów i ilości kremu jaki położycie na ptysiu. Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia

KreatywnePiny
Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej 139

pudru Polewa czekoladowa: 80 ml wody 80 g cukru 200 g deserowej czekolady 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego

KreatywnePiny
Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami 121

być również mrożone) 40 g cukru opcjonalnie: łyżeczka whisky Dekoracja: opcjonalnie: gałązka świeżej mięty cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego

KreatywnePiny
Placek z jabłkami 123

kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką  , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko delikatnie łączymy . Do wysmarowanej  tłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania owoców ) a następnie układamy na nim dość grubą warstwę

Smakowite Dania
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 238

namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Dobrze wyrobić masę. Zagotować około 2 szklanki wody lub lekkiego warzywnego bulionu (niezbyt słonego, bo pulpety podczas gotowania oddają sól). Maczając dłonie w zimnej wodzie, odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi

Czerwień i błękit
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 157

przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać (nie gotować!), aż nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
6 białek + 3 blaty = 1 tort. Duży. Bezowy. Czekoladowy. 191

porcję przełożyć do szprycy i wyciskać z niej długie linie - ja robię to na wolnym miejscu obok masy na blaty, jeśli chcecie (i macie) możecie przygotować czwartą blachę. Po upieczeniu pałeczki będą służyły do udekorowania tortu. Piec 45 minut, do momentu aż ciasto będzie blade i chrupkie - należy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić

KUCHARNIA
Kolorowa babka piaskowa 131

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 3 jajka 1 kisiel Odrobinę zapachu do ciasta ( ja dodałam pomarańczowy) Sposób wykonania: Margarynę roztopić na ogniu i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić razem z cukrem, szczyptą soli  na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku, a następnie  przesianą mąkę i proszek do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
Babka kokosowa 135

waniliowym na puszystą masę, pod koniec ucierania ( nie przerywając ucierać) dodać stopniowo po jednym jajku. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i na końcu mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka żurawinowe z kokosem 115

kokosowe wrzucamy na patelnie i lekko prażymy - do złotego koloru, następnie wysypujemy je na folię spożywczą.Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy ją obtaczając ją tym samym w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto kroimy w talarki około 0,5 cm szerokości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka maślane Tuiles 115

bardzo małym ogniu, delikatnie podgrzewać, mieszając cały czas. Jak otrzymamy już pożądaną, jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę

UgotujmyTo.pl
Czekoladowe sakiewki z serem i truskawkami 135

Już niedługo sezon truskawkowy będzie się kończył , dlatego staram się wykorzystywać go w pełni!Ciasta już były …. muffinki też … koktajle i babeczki również …. więc dziś mam dla Was przepyszne naleśniki z ich dodatkiem , które nie tylko rewelacyjnie smakują , ale i super wyglądają!30 minut i wspaniały obiad mamy na talerzu!Jak go zrobić?Zobaczcie!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- mąka(...)dokładnie mieszamy na gładkie ciasto.Smażymy duże naleśniki , uważając , by się nie przypiekły!Dodatek kakaa sprawia , że łatwiej o przypalenie!NADZIENIE:Ser biały ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Nakładamy na środek naleśników.Dodajemy pokrojone truskawki.Zawijamy w sakiewki i spinamy wykałaczką.Polewamy czekoladą i posypujemy cukrem pudrem!  Smacznego!Klik w strzałkę!Zamiast truskawek możemy dodać dowolne owoce sezonowe

Ostra na Słodko
Tiramisu - Cappuccino 358

forma popularnego włoskiego deseru jest lekka, puszysta i wyjątkowa w smaku.Zachęcam do wypróbowania przepisu, który jest bardzo prosty w wykonaniu, a poza tym jest szansa, że to ciasto zasmakuje, nawet tym którzy tiramisu nie lubią.Tiramisu - Cappuccino - Składniki:Cappuccino:4 łyżeczki cappuccino100 ml gorącej wody50 ml mleka 2 łyżeczki cukruMasa:330 ml śmietany kremówki250 g sera mascarpone2 łyżki(...)mieszamy do otrzymania gładkiej masy.Krem dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na biszkopty i posypujemy kakaem. Na to kładziemy kolejne biszkopty namoczone w kawie, wykładamy drugą część masy i całość oprószamy kakaem.Moje posty

Słodka Strona
Bułeczki z czosnkiem i letnie sentymenty 165

lodówce, a rano wyjąć 1/2 godziny przed formowaniem i ogrzać do temperatury pokojowej).Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i uformować podłużne bułeczki. Zostawić do napuszenia na 30 minut.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać czosnek i drobno posiekaną pietruszkę, połączyć.Wyrośnięte bułeczki nacinać głęboko ostrym nożem, w szparkę wciskać nadzienie - najwygodniej za pomocą foliowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miodownik 223

karmelu orzechy lub migdały Sposób przygotowania Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie podane na ciasto składniki Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części. 3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki. Piec w temp 180 st. około 15 / 20 minut . wykonanie masy; 1. połowę mleka wlać do garnka , wsypać cukier i zagotować w drugiej połowie rozmieszać kaszę , do gotującego

Sama słodycz i szczypta chili