ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:893/1309)

Naleśniki chłopskie 1378

sera białego 7 ugotowanych ziemniaków cebula sól  pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Do smażenia naleśników polecam specjalną, cienką patelnię;) Farsz - ziemniaki gotujemy i mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy biały ser, podsmażoną na masełku cebulkę i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Naleśniki zawijamy, tak jak krokiety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy

Lawendowe Niebo
Kruche babeczki kakaowe z kremem karmelowym 157

ciasto. Foremki do babeczek wysmarować rozpuszczonym masłem lub margaryną i wylepić ciastem. Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 11 minut ( gdy foremki są małe) lub 13 minut ( gdy foremki są średnie) w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z foremek. Składniki na masę kajmakową: 1 puszka masy kajmakowej ok 400 g 90 g miękkiego masła

Na słodko lub wytrawnie
Keks 113

jajek1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowy1 łyżka spirytususkórka z cytrynymieszanka keksowa - ciasto będzie bardziej kolorowe  wszelkie bakalie w ilości dowolnej :)Przygotowanie:Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać po jednym, całym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, powoli dodawać do ucierania. Gdy całość będzie utarta na jednolitą masę dodać spirytus, skórkę z cytryny i oprószone mąką bakalie. Wymieszać całość

Lawendowe Niebo
Mini batoniki owsiane 103

wszystko mieszamy.Całość przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i lekko ugniatamy za pomocą zwilżonej łyżki lub łopatki.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut - lub do uzyskania złotego koloru. Studzimy w formie.Po około 10 minutach gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki tworząc małe batoniki.Przechowujemy w szczelnym pojemniku do kilku

Słodkie Przyjemności
Owocowy torcik bez pieczenia 183

składnikispód* 150 g herbatników* 120 g margaryny lub masła* 4 łyżeczki powideł * 1 saszetka czekolady do picia (proszek)masy* 1 galaretka tropikalna* 2 galaretki morelowe

Mix smaku
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 282

szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka.Studzimy. Ciasto: Nastawiamy piekarnik na 190'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy.Dodajemy warzywa do masy, kroimy fetę w kostkę i posypujemy wszystko szklanką sera. Mieszamy.Wkładamy

Kitchens Alphabet
483. Sernik z makowcem, makowiec z sernikiem? 120

jest to :3 Pomimo tego, że i tak wersję tego ciasta tyle, że w wersji jakoś x10 piekę jak ostatnio co roku na święta. To nie mogłam się doczekać wtorku i musiałam upiec mniejszą jego wersje już dzisiaj.A swoją drogą, czy tylko ja uwielbiam tak masę makową? :D Książka, serial, herbata, ciepły kocyk i nieprzespana noc. Tęskniłam

More food, love and dreams
Sernik na zielono BEZGLUTENOWY 160

gdzieś pisałam. Ale lubię też nowe wariacje na temat tego ciasta. Dlatego też postanowiłam stworzyć nową, zdrowszą " fit " wersję sernika dla sportowców, ale i dla bezglutenowców . Sernik ten nie posiada dodatku jakiejkolwiek mąki. Dziwne? - Tak może się wydawać. Jak więc zrobić kruchy spód i jak utrzymać masę serową w całości? Mnie się udało. Sernik jest malutki, gdyż na eksperymenty kuchenne

Eat Shrimps
Chlebek naan 134

środku mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie. Następnie dodajemy jajko, sól, olej i jogurt. Ugniatać około 5 minut, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 porcji. Każdą porcję spłaszczyć, posypać czarnuszką i rozwałkować nadając kształt

Oryginalny smak
Rolada z jabłkami 162

36x26cm wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi orzechami i wykładamy równomiernie masę. Układamy plasterki jabłek  i wciskamy między nie rodzynki - posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby jabłka zmiękły). Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący biszkopt zawijamy ciasno w roladę. Zawijamy

charlotte gotuje
Ciasto bounty z kapustą kiszoną 5756

kapustę? Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno na smak ciasta jak i na jego wilgotność i delikatność. Powstaje coś pomiędzy brownie a biszkoptem. Poza tym jak tyko trafiłam na ten przepis to nie byłabym sobą gdybym go nie zrobiła. W oryginalnym przepisie jest w nim masa majonezowo-kokosowa, ale ja z niej zrezygnowałam i przełożyłam masą kokosową typową

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kokosowo-śliwkowy przekładaniec 175

mleku do momentu zgęstnienia, wystudzić. Śliwki suszone kalifornijskie , drobno pokroić. Wylepić ciastem dno foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec ok 15 min. W tym czasie przygotować  masło i utrzeć, stopniowo dodając kokos. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Połowę piany dodać do masy kokosowej, wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki, masę kokosową i pozostałe

Anioły w kuchni
Knedle rybne z sosem koperkowym 129

minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą i pieprzem.Gdy masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki.  Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy

Anioły w kuchni
Placek z daktylami i mleczną polewą. 124

aromat. Wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę. Piec 30min. w temp.170stop. Upieczone ciasto posmarować dżemem pomarańczowym. Daktyle pokroić na małe kawałki i rozłożyć na dżemie. Przygotować mleczną polewę. Do miski wsypać : mleko w proszku, cukier ,wymieszać. Wlać wodę pomarańczową i wodę wrząca, wymieszać. Stopić masło i wlać do masy. Wymieszać dobrze i polać daktyle. Wierzch posypać ziarnami goyi i udekorować

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowa kostka z żurawiną. 161

cytryny 3 łyżki migdałów w płatkach listki melisy Wykonanie. Zagnieść ciasto, i wyłożyć na blaszkę 25 x 30 cm. Posmarować marmoladą i posypać suszoną żurawiną. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Białka ubić na pianę, dodając sok cytrynowy. Białka połączyć delikatnie z żółtkami i masę wyłożyć na żurawiny. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec w temp.180 stop

Kulinarny karnet Christophera