ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:821/1309)

ciasto Magic Custard 100

czyli ciasto -krem czekoladowe                          -składniki 1/2 szkl.masla roztopionego-113g(...)mąkę wymieszana z kakao,dolac mleko.Wszystko miksowac na jednolita masę .Tak powstałą masę dość plynną połączyć na wolnych obrotach z ubita piana -lub ręcznie .Gotowmasę wylac do wysmarowanej formy i piec 40-50minutWszystko zależy od piekarnika .Wierz ma być upieczony ,a środek mokry.Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem i udekorowac owocami ,maliny jagody.ja nie zdążyłam posypac a juz znikło

w mojej kuchni
Chrupiące wontony z krewetkami - łatwizna 211

oleju sezamowego 2 łyżeczki oleju ostrygowego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu. sól do smaku 24 mrożone kwadratowe cienkie arkusze z ciasta na chińskie wontony Wykonanie: Arkusze ciasta na wontony wyjąć kilka godzin wcześniej z zamrażarki by odmroziły się w zamkniętym opakowaniu w pokojowej temperaturze. Krewetki drobno posiekać, wrzucić do miski i dodać do nich drobno posiekaną słoninkę(...)połączą. Na koniec rozpruszyć po farszu mąkę ziemniaczaną i wymieszać by cała masa dokładnie się z nią połączyła. Wontony wyjmować z opakowania po jednym arkuszu. Jeśli zbyt długo leżą poza opakowaniem tak cienkie szybko obsychają, łamią się i można je już tylko wyrzucić. Nakładać na arkusze ciasta po łyżeczce farszu, zwilżyć miejsce w którym ciasto zlepimy odrobiną wody i ściskając

Sztuka gotowania w/g Samiry
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 215

wyrośnięcia UWAGA! Bardzo szybko rośnie Jajko i żółtka utrzeć z solą i ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać zaczyn i resztę składników. Dokładnie wyrobić(ręcznie lub melakserem z hakiem). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie "zbić" ciasto-musi rosnąć 3 razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany krupczatką blat

Smaczne Zdrowe
Tort orzechowy - dla diabetyków :) 529

węglowodanów oraz 5,8 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. 12 porcji. Biszkopt: 6 jajek 3 łyżki ksylitolu 6 łyżek mąki amarantusowej Masa orzechowa: 800 g gęstego jogurtu naturalnego tupu greckiego 350 g masła orzechowego 4 - 5 łyżek ksylitolu szczypta soli sok wyciśnięty z jednej cytryny 100 g orzechów włoskich 10 g żelatyny Posypka czekoladowo(...)ciągle ubijając. Na koniec dodajemy mąkę amarantusową - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 30 - 35 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa orzechowa: W dużej misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, masło orzechowe

W kuchni Katie
Kruche Babeczki a`la Toffifee z Orzechami Macadamia 203

też i to bardzo. Postanowiłam nie ograniczać się do samej masy karmelowej i czekolady. Puściłam wodze fantazji i upiekłam kruche babeczki z przepisu mojej mamy, w które wlałam masę toffi i czekoladę, oraz orzechy macadamia, które miałam okazję wypróbować dzięki uprzejmości firmy  SKWORCU . Orzechy idealnie skomponowały się z całością. Warto je wypróbować. Składniki na babeczki 12 sztuk(...)zagniatamy ciasto. Następnie schładzamy w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto możemy rozwałkować, wyciąć kółka i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Babeczki piekę w 150-180 stopni. Czas pieczenia.....na oko, czyli patrzymy na kolor i ewentualnie sprawdzamy wykałaczką. Masa toffi:  Puszkę z mlekiem gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około

Blondynka Gotuje
Cytrynowiec z żurawiną bez pieczenia 1855

jogurtu, 2 łyżki żurawiny i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę z herbatnikami, wyrównać. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników. POLEWA: W garnuszku umieścić 3 łyżki mleka i tabliczkę białej czekolady, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodać odrobinę ekstraktu lub aromatu cytrynowego, wymieszać. Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i udekorować posypką. Ciasto przed krojeniem schłodzić przez

Ze smakiem i z pasją
Ucierane ciasto z rabarbarem 143

mąkę z proszkiem i dokładnie utrzeć, wlać masło i dokładnie połączyć składniki Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm, posypać przygotowanym, odsączonym rabarbarem Piec w 180*C przez około 45-50 min, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. przepis stąd Ciasto można piec z różnymi owocami

Proste Potrawy
Od czegoś trzeba zacząć... 152

się mówi "życie lubi płatać nam figle". Ja osobiście pokochałam tego swojego "figla" i zaczęłam drążyć temat oraz umiejętności... Jak zwykle były to małe i najprostsze potrawy, ciasta, torty  itp... Pamiętam już jako mała sześcioletnia dziewczynka stwierdziłam, że muszę zrobić coś sama, no i oczywiście jak dla takiej małej istoty, wiecznie będącej samej w domu było to niczym wyzwanie(...)trochę... aż do tej pory się dziwie czemu akurat galaretka na dno a nie masa sernikowa, ale co się dziwić małej siedmioletniej dziewczynce, na szczęście te dzisiejsze "serniki na zimno" wychodzą w 100% lepsze... i niestety w tamtej chwili, poddałam się i do wypieków ciast i innych słodkości powróciłam w wieku 16 lat z myślą, że człowiek uczy się

Zainspiruj się kuchnią
Victoria sponge cake 149

puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo po jednym jajku, nie przestając ucierać. Gdy masa będzie już gotowa, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na to wlać gotowe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Na słodko lub wytrawnie
Cukiniowe brownie z orzechową polewą, Żarnowiec-Krosno-Odrzykoń 154

Musicie wypróbować koniecznie! Ciasto jest mocno czekoladowe i wilgotne – po prostu pyszne. Na wieść, że jest w nim cukinia - mina bezcenna:). (Przepis znaleziony w sieci.) P.S. Wróciłam z długich wojaży – wkrótce dowiecie się, jak niedrogo zwiedzić jedno z najpiękniejszych miast Europy :). Składniki: - 240 g mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao lub karobu - ½ łyżeczki soli(...)drugiej zmiksuj jajka z olejem, kawą i cukrem. Wsyp 2/3 suchej mieszanki do masy jajeczno-kawowej i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie (ważne). Do pozostałej 1/3 suchych składników dodaj startą cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszaj. Połącz zawartość obu misek, nie mieszaj jednak zbyt długo (!). Ciasto przelej do wysmarowanej olejem formy (użyłam 20 cmx20 cm). Piecz w temperaturze 180˚C przez

Qlinarnie i Qlinarnie
Torcik czekoladowy z cukierkami czekoladowymi 200

cynamonem, następnie partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy.Gotową masę przekładamy do małej torownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut ( do suchego patyczka) pozostawiając ciasto w formie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc).Do miski wlewamy śmietankę i razem

Słodkie Przyjemności
CIASTO HERBACIANE 156

Puszyste ciasto, delikatnie pachnące herbatą mimo mocnego naparu, smak herbaty jest niemal niewyczuwalny. Ciasto o pięknym karmelowym kolorze, niestety nie udało się uchwycić tego koloru na fotkach. Składniki  forma( 25 cm x 10 cm ) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,  następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zimny napar z herbaty cały czas  miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną    pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec

RAROSSA
Chleb na zakwasie pieczony w naczyniu żaroodpornym 222

miód i letnią wodę wymieszaj razem. Dodaj mąkę i sól. Wyrób do jednolitej masy. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj odrobinę wody, rzadkie odrobinę mąki. Mój zakwas ma 5 m-cy i jest już dość kwaśny i mocny, jeżeli masz młodszy, dodaj 5 g drożdży więcej. Wyrobione ciasto pozostaw na około 1,5-2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie przełóż

Pasje Jolki
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową z nutą magicznej przyprawy 159

sprawą przyprawy " Nonna Amelia " - jest to mieszanka skórki pomarańczowej, ziela angielskiego, anyżu, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków i anyżu gwiazdkowego. Kupiłam tą przyprawę w Akademii Kurta Schellera . Dodała ciastu niepowtarzalnego aromatu... Także... Do dzieła! Składniki: 1 szklanka = 250 ml 200 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka mąki szczypta soli 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)stopni. Ucieramy masło razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo 2 jajka. Przesiewamy przez sito mąkę pszenną. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem z mlekiem. Na koniec dodajemy przyprawę i sól. Formę na tartę (28 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wykładamy ciasto z misy. Pokrojone na połówki śliwki kładziemy skórką do dołu

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Mufinki z kardamonem 118

takie połączenie znalazłam  tutaj ..Mufinki były pyszne..ale jak dla mnie za słodkie...a może to dlatego, że zamiast musu z jabłka dałam dżem malinowy..Ta porcja ciasta wystarcza na 9 mufinek..więc jak ktoś chce zrobić więcej lub mniej to trza zmienić proporcje..ja oczywiście zrobiłam z większej porcji.. 120 g mąki pszennej 75 g miodu(...)kardamon podgrzać na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelać do miski, dodać mus jabłkowy (zrobiony z 1 jabłka) i wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Na końcu dodać mąkę i pokrojone orzechy i dokładnie zmiksować [ mieszałam łyżką] .Napełnić ciastem foremki na muffinki i zostawić na godzinę [ u mnie tylko 20 minut

Moje domowe kucharzenie