Polecam Lambadę bo jest ekspresowa, pyszna i efektowna. Polecam nawet całkiem początkującym. Źródło: Smaczny.pl, autor: Edyta. Biszkopt z 4 lub 5 jajek + ok. 1/2 szklanki soku
Praktyczna plPieczenie . Na wyłożony ciasteczkami spód tortownicy wylewać na przemian masę migdałową i czekoladową. Piec w temp. 150ºC przez ok. 1h 30 min. Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik umieścić lodówce na ok. 12 h. Potem przechowywać w temp. pokojowej. Polewa czekoladowa. Czekoladę rozpuścić z masłem. Polać ciasto, ozdobić płatkami migdałów i wstawić do lodówki. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comciepłym posiłkiem po północy. Jednak mi to nie przeszkadza i co jakiś czas paszteciki pojawiają się u nas w domu w rożnej odsłonie. Składniki: ciasto podstawowe drożdżowe 560 g mąki 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 3 łyżeczki cukru farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 pęczek pietruszki(...)mleka. Jak powstanie gładka masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczarki czyścimy i siekamy w drobną kostkę, cebulę również siekamy w kosteczkę i wszystko obsmażamy na na patelni z masłem. Dostajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na 4 części
Niezły Młynekbiałek ubić pianę na sztywno, dodawać cukier i po jednym żółtku, ubijać Teraz dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia Piec w temp. 180 *C , do momentu aż ciasto będzie odstawać od foremki ( sprawdzić ewentualnie patyczkiem) Składniki na krem ananasowy : puszka ananasów ( a jeszcze lepiej dwie) budyń waniliowy 3 łyżki cukru 5 żółtek kostka masła roślinnego Przygotowanie kremu : Jednej szklankę(...)nadmiar soku, dodać je do masy Składniki na placek z białek i wiórek kokosowych : 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 20 dag wiórek kokosowych Przygotowanie : Białka ubić na pianę , dodać 1 szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną, wtedy dosypać stopniowo wiórki, upiec w temp. 170 *C przez około 35 min. Przygotowanie ciasta : Upieczony biszkopt przekroić na dwie
Proste Potrawyznam osoby,ktorej by ten smakolyk nie uwiodl.Zniknelo blyskawicznie i wlasciwie nie moge sie doczekac kiedy je znowu upieke.Jest uzalezniajace.Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam!Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm)4 jajka1 szklanka maki1(...)jednolita,puszysta mase.Dodawac po 1 lyzce ostudzony budyn nie przerywajac ubijania,az masa bedzie pulchna i jednolita.Dodac alkohol.Reszta skladnikow:4 czubate lyzki dzemuokragle biszkopty wisnie namoczone w alkoholualkohol do nasaczenia (wisniowka,rum,spitytus)polewa czkoladoaw:150 g gorzkiej czekolady,5 lyzek mleka,20g maslaWykonczenie ciasta:Wystudzony blat biszkoptowy posmarowac dzemem.Na warstwie dzemu rozsmarowac kremBiszkopty maczac w ponczu(1/3 szklanki wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!babci. Gdzieś się zawieruszył pomiędzy rzędami innych dżemów i grzecznie sobie czekał na swoją kolej. Dżem był przepyszny (był, już dawno go zjedliśmy) i zainspirował mnie do stworzenia tego ciasta :) Jaki efekt? Sami widzicie :) I koniecznie posmakujcie - bo warto :) Składniki na małą keksówkę 180 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 190 g mąki 1 łyżeczka(...)utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (kryształki cukru powinny być jak najmniej wyczuwalne). Stopniowo dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko. Na końcu wsypać orzechy. Dokładnie wszystko wymieszać. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić ciastem. Gruszki wydrążyć. Odciąć spód i za pomocą łyżeczki delikatnie
My simple kitchenobtoczyć w cukrze z cynamonem.Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, a następnie dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować.Całość przełożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarować ( ciasto jest dość gęste).Ułożyć jabłka na wierzchu lekko je wciskając
Mix smakuminut, przy otwartych drzwiczkach. Jedna uwaga. Użyłam tortownicy 26cm, jednak masa mi się nie zmieściła, proponuję użyć większej. Rozpuścić 2 galaretki w 800ml wrzątku. Po wyjęciu, sernik w tortownicy postawić na większym talerzu. Nożem oddzielić od brzegów. Ciepły polać galaretką (ok. 6 łyżek), aby się wchłonęła w ciasto. Gdy sernik wystygnie, a pozostała galaretka lekko już skrzepnie, wylewamy
mojewypiekiinietylkożeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać piekarnika :) Spód: 200 g kruchych kakaowych (np. petit beurre kakaowe) 60 g masła Przygotowanie: Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, łączymy razem. Dno i boki formy do tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem. Wkładamy do lodówki(...)rondlu lub na patelni topimy cukier i dodajemy śliwki. Podsmażamy przez kilka minut, aż śliwki puszczą sok.Podczas smażenia możemy dodać gałązki świeżego tymianku. Nakładamy lekko ciepłe na schłodzone ciasto z kremem tuż przed podaniem. Smacznego
bistro mamaswoją kolej :) A co do pieczenia. Nie miałam okazji w tym roku piec nic dyniowego, szkoda może zrobię to w weekend. A dziś mam dla Was przepysznie czekoladowo-kawowe ciasto z cudownie czekoladową polewą. Świetnie smakuje na ciepło, jeden kawałek ma na pewno pełno kalorii, ale po co się tym przejmować? Po prostu palce lizać!"Składniki:3 jajka150 masła150(...)śmietany 12%2 łyżeczki proszku300 g mąkiPolewa125 g masła lub margaryny1/2 szklanki cukru pudru3-4 łyżki kakao3-4 łyżki mleka Sposób przygotowania:Miękkie masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę, a następnie dodajemy kolejno jajka. Espresso studzimy i dodajemy do masła. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy w drugiej misce i dodajemy je na przemian
Słodkie Przyjemnościdodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową(...)kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw na ciepło i zimno. Uszka - małe pierożki przyrządzane z wolnego ciasta cienko rozwałkowanego i pokrajanego na kwadratowe kawałki
Tradycyjna Kuchniażelatyny Masa maślana: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: sok z pomarańczy Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić(...)formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Źródło: Moje Pasje Kraków Masa czekoladowa: Ugotować budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu, dodając 1 łyżkę cukru więcej. Ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Utrzeć masło dodając po trochu budyń i czekoladę. Jeśli masa jest za mało
Domowa Cookierenka AgiUtrzyj jaja z cukrem na puszystą pastelową masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Szybko wymieszaj ,ale delikatnie. Następnie wlej roztopione masło MASMAL, temperatura masła nie ma znaczenia. Ważne, aby nie było za bardzo gorące! Wsyp ziarenka Cynamonowy Raj i wymieszaj najlepiej łopatką. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, wlej ciasto i włóż foremkę do piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach około
Z Kuchni Do KuchniJesienią dosyć często piekę ciasta z jabłkami ale jakoś tak się złożyło, ze nie mam na blogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Składniki: Kruche ciasto: 4 szkl mąki pszennej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła(...)łyżka cukru waniliowego z wanilią 3/4 szkl cukru 3 żółtka Nadzienie: 1 kg obranych jabłek 0,5 szkl wody 1 łyżeczka cynamonu cukier opcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Masa jabłkowa: jabłka pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, wlać wodę i podsmażać do momentu aż jabłka cześciowo się rozpadną i odparuje nadmiar płynu. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać
Ala piecze i gotujekoniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej na przemian dodajemy przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie
Mia Cucina Sofieta