ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:871/1309)

Torcik winogronowy 115

Bardzo smaczny i efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową . Składniki: 0,5 kilograma winogron różowych

Bajeczna Kuchnia
Placek drożdżowy z serem pod kratką 152

Moja ostatnia przeddietowa zachciewajka na coś drożdżowego zaowocowała upieczeniem olbrzymiej drożdżówy z serem. Ciacho było cudowne, deliktane i puszyste, a masa serowa wyjątkowo smaczna - może dlatego

Kuchenne zapiski Edyty
Mega jagodzianka, czyli drożdzowy leniwiec z polewą 165

Składniki - polewa (czyli kisiel jagodowy): 0,5 litra jagód kilka truskawek łyżka cukru zwykłego łyżka cukru trzcinowego   łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie - ciasto: Do naczynia, w którym lubimy wyrabiać ciasto kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem z dodatkiem cukru waniliowego. Na to wlewamy dwa rozbełtane jajka, a następnie ścieramy na tarce masło. Całość zalewamy 1/2 szklanki mocno ciepłego ale nie gorącego(...)Odstawiamy pod przykryciem na 3-4 godziny. Kiedy już zaczyn odstał swoje przesiewamy do niego mąkę i patrzymy jak rośnie w oczach. Wyrabiamy tyle o ile, tzn. na jednolitą masę. Dodajemy po kilka kropli wybranych aromatów. Moje zostały przy kasie w sklepie. Niestety o tym, że ich nie spakowałam przekonałam się dopiero w momencie gdy były potrzebne. Pozostała improwizacja - jako

Kuchnia po mojemu
Pascha wielkanocna 342

Pascha wielkanocna przygotowana z własnego sera. Jeśli nigdy nie jedliście paschy to spróbujcie sobie wyobrazić bardzo delikatną masę z aromatem wanilii, migdałów i skórki pomarańczowej. To

Poezja smaku
Torcik serowy na zimno 2 355

Smaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;)  Masy szybciutko tężeją , można dodać

Takie tam pichcenie
Tort pomarańczowo-kajmakowy 370

Uwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.  

VioletoweKucharzenie
Ubijana babka cytrynowa 207

Ubijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie(...)proszkiem do pieczenia.Margarynę rozpuścić. Wystudzić.Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć sok.Jaja ubić wraz z cukrem mikserem na puszystą masę.Do masy jajecznej, stale miksując na wolnych obrotach, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.Następnie, stale miksując na wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę

Gospodyni Miejska
Sernik z makiem z nutką pomarańczy 199

Dzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu

Monia miesza i gotuje
Pomarańczowa babka na białkach 193

temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i powoli dolewać mleko. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i ok 3/4 kandyzowanej skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć

Monia miesza i gotuje
Pierwsze świąteczne ciasteczka 170

potrafi minąć wręcz niepostrzeżenie. I nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu(...)sodą i solą, odstawić.Masło ubić z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Po kolei dodawać jajko, mleko, ekstrakt oraz barwnik, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać posiekaną czekoladę, wymieszać dłonią lub łyżką, żeby dokładnie rozprowadzić ją w cieście.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta migdałowa ze śliwkami i pistacjową kruszonką 108

takie grudki ciasta). Kruszonkę przekładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 6 minut. Teraz czas na nadzienie migdałowe. Do miksera wrzucamy masło z cukrem i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy jajka i amaretto i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, zmielone migdały i startą skórkę z cytryny i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na wystudzoną tarte

Kuchenne Wariacje
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI 232

olej kokosowy- był płynny) kruszonkę przygotowałam również z olejem. Ciasto jest więc bez laktozy (jogurt jej nie ma) ale zawiera białka mleka. Jeśli więc ktoś nie toleruje tylko laktozy, ciasto jest jak najbardziej dla niego, ale jeśli uczula go białko mleka krowiego, to już niestety nie..., wówczas trzeba by jogurt zastąpić np. jogurtem sojowym. Piekłam na ciemnej blaszce 23x33cm. Składniki(...)sodą i mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy połówki (lub ćwiartki moreli, zależy od wielkości). Obsypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy w tej temperaturze ok.45 minut (do suchego patyczka, sprawdzamy na środku ciasta). Po wyjęciu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można posypać

Smaczne Zdrowe
Lubicie ciasta piaskowe...? 147

konieczny przy konsumpcji, ale jeśli lubicie takie babki, z pewnością Wam zasmakuje. C., o dziwo, zajadał z przyjemnością, ja też, bo jest naprawdę dobre. Tylko odrobinę wilgoci mu brakuje...Ciasto piaskowe z cytryną i tymiankiemSkładniki:(na keksówkę 8,5x17,5 cm)190 g miękkiego masła100 g cukru3 jajka190 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 2 cytrynlistki(...)mleko, połączyć.Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.W tym czasie przygotować syrop: w garnku z grubym dnem umieścić cukier, skórkę i sok z cytryny, drobno posiekany tymianek oraz wodę, zagotować. Trzymać na ogniu przez około 20 minut, aż syrop zgęstnieje.Ciasto zaraz po wyjęciu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami 144

oraz krem warto przygotować wcześniej, na przykład wieczorem, a następnego dnia nadziewać babeczki. Przygotowanie kremu, wbrew pozorom nie jest bardzo trudne, trzeba tylko poświęcić mu trochę uwagi i czasu. Masa z żółtek i mąki dobrze łączy się z mlekiem i ładnie gęstnieje. Krem można przechowywać w lodówce do 3 dni. Musi być przykryty folią, w ten sposób, aby folia stykała(...)zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Jest on nieco sztywniejszy od budyniu i doskonale sprawdza się jako nadzienie eklerków, tart, naleśników, drożdżówek i tortów. Składniki: na 20 babeczek  Kruche ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru 200 g masła  2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki) Wszystkie

Smakowity Blog Kulinarny
Piankowy sernik 318

masy twarogowej. Mieszamy delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy do tortownicy o śr. 18 cm. Jeżeli mamy nieszczelną tortownicę obkładamy ją folią aluminiową (na zewnątrz). Foremkę wstawiamy do większej prostokątnej blaszki. Wlewamy ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik pieczemy w temperaturze 170*C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli

VioletoweKucharzenie