czekolady 2 łyżki mleka Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku i ponownie zmiksować. Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Dodać dwie łyżki mleka. Wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec dodać roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofali czekoladę
Na słodko lub wytrawnietemperaturę do 160 stopni C i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.Krem: połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i masło.Mieszamy, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Następnie dodajemy dżem jeżynowy albo malinowy. Gotową masę wylewamy na spody. Mazurek pozostawiamy do wystygnięcia następnie dekorujemy fiołkami. mazurek
Bon Appetit MałgorzatyMąkę, cukier, masło (najlepiej miękkie) ,żółtka oraz miód zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy orzechy i płatki owsiane dalej zagniatając. Następnie zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i zostawiamy w lodówce na 1,5 godziny.2.Nastawiamy piekarnik na ok. 175 C. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka foremką i układamy
Gotuj Z Muzykąskładników). Przygotować formę do muffinek, którą należy wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości (fot.1).Piec w 180°C przez 20-25 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Teraz przygotować krem. Serek i śmietanka powinny być mocno schłodzone. Składniki na krem zmiksować razem na puszystą masę. Gotowym kremem ozdobić ostudzone muffinki (fot.2) a następnie udekorować dekoracjami cukierniczymi. Mi akurat
Świat Ciastapuszystej śmietanki posypanej czekoladowymi wiórkami.Ja , by przełamać ten słodki smak do ciasta dodaję warstwę krakersów – ich słony smak jest absolutnie niewyczuwalny , natomiast przyjemnie się komponuje z pozostałymi smakami. UWAGA :PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ.ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ O POŁOWĘ. SKŁADNIKI:** masa krówkowa – 500 g** herbatniki – 50 szt** krakersy – 25 szt** śmietana
Ostra na Słodkosię rozpuści i połączy z miodem. Zestwić z ognia i lekko przestudzić (masa ma być jednak ciepła).Do miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką
Gospodyni Miejskaodstawić do wyrośnięcia.Żółtka jaj utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.Margarynę rozpuścić. Nie studzić.Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać rozczyn, ubite żółtka z cukrem, aromat rumowy, szczyptę soli, ocet i pozostałe, ciepłe mleko (1 szklanka). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczoną, ciepłą margarynę (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka
Gospodyni MiejskaWymieszaj dobrze.Rozgrzej olej na patelni. Olej musi być gorący.Ostrożnie, łyżką kładź masę ziemniaczaną na patelnię. Smaż około 4-5 minut z jednej strony, aż zbrązowieje spód, przełóż na drugą stronę i smaż ponownie około 4 minut. Dolewaj co jakiś czas olej do placków i mieszaj ciasto kartoflane za każdym razem przed smażeniem.Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym
Pasje Jolkistopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry
Malinowe Pocałunkiciasto jest zbyt rzadkie), czubatą łyżkę mąki i znów mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki, odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie przygotowujemy nadzienia. I. Nadzienie z serem feta: Pomidory kroimy w drobną kostkę Dodajemy je do sera feta i widelcem mieszamy oraz ugniatamy na spójną masę. II. Nadzienie z makreli. Pół wędzonej makreli obieramy ze skóry, usuwamy ości i przekładamy
Taste Of My Daynaleśnikowe zmiksować i odstawić na 30minut. Na patelnię naleśnikarkę ,24 cm, nalać ciasto i smażyć cienkie naleśniki, przewracając na drugą stronę. Wychodzi 5-6 naleśników. Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Twaróg zmiksować i połączyć z rozpuszczoną w gorącym mleku żelatyną. ubitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami. Tężejącą masę wyłożyć na naleśniki . Zwinąć w rulon i odstawić do lodówki przynajmniej
Kulinarny karnet Christopheraszpinaku i dokładnie siekamy, wpijamy 1 jajko, miksujemy tworząc puszystą, lekką masę. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy serek, który dokładnie ucieramy ze szpinakiem, wsypujemy oba rodzaje mąki i dokładnie łączymy składniki. Matę silikonową obsypujemy mąką, jeśli jest za lepkie podsypujemy więcej mąki i lekko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy z ciasta wałek, który lekko spłaszczamy i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia. Upieczone ciasto francuskie łamiemy na kawałki. 2 ząbki czosnku rozgniatam. Ciecierzycę wraz z częścią soku przesypujemy do pojemnika miksera, dodajemy suszone pomidory i czosnek. Wszystko doprawiamy sokiem z 1/2 limonki, miksujemy na gładką i jednolitą masę, dodajemy oliwę z oliwek (ok. 80 ml), niewielką ilość soli i białego pieprzu
Brzuszki Łakomczuszkijakiegoś czasu chodziło za mną jakieś kawowe ciasto. Gdy dostałam do przetestowania przyprawy a wśród nich cappuccino, wiedziałam, że nadszedł czas by upiec to ciasto:) Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt oraz krem maślany o smaku kawowym, przełożone warstwą kokosową. Całość wieńczy odrobina śmietanki i startej czekolady. Inspiracja Biszkopt: 6 jajek, 120g mąki pszennej, 180g cukru, czubata łyżka kakao(...)sztywno, stopniowo dosypując cukier puder. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, dodawać do białek na przemian mąkę i żółtka. Na koniec dodać kakao, krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Placek kokosowy: 200g wiórków kokosowych, 5 białek, 200g cukru
Z miłości do słodkościtłuszczem i wyłożyć cienko ciastem cały spód i boki formy) - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić NADZIENIE - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić, połączyć ze śmietaną, dodać jajko, dokładnie wymieszać, przesiać mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej masy - rabarbar oczyścić (nie obierać), pokroić na dość cienkie plasterki - na podpieczonym spodzie ułożyć
Smakołyki Bereniki