ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:864/1309)

Malinowe ciasto z samych żóltek 210

towarzystwie. Zapraszam na malinowe ciasto z samych żółtek z bitą śmietaną.Składniki:12 żółtek12 łyżek cukru (można dodać troszkę mniej)60 ml mlekałyzeczka sody oczyszczonej1,5 szklanki mąkiłyzeczka ekstraktu cynamonowego1/4 szklanki soku z kawałkami malinsłoik dżemu malinowego300 ml śmietanki 36%Sposób przygotowaniaDo miski wrzucamy żółtka, wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie dolewamy  sok z kawałkami(...)następnie przekrajamy w pół tworząc dwa baty, które smarujemy dżemem malinowym. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie przekładamy na blat wysmarowany dżemem, który przykrywamy drugim blatem.  Gotowe ciasto lekko przygniatamy, aby śmietanka równo się rozprowadziła. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy ponownie dżemem malinowym.Kroimy na równe kawałki.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami 172

się w ustach ciasteczka. Jest to mój autorski przepis na najlepsze kruche maślane ciasteczka. Te ciasteczka świetnie pasują do popołudniowej kawy. Ciasteczka kruche pachną jabłkami i cynamonem, gdyż do masy wykorzystałam mieszankę herbaty Magic Apple – mieszanka herbat owocowych o smaku jabłka i cynamonu. Ciasteczka mają kształt kwiatka z oczkiem zrobionym z borówek. Zaznaczam, że wykorzystujemy suchą herbatę z torebki(...)cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody konfitura z borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsza tarta z rabarbarem 181

ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kamyszkami lub suchą fasolą. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kajmak i 100 ml kremówki podgrzać, aż kajmak się rozpuści i połączy z kremówką w gładką masę. Zdjąć(...)palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z kremem. Wyłożyć masę na osudzony spód, schłodzić w lodówce do stężenia. Rabarbar pokroić na 9cm kawałki. Wodę z cukrem i sokiem z cytryny zagotować, włożyć do niej połowę rabarbaru, obgotować przez 5 minut (rababrbar ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać). Odcedzić, następnie obgotować pozostał rabarbar

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki hiszpańskie 265

ułatwić pracę – rysujemy kwadraty o boku 9cm. Na każdy wyciskamy porcję ciasta formując okręgi. W płaskim rondlu lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. ok. 175 ° C. Papier z ciastem rozcinamy na kwadraty. Wkładamy po kilka sztuk na rozgrzany olej, papierem do góry. Po chwili papier zdejmujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru(...)jeden i ten sam wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy, herbaty… i nie tylko. Kto ma ochotę może zajrzeć na chrusty na winie , faworki robione mikserem , churros z masą migdałową , czy pączki z budyniem , które już są na blogu. Przy tego typu wypiekach nie opuszcza mnie jedna maksyma – „Jednym „złym” posiłkiem nie przytyjemy, a jednym „dobrym” nie schudniemy

mojewypiekiinietylko
Migdałowy sernik 458

oraz pianę z białek ze szczyptą soli Masę serową połączyć z mąką ziemniaczaną, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz płatkami migdałów. Całość wymieszać delikatnie z  bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami  blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec ok 1,5 godz. Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić

kgwjanczewo
Szybki torcik z owocami. 196

Czekałam, czekałam i się doczekałam. W końcu są piękne, słodkie truskawki! Tak bardzo marzyło mi się ciasto z górą świeżych, letnich owoców. Zapraszam Was dzisiaj na szybki, prosty i pysznie owocowy torcik. Składniki: 350 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko(...)przygotowanej masy wsypujemy na zmianę po kilka łyżek mąki dobrze miksując i dolewając mleko, kończymy miksowanie po dorzuceniu ostatniej porcji mąki.  Całość dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 35 minut - do tzw. suchego patyczka. Druga część czeka na swoją kolej, chyba że mamy dwie tortownicę. Upieczone ciasto wyciągamy z formy i studzimy

Plate of Joy
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 177

się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczka soli 400 g cukru 230 g miękkiego masła 4 jaja(...)ucierając na białą, puszystą masę. Dodajemy skórkę z utartej cytryny oraz mak. Dodajemy po jednym jajku, w odstępach (ok. 20 sek), nie przerywając ucierania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy 1/4 suchych składników na zmianę z 1/4 ilości maślanki. Powtarzamy tę czynność do momentu połączenia wszystkich składników, pamiętając aby na tym etapie krótko miksować. Gotowe ciasto przekładamy do formy

Moja Delicja
Sernik Piña Colada 428

składników. Następnie zmiksować z zebraną śmietanką kokosową a na koniec z musem ananasowym. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :) Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C.  Masę wylać do tortownicy, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od krawędzi  (fot.4) i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec(...)poprzednio w 120˚C. Sernik całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu obkroić nożem przy samych bokach tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki.  Przed podaniem ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi. Źródło: kwestiasmaku   drukuj przepis

Świat Ciasta
Naleśniki-zeberki, z serem i z truskawkami 254

ciasta. Możemy w tym czasie naszykować serowe nadzienie. Oddzielamy białka od żółtek, do dwóch osobnych suchych misek. Do żółtek dodajemy 2 stołowe łyżki cukru i cukier z wanilią, ucieramy jak najbielszy, puszysty kogel mogel. Do gotowego dodajemy ekstrakt waniliowy lub jeśli mamy- ziarna z połowy rozciętej laski wanilii i nasz biały ser- wszystko mieszamy widelcem na w miarę jednolitą masę(...)oleju jest w stanie sprawić, że nie ubijecie nawet najświeższych białek. A nasze muszą być jak najsztywniejsze. Dodajcie do nich szczyptę soli. Już ubite dodajcie do przygotowanej wcześniej masy serowej z żółtkami i dokładnie wymieszajcie.   Nie nadziewajcie takich naleśników gotowym serem z wiaderka, ricottą czy twarożkiem wiejskim. To sery które mają w sobie dużo wody. Nadzienie się nie zetnie

Karo in the Kitchen
Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 181

Masło topię i studzę, aby nie było za ciepłe. Trzeba przygotować rozczyn. Można w osobnej miseczce lub w dołku na środku mąki przesianej do naczynia, w którym będę wyrabiać ciasto. Rozczyn to skruszone drożdże wymieszane z kilkoma łyżkami mleka, odrobiną cukru i mąki. Mieszam i odstawiam do wystartowania drożdży w ciepłe miejsce przykrywając. Jajko łączę z dwoma żółtkami. Kiedy drożdże(...)oprószam rodzynki mąką. Wlewam ciepłe, ale nie za ciepłe mleko z cukrem i wyrabiam do połączenia wszystkich składników. Łącznie z odrobiną soli. Do lepkiej, już w miarę jednolitej masy wlewam po kilku minutach stopione masło, musi być przestudzone. Wytrwale wyrabiam kilka dobrych minut, staram się już nie dodawać maki, ew. maksymalnie dodam ze dwie łyżki. Wyrabiam aż coraz łatwiej

I tu będę miała takie te
Hot Chocolate Fondants - ciastka czekoladowe na ciepło 153

cukrem na puszystą piankę. Ubitą masę wlać do czekolady i przesiać mąkę. Delikatnie wymieszać wszystko i przełożyć do foremek. Piec 9-10 minut, nie dłużej, gdyż wtedy nie będzie płynnego środka. Minuta dłużej i zamiast płynnego deseru wyjdzie suflet/babeczka. Po wyciągnięciu trzeba odczekać minutkę i albo podawać w foremkach (nie będzie widoczny efekt wypływającego ciasta) albo pewnym ruchem przełożyć

Smaki Przyprawy i Kolory
Hot Chocolate Fondants - ciastka czekoladowe na ciepło 191

cukrem na puszystą piankę. Ubitą masę wlać do czekolady i przesiać mąkę. Delikatnie wymieszać wszystko i przełożyć do foremek.Piec 9-10 minut, nie dłużej, gdyż wtedy nie będzie płynnego środka. Minuta dłużej i zamiast płynnego deseru wyjdzie suflet/babeczka.Po wyciągnięciu trzeba odczekać minutkę i albo podawać w foremkach (nie będzie widoczny efekt wypływającego ciasta) albo pewnym ruchem przełożyć na talerz.Podawa

Kulinarna rozmowa
CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI – ŁATWE I SZYBKIE 580

czekolady i ciast takich jak. np. murzynek będą wręcz zachwyceni!PS. Ciasto z pepsi znika w błyskawicznym tempie! SKŁADNIKI:( na tortownicę o średnicy 16 cm )Na większą podwajamy składniki!CIASTO:* jajko – 2 szt* mąka pszenna – 130 g* masło ( bardzo miękkie ) – 125 g* cukier – 150 g* pepsi – 120 ml* mleko – 25 ml* proszek do pieczenia(...)płynnej masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach.Nie robimy tego długo , żeby bąbelki z pepsi nie uleciały!Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy.Pieczemy w 180C ok. 45 – 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia!Ostudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą.  UWAGA!Ciasto po upieczeniu

Ostra na Słodko
Klasyczny sernik waniliowy 238

uroczystości rodzinnej- począwszy od stycznia, a skończywszy na grudniu :) Sernik jest ciężki, mięsisty i wilgotny, ale również rozpływający się w ustach- jak to z sernikami bywa :) Dla urozmaicenia do masy serowej można wmieszać bakalie- ja dodałam płatki migdałowe- wlać odrobinę rumu, wykorzystać skórkę od cytryny czy pomarańczy dla uzyskania cytrusowego smaku, a wierzch udekorować ulubioną polewą. Ja od razu się(...)sernikami na twarogu nie przepadam (dlatego, że zawsze męczy mnie zgaga) i zdecydowanie wolę lżejsze wersje- na mascarpone czy serku kremowym, j eżeli jednak lubicie klasykę w ciastach, to ten sernik na pewno przypadnie Wam do gustu. Sernik: * twaróg- 1 kg * masło- 100 g * budyń waniliowy- 2 opakowania (bez cukru) * jajka- 5 szt. * cukier- 1 szklanka * wanilia- 1 laska

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto Kubuś 677

budynie waniliowe z cukrem WARSTWA ŚMIETANOWA: 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego + galaretka cytrynowa WYKONANIE: Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy. Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy do garnka(...)się masła. Do Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia. Warstwa śmietanowa: do szklanki (250 ml) wsypać żelatynę

Serce zamknięte w formie pyszności