ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:837/1309)

Rolada szpinakowa 216

dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Wylewamy całość na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190st C przez 15 min. Z upieczonego placka odrywamy papier do pieczenia i studzimy. Przestygnięte szpinakowe ciasto smarujemy serkiem almette, następnie na niego układamy szynkę drobiową pokrojoną w drobną kostkę / cienkie plasterki

charlotte gotuje
Ciasto z galaretką i truskawkami 243

galaretka cytrynowa 0,5 kg truskawek WYKONANIE: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części. Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody

Serce zamknięte w formie pyszności
Pyszne orzechowe waniliowe babeczki 179

Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Do masy dodajemy mąkę, proszek delikatnie posiekane i uprażone orzechy włoskie i mieszamy całość tylko do momentu połączenia się składników. Mi z tej porcji wyszło 12 normalnych babeczek i 8 małych.  Ciasto przekładamy do papilotek ok 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Malinowe Pocałunki
Wesołych Świąt 203

wstawiamy do lodówki na godzinę czasu 2. Na stole wysypujemy troszkę mąki i rozwałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wyciąć foremką ciasteczka 3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15 min 4. Lukier ubijamy jajka, cukier i sok z cytryny na twardą masę w dwóch miseczkach, pierwszą zostawiamy z białym kolorem a do drugiej  według uznania dodajemy

pichciszto
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 219

daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę  z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.  Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki.  Formułujemy prostokątny placek o wymiarach

Moniki Smakołyki
Dietetyczne waniliowe ciasteczka z nerkowcami 275

pieczenia Aromat waniliowy 2 jajka 1 łyżka serka homogenizowanego Przygotowanie: Masło ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wbijamy jajka (jedno białko zostawiamy w szklaneczce), dodajemy serek, aromat i mieszamy lub miksujemy. Mąkę i proszek wsypujemy do miski i ugniatamy. Z ciasta formujemy długi spłaszczony wałek, dzielimy na pół i wykrawamy prostokąciki. Smarujemy ciasto białkiem, układamy orzechy

Czarnawisienka
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 279

kokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika

Kulinarne przygody Gatity
Powidła mandarynkowe 248

rozgotowania owoców Miękkie owoce przetrzeć przez sito, wsypać cukier i gotować do momentu, aż masa zgęstnieje Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamykać dopiero po całkowitym wystudzeniu. Powidła są doskonałe z białym pieczywem oraz jako dodatek do budyniu i lodów. Można nimi także przekładać ciasta :) Ja swoich nie przecierałam przez sito. W przepisie podano by dolać 2/3 szklanki wody

Proste Potrawy
Naleśniki z ciecierzycy z musem ananasowym 287

można dolać jeszcze wody albo mąki z ciecierzycy jeśli konsystencja nie jest odpowiednia Ciasto odstawiłam na kilkanaście minut, a  w tym czasie obrałam i pokroiłam ananasa, zmieliłam wiórka na mąkę, a potem zmiksowałam ananasa z mąką kokosową. Naleśniki robiłam klasycznie, czyli nalewałam łyżkę masy (za każdym razem mieszałam, bo mąka się oddziela od reszty) na rozgrzaną i posmarowaną lekko

Zdrowa Kuchnia Sowy
Gofry zamiast grilla! ;-) / na oleju rzepakowym 207

łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 żółtka Wszystkie składniki za pomocą miksera łączymy, masa powinna być dość rzadka, aby łatwo się nam ją rozprowadzało na gofrownicy. Gofrownicę należy mocno nagrzać. Za pomocą pędzelka rozprowadź niewielką ilość oleju na płycie gofronicy, łyżką wazową rozprowadzaj ciasto na gofry. Pieczemy na złoty kolor.  Z czym podać gofry? - świeże owoce np. truskawki

SMYKWKUCHNI
CIASTO SNICKERS NA KRAKERSACH 1364

robi, a już szczególnie gdy mamy do tego pomocne dłonie :-) Snickers należy do tego rodzaju ciast, które wraz z kolejnym dniem smakują coraz to lepiej! Dlatego jego przygotowanie proponuję wykonać dzień przed podaniem-wszystko ładnie ściągnie, a smak będzie 100 razy lepszy. Składniki na masę karpatkową: -250g masła -0,5l mleka -1 opakowanie kremu karpatka na 0,5l mleka

Smaczne Zdrowe
Rogaliki nadziewane masą orzechową 219

Ostatnimi czasy często goszczą u nas rogaliki:) Mam dla Was w zapasie klika pysznych propozycji. Pierwszą z nich są małe rogaliki na cieście bardzo zbliżonym do

Z miłości do słodkości
Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem 230

zutylizować wolną i zalegającą w szafce puszkę z masą kr ó wkową? Ano najlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny sos kawowy i mamy idealny deser na jesienne depresyjne popołudnie. Wykorzystałam przepis na ciasto z drożdżówki z jeżynami , który idealny jest do tego typu wypieków. Ciasto zawędrowało do goście, którym mam nadzieje smakowało

Bernika - moj kulinarny pamietnik
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 267

Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie. Nie słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie. Tak przygotowaną masę bananową odstawiam na 5 minut do lodówki - nieco zgęstnieje. Następnie wylewam ją na podpieczony spód

W kuchni Karmel-itki
Rany cięte oraz kłute i najlepsze ciasto bananowe 227

było w przepisie, ale następnym razem zmniejszyłabym ilość przynajmniej o jedną trzecią. Poza tym jednak ciacho jest naprawdę obłędne i jeśli lubicie chlebki bananowe, koniecznie musicie je upiec!Ciasto bananowe z czekoladąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)160 ml mleka2 łyżeczki soku z cytryny150 g miękkiego masła110 g cukru2 jajka300 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka(...)papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masę przełożyć do trotwonicy, wyrównać wierzch.Piec w 170 st. C. przez 60-70 minut, aż do suchego patyczka.Przestudzić 5 minut w formie, przełożyć na kratkę i ostudzić całkowicie.Czekoladę rozpuścić na parze. Partiami dodawać cukier puder, a później creme fraiche, cały czas mieszając.Posmarować polewą ciasto, odstawić do zastygnięcia.Smacznego!Oczywiście cały weekend

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania