Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu 206Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowaną masę na placuszki odstawiamy na około 5 minut. Rozgrzewamy mocno patelnię, tuż przed smażeniem zmniejszamy płomień na minimalny. Patelnię przed pierwszym smażeniem można delikatnie spryskać olejem. Na patelnię wykładamy stołową łyżką porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka stołowa). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron
Słodkie okruszki
Pyszne tarteletki z nadzieniem z kokosa, riccotty i limonki 191łącząc masło z mąką, następnie dodać jajko i uformować gładką kulę, następnie odrywając ciasto wyłożyć nim foremki na babeczki (ja użyłam takich silikonowych) , piec ok 20 minut (aż zaczną się lekko rumienić) , w tym czasie przygotować krem, wymieszać ricottę z wiórkami limonką i miodem, jeśli masa wydaje wam się za gęsta można dodać jogurtu naturalnego Smacznego
zdrowa vege kuchnia
Babeczki z kremem toffi 209kajmaku 1 masło roślinne Dodatkowo: gwiazdki cukrowe Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.Cienko wałkujemy i wylepiamy nim foremki wysmarowane tłuszczem.Pieczemy przez kilka minut ,do momentu aż będą miały lekko złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Masło ucieramy do białości dodając po łyżce masy kajmakowej.Za pomocą worka cukierniczego napełniamy wnętrze babeczek.Dekorujemy gwiazdkami cukrowymi
Bajeczna Kuchnia
Lubelski Kociołek po raz IX – Tarta ze szparagami i chorizo 259zalewie kilka plastrów chorizo tymianek 2-3 łyżki tartego parmezanu Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę do tary po czym schładzamy w lodówce przez ok 40 minut. Spód podpiekamy w 200 stopniach przez ok 15 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy szparagi, chorizo, oliwki pokrojone w talarki
sierotka maRysia w kuchni
Naleśniki z lekkim serkiem i truskawkami 162rozbić jajko, rozmącić , dodać mleko, cukier, sól i wodę oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes lub ewentualnie normalne duże. Ser i kefir włożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, dokładnie zblendować na puszystą gładką masę. Przełożyć do dekoratora do kremu i nakładać niewielkie porcje kremu na brzegu naleśnika, ułożyć
Gotowanie jest łatwe
Babka – zebra 236Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną
Camilla w kuchni
Sernik z kubusiowym budyniem 227palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1/2 minuty. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto, wyrównać, odstawić na ok. 20- 25 minut do ostygnięcia. 3. Z białek jajek ubić sztywną pianę. Do drugiej miski włożyć ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka i olej, krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na wierzch ostudzonego budyniu
Na Ciasteczkowych Papierach
Muffinki z morelami i Prince Polo 150naczyniu mieszam mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. 2. Do masy płynnej stopniowo wsypuję składniki suche. Dokładnie wszystko razem miksuję. 3. Wafelki Prince Polo kroję w małą kostkę. Z moreli usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Wafelki i morele dodaję do ciasta. Mieszam. 4. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki
Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki ruskie 429mieszamy je razem z twarogiem. Ja użyłam do tego celu tłuczka do ziemniaków - masa powinna się dobrze ze sobą połączyć. Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem. Teraz przygotowujemy naleśniki. Jajko mieszamy z wodą i mlekiem a następnie dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto powinno mieć kremowo-lejącą się konsystencję. Jeśli zajdzie taka potrzeba można rozrzedzić ciasto dodając
My simple kitchen
Pyszny tort lodowy 164środek laski wanilii. Jasną masę wyłożyć do tortownicy. Rozkruszyć resztę bez i przykryć masą z czekoladą.Torcik posypać startą białą czekoladą. (Można również posypać kakao, udekorować bezami albo tak jak ja, zmiksować ok. 10 truskawek z cukrem i zrobić małe kleksy z ajerkoniaku na górze ciasta.)Tortownicę zabezpieczyć folią i wstawić do zamrażalnika. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetyt
Fabryka świątecznego piernika z pigwą i bakaliami 209miksować kilka minut.Dodać posiekane bakalie, pigwę oraz aromat migdałowy i miód. Gotową masę przełożyć do czterech blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe). Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką
MarciochaKucharzy
Migdałowa tarta z truskawkami 231czasie zdjąć groszek i papier i tartę dopiekać przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Wystudzić. Nadzienie tarty: 350 g niesolonego masła; 350 g cukru (u mnie 250 g); 350 g mielonych migdałów; 4 duże jajka; Masło ubić z cukrem na puszystą masę (tak jak na masę do tortów). Dodać mielone migdały, wymieszać. Cały czas miksując dodawać kolejno
In my kitchen
Sernik z mascarpone + film 490Delikatny, puszysty, miękki, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem serka mascarpone na wafelkowym spodzie posypany po wierzchu startą czekoladą to idealny pomysł na stół wielkanocny. Przepis i przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości. składniki na tortownicę(...)spód 250 g wafelków czekoladowych ( np. wafelki Góralki ) 3 łyżki margaryny lub masła 1 łyżka kakao masa serowa 500 g twarogu sernikowego (np. z wiaderka ) 500 g serka mascarpone 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 3 jajka przepis Na tarce o dużych oczkach ścieramy
Smakowite Dania
Tort śmietanowo - truskawkowy 203delikatnie oddzielić od formy, wyjąć i przekroić na 3 blaty. Syrop do nasączenia ciasta 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki wody 3 łyzki cukru Truskawki umyć, odszypułkować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać cukier, wymieszać. Zagotować. Ściągnąć z płyty i przestudzić. Wystudzony syrop odcedzić. Masa śmietanowo - truskawkowa 400 g śmietany 36% do ubijania 500 g serka mascarpone 5 łyżek
Pełny talerz
Ciasto cukierek + film 267Banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne ciasto cukierek, to ciasto bez pieczenia na herbatnikach składające się z trzech warstw kremów . Pyszne i słodkie, bardzo szybko znika z talerza. składniki na formę 25 cm na 40 cm 600 g herbatników 600 g masy kajmakowej przepis tutaj 1 opakowanie kremu karpatka lub kremu do tortów 250g serka mascarpone
Smakowite Dania