ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:877/1309)

Ciasto z jabłkami na walentynki 244

wiórek kokosowych Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej, ucieramy Dolewamy mleko, dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem - miksujemy Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do całości - mieszamy Masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia Na wierzch wykładamy pokrojone jabłka posypane cynamonem Posypałam jeszcze kruszonką do której dodałam wiórek kokosowych Piekłam w temp. 180 stopni(...)przez 40- 50 min. ( w prodiżu też się udaje), sprawdzać patyczkiem. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym Gazety wyborczej- Palce lizać. Zrobiłam je trochę po swojemu :) W tamtym przepisie ciasto posypano 35 dag porzeczek ( wypróbuję w sezonie ), ale zrobiono je jeszcze z mniejszej ilości składników. Ja już je podwoiłam. Ciasto wyszło bardzo pyszne, a ważne, że robi się je dość szybko

Proste Potrawy
Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek 231

bardzo długo, prawie półtorej godziny. Efekt przerósł moje oczekiwanie, połączenie słonych filecików anchois z lekko słodka cebulę rewelacyjne ! Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek Składniki Na ciasto: 250 ml wody 45 g świeżych drożdży 410 g maki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek EV szczypta soli Farsz: 1,5 kg cebuli pokrojonej w piórka(...)oliwek Wykonanie: Wodę wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiany mikserem przez 15 sekund. Dolewamy oliwę, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy, aż powstanie gładka masa. Przenosimy na blat, dokładnie wyrabiamy i formujemy w kulę. Przekładamy do natłuszczonej miski, malujemy z góry oliwą i przykrywamy. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Leśny mech 374

Nietypowy, zielony kolor, dla wielbicieli kulinarnych ciekawostek, to ciasto idealne, zachwyca kolorem, smakiem, jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje, no i posiada walory zdrowotne, ze względu na zdrową bazę jaką stanowi ...szpinak, nie smakuje szpinakiem, za to kolor - niezrównanie piękny, sami się przekonajcie, warto spróbować! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku , 1 szklanki cukru 6 jaj 1 szklanki oleju(...)gładką masę. Polecam brykiet, jest najwygodniejszy do zastosowania. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę na koniec dosypywać cukier, następnie dodawać po żółtku, następnie dolewać stopniowo olej, ciągle wolno miksować, dalej dodawać mąkę z proszkiem, na koniec po trochę szpinaku, tak na trzy porcje i rózgą wmieszać dokładnie, ta czynność jest ważna z uwagi na równe wybarwienie koloru ciasta. Ciasto

kgwjanczewo
Dietetyczne muffinki marchewkowe z fasoli 422

ietetyczne, wilgotne muffinki marchewkowe. Przepis można wypróbować, gdy pokusa na słodkości jest duża a my akurat jesteśmy na diecie. :) Bazą muffinek jest fasola (podobnie jak w przepisie na ciasto czekoladowe z fasoli ). Tym razem w wersji marchewkowej. :) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion(...)włoskie * można dodać jeśli masa jest za rzadka (ja dodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 285

widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać groch/fasolę jako obciążenie (ja na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę, żeby nie marnować grochu czy fasoli).Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 mniut.W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić paski papryki i chwilę podsmażać(...)pieprzem.Na podpieczony spód wylać sos z papryką i chorizo i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż masa się zapiecze i lekko zgęstnieje.Po upieczeniu quiche odstawić na około 5 minut do lekkiego wystudzenia i związania się masy.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową

Gospodyni Miejska
Czekoladowa rolada 228

Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem a następnie ponownie papier posmarować masłem (można delikatnie obsypać mąką, aby papier nie przykleił się ciasta – w wersji bezglutenowej pominąć, lub zastąpić mąką bezglutenową ). Żółtka oddzielić od białek, wlewając do osobnych mis. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i gotować na średnim ogniu(...)się rozpuścić). Żółtka rozmiksować mikserem, a następnie miksując na średnich obrotach wlewać stopniowo gorący syrop cukrowy. Nie przerywając, miksować około 5 minut , aż żółtka ubiją się na jasną, puszystą masę. W trakcie ubijania żółtek z syropem cukrowym, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Do ubitych żółtek wlać 2 łyżki kawy oraz ciepłą (lecz nie gorącą) rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Ubić pianę

Moja Delicja
Jogurtowy torcik malinowy 218

jogurtową masą malinową, galaretką i bitą śmietaną. Jest wprost wyborny! Doskonała przekąska podczas wiosennego leniuchowania. Koniecznie musicie spróbować :) Masę jogurtowo-owocową możecie wykonać również z innych, dowolnych owoców: truskawek, jagód, brzoskwiń, moreli, pomarańczy itp. Wybierzcie tylko jogurt i galaretkę o analogicznym smaku. Składniki: Biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa jogurtowa(...)trochę owoców do przybrania Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę), a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką bądź bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

MyCookBook.pl
Tort Rafaello z truskawkami 649

Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina(...)cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe. Do niego dodajemy wiórki kokosowe

Salonik smaków
Słodkie środy - sernik ze śmietaną i owocami 212

cukrową nitką jest opcją zimową, natomiast ta z bitą śmietaną i owocami letnią. Wierzch ciasta można zalać jeszcze lub posmarować galaretką, ale nie jest to punkt obowiązkowy. Polecam to ciasto z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, które najbardziej lubicie. Sernik ze śmietaną i owocami   SKŁADNIKI: 500 g serka na serniki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej(...)przygotowaną masę przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody i studzimy. W czasie gdy sernik się piecze ubijamy schłodzoną śmietanę. Dodajemy pod koniec cukier puder, a następnie cienkim strumieniem żelatynę i miksujemy całość. Ostudzone ciasto smarujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Różany podwieczorek, czyli babka piaskowa z konfiturą różaną 215

ucieramy z cukrem na gładką masę mikserem. Dodajemy żółtka i mleko, mieszamy. Następnie, stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę.W drugim naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli. Będą gotowe gdy po odwróceniu miski do góry dnem zostaną na miejscu. Dodajemy je do reszty składników mieszając łyżką. Mikser zniszczyłby ich strukturę, a w konsekwencji ciasto po upieczeniu nie byłoby tak puszyste

Zakręcony Widelec
Pieczemy pierniki na święta! 220

roku dojrzewający piernik staropolski, nadszedł czas, aby upiec ciasta, które do tej pory spokojnie czekały w chłodnych miejscach. W moim domu obłędnie pachną pierniki rumieniące się w piekarniku. Wkrótce je wyjmę. Ostygną, odpoczną, a potem będą leżały w ściereczkach, aż do chwili, gdy za tydzień przełożę je masą śliwkowo – czekoladową i orzechową. Jeśli dziś nie macie czasu, upieczcie

W mojej kuchni
Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce 362

masło. Dodaj mąkę i cukier i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy, po czym włóż do lodówki na 15 minut. W misce miksera lub blendera zmiksuj wszystkie składniki na nadzienie i także przełóż do lodówki. W celu przygotowania naleśników, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj troszkę masła. Wlej ¼ szklanki ciasta na środek patelni i okrężnymi ruchami rozprowadź

karmelowy
Mazurek orzechowo-daktylowy. 263

ruloniki, układamy na brzegu i lekko dosiekamy do ciasta, by nie odpadły. Pieczemy ok.15-20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Studzimy  KREM: 150g daktyli  ok. 1/2 szklanki wrzątku  cynamon 2 łyżki kakao 1 czubata łyżka masła orzechowego Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, aż zmiękną. Miksujemy na gładką masę. Do 2/3 części kremu dodajemy kakao. Do pozostałej części

More food, love and dreams
Babeczki drożdżowe do koszyczka 189

końcu dodajemy skórkę pomarańczową.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek do połowy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczone i ostudzone

Bajeczna Kuchnia
Kawowy torcik z malinami 200

Szybki torcik bez pieczenia z mascarpone i malinami. Składniki: 500 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 śmietan-fixy Masa malinowa: 500 gram

Bajeczna Kuchnia
Ciasto Shrek z winogronem 263

Ciasto Shrek piekłam dawno temu ale zdj są! I to najważniejsze jakość nie powala wręcz doprowadza mnie do depresji ale wstawiam. Skladniki: Biszkopt 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa zielona: 1 l Zielonego soku kubuś pysio lub inny budyń śmietankowy 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany

Pychotkaaa
Domowy kopiec kreta 203

Dziś podam przepis na odtworzenie popularnego wiele lat temu ciasta kopiec kreta, jest o niebo lepsze niż to z pudełka. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia w razie potrzeby kapka mleka olejek pomarańczowy Masa z bitej śmietany 1/2 l smietany 30 % 4 łyżeczki cukru

Pychotkaaa
"Pajęczaki" - muffinki bananowo-czekoladowe na Halloween 203

cukier i olej. Wszystko dokładnie blendujemy, aby powstała jednolita, płynna masa. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. Do suchych składników wlewamy składniki mokre i chwilę mieszamy (łyżką drewnianą lub rózgą), aby tylko się połączyły (nie mieszamy długo). Foremki napełniamy przygotowanym ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy je przez 25 minut

MyCookBook.pl
Smaki dzieciństwa – Andrut z galaretką 357

Andruty z galaretką robiła moja Ciocia gdy byłam mała - jest to niezapomniany smak dzieciństwa - postanowiłam tylko troszkę je urozmaicić dodając do masy jabłka - wyszło pysznie. Jest

sierotka maRysia w kuchni
Wegańskie babeczki orzechowe 207

wyłożyć gotową masęo do foremek na muffinki, najlepiej silikonowych. Ciasto w czasie pieczenia nie rośnie jakoś specjalnie, więc można wyłożyć foremki po brzegi. Piec pół godziny. W międzyczasie przygotować polewę: w garnku na niewielkim ogniu podgrzać miód z dodatkiem cukru, dorzucić olej i wymieszać, cały czas podgrzewając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodać orzechy i jeszcze chwilę mieszać. Ciepły jeszcze karmel

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej - bez mąki i cukru (Zdrowe słodycze #1) 3457

mleczna - od tego w dużym stopniu zależy, jak słodkie ciasto uzyskamy 1. Kaszę ugotować na miękko. Lekko przestudzić.  2. Białka oddzielić od żółtek, czekoladę rozpuścić.  3. Do kaszy dodać wszystkie składniki oprócz białek i całość dokładnie zblendować blenderem ręcznym lub w malakserze. 4. Białka ubić, dodać do zblendowanej masy i dokładnie wymieszać łyżką. 5. Piec w formie wyłożonej

Kto ugości moich gości?
Torcik Babci Danusi 194

Ciasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas.  Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa truskawkowa: 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa

Kuchnia w czekoladzie
Szpinakowe szarpańce 218

łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu mąki tyle, by ciasto było bardzo gęste (ok. 300g) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i osuszamy na papierowym ręczniku.  2. Mleko, jajko i gałkę muszkatołową mieszamy ze sobą. Stopniowo dodajemy mąkę, tak by powstała bardzo gęsta masa.   3. Pieczarki kroimy w małe plastry (ja użyłam

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto cytrynowo-limonkowe ( ciasto bezglutenowe) 193

pieczenia. Dodaj mąkę ryżowe i zmiksowane cytryny. Przelej masę do tortownicy ( 23 cm)  wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach 45 minut . Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą. W rondlu ugotuj syrop  z cukrem i kilka minut gotuj w nim plasterki limonki. Nie musisz polewać ciasta czekolada, wystarczy cukier puder. Ciasto jest wilgotne w środku

AZgotuj!
LODY WANILIOWO KAWOWE 206

Lody o wyraźnym smaku kawy z delikatną nutka wanilii,takie właśnie lubię najbardziej.     Składniki: 4 żółtka, 120 g cukru, 300 ml śmietany 36%, 250

RAROSSA
Ciastka owsiane z żurawiną 282

łyżki ziaren sezamu Sposób wykonania : Masło zmiksowałam na puszystą masę. Mąkę i cukier puder przesiałam i stopniowo dosypywałam do masła - wyszła z tego na początku kruszonka, ale jak dodałam jajka - wbijając jedno po drugim - i zmiksowałam było lepiej. Dodałam płatki, żurawinę, orzechy i sezam i całość wymieszałam łyżką. Ciasto nieznacznie się klei, więc przy formowaniu ciastek można zwilżyć dłonie wodą

apetytnapieczenie
Na piknik - tartaletki z warzywami 221

ciasta możemy zrobić różne kształty - tartaletki uzyskamy wycinając najpierw kwadrat ciasta, a później docinając cienkie krawędzie i doklejając je do podstawy tartaletki. Możemy zrobić również kieszonki - wkładamy nadzienie do środka i zlepiamy wszystkie brzegi, albo ułóżmy farsz wzdłuż dwóch przeciwległych rogów zlepiając pozostałe dwa ze sobą. Możliwości jest cała masa :) Smacznego

Plate of Joy
Sernik + ciasteczka Oreo = sernikowa kostka oreo'wa 189

ułożyć na masie serowej, delikatnie przyciskając je do masy. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok.45-50 minut (do tzw."suchego patyczka"). Po 35-40 minutach, można sprawdzić czy sernik się upiekł. Gdyby za szybko przybierał kolorów z góry - przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia.  Ciasto wystudzić porządnie przed krojeniem. Smacznego

CookYourself
Jamajski sernik z ryżem 244

ciasta bo z ryżem jeszcze nie robiłam , ale nie żałuję że go wypróbowałam , serniczek w smaku wspaniały                    Zapraszam :) Składniki na spód sernika : 60 g zmielonych herbatników pełnoziarnistych ( ja użyłam ciasteczek Sasanki ) 1 szklanka zmielonych migdałów 50 g roztopionego masła  Masa sernikowa

Sama słodycz i szczypta chili
Placuszki z jeżynami 210

wszystko ze sobą ubić.  Miksować tak długo, aż masa będzie miała jasny kolor. Następnie dodać naturalny jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ponownie wszystko ze sobą wymieszać, np. za pomocą trzepaczki. Na sam koniec dodać jeżyny i ponownie wymieszać.  Na patelni rozgrzać olej. Porcjami nakładać ciasto, tj. na 1 placuszka = 1 czubata łyżka. Smażyć na średnim

Ugotować
Ciasto wiśniowo - bydyniowe z kremówką 402

ciasto można przygotować o każdej porze roku, wystarczy wyjąć z zamrażalnika mrożone owoce lub je zakupić. Do tego budyń, galaretka, kremówka i wiśniowa pychotka gotowa!   Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 1 litr mrożonych wiśni 2 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe ok. 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny Masa

Jadło i czytadło
Tort makowy 230

oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki  na biszkopt makowy 800 g  suchego maku  czubata łyżka skórki pomarańczowej  5-6 drobniutko posiekanych daktyli 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki

Gosia gotuje
Tarta z cukinią i pomidorami 182

folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i za pomocą wałka przenieść na blaszkę, dokładnie wykleić brzegi.  Do miski wlać śmietanę, dodać przecier, starty ser żółty, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.Na masę ułożyć pokrojone obrane ze skórki pomidory, wstążki cukini, ja użyłam

Gosia gotuje
PĄCZKI KUKURYDZIANE CYTRYNOWE – BEZGLUTENOWE 271

szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem i skórką cytrynową. Cały czas ubijając dodajmy po łyżce sera, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. W garnku rozgrzewamy olej i do gorącego wrzucamy nasze pączki odrywając łyżeczką po kawałku ciasta. Smażymy na złoto. Posypujemy cukrem pudrem! Smacznego

Ostra na Słodko
Gulasznikow Kurkowy z Kopytkami. 196

mąką ziemniaczaną i wymieszanie masy. Musimy tak długo wyrabiać masę aż przestanie się kleić do rąk. Prawdę mówiąc może dojść do sytuacji ,że będziecie musieli dodać więcej bądź mniej mąki pszennej ponieważ wilgotność ziemniaków oraz ich zawartość skrobi jest większa bądź mniejsza ilości które zawierają moje pyrki. Kroimy ciasto na 4 części i po kolei je rolujemy w celu uzyskania

Wspólne smaki
Łatwe pączki z serkiem nadziewane konfiturą 707

Przygotowanie: Jaja utrzeć z cukrem i serkiem. Do gładkiej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i alkohol, dokładnie wymieszać. W głębokim rondlu rozgrzać olej. Usmażyć jeden pączek na próbę . Przy zbyt wysokiej temperaturze oleju pączki szybko się zrumienią ale mogą być surowe w środku, przy zbyt niskiej ciasto nasiąknie olejem. Ciasto nakładać na olej przy pomocy dwóch łyżek

SzczyptaSmaQ
Sernik z musem wiśniowym z białą czekoladą 251

względu na czas świąteczny i zamówienia indywidualne na ciasta i pierniczki , w ostatnim tygodniu uczyłam się piec makaroniki , troszkę migdałów moja nauka pochłonęła, ale makaroniki innym razem.  Chociaż do walentynek nie cały miesiąc to mam jedną propozycję, która zdobędzie serce nie jednego twardziela . Sernik z musem wiśniowym , masa serowa nie jest za słodka a to dzięki limonce , gdyż

Wypieki Uli
Racuszki z twarogu 220

białek, z dodatkiem szczypty soli. Połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie łyżką wymieszać. Racuszki z twarogu smażyłam na patelni naleśnikowej, z niewielka ilością oleju kokosowego, na średniej temperaturze (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron

mojewypiekiinietylko
Babeczki kakaowe z kremem 199

cukrem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.2. Ciastem wylepiamy foremki, pieczemy w 180 st. C przez  20 minut. Studzimy.3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy, a resztę mleka mieszamy z mąkami i cukrem. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy.4. Miękką margarynę miksujemy, dodajemy partiami ostudzony budyń, krem przekładamy

Kuchnia domowa Ani
Ananas w owsianej panierce 212

leżał i czekał......aż w końcu nadeszła i jego kolej :)Ciasto zrobiłam z mąki owsianej, ale Wy możecie użyć każdej innej.Zmykajcie więc po ananasa do sklepu i do roboty! :)* ananas- 1 szt* płatki owsiane- 1,5 szklanki* jajko- 1 szt* cukier- 3 łyżki* sól- szczypta* woda- do uzyskania masy* oliwa* syrop z agawy- do polaniaAnanasa pokroić w plastry

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki 504

miski i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy do leżakowania na noc.Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm. Wycinamy formą kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut w 180 stopniach.Studzimy na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru1 białko Cukier ucieramy z białkiem na białą masę. Nie powinno być żadnych grudek.Woreczek śniadaniowy napełniamy lukrem. Odcinamy malutki rożek

Made By Mom And Son
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 252

spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, ostudzić.Przygotować lukier:białko, cukier puder i ocet umieścić w misce. Mieszać na najniższych obrotach miksera przez około 10 minut, aż masa będzie zupełnie gładka i bardzo gęsta. Przełożyć do rękawa cukierniczego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cukrowe różyczki 257

walentynkowych wypieków-prezentów, ale także do tortów i ciast, które po prostu powinny wyglądać elegancko i klasycznie. Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu . Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki.     Koszulkę rozcinamy z dwóch stron. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. W zależności

Ciastkozercy
Orzeszki. 321

lekko złotego koloru. Wyjmujemy i studzimy. Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadprogramowego ciasta dookoła. Najlepiej robić to delikatnie nożem. W garnku umieszczamy 200 g masła/margaryny, pół szkl mleka, cukier, kakao, aromat. Doprowadzamy do wrzenia mieszając. Dodajemy mleko w proszku i za pomocą miksera mieszamy wszystko ze sobą na gładką jednolitą masę.  Każdą połówkę naszego orzeszka wypełniamy masą lub nutellą

Malinowe Pocałunki
Naleśniki gryczane z musem mango - banan 260

kryła kaszę  i zmiksować jak najdokładniej. W przypadku, gdy ciasto jest za gęste dolać wody. Dodać odrobinę kurkumy. Na ceramicznej patelni można smażyć bez użycia tłuszczu, ja tylko do pierwszego użyłam masła klarowanego, następne smażyłam już bez. Mus mango - banan: 2 mango banan Podane składniki miksujemy na gładką masę

chwile dla mnie
Piegowate babeczki 226

Czekoladę pokroić na kawałki, połowę dodać do ciasta wymieszać. Napełniać ciastem papierowe foremki do 2/3 wysokości. Resztą czekolady obsypać wierzch babeczek. Babeczki ułożyć na blasze włożyć do nagrzanego piekarnika,piec w 175 stop.przez 20 minut. LUKIER Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem do czasu, gdy powstanie jednolita gęsta masa. Upieczone i ostudzone babeczki,polać lukrem cytrynowym (function

Kuchnia Danusi