Powinny Mieć temperaturę Pokojową ! 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 2. Dodajemy mak zmielony, mąkę z proszkiem do pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą. ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min. Składniki
Gotowanie...to proste !muffinki z migdałami. Od razu pomysł mi się spodobał, gdyż mój synek uwielbia midgały i ja też. Wykonanie jest raczej mało pracochłonne, zresztą ja miałam pomocnika, więc przygotowanie ciasta poszło w ekspresowym tempie. Uważam, że babeczki są pyszne. Kruche, słodkie w sam raz do popołudniowej kawy. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość masła - podczas pieczenie wytapia się(...)wspólnie z synem zmiksowaliśmy na w miarę jednolitą masę. Dodaliśmy suche składniki – mąkę z proszkiem, sól, cukier z wanilią. Zmiksowałam. Dodałam posiekane migdały i szpatułką wymieszałam. Następnie dodałam masło – dokładnie wymieszałam. Na końcu dodałam posiekaną czekoladę mleczną. Z uwagi na to, że do pieczenia służy mi piekarnik gazowy jeszcze przed wykonaniem ciasta podłączyłam, aby dobrze się nagrzał. Przy pieczeniu ustawiam
apetytnapieczeniebogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać rum. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dosypywać po łyżce mąki, na koniec miksować jeszcze 2 minuty Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać dokładnie łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać z ciastem. 2 foremki (o wymiarach
Kulinarne InspiracjeWilgotne i miękkie, lekko puszyste i mocno czekoladowe ciasto, wypełnione kremem również czekoladowym, ze świeżymi owocami- zwieńczającymi górę oraz kruszonką.Fantastycznie smakuje i wcale nie czuć
Kraina Miodem PłynącaDeser który powstał dzięki inspiracji czekoladą Goplana, przypomina lody , niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to słodycz której trudno się oprzeć, wprowadza nas w błogi nastrój! Jedyny minus tego deseru to długie oczekiwanie na porządne schłodzenie, ale zapewniam Was że warto. Cud miód! Składniki: Semifreddo: 400 ml słodkiej śmietanki(...)przygotowania: Orzechy w karmelu: Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta , przesypać na suchą patelnię i uprażyć.W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszać do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając, wsypać uprażone orzechy chwilę smażyć. Gotową mieszankę wylać na papier pergaminowy cienką warstwą, zostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie pokruszyć na drobno palcami. Masa: Jajka oddzielamy osobno białka i żółtka.Żółtka ubijamy
Wanilia i Kardamonutrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać partiami miękkie masło, następnie serek, później mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapieczywo czosnkowe i kilka pysznych ciast. Między innymi dzisiejsze Chocolate Cake z niesamowitą kakaową polewą. Jeżeli ktoś z Was ma ochotę na odrobinę słodkiej przyjemności to polecam Wam to ciasto. Jeden kawałek zadowoli Was na cały dzień. Choć szczególnie polecam do na zimne wieczory. Zapraszam na Chocolate cake!"Składniki:5 białek5 żółtek125 g masła150 g gorzkiej czekolady60 g mąkiłyżka kakao120(...)sztywnej piany. Do czekoladowej masy dodajemy 1/3 białka i lekko mieszamy, następnie dodajemy resztę białek, mieszamy i przelewamy do tortownicy.Pieczemy w rozgrzanym do 175`C piekarniku przez około 45 minut - do suchego patyczka.Przygotowujemy polewę kakaową - masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i kakao i mieszamy ciągle gotując, pod koniec dodając mleko.Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto - pozostawiając je do zastygnięcia.Przed
Słodkie Przyjemnościmące ryżowej z pełnego przemiału. Gorzka czekolada, jajeczka czekoladowe z masłem orzechowym lekko słonawym, i mus czekoladowy. Ciasto jest pyszne. Wytrawny mus czekoladowy przeplata się ze słodyczą ciasta a jajeczka potęgują rozkoszy smaku czekolady z zaskakującym lekko słonawym masłem orzechowym w środku. Mała tortownica. 3/4 kostki masła miękkiego szklanka cukru/ ksylitolu szklanka mąki ryżowej z pełnego przemiału(...)dodajemy 1 jajko i znów miksujemy aż masa będzie jednorodna, wbij drugie i miksuj aż utworzy się jednorodny krem. Stróżką wlewaj wystudzoną gorzką czekoladę. Dodaj łyżeczkę pasty z wanilii lub esencji. Następnie dodaj przesiane kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Teraz migdały. Delikatnie wymieszaj, aby mąką nie utworzyła chmury kurzu;) Wyłóż ciasto do tortownicy. Piecz 40 minut
AZgotuj!pokazać ciasto, które upiekłam tydzień temu. Bardzo jesienne. Wilgotne, słodko pikantne, rozkosznie jabłkowe i na dokładkę chrupiące miejscami. Recepturę znalazłam na blogu pieprz czy wanilia . Pikantne ciasto z jablkami i imbirem ok. 500 g twardych, kwaśnych jabłek (np. złota reneta) 220 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku(...)koniec łączymy z jabłkami i kandyzowanym imbirem. Przekładamy masę do tortownicy, wyrównujemy szpatułką i posypujemy z wierzchu orzechami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 min. Po tym czasie przykrywamy foremkę (od góry) folią aluminiową (stroną matową do góry) i pieczemy dalsze ok. 20 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy. Gotowe ciasto studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż dzisiaj zostały po nim wspomnienia. Jutro znów goście, więc żeby się nie bawić zbytnio znalazłam przepis na wspaniały przepis na keks piegus w jednym z numerów „Przyjaciółki” Ciasto wyszło przepyszne, niesamowicie wciągające. Nie można się od niego oderwać. Przepis na dużą keksówkę: Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mieszanki bakalii 100 g suszonej żurawiny 50 g kandyzowanych(...)puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas miksując dodać tłuszcz i sok z pomarańczy. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć
Na słodko lub wytrawniepewnymi zmianami, czy z oryginalnego - wybór pozostawiam Wam. Koniecznie jednak dajcie znać, jak wyszło - mam nadzieję, że nikt nie będzie miał z nim takich problemów, jak ja.Pomarańczowe ciasto z polentą i syropem pomarańczowo-rozmarynowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)100 g polenty150 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki maku150 g jasnego brązowego cukru3 jajka125(...)żeby ostatnią partię stanowiła mąka.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem.Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka.Przestudzić 10 minut, wyjąć z formy i ostudzić na kratce.Sok, rozmaryn i cukier umieścić w rondelku. Zagotować i trzymać na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż syrop zgęstnieje.Ostudzone ciasto podawać z ciepłym syropem, udekorowane gałązkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiszkopt zajęło mi ok. 2 lata. Były to przeróżne warianty z dodatkiem masła, z proszkiem do pieczenia, z różnymi mąkami lecz doszedłem do odkrycia idealnego i bardzo prostego ciasta na biszkopt! Biszkopt udaje się po prostu idealny! Puszysty, miękki, lekki do pokrojenia i niesamowicie smaczny. Zapraszam! Składniki: 6 jaj szklanka cukru 3/4 szklanki mąki opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie(...)pyszną biało-żółtą masę. Do żółtek dodajemy połowę trzykrotnie przesianej mąki i dokładnie mieszamy, aby nie pozostawało grudek i dodajemy 3 łyżki ubitych białek, mieszamy. Następnie do żółtek z mąką dodajemy pozostałą trzykrotnie przesianą mąkę, mieszamy i po tym stopniowo w 3-4 podejścia dodajemy pozostałe ubite białka, cały czas mieszając łyżka (mieszamy powoli, aby ciasto pozostawało puszyste). Pieczemy
Kuchnia Łukaszarobocie ). Dodać jajko i żółtko oraz cukier puder - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać szklanką bądź okrągłą foremką krążki. W połowie wyciętych krążków, wykroić dziurkę - mniejszą foremką lub małym kieliszkiem. Ciastka piec w 180 stopniach C około 10-12 minut(...)ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki. Tężejący ganasz przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim otwory ciastek. "Kocie oczka" odstawić na kilka godzin, żeby ganasz stężał, a ciastka lekko zmiękły od dżemu. Przed podaniem można ciasta posypać cukrem pudrem. * Przepis na ganasz pochodzi z czekoladowych
kolorowotorcikowożeby nie była zbyt kwaśna. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Polecam rozłożenie galaretki do kilku mniejszych pojemników - szybciej nam się wtedy zsiądzie. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto (fot.2) , wyrównać i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Beza. Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka(...)otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć
Świat CiastaBardzo smaczny i efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową . Składniki: 0,5 kilograma winogron różowych
Bajeczna Kuchnia