ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:879/1309)

LODY WANILIOWO KAWOWE 177

Lody o wyraźnym smaku kawy z delikatną nutka wanilii,takie właśnie lubię najbardziej.     Składniki: 4 żółtka, 120 g cukru, 300 ml śmietany 36%, 250

RAROSSA
Ciastka owsiane z żurawiną 235

łyżki ziaren sezamu Sposób wykonania : Masło zmiksowałam na puszystą masę. Mąkę i cukier puder przesiałam i stopniowo dosypywałam do masła - wyszła z tego na początku kruszonka, ale jak dodałam jajka - wbijając jedno po drugim - i zmiksowałam było lepiej. Dodałam płatki, żurawinę, orzechy i sezam i całość wymieszałam łyżką. Ciasto nieznacznie się klei, więc przy formowaniu ciastek można zwilżyć dłonie wodą

apetytnapieczenie
Na piknik - tartaletki z warzywami 179

ciasta możemy zrobić różne kształty - tartaletki uzyskamy wycinając najpierw kwadrat ciasta, a później docinając cienkie krawędzie i doklejając je do podstawy tartaletki. Możemy zrobić również kieszonki - wkładamy nadzienie do środka i zlepiamy wszystkie brzegi, albo ułóżmy farsz wzdłuż dwóch przeciwległych rogów zlepiając pozostałe dwa ze sobą. Możliwości jest cała masa :) Smacznego

Plate of Joy
Sernik + ciasteczka Oreo = sernikowa kostka oreo'wa 154

ułożyć na masie serowej, delikatnie przyciskając je do masy. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok.45-50 minut (do tzw."suchego patyczka"). Po 35-40 minutach, można sprawdzić czy sernik się upiekł. Gdyby za szybko przybierał kolorów z góry - przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia.  Ciasto wystudzić porządnie przed krojeniem. Smacznego

CookYourself
Jamajski sernik z ryżem 212

ciasta bo z ryżem jeszcze nie robiłam , ale nie żałuję że go wypróbowałam , serniczek w smaku wspaniały                    Zapraszam :) Składniki na spód sernika : 60 g zmielonych herbatników pełnoziarnistych ( ja użyłam ciasteczek Sasanki ) 1 szklanka zmielonych migdałów 50 g roztopionego masła  Masa sernikowa

Sama słodycz i szczypta chili
Placuszki z jeżynami 172

wszystko ze sobą ubić.  Miksować tak długo, aż masa będzie miała jasny kolor. Następnie dodać naturalny jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ponownie wszystko ze sobą wymieszać, np. za pomocą trzepaczki. Na sam koniec dodać jeżyny i ponownie wymieszać.  Na patelni rozgrzać olej. Porcjami nakładać ciasto, tj. na 1 placuszka = 1 czubata łyżka. Smażyć na średnim

Ugotować
Ciasto wiśniowo - bydyniowe z kremówką 368

ciasto można przygotować o każdej porze roku, wystarczy wyjąć z zamrażalnika mrożone owoce lub je zakupić. Do tego budyń, galaretka, kremówka i wiśniowa pychotka gotowa!   Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 1 litr mrożonych wiśni 2 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe ok. 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny Masa

Jadło i czytadło
Tort makowy 187

oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki  na biszkopt makowy 800 g  suchego maku  czubata łyżka skórki pomarańczowej  5-6 drobniutko posiekanych daktyli 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki

Gosia gotuje
Tarta z cukinią i pomidorami 121

folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i za pomocą wałka przenieść na blaszkę, dokładnie wykleić brzegi.  Do miski wlać śmietanę, dodać przecier, starty ser żółty, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.Na masę ułożyć pokrojone obrane ze skórki pomidory, wstążki cukini, ja użyłam

Gosia gotuje
PĄCZKI KUKURYDZIANE CYTRYNOWE – BEZGLUTENOWE 228

szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem i skórką cytrynową. Cały czas ubijając dodajmy po łyżce sera, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. W garnku rozgrzewamy olej i do gorącego wrzucamy nasze pączki odrywając łyżeczką po kawałku ciasta. Smażymy na złoto. Posypujemy cukrem pudrem! Smacznego

Ostra na Słodko
Gulasznikow Kurkowy z Kopytkami. 160

mąką ziemniaczaną i wymieszanie masy. Musimy tak długo wyrabiać masę aż przestanie się kleić do rąk. Prawdę mówiąc może dojść do sytuacji ,że będziecie musieli dodać więcej bądź mniej mąki pszennej ponieważ wilgotność ziemniaków oraz ich zawartość skrobi jest większa bądź mniejsza ilości które zawierają moje pyrki. Kroimy ciasto na 4 części i po kolei je rolujemy w celu uzyskania

Wspólne smaki
Łatwe pączki z serkiem nadziewane konfiturą 660

Przygotowanie: Jaja utrzeć z cukrem i serkiem. Do gładkiej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i alkohol, dokładnie wymieszać. W głębokim rondlu rozgrzać olej. Usmażyć jeden pączek na próbę . Przy zbyt wysokiej temperaturze oleju pączki szybko się zrumienią ale mogą być surowe w środku, przy zbyt niskiej ciasto nasiąknie olejem. Ciasto nakładać na olej przy pomocy dwóch łyżek

SzczyptaSmaQ
Sernik z musem wiśniowym z białą czekoladą 220

względu na czas świąteczny i zamówienia indywidualne na ciasta i pierniczki , w ostatnim tygodniu uczyłam się piec makaroniki , troszkę migdałów moja nauka pochłonęła, ale makaroniki innym razem.  Chociaż do walentynek nie cały miesiąc to mam jedną propozycję, która zdobędzie serce nie jednego twardziela . Sernik z musem wiśniowym , masa serowa nie jest za słodka a to dzięki limonce , gdyż

Wypieki Uli
Racuszki z twarogu 158

białek, z dodatkiem szczypty soli. Połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie łyżką wymieszać. Racuszki z twarogu smażyłam na patelni naleśnikowej, z niewielka ilością oleju kokosowego, na średniej temperaturze (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron

mojewypiekiinietylko
Babeczki kakaowe z kremem 159

cukrem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.2. Ciastem wylepiamy foremki, pieczemy w 180 st. C przez  20 minut. Studzimy.3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy, a resztę mleka mieszamy z mąkami i cukrem. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy.4. Miękką margarynę miksujemy, dodajemy partiami ostudzony budyń, krem przekładamy

Kuchnia domowa Ani