czym kroimy w malutką kostkę. Na cieście wykładamy w kształcie "wachlarza" mozzarellę oraz wędzonego łososia. W powstałe trójkąty wrzucamy część pomidorów, a całość zasypujemy szczypiorkiem oraz posiekanymi listkami bazylii. Przyprawiamy tartę z wierzchu solą oraz pieprzem. Jajka wbijamy do miski i mieszamy trzepaczką razem z jogurtem bałkańskim, aż będą jednolite. Gotową masą jajeczną zalewamy tartę, a na wierzch dorzucamy resztę
Kuchenna KontrrewolucyaMasło z cukrem ucieramy na jasną ,puszystą masę. Dodajemy jajka, wbijamy pierwsze - miksujemy, wbijamy drugie - miksujemy, dodajemy ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy oraz mak i miksujemy znowu. Na koniec wsypujemy na przemian mąkę i kefir - mieszamy łyżką do połączenia składników. Papierowe papilotki wkładamy do blaszki na muffiny, nakładamy po 1,5 łyżki ciasta i pieczemy w 170 stopniach przez około
apetytnapieczeniepieczenia. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, mąkę i ciepłe mleko-ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i sól. Babkę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki. Piec ok 60 minut w temperaturze 175 stopni. Babkę wystudzić na kratce. Następnie z cukru pudru i wody przygotować lukier.Wystudzone ciasto dekorujemy wg.uznania. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytgarść orzechów drobno siekanych Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Gruszki i gorgonzolę pokroić w kosteczkę tej samej wielkości. Jajka rozkłócić i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Gruszki z serem i masę śmietanową wylać na podpieczony spód i zapiekać
Wielki apetytwpłynął na jego smak. Polecam! 'makowe ciasto' Składniki: - 250 g masła - 300g mąki pszennej - 250g cukru - 4 jajka - 1 szklanka maku niemielonego - 1 szklanka mleka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker - aromat śmietankowy Dr.Oetker Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, po jednym żółtku
CookYourselfpatelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Twarożek, miód, serek kremowy i jogurt zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Maliny zmiksować. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy
Chocolate Muffin Blogwykładamy papilotkami. W misce mieszamy na jednolitą masę sok, olej, jajka i skórkę pomarańczową. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Jagód wystarczy tak niewiele, ponieważ są dość kwaśne w smaku i w większej ilości jak dla mnie za bardzo zdominowałyby smak muffinów. Ciasto nakładamy do papilotek i pieczemy
les mirabellesRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 2, 5 szklanki jagód 1 serek mascarpone 250 g 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Na tarteletki wykładamy jagodowy krem, dekorujemy jagodami. Wkładamy
Humanistka w kuchniPyszny,delikatny biszkopt, przepyszny gotowany ser...Niebo w gębie ! Składniki: biszkopt: 9 jajek 2 szkl mąki 2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2
Z Majeczką w kuchnigodzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kulki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godziny. Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę, dodać do niego suszony koperek i masło. Wszystko rozetrzeć, tak aby powstała jednolita masa. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż
Na słodko lub wytrawnieBo kto nie lubi sernika? Inspiracja od Kasi a moje wykonanie lekko zmodyfikowane. To mój najlepszy sernik na zimno. Idealnie kremowy, kwaskowaty - pyszny!Składniki :Spód : * 200g
Magiczne Życie Martyciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w oryginale. Dlatego podaję ilość składników na dwie tortownice: małą i większą.Składniki:Mała tortownica (średnica 21 cm)Spód:okrągłe biszkoptyMasa bananowa:1/2 kostki miękkiego masła4 średnie banany2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny1 galaretka(...)mnie zielona) + 1,5 szklanki wodySposób wykonania:1.Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i ostudzić do temperatury pokojowej.2. Miękkie masło utrzeć z cukrem.3. Banany zmiksować blenderem na gładką masę, dodać sok z cytryny i dodać do masła. Utrzeć do połączenia się składników. Na koniec wlać żółtą galaretkę.4. Na dno formy wyłożyć biszkopty, na nie wylać masę bananową i odstawić
Kuchnia domowa AniBLOK BAKALIOWY - KEKS BAKALIOWY Piękny, bożonarodzeniowy przysmak - pyszne, wartościowe bakalie zapieczone w formie keksu, ale bez dodatku mąki i masła czy cukru. Samo zdrowie, cała
Słodko-Słony Świat Ilonystopni C. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj do niego cukier i ucieraj jeszcze przez 2 minuty. Wbij jajko i dokładnie zmiksuj.Mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną i wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż
Słodko-Słony Świat Ilonymieszamy łyżką.Dodajemy kakao, dobrze mieszamy, żeby całe ciasto było równomiernie ciemne.Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, kiedy jest sztywna, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na mniejszych obrotach.Poncz do nasączenia biszkoptów: do wody wyciskamy sok z cytryny, dosładzamy cukrem.Bierzemy jasny spód z biszkopta, dokładnie nasączamy ponczem, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem
Z Majeczką w kuchni