ananasowy sernik pieczony na biszkoptach... 169dnie ułożyć biszkopty i wlać masę sernikową wkładam do zimnego piekarnika i ustawiam na 180 C, grzanie góra/dół, 45 minut, następnie na termoobieg na 10 minut, zostawić do wystygnięcia na całą noc w chłodnym miejscu lukier zrobić z cukru pudru, śmietany i nie za gęsty polać nim ciasto i posypać kolorową posypką - sernik jest bardzo delikatny, puszysty, wilgotny
W Mojej Kuchni Lubię
Tartaletki ze śliwkami i kremem migdałowym 220odłożyć do lodówki na 30 minut ciasto podzielić na 4 części rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, a następnie wylepić posmarowane masłem foremki. Włożyć do zamrażalnika składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami na okruchy piekarnik nagrzać do 200`C. Składniki na nadzienie: masło utrzeć z cukrem, jajkiem i migdałami. Tartaletki wypełnić masą, a następnie lekko wcisnąć śliwki rozcięciem do góry. Posypać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik nowojorski 206ciasto chodziło już za nami od dłuższego czasu ale zrobienie go jakoś ciągle odkładaliśmy na inną porę. W końcu przyszedł czas żeby ten serniczek nowojorski dołączył do zestawu innych w swojej kategorii Składniki na spód: - 90 g masła - 150 g kakaowych ciasteczek Składniki na masę serową: - 1000 g białego sera - 250 g cukru pudru - 50 g mąki pszennej
Kuchenne Wariacje
CIASTO 3 BIT-BEZ PIECZENIA 208DOSTAŁAM TEN PRZEPIS OD MOJEJ DOBREJ KOLEŻANKI,CIASTO ZROBIŁAM WCZORAJ I OKAZAŁO SIĘ PYSZNE ,PROSTE BEZ PIECZENIA I JESZCZE TRZYMA SIĘ JE W LODÓWCE WIĘC NA TAKĄ POGODĘ IDEALNE,DZIĘKI DODANIU DŻEMU PORZECZKOWEGO NIE JEST ZA SŁODKIE TYLKO W SAM RAZ,NA PEWNO POSMAKUJE I WAM SKŁADNIKI: 4-5 PACZEK HERBATNIKÓW MASA KRÓWKOWA W PUSZCE PACZKA KRAKERSÓW DŻEM Z CZARNEJ
Swojskie jedzonko
Migdałowe ciasteczka z nadzieniem śliwkowym 183dokładnie mieszam łyżką. Z tak otrzymanej masy formułuje płaskie okrągłe ciastka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku robię niewielki otwór na środku, do którego nakładam odrobinę powideł. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10 minut Ciasto bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . Piekłam
Kuchnia co dnia
Koszyczek wielkanocny z babeczkami 171białek.Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszaj z żółtkami,resztą mleka i solą.Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą.Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny.wyrób i uformuj z niego kulę,oprósz mąką,nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką
Camilla w kuchni
Jogurtowe z rabarbarem na kruchym spodzie 261proszku do pieczenia Dodatkowo: rabarbar Szybko zagnieść ciasto na spód i schłodzić przez około 1 godzinę.Następnie wyłożyć na blaszkę,widelcem zrobić dziurki i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.Lekko przestudzić , posmarować dżemem. Żółtka oddzielić od białek.Żółtka utrzeć z 1/2 szkl.cukru, cały czas miksując dodać masło, a gdy masa będzie jednolita połączyć z jogurtem. Z białek
Moje domowe kucharzenie
Bananowe muffinki Nigelli Lawson 238najlepsze, żeby dodać je do babeczek lub ciasta. Składniki: 3 dojrzałe banany 125 ml oleju roślinnego 2 duże jajka 2 szklanki mąki 1/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kostkę lub garść groszków czekoladowych Banany rozgnieść widelcem na gładką masę. W misce dokładnie ubić jaja z olejem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowo - kokosowe babeczki 198czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę) 2 jajka 3/4 szklanki mleka wiórki kokosowe (do posypania góry) Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie budyniu, dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę. W oddzielnej jajka połączyć z cukrem, dodać olej, mleko, wymieszać. Przelać masę do mąki i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników
pink envelope
Pancakes 265jednej misce roztrzepujemy jajka na puszystą masę i dodajemy do nich mleko i ostudzone masło. W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Do mokrych składników dodajemy suche stopniowo, cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Patelnię przetarłam pędzelkiem silikonowym zamoczonym wcześniej w oleju. Wylewamy na rozgrzaną patelnię ciasto, smażymy z obu stron. Przed każdym smażeniem przecieramy patelnię
Aga w kuchni
Cytrynowe babeczki 305miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki. stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły. Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek, pozostawiając
Luźna Kuchnia
Kruche tartaletki z czekoladą 154wycinać kształt i dopasowywać do foremki. Ciasto w foremkach pozakłuwałam troszkę widelcem. Tartaletki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Nadzienie: Do środka tartaletek dodałam mieszankę owoców suszonych z miechunką (złote rodzynki, rodzynki korynckie, zielone rodzynki, żurawina, suszone miechunki i jagody goi) Chwila przyjemności Składniki na masę wypełniającą: 2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 tabliczka
ClauditteMissCooking
MUFFINKI Z MAKIEM I KREMEM Z RICOTTY 156Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec około 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, w osobnych miseczkach. Do każdej z nich dodać po połowie ricotty i dokładnie wymieszać na gładki krem. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego (po łyżce na przemian
Kuchnia w opałach
Ciasto z mango i pomarańczą 252margaryny do pieczenia Polewa ciasta: szklanka cukru 4 łyżki mleka 4 łyżki czekolady w proszku lub nesquik kakao łyżka masła Foremka: forma na babkę z kominem Przygotowanie: W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka, a następnie sok z manga i pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę
Smaki Brazylii
Serniczki w kokilkach z sosem pomarańczowym i bezą! 238Przepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl konkurs- Ciasta czy ciasteczka z firmą BIELMAR.3majcie mocno kciuki ;-))SKŁADNIKI:- 500 g sera białego zmielonego - 3 żółtka- 100 g cukru pudru- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 100 g margaryny PALMA firmy BIELMARMargarynę ucieraj z żółtkami i cukrem na puszystą masę, dodawaj porcjami ser i mąkę. Kokilki wysmaruj
SMYKWKUCHNI
Zupa krem z zielonego groszku z...groszkiem ptysiowym 250sito. Doprawić solą i ostrą papryką.Ciasto parzone na groszek ptysiowy:1/2 kostki masła,1 szklanka mąki,200 ml wody,3 jajka,odrobina soli, na czubku noża.Wodę z solą i masłem zagotowujemy. Wsypujemy mąkę energicznie mieszając aż dokładnie się połączy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wbijamy jajka i ucieramy na gładką masę. Można ręcznie, można mikserem :)Szprycą, workiem cukierniczym
Codzienna kuchnia niecodzienna
World Baking Day! 269schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć formę, odciąć nadmiar przy brzegach.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Wystudzić.Mleko wlać do garnka, dodać cukier, przeciętą na pół laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka. Zagotować. Jajko ubić na puszystą masę z resztą cukru. Wlać 1/3 gorącego mleka, zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Listopadowe Trzy po trzy 185masy dodać rum. Schłodzić w lodówce.Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, kilka minut przed końcem jej pracy dodać uprażone na suchej patelni i ostudzone orzechy.Przełożyć do pojemnika na lody, zamrozić.Smacznego!Za oknem ciemno, w domu zimno, ale jeszcze chwila, i włączę piekarnik. I w całym domu zapachnie ciastem drożdżowym. Jak ja to lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka nutelle spotkała 238nutellą i orzechami laskowymi. Składniki na ciasto: 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 180g nutelli 5 jajek 200 g drobnego cukru 1 szkl. zmielonych orzechów 2 łyż. kakao 2 łyż, proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady gorzkiej 50g margaryny Przygotowanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie dodać nutellę
Wypieki Uli
Tarta serowa z brokułem 327większy okrąg niż spód). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę, dobrze dociskając. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 C. W misce łączymy oba sery z solą i pieprzem oraz jajkiem, brokuła myjemy dzieląc na mniejsze różyczki. Na podpieczony spód wykładamy masę serową i układamy, brokuła, wszystko posypujemy startym
Niezły Młynek
Drożdżowe ślimaczki z dynią i cynamonem 234godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x40cm, po czym przeciąć go na dwa prostokąty o wymiarach 20x25cm. Nadzienie: 60g stopionego masła, 60gr brązowego cukru, łyżeczka cynamonu, łyżeczka kardamonu, 4 łyżki mleka. Stopione masło wymieszać z cukrem i przyprawami. Masę rozsmarować na obu prostokątach. Zwinąć
Z miłości do słodkości
Ciasto malinowe z kremem na bieluchach 1789jest chyba najlepsze ciasto, jakie udało mi się zrobić a wszystko dzięki koleżance, która je przyniosła do pracy. Od razu wzięłam przepis i postanowiłam je zrobić na długi weekend i nie żałuję, bo tak dobrego ciacha dawno nie jedliśmy. Jest genialne i bardzo wydajne. Wychodzi go cala masa. Polecam z czystym sumieniem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie. 328krajobraz za oknem . Popękany wierzch ciasta jest podobno oznaką ,że coś poszło nie tak ... jak dla mnie takie pęknięcia są niezwykle urocze i nie ujmują nic a nic ze wspaniałego smaku . Składniki : Spód : 30 dkg rozdrobnionych w malakserze pierników 10 dkg roztopionego masła pół łyżeczki przyprawy do pierników (opcjonalnie) Masa serowa : 1 kg sera ( u mnie
Malinowa Kawiarenka
Czekoladowa tarta z malinami i czekoladowym kremem 251uzyskam gładką masę. Cały czas podgrzewając dodaję pokrojone masło i mieszam tak długo, aż rozpuści się całkowicie. Ściągam garnek z ognia i dodaję połamaną na kostki czekoladę. Mieszam aż ta się rozpuści. Gotowy ganache przelewam do tortownicy i ponownie całość umieszczam w lodówce na pół godziny. Wykończenie Maliny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i dekoruję nimi tarte. Gotowe ciasto umieszczam
Mango Papaja
Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie 260blogu wariacja na temat chleba razowego pszenno żytniego , który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się udaje. Pamiętajmy(...)żytniego 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 200 g maki żytniej razowej 130 g letniej wody Wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody, aby się utworzyła miękka masa. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. *Jeśli chcemy piec chleb po południu, mieszamy składniki zaczynu rano, a II etap robimy po południu. Składniki 2 etapu
Kulinarne przygody Gatity
Z cyklu weekendowe słodkości... drożdżówki ślimaczki 236mąki utworzyło masę o konsystencji gęstej śmietany. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. W reszcie mleka rozpuszczamy masło. Po upływie wymaganego czasu dodajemy mleko z masłem do mieszanki drożdżowej i wszystko dokładnie wyrabiamy. Jeszcze raz odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na ok. 1 do 1,5 godz. Po tym czasie ciasto powinno mniej
Ratunku obiad
Babka cytrynowo-limonkowa 211ucieranej masy po szklance mąki na raz, wymieszać po każdym dodaniu. 4. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli dolewać 7 Up. Mieszać do połączenia składników. 5. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny i limonki. Wymieszać. 6. Formę (na głównych zdjęciach: tortownica z kominem, o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. 7. Piec przez
Domowa Cookierenka Agi
Bananowy sernik Nigelli 235dokładnie miksujemy dodając do niego stopniowo cukier i po jednym jajku. Do sera dodajemy banany i mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowaną masę serową delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na półkę niżej w piekarniku (najlepiej pełną, taką, na którą mogłaby skapywać woda) stawiamy naczynie żaroodporne(...)pieczemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przed podaniem topimy krówki z łyżką śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej lub na gazie i polewamy tym ciasto. Smacznego :) Kochani, mam do Was pytanie: czy interesowało by Was czytanie o tym gdzie mieliśmy okazję zjeść i co? Zdarza nam się testować nowe miejsca i jeśli bylibyście chętni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto Leon 336font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto miodowe: 350 g mąki tortowej 150 g cukru 1 jajko 150 g margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany Wszystkie składniki przekładamy do miski, ręcznie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach(...)się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę, mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle miksując do połączenia. Masę dzielimy na 4 części. Krem jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 galaretka czerwona 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl wody Jabłka obieramy, ścieramy na tarce
kulinarnyswiatdomi