ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:841/1309)

Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej 224

Przepis na ciasto podpatrzony z bloga "Obżarciucha". Super ciasto, dziękuję   Składniki kasza jaglana, 1 szklanka woda, 2 szklanki mleko , 1/2 szklanki cukier, 3/4 szklanki cukier waniliowy, 1 opak jajka, 2 sztuki olej, 1/4 szklanki soda, 1/2 łyżeczki kakao, 5 łyżek bakalie, 1/2 szklanki dowolnych śmietanka 30%, 400ml śmietan-fix, 2 opak cukier puder, 2 łyżki     Przygotowanie Wodę(...)sodę. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy kakao i bakalie, mieszamy i przelewamy do formy (około 28x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 70-75 minut do "suchego patyczka". Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem w wysokim naczyniu, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Dekorujemy śmietanką czekoladowe ciasto

Gotowanie moimi oczami
DOMOWE JAGODZIANKI 206

ciasto na jagodzianki pochodzi  stąd . W oryginale podany jest serek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje, bo ciasto wychodzi bardzo luźne i raczej mało słodkie (uratowała je słodka polewa no i oczywiście nadzienie).  Wyrastają jednak pięknie i są bardzo puszyste nawet na następny dzień :)) Składniki(...)żółtkami i pozostałym cukrem, na puch. Wlewamy masę jajeczną do mąki, dodajemy sól, skórkę z cytryny i mleko z serkiem oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ( ja przy użyciu miksera) ok 20 minut. Po tym czasie  dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy jagodowe nadzienie

Walijskie Pichcenie
Zebra 222

Pierwszym ciastem jakie w życiu, całkowicie samodzielnie upiekłam była "zebra". Miałam wtedy kilkanaście lat i pamiętam, że po tym debiucie cukierniczym pękałam z dumy, że udało mi się coś upiec, co wcale nie było zakalcem, a i dobrze smakowało. Przepis na "zebrę" znalazłam kiedyś w jednym z zeszytów kulinarnych mojej mamy, która świetnie piecze i gotuje i to dzięki niej(...)Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ucieramy. Gdy masa będzie już gładka, rozlewamy ją w równych częsciach do dwóch misek.  Do jednej z nich dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Kolejno na przemian wylewamy do tortownicy ciasto jasne i ciemne, tworząc kręgi. Zmieniejszamy temperaturę piekarnika

W mojej holenderskiej kuchni
sernik z kajmakiem na bakaliowym spodzie 200

Spód ciasta: opakowanie herbatników lub tak jak u mnie ciastka kruche na wagę rodzynki żurawina 3 łyżki kakao posiekane orzechy inne bakalie 2 -3 łyżki masła Wykonanie: Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez(...)minut na 175 stopni w piekarniku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać ser dalej miksując, do masy dodajemy całe jajka i pół puszki kajmaku, na samym końcu po połączeniu dodajemy budyń oraz esencje rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec

Pychotkaaa
Babeczki maślankowe nadziane :) 173

mąkę z proszkiem i sodą. Wlewamy maślankę oraz podczas krótkiego mieszania, cienkim strumieniem olej. Masę najpierw wlewamy po łyżeczce na dno każdej foremki, następnie układamy owoce lub czekoladę ( u mnie to były wiśnie z nalewki oraz czekolada biała i gorzka ). Zakrywamy owoce lub/i czekoladki resztą ciasta do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy w 190 stopniach przez 25-30 min. Babeczki

Gotowanie...to proste !
Kulki z kaszy manny (z krakersami) wg Di 199

Dobra, przyznam się.. Pośpiech mnie zgubił.. Miały być kluski do rosołu, ale masa wyszła za rzadka. Jednak zawsze twierdzę: "Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.." Dzięki temu kulek nie nadążyłam smażyć i szybciutko znikały jeszcze cieplutkie. W strukturze (jakby ciasta drożdżowego) i smaku przypominają bułeczki. Takie małe pączki, w których kasza nie jest wyczuwalna

Di gotuje
naleśniki z serem i bananami 198

banan 2 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans aby ciasto zgęstniało. Smażyć cienkie naleśniki na patelni beztłuszczowej lub zwykłej z niewielką ilością tłuszczu.  Ser zmiksować z serkiem homogenizowanym, cukrem i cukrem waniliowym. Banana pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z masą serową. Na każdy naleśnik położyć porcję nadzienie i zwijać w rulon

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort STO LAT 181

miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy, piec  25 min w 175st C. Wystudzić. KREM: Jajka wbić do miski, postawić ją na garnku z wrzącą wodą i ubijać na pulchną masę dodając cukier, odstawić do przestygnięcia. W drugiej misce zmiksować margarynę z masłem i dodawać

Camilla w kuchni
,,Różane ciasteczka’’ 167

większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy. Do masy z białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy

Podróż w kulinaria
,,Makaroniki kawowe” 214

większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy. Do masy z białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy

Podróż w kulinaria
,,Czekoladowe makaroniki z nutellą’’ 158

większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy. Do masy z białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy

Podróż w kulinaria
SERNICZEK WINOGRONOWY 273

łyżki żelatyny 1 zielona galaretka Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Dno formy do ciasta wykładamy całymi winogronami. Zalewamy galaretką. Odstawiamy do stężenia. Kiedy stężeje serek miksujemy razem z mascarpone. Dosładzamy wg uznania.Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy i wlewamy do masy serowej, mieszamy.Pozostałe winogrona przecinamy na połówki, dodajemy do masy serowej, mieszamy.Wylewamy na zastygniętą

Z Majeczką w kuchni
Placuszki z borówkami na jogurcie greckim 194

mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wsypać borówki i wymieszać łyżką.  Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Nakładać po łyżce ciasta na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bez dodatków

Mania Wypiekania
Gofry -- cialde 203

mąkę, 15 g cukru, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka. Roztrzepać na gładką masę ,stopniowo dolewając mleko.Dodać ulubiony aromat, przykryć miskę folią i odstawić na 5-10 minut-czas rozgrzewania gofrownicy.Ubić  białka ze szczypta cukru na gęstą pianę.Delikatnie połączyć z ciastem gofrowym. Gofrownice wysmarować  cienką warstwą masła, nalać ciasto gofrowe łyżka wazową na całą

w mojej kuchni
Flan z kaszy jaglanej z morelami 286

wrzenia wody. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy jajka z cukrem na białą masę. Stopniowo dodajemy ugotowaną kaszę, serek ricotta, skrobię, cynamon i ekstrak z wanilii. Delikatnie mieszamy.  Morele myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy połowę moreli, wylewamy ciasto, wierzch posypujemy pozostałymi kawałkami owoców.  Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania