dobre ciasto i tym razem się nie pomyliłam. Na dzisiejszy słoneczny dzień czeka mnie po obiedzie pyszny deser a tym czasie zmykam na spacer. Składniki na 12 babeczek: babeczki: 125 g masła 150 g czekolady gorzkiej 300 g mąki szklanka cukru pudru 2 jajka 170 ml maślanki lub jogurtu naturalnego łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao masa
ciastkarnia na kruchym spodzietrzeba przyznać, że nieco "ciężki", tort, którego nie da rady zjeść więcej, niż jeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo, więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu to użyłam gotowego kremu czekoladowego z Rossmanna zamiast czekolady(...)dojadaliśmy resztki przez tydzień i nic się nie psuło, jedyne, przed czym ostrzegam, to blendowanie - nie zabierajcie się za ten krem nie mając porządnego blendera, który nie uciągnie ciężkiej masy. Ja robiłam go z Vitamixem, a i tak musiała być przerwa na przestygnięcie silnika. Zdjęć niestety brak, przepadły bezpowrotnie wraz ze śmiercią poprzedniego lapka... (Z tego samego powodu zresztą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcały czas ubijanie. Następnie dodajemy żółtka. Ubijamy jeszcze przez kilka minut. Do masy przesiewamy mąkę i kakao (można przesiać wcześniej). Delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ważne, aby nie miksować, tylko delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki bardzo cieniutko smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 - 40 minut. Pod koniec
bistro mamapieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min.Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy(...)pieczenia i pozostawić na kratce do wystudzenia.Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.masa migdałowaCukier, miód, masło, mleko-wymieszać, podgrzać, dodać płatki migdałowe. Wymieszać ponownie i delikatnie podsmażyć.Nieco przestudzoną masę rozsmarować na niskim biszkopcie, przykryć jednym blatem i pozostawić do wystudzenia.masa z serka mascarponeŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Ser Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny
Mix smakuzaś biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury na biszkopt idealny.Biszkopt:Biszkopt upiec z przepisu na biszkopt idealny, zmniejszając ilość składników o 2/5 (z 3 jajek). Ciasto piekłem w formie o średnicy 28 cm i wysokości 6 cm.Mus truskawkowy:1 kg truskawek2 łyżki cukru2 łyżki żelatynyTruskawki pozbawić szypułek i umyć. Zmiksować na gładko blenderem. Dodać cukier(...)około 8 minut, cały czas mieszając. Następnie masę szybko schłodzić w misce z wodą i lodem. Mieszać co jakiś czas by nie utworzył się kożuch. Po schłodzeniu wstawić do lodówki. Kremówkę ubić na sztywno mikserem, następnie na małych obrotach stopniowo dodawać schłodzony krem. Gotowy krem bawarski przelać na stężały mus truskawkowy. Ciasto wstawić do lodówki na 3h.Galaretka z białego wina
Food SquareMasa delikatnie czekoladowa: 700 g śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki żelatyny 50 ml likieru czekoladowego 60 g gorzkiej czekolady Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amaretto(...)ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Masa
Domowa Cookierenka Agi100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 250g pieczarek garstka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Do podania zeskwarzony wędzony boczek czerwony barszcz Instrukcje Suszone leśne grzyby namaczamy w ok. pół szklanki dobrze ciepłej wody przez kilkanaście minut. W międzyczasie pieczarki(...)blendujemy razem – niekoniecznie jednak na idealnie gładką masę. Następnie blendujemy w ten sposób również uduszone grzyby. Zblendowane składniki oraz żółtko jajka łączymy starannie w jednolity farsz. Jednocześnie dodajemy do smaku sól (zwykle ok. 1 łyżeczki) oraz szczyptę mielonego białego pieprzu. Tak przygotowany farsz wykorzystujemy do ulepienia pierogów w sposób i z ciasta wg naszego przepisu. Pierogi wrzucamy (najlepiej partiami
Kulinarna Pokusadoskonale odkwasza organizm, jest również świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka i posiada spore ilości witamin z grupy B. A babka z dodatkiem kaszy..? Jest puszysta i bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku(...)puszystą masę. Masło wrzucić do rondelka i stopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Przestudzić lekko. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę. Wsypać proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną, skórkę z pomarańczy, wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Następnie powoli wlewać stopione, lekko przestudzone masło mieszając dokładnie by wszystkie składniki dobrze połączyły się. Piekarnik rozgrzać do 170 °C. Ciasto przełożyć
maniapieczeniagorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej i nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury
Tradycyjna Kuchniasłodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g utartej marchwi 150 g zmielonych orzechów (włoskie bądź laskowe) 1/3 szklanki soku typu "Kubuś" marchewkowo - pomarańczowego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dużej pomarańczy Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać wszystkie pozostałe składniki i połączyć przy(...)wodą jeśli wyparuje.Zmiksować . Wlać znów na patelnię i dodać sok wymieszany z mąką Chwilka pogotować doprawić cukrem do smaku i ew sokiem z cytryny Wystudzić , wyłożyć na ciasto. (część zostawić do udekorowania) Ubić 300 ml śmietany 30% z jednym śmietan-fixem wyłożyć na mus. Udekorować skórką , cząstkami pomarańczy i pozostałym musem Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaMargarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować). Na wierzch wykładamy kostki czekolady, lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut (przed
Rozpustne gotowaniekońcu wrzucamy startą na małych oczkach czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Kremówkę ubijamy*, pod koniec dodając cukier puder i fix.Blaty biszkoptów nasączamy mlekiem. Na dolne ciasto wykładamy śmietanę (odrobinę można zostawić na dekorację). Górny biszkopt smarujemy
Słodka Stronapolski... I tutaj przechodzę do nowinki- od przyszłego tygodnia będę znów mieszkanką Wysp Kanaryjskich i będę pisać dla Was posty ze słonecznej Fuerteventury:) Ktoś chce dołączyć? Wracając do ciasta, myślę, a nawet ośmielę się założyć, że zakochacie się w nim tak jak ja. Ten przepis to tylko nagięta do moich zachcianek wersja Marthy Stewart, która, jak każdy wie, jest(...)czekolady i wiórki kokosowe, wymieszaj. Przelej masę do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub do silikonowej foremki (są świetne!). Na wierzch połóż truskawki, w przerwy między nimi powtykaj pozostałe kawałki czekolady. Posyp wierzch wiórkami kokosowymi. Piecz około 1 h, aż wierzch będzie delikatnie chrupki, a patyczek wetknięty w środek ciasta suchy. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw ciasto
Gotowanie to kochaniesię co na szybko upiec żeby było efektownie, ale niekłopotliwie? Wymyśliłam kokosową tartę z bitą śmietaną. Co prawda, nie wiem do końca, czy tego typu ciasto można nazwać tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :)Składniki na formę o średnicy 24 cm:200 g bezów400(...)masę z ciastek na dno formy, zakładając lekko brzeg. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.Śmietanę ubić na sztywno, dodać ekstrakt waniliowy i połączyć. Bezy pokruszyć i dodać do śmietany. Wymieszać. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady i polewą karmelową.Ciasto jest
Codzienna kuchnia niecodziennaWielkanocnym stole to ciasto zrobiło furorę! Szczególnie dla mnie. Co chwilę sięgałam po kolejny kawałek. Ciasto jest bardzo aromatyczne, słodkie a dzięki budyniowi również przyjemnie nasączone. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak dosyć pracochłonne. Dlatego jeżeli macie ochotę, poniżej opisałam krok po kroku jak zrobić domowy miodownik. W moim wykonaniu z budyniem, kajmakiem i orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie(...)gorącego mleka wlewamy wcześniej wymieszaną mąkę. Masę cały czas mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy rondelek z ognia i przekładamy go do miski wypełnionej zimną wodą dalej mieszając do momentu aż krem całkowicie ostygnie. Masło ucieramy, dodając stopniowo budyń. pożądaną gęstość. Przygotowane ciasto dzielimy na 10 równych części*, które następnie cienko
Słodkie Przyjemności