rozpuścić masło i dodać mąkę. Mieszać energiczne do połączenia składników. Kiedy uzyskamy jasno brązową jednolitą masę dolać mleko. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, najlepiej trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek. Trzymać na palniku aż do momentu zgęstnienia sosu, powinien mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Wyłączyć ogień. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, parmezanem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być
DefinicjaSmakuwodę. Po dodaniu każdego składnika delikatnie mieszamy szpatułką. Tyle tylko żeby składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę: na sam środek nakładamy po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy. I tak po kolei. Najlepiej robić
Marder&Marder Manufactureoraz skórkę z cytryny. Dodajemy, również powoli i również wciąż miksując, rozpuszczone i wystudzone masło. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem dopieczenia (lub przygotowanej w dowolny sposób jaki lubimy. My akurat preferujemy papier do pieczenia). Pieczemy 70 minut w 150 stopniach. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufacturespód wilcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia i przygotowujemy krem. Z wyparzonych we wrzątku cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondelku mieszamy wszystkie składniki kremu i cały czas mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Studzimy i wykładamy na podpieczony spód. Białka miksujemy na najniższych obrotach powoli dosypując cukier
Marder&Marder Manufacturedużym, a zwłaszcza mojej Kochanej trójce dzieciaczków życzę wszystkiego najlepszego. Dzisiaj zapraszam na ciasto które bardzo lubią moje dzieci. Śmietanowiec z truskawkami i galaretką Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 2 śmietany śnieżki 400 ml mleka 3 galaretki czerwone Dodatkowo: 40 dkg truskawek 1. Biszkopt: białka oddzielamy
Kuchnia u Bietkiblenderem z jedną z cebul. Drugą kroimy w kostkę i również dodajemy do ziemniaków. Masę przyprawiamy solą i pieprzem według uznania, na koniec dodajemy mąkę. Można również dodać jedno jajko, ja jednak z tego zrezygnowałam. Smażmy je na rumiano. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa niezbyt duże placki. Po ukończeniu duszenia mięsa, sos należy zagęścić. Do tego potrzebujemy podprażonej
Kuchenna Kontrrewolucyaścieramy na tarce z małymi oczkami. Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Po przetarciu, z masy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy
Kuchenna Kontrrewolucya16x20cm) wkładamy naczynie do piekarnika na około 10 minut (temperatura 200 stopni), żeby masa się trochę podpiekła białka z jajek ubijmy na sztywną pianę z 3 rozkruszonymi tabletkami STEWII następnie dodajemy do białek roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy na lekko podpieczone ciasto otrębowe wykładamy starte jabłka na jabłka wykładamy pianę z jajek ponownie wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkąpieli wodnej i mieszaj do powstania polewy. Cukier i jaja miksuj do powstania puszystej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni
Z Kuchni Do Kuchniolej, mieszamy drewniana łyżką do połączenia składników. Tak samo robimy z wodą z sokiem truskawkowym. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej kakao. Obie delikatnie mieszamy łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wlewamy dwie łyżki jasnej masy, następnie na środek dwie łyżki ciemnej masy i na przemian aż do wyczerpania. Pieczemy
VioletoweKucharzeniesól, sodę oczyszczoną, 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz sok i skórkę z limonki 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut
KreatywnePinysól, sodę oczyszczoną, 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz sok i skórkę z limonki 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut
KreatywnePinysól, sodę oczyszczoną, 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut
KreatywnePinysodę oczyszczoną, kakao 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut
KreatywnePinyMąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Masło, cukier i miód utrzeć na jednolitą masę. Ucierając dodać jajka i stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem. Na koniec wmieszać pokrojoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Odradzam czekoladę mleczną, gdyż roztopi się i ciasto ją wchłonie. Mleczna czekolada sprawdzi się jako polewa do upieczonych już babeczek. Ciasto wkładać do papilotek
Kuchcik gotujepieczenia 100 g marmolady dowolnej ja dałam różaną Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i zmiksować, a następnie dodać jajko,mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować gałeczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w sporych odstępach. W każdej gałeczce zrobić wgłębienie
O kuchni z uczuciemSkładniki: ciasto: 3 jajka 2 żółtka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C. jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki(...)miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki. stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły. Rozkładamy ciasto biszkoptowe do 2 keksowych foremek. Pieczemy
Luźna KuchniaTrójce klasowej jestem) byłam dosyć wyrywna :) i oznajmiłam wszem i wobec, że zrobię dzieciom ciasto. Miałam bardzo dużo pomysłów. Od szarlotki , po bounty . Został mi jednak podrzucony pomysł przez mojego kolegę na zrobienie ciasteczek, które w jego dzieciństwie robiły furorę - herbatniki pokryte masą kakaową z płatkami kukurydzianymi. Robi sie szybko. W zasadzie po 20 minutach są gotowe gdyby nie fakt
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comolej do smażenia cukier puder do oprószenia W misce wymieszać ser i jajka na gładką masę. Dodać sypkie składniki i ekstrakt waniliowy. Wymieszać ponownie całość . Na patelnię wlać olej do około 2 cm wysokości i rozgrzać go do średniej temperatury. Łyżeczką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączusie odsączyć na papierowym ręczniku i podawać
wyzwania kuchennedrożdży. Wsypuję 1 kilo mąki orkiszowej , dodaję łyżkę masła i łyżeczkę soli. Wyrabiam ciasto do momentu, aż się będzie odklejało od rąk lub miski. W między czasie dolewam ok 2 szklanek ciepłej wody . Robię to stopniowo, gdyż czasami do osiągnięcia jednolitej masy potrzebuję raz mnie , raz więcej wody. ZALEŻY TO OD JAKOŚCI MĄKI I GĘSTOŚCI ZAKWASU. Zostawiam do wyrośnięcia
Pasje Jolkidrobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki
Pyry na Gazcałość bardzo dokładnie połączyć przy użyciu miksera. Masę serową wylać na podpieczony spód, zostawiając kilka łyżek masy, którą wymieszać z 3 łyżkami dżemu malinowego. Delikatnie wylać na wierzch i rozprowadzić po całości. Sernik skropić sokiem malinowym i przy pomocy wykałaczki narysować esy-floresy. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę
Kuchnia w opałachziemnych, Wykonanie; Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż masa znowu będzie jednolita i kremowa. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzeszki, mieszamy łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście. Porcje ciasta (1 łyżka na 1 ciastko) kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, zachowując odstępy, bo ciastka
Anioły w kuchnimąki pszennej i ziemniaczanej.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do białek dodajemy po łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza.Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości.Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki.Wstawiamy do nagrzanego
Słodkie Przyjemnościmielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora.Taką masę doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze jest przygotować go godzinkę - dwie wcześniej, żeby wszystko dobrze się przegryzło.Z ciasta pierogowego wykrawamy kółeczka, kwadraciki czy inne kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy
Codzienna kuchnia niecodziennadodajemy rozmieszane drożdże (gdy dodajemy) oraz resztę wody i mieszamy całość do połączenia składników.Gotową masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja używam silikonowych, wystarczy je tylko bardzo delikatnie przesmarować olejem). Formy metalowe musimy dokładnie posmarować tłuszczem i obsypać np.mąką lub otrębami.Ciasto dokładnie ubijamy w formie łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy
Smaczne Zdroweolej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Ciastkozercygładką masę i dodajemy mąkę, cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed wykonaniem knedli wkładamy masę do lodówki na około 15-20 minut. Dynię obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na patelni z wodą, aż będzie miękka i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto dzielimy na części, każdą z nich spłaszczamy, wkładamy kawałki duszonej dyni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kulki
Truskawkowa Fiestasmarowania patelni Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). 2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia. 3. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden
Proste Potrawywystudziłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę i zblendowałam na gładką masę. Do masy buraczanej dodałam jajka, oliwę i sól i całość raz jeszcze dokładnie zblendowałam. Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam buraczaną pastę i dokładnie wyrobiłam przy pomocy haka do ciasta drożdżowego (gdyby ciasto było zbyt mokre, można dosypać trochę mąki, ale nie za dużo - musi być
Kulinarny Pamiętnikpachniało " za to w kuchni..octem i winem haha.. Ja swoje ciasto piekłam w tortownicy,potem przecięłam je na połowę i przełożyłam.. biszkopt : 3 jajka 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa malinowa: 1/2 kg malin ( mogę być mrożone) 3/4 szkl. cukru 3 budynie waniliowe 2 szkl. wody wierzch: 1/2 litra
Moje domowe kucharzeniełyżeczka cynamonu Przepis na placuszki: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy na gładką masę. Smażymy na rumiano z każdej strony i odsączamy na ręcznikach papierowych. Jeśli chcemy uzyskać kształty kwiatków należy skorzystać z gotowej metalowej formy (ok. 1-1,5 łyżki ciasta na jeden placek) i następnie małym kieliszkiem wycinąć kółko w środku każdego placuszka. Przepis
Emcia Pichciodstawić by puściły wodę. Po pół godzinie osuszyć je i podsmażyć na patelni grillowej. Na cieście ułożyć pokrojone w paski plasterki szynki. Na nich ułożyć plastry bakłażana. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do niego śmietanę i jajka. Doprawić pieprzem. Wymieszać i zalać tą masą szynkę i bakłażany. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut
Pasja SmakuDodać chili, cynamon oraz szczyptę soli. Jajka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając, powoli wlewać stopioną czekoladę. Dodać suche składniki. Dodać rodzynki wraz z rumem, wymieszać. Dodać resztę posiekanej czekolady. Wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje ciasta. Piec około 10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościubijam 2 jajka z cukrem. Do rozgniecionych bananów dodaję wystudzoną masę czekoladową oraz ubite jajka z cukrem. Mieszam. Do miski z bananami przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Formę do pieczenia muffinów wypełniam foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniam ciastem do 3/4 wysokości. Muffiny piekę ok 25 minut w temperaturze
Pause Gotowanie!Długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt, każdy który sprawdzałam był inny i każdy miał jakąś złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Mój zdecydowany faworyt, to biszkopt, który na szczęście nie jest tak wymagający i dzięki kilku(...)najlepiej drucianą trzepaczką. Mąkę wkładamy do sitka i wsypujemy po trochu do masy delikatnie mieszając. Przekładamy na blachę i rozprowadzamy szpatułką. *Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę
Ciastkozercyszklanka mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2/3 szklanki oleju* dowolne owoce, mogą być mrożoneSposób wykonaniaWybić jajka do miski dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę octu. Kiedy jajka już są ubite na puch zmniejszyć szybkość obrotów i nie przerywając powoli wlewać olej, następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)budyniem i mieszać najlepiej mikserem na małych obrotach.Ciasto przelać do formy (wym. dna 25/21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Na wierzchu ciasta poukładać owoce, nie przesadzając z ilością.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min.Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej przeprowadzić próbę suchego patyczka.Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Mix smakuPrzepis na ciasto ryżowe z dodatkiem cytryn i pomarańczy to idealna dietetyczna propozycja :), smakuje wybornie i może być daniem głównym jak również deserem. Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek(...)prawie całej pomarańczy (zostawiamy troszkę na przybranie góry). Mieszamy dokładnie naszą masę, wylewamy do foremki i w 180-190 stopniach pieczemy przez godzinę. Zdobimy cukrem pudrem i wiórkami ze świeżej pomarańczy. Jest pyszne na zimno jak i na gorąco, można podawać ze słodką lub kwaśną śmietaną. Lekko strawne ciasto dla całej rodzinki
Apetyczna babeczkablaszce o wymiarach 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze wykleić nim dno formy. Blachę z ciastem schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie ponakłuwać ciasto widelcem. Piec w 190 st.C około 15-20 minut do zezłocenia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 2. Mus jabłkowy: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć je do garnuszka, dodać cukier, cynamon(...)masy jagodowej wmieszać do żelatyny, a następnie całą wlać do masy. Dobrze zmiksować. Piankę jagodową rozprowadzić na musie jabłkowym. Wiórki kokosowe, cukier i masło umieścić w garnuszku i prażyć kilka minut do zezłocenia, mieszając co jakiś czas, aby kokos się nie przypalił. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Wierzch ciasta posypać uprażony m kokos em. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniejest bardzo podobny, tylko więcej w nim dodatków jak wiórki kokosowe, orzechy czy ananas. Ciasto dzięki marchewce, ananasowi czy dodatku oleju jest bardzo wilgotne. Próbujcie i twórzcie swoje smaki ciasta marchewkowego :)Składniki:200 g mąki200 g startej marchewki (ja ścieram na dużych oczkach)2 jajka200 g cukru brązowego150 ml oleju rzepakowego50 g wiórków kokosowych50 g posiekanych orzechów włoskich3-4 plastry(...)łyżeczce: cynamonu, soli i sody pół łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Na początek ubijamy jajka z cukrem. Po zwiększeniu objętości powoli dolewamy ciągłym strumieniem olej roślinny. Do ubitej masy dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojonego ananasa oraz posiekane orzechy i wiórki kokosowe.Jeśli ktoś nie lubi na przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników
upichcicpierniku myślałam już bardzo dawno, jednak na zagniecenie ciasta wzięłam się dopiero kilka dni temu. Na zdjęciu jest idealnie gładkie i stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej(...)sodę i mieszamy do jej rozpuszczenia, obydwa rodzaje mąki przesiewamy. Gdy masa miodowo-cukrowo-tłuszczowa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi
Kuchenna Kontrrewolucyatradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną! Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można poświęcić 3 godzinki na przygotowanie takiego cuda. Zapraszam do wypróbowania(...)innej misie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Do dużej misy przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy żółtka z cukrem i raniej przygotowany rozczyn, krótko wyrabiamy. Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy przez ok. 20 min na elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, lecz ja najczęściej
Kuchnia Łukaszasię okazało też tak było. Dałam za wygraną i upiekłam. Ciasto wyszło bardzo dobre, paseczki na zebrze ładnie się poukładały, a mąż był szczęśliwy. Ciasto zebra SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao(...)przemian porcję mąki, oleju i coca-coli do wykorzystania całości składników. Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy odłożone dwie łyżki mąki, a do drugiej kakao wymieszane z cynamonem. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i na środek wylewamy dwie łyżki jasnego ciasta. Na nie dwie łyżki ciasta ciemnego i tak naprzemiennie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukrem pudrem, Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko, aromat waniliowy, skórkę pomarańczową, migdały i mąkę w 3 partiach. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 22-24 cm . Ciasto jest dość lepiące, dlatego polecam zwilżać ręce zimną wodą. Wyklejoną formę wkładamy do lodówki na 30 min. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie: w garnku umieszczamy cukier i mąkę, dodajemy żółtka(...)wrzenia, cały czas mieszając - masa powinna nam zgęstnieć do konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby nie utworzył się kożuch. 3. Jabłka myjemy i osuszamy. Przy pomocy obieraczki, tniemy jabłka na paski, różnych długości i szerokości. Z tak przygotowanych obierków formujemy różyczki. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wlewamy
My Culinary Art