ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:891/1309)

Tarta z kremem waniliowym i truskawkami 339

truskawek                     2-3 łyżki dżemu truskawkowego Przygotować waniliowy krem: Mleko zagotować z wanilią. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i dokładnie zmiksować. Ciągle mieszając wlewać powoli ciepłe mleko. Następnie przelać całość do rondelka i nadal mieszając podgrzewać, aż krem zgęstnieje. Przelać go na talerz i przykryć(...)spożywczą tak, aby przylegała do kremu. Wystudzić i wstawić do lodówki.  Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder oraz pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiania żółtko i łyżkę zimnej wody. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy

wyzwania kuchenne
Pocałunek murzyna 457

POCAŁUNEK MURZYNA trudne ok 2h blaszka 21/26 Składniki: ciasto: * 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej * 1 szklanka cukru pudru * 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% * 1 jajko * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka sody * 3 łyżki mielonego maku * 2 łyżki ciemnego kakao * 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) Masa: * 250 g masła * 3 jajka * nie pełna szklanka

sierotka maRysia w kuchni
Tarta z serami góralskimi i fasolką szparagową 183

ciasto; 1.5 szkl mąki 0,5 kostki margaryny szczypta chili w płatkach szczypta słodkiej papryki 40 g oscypka wędzonego 1 jajko nadzienie; 250 g białego sera pół  szkl mleka 2 jajka szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego szczypta chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski dodatkowo; 500 g fasolki szparagowej 80 g bryndzy trochę  żółtego sera do posypania szczypta oregano Fasolkę(...)soli, odcedzić i wystudzić. Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić formę, nakłuć widelcem i można wstawić do lodówki. Ser, mleko i jajka wymieszać z przyprawami i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Piekarnik rozgrzać do temp ok 190 st . Podpiec spód ok 15 min. Na dnie ułożyć równomiernie warstwę fasolki szparagowej, zalać masą serową, ułożyć ponownie fasolkę, Posypać startą na tarce

Gotowanie jest łatwe
czekoladowa niedziela #13 - tort kakaowo-chałwowy 272

blogu, bo sezon letni zobowiązuje do niezliczonej ilości ciast z owocami :) Ale żeby monotematycznie nie było - dzisiaj tort. Zrobiłam go dla Taty na jego 40-te urodziny. Okrągła liczba...Chciałam, żeby to było coś wyjątkowego, a nie zwykły biszkopt ze śmietaną :) Podrasowałam ten pomysł i do biszkoptu dodałam kakao, a do masy chałwę. U nas w rodzinie każdy lubi chałwę

chili & sugar
Piernik staropolski cz.II 189

sposób upiec wszystkie trzy placki. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, należy zdjąć z niego papier. Wystudzić. W międzyczasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Powidła przełożyć do garna i podgrzewać, aż będą gorące. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i energicznie wymieszać, aby wszystko dokładnie się połączyło a galaretka się rozpuściła. Schłodzić. Gdy masa znacznie zgęstnieje, ale będzie ją można nadal bez problemu rozprowadzić

My simple kitchen
Ciasto ,,Piegusek". 196

jest przepyszne, bo ja i cała moja rodzina uwielbiamy w wypiekach malutkie, pyszne ziarenka maku.   Ciasto jest superowe, pulchne, smaczne, a jego wygląd jest jeszcze lepszy. Ciasto smakuje najlepiej podane z dżemem malinowym. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 100 g masła 4 jaja Szklanka cukru Łyżeczka cukru wanilinowego Szklanka mleka(...)kopiastych łyżek maku 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie:  Roztopione masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę, po tym po jednym na raz dodajemy jaja ciągle miksując. Dokładnie ubijamy, aby nie było grudek masła. Po tym dodajemy mleko, cukier wanilinowy i ponownie dokładnie mieszamy.  Do masy jajeczno

Kuchnia Łukasza
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 217

soli Masło utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i dalej ucierać. Następnie wsypać płatki owsiane, mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia/sodą oraz solą i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać żurawinę i czekoladę. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta firmować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lub nabierać

CookYourself
Tęczowe muffinki 208

Dodać białka. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 7 części. Do każdej dodać barwik spożywczy (do uzyskania odpowiedniego koloru, fiolet - połączenie czerwonego z niebieskim, zielony - połączenie niebieskiego z żółtym, pomarańczowy - połączenie czerwonego z żółtym). Dokładnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki wkładać po jednej łyżeczce masy zaczynając od fioletowej, później granat, niebieski, zielony, żółty

CookYourself
Naleśniki z jagodami 221

rozgrzanej patelni rozprowadzić odrobinę oleju. Nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć z obu stron na średnim ogniu. Farsz 400 g białego sera 250 g mascarpone kilka łyżek mleka lub śmietany (opcjonalnie) 2-3 łyżki cukru waniliowego lub więcej do smaku* 250 g świeżych jagód Ser i mascarpone wymieszać z cukrem. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę mleka lub śmietany

Pełny talerz
Tarta z brokułami + film 182

pieprzem , wkładamy na chwilę do lodówki . Schłodzonym ciastem wylepiamy natłuszczona formę do tarty i nakłuwamy widelcem.Wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika . Podzielone na różdżki brokuły gotujemy 5 minut na parze , odcedzamy . Pomidora kroimy w plastry . Na podpieczoną tartę układamy brokuły, pomidory a na wierzch wylewamy masę jajeczno - serową. Tartę pieczemy jeszcze 15 minut

Smakowite Dania
Waniliowe ptasie mleczko - pyszne ciasto 457

Bezy Ci się znudziły? Zapraszam na pyszne ciasto -  ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha. Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się bardzo piankowa. Zapraszam do przepisu! Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kantyczka 289

delikatnie staramy się wmieszać je do masy. Całość rozdzielamy równo do trzech miseczek i do każdej dodajemy : I miseczka - 1/2 szkl maku II miseczka - 2 łyżki kakao III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki  Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao  2. 1/2 paczki biszkoptów

charlotte gotuje
Pierogi ruskie 202

pamiętać też o tym, żeby składniki nie utworzyły masy jednolitej. Po prostu przecieramy tylko raz 2/3 cebuli wraz z masłem dokładamy do farszu z ziemniaków i twarogu. Reszta, która zostanie, posłuży nam do podsmażenia pierogów lub do polania ich z wierzchu gdy się ugotują. Farsz doprawiamy solą i pieprzem Teraz robimy ciasto na pierogi Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania