ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:885/1309)

łatwy tort biszkoptowy 264

pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na 2 części. składniki na masę budyniową: 1000 g mleka 240 g cukru 4 łyżki budyniu waniliowego

Domowy Smak Jedzenia
Wesołych Świąt! I tort z galaretką z cydru 207

pewno przygotuję z nich coś pysznego. Jasne, tylko co...? Granatów nie używam zbyt często ( błąd - pyszne są przecież! ), bo są owocem nieco problematycznym... Trzeba do nich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając(...)masy jajecznej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 25-35 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić na pół

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe 133

masła szklanka cukru pudru Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlać malutkim strumieniem olej. Wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, a na końcu startą na małych oczkach marchewkę. Blachę 24x35 wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na nią ciasto i piec w 180 st C przez ok 40 min - do suchego patyczka

Gaździnka warzy
Babka keksowa 173

łyżeczce, a resztę wymieszać dokładnie z 15 gramami mąki i dodać do masy - wymieszać Następnie dodać 160 gramów mąki z proszkiem do pieczenia i sodą - wymieszać Dodać mleko - wymieszać Piecyk nagrzać do 160 stopni C Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i wysypać mąką. Przelać ciasto. Wierzch posypać odłożonymi wcześniej kandyzowanymi owocami Piec 50 minut Można posypać cukrem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Dyniowa tarta z migdałową posypką 132

średnica Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm). Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Gęsto nakłuć widelcem (w ostępach 0,5 cm). Włożyć do nagrzanego pieca i piec ok. 15-20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni, śmietankę, starty imbir (na tarce o małych oczkach

Moja Delicja
Bajaderka 399

pokruszyć w malakserze. Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić. Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło z cukrem i kakao wlać do okruszków, dodać dżem i spirytus - dokładnie wymieszać składniki. Herbatniku ułożyć w niedużej formie. Na herbatniki wyłożyć masę z okruszków, dobrze docisnąć. Bajaderkę odstawić na 3-4 godziny w chłodne

kolorowotorcikowo
Szybkie pączki z ricotty 222

cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Ricottę miksujemy z jajkami na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder,cynamon, wanilię i sól. Znów miksujemy na gładko.  Na średnią patelnię wlewamy olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy. Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy

Moje Kuchenne Rewelacje
Drożdżówki z serem i jagodami 121

biały rozgnieść widelcem i połączyć z cukrami i jagodami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 – 4   części i z każdej rozwałkować placek o grubości 1,2 – 1,5 cm.     Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć w nim masę serową. Drożdżówki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułki

Na słodko lub wytrawnie
LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY 102

godziny. Następnie przełożyć lody do schłodzonej miski, ubić na gładką masę i ponownie zamrozić, aż stwardnieją. 3.Przygotować wafelki. Tacę do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem. Białko ubić z cukrem na pianę, po czym dodać mąkę z kakao oraz masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nałożyć łyżkę ciasta na tacę i rozsmarować tak, by powstało koło o średnicy

Kuchnia w opałach
Sernik z orzechami 372

Sernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Trochę zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek

Bullio
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem 164

kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut. Aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie. Dekorujemy tymiankiem albo bazylią.tarta ze szparagami

Bon Appetit Małgorzaty
Konfitura z płatków róży 151

Bardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam

Kuchnia domowa Ani
106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami 200

odstawiamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego dowolnego kształtu ciasteczka (u nas okrągłe), układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy kolejny etap - masę na wierzch ciasteczek.Składniki na ziarenkową masę (na wierzch ciastek

Symfonia Smaków
Cytrynowiec 150

mamy wrażenie wielu etapów przygotowań, to wcale tak nie jest. Ciasto jest wręcz   banalne w wykonaniu :) A więc do dzieła kochani ! Składniki na biszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę cytrynową : 2 szkl. wody 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 2 cytryny 1 margaryna

charlotte gotuje
Truskawkowy szał. 42301

czekolady.  Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać.  Powstały 2 wersje z czekoladą i bez.  Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ... Składniki:   Mus truskawkowy:   500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka 170 g masła

Malinowe Pocałunki