ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:899/1309)

Sernik z Nesquikiem 314

Kremowy, słodki i z chrupiącymi kuleczkami Nesqik.  Zasmakuje nie tylko dzieciom. Przypadła mi do gustu taka wersja serniczka. Spód: 1 szklanka płatków śniadaniowych Nesquik Masa

VioletoweKucharzenie
Deser czekoladowy z borówkami 135

Składniki: 4 porcje 100g półsłodkiej czekolady 1 łyżka masła 300ml śmietany 30% 250g borówek 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Śmietanę ubić na gęstą masę. Czekoladę stopić, zdjąć

Gorący kąsek
Rolada cytrynowa 133

Upiec biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 "kopiaste" łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Dodać

kolorowotorcikowo
Waniliowe Ptasie Mleczko na zimno 781

Na przekór tej brzydkiej pogodzie warto zrobić na deser coś lekkiego i kolorowego:) Na przykłada takie oto ptasie mleczko. Masa z serków homogenizowanych waniliowych przełożona kolorowymi

Z miłości do słodkości
PYSZNE BŁYSKAWICZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE 221

mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku lat przygotowuję go na mące orkiszowej. Właśnie gdy piekłam go tydzień temu, pomyślałam, że z tego przepisu byłyby super drożdżówki, ciasto jest bowiem bardzo elastyczne i dzięki temu, że zalewane jest bardzo ciepłym mlekiem dosłownie rośnie "w oczach". Polecam, idealne zarówno na drugie śniadanie do szkoły, jak i na podwieczorek(...)rozkruszonymi drożdżami na gładką, puszystą masę. W rondelku roztopić masło z 1/2 szklanki mleka, doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wlać resztę mleka i olej, zamieszać. Do utartych żółtek wsypujemy mąkę, lekko mieszamy, następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z olejem i masłem. Dokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ja nigdy nie wyrabiam długo ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, poza

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki Reni 141

dżemu z jabłek z domowej  spiżarni Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki cukier puder cukier wanilinowy Wykonanie: Jajko z żółtkami ubijamy mikserem na pulchną masę. Mleko podgrzewamy razem z cukrem, odlewamy połowę do rozrobienia rozczynu. Resztę gorącego mleka wlewamy do ubitych jaj dalej miksując. Do odlanego mleka dodajemy drożdże i łyżkę mąki dokładnie mieszamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Masła rozpuszczamy w małym rondelku. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy do ubijanych jaj z mlekiem. Zmieniamy widełki w mikserze na widełki, które są do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypujemy przesianą mąkę po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie

kgwjanczewo
Kokosowe ptysie na oleju rzepakowym 117

nimi pachniało. Zastanawiałam się, czy nie pójść do cukierni i nie kupić sobie jednego dużego ptysia, ale miałam ochotę na takiego z bitą śmietaną, a nie z taką cukierniczą masą okropnie słodką. Zresztą uznałam, że samemu jeść nie daje tyle przyjemności, co jeść w towarzystwie. Wprawdzie nikt nie podzielał tej mojej wielkiej ochoty, ale gdy już upiekłam i przygotowałam(...)ptysie bym zjadła wpadła mi w ręce puszka mleczka kokosowego i uznałam, że urozmaicę ich smak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam również z masła, które najczęściej jest w przepisach na ciasto parzone i zastąpiłam je olejem rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego bez wahania wiem, że mogę podawać takie domowe wypieki wszystkim domownikom. Wyszło pysznie, słodko

dom-agi.pl
Szybki piernik z powidłami 236

Bardzo prosty i świetnie nadaje się do przełożenia np. konfiturą, powidłami lub marcepanem. Ja swojego nie przełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest suche. A wiecie co w nim lubię najbardziej? Że piernik tak samo dobry jest pierwszego dnia, jak drugiego, i trzeciego, i czwartego… o ile tyle wytrwa(...)składniki za pomocą miksera. Masę przekładamy do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy termoobieg i temperaturę 170°C (jeśli nie mamy termoobiegu to 180°C) i pieczemy około 50-60 minut (czas pieczenia zależy od szybkości nagrzewania się piekarnika, najlepiej piec do suchego patyczka – patyczek wbity w środek ciasta nie powinien być mokry

Poezja smaku
Łatwa biszkoptowa rolada z jabłkami lub galaretką 132

smakach. Proszę nie przerażać się długością opisu wykonania. To tylko tak strasznie wygląda. Robi się naprawdę łatwo. Wystarczy wieczorem i rano znaleźć po kilka minut na zrobienie i upieczenia ciasta oraz przygotowanie nadzienia i zwijanie rolad. Wasi goście, szczególnie maluchy, będą Wam wdzięczni za takie pyszne ciacho :) Składniki (na jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier(...)słoiki (po350 ml) startych jabłek lub musu jabłkowego (może być też aromatyczny dyniowy) galaretka najlepiej cytrynowa ciut wody Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo białka do masy  i delikatnie mieszać. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę

Weekendy w domu i ogrodzie
Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1139

Przepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru(...)Ok.1 kg truskawek (umytych i obranych) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru. Galaretki mieszamy 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę

Smakowy Raj
Niebiańsko lekkie biszkopty z kremem kokosowym z Newellą 115

wyszło to całkiem nieźle :) Piekąc je nie przypuszczałam, że wyjdą mi tak lekkie. Z ciekawości sprawdziłam, ile waży jedno pojedyncze ciasteczko(jeszcze przed sklejeniem)... Wyszedł równo 1 g!  Masa jest niezwykle prosta w przygotowaniu - wystarczy wrzucić do pojemnika blendera wiórki kokosowe i pokrojoną Newellę, a na końcu dowolnie dosłodzić. Polecam spróbować - można jeść bez obaw, nawet będąc na diecie(...)ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia formę - ja skorzystałam z silikonowej maty do makaroników, która pozwoliła na uzyskanie równej wielkości ciasteczek. Piec ok. 5-7 minut w temperaturze 180 stopni(najlepiej kontrolować, czy nie pieką się zbyt mocno). Wyłożyć do przestudzenia. W tym czasie przygotować przełożenie biszkoptów. Newellę naturalną lekko posiekać nożem, dodać wiórki kokosowe i zblendować na gładką masę

FitKot
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 173

mojej stronie WŻ- http://www.wielkiezarcie.com/recipe92022.html ), jest nieco gliniaste. Połączenie czekolady z orzechową bezą jest naprawdę ciekawe. Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady. Polecam!! Ciasto czekoladowe z bezą orzechową       Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Spód czekoladowy: ·          250 g mąki(...)bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy. Piec 35 minut. W tym czasie należy przygotować bezę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy już będą ubite dodać mąkę, ocet i mód. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż beza będzie lśniąca. Na końcu dodać orzechy i delikatnie połączyć z bezą. Następnie wyjąć ciasto, posmarować je powidłami

Mania Gotowania
Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam 123

specjalnego znaczenia. Często zdarza się, że dostaję maile, że coś tam nie wyszło, nie urosło albo wyszedł zakalec i po gruntownym przeanalizowaniu tematu okazywało się, że ktoś robił ciasto „na oko”. Niestety, w przypadku wypieków trzeba być bardzo precyzyjnym, wręcz co do grama i do tego niezbędna jest w domu waga kuchenna. Dostałam do przetestowania wagę Sencor w kolorze czerwonym(...)cukrem i ubij do białości.Następnie cały czas miksując dodawaj margarynę, powidła, mleko, kakao, sodę, przyprawę do piernika i na koniec po trochu mąkę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.Przelej masę do przygotowanej blaszki do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, po czym wyjmij z formy

karmelowy
Biszkoptowa Rolada Jabłkowa 156

ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wylewamy na formę i umieszczamy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka".Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem jabłkowym zostawiając koniec rolady pusty

Słodka Strona
Ciasto marchewkowe 364

masy- ucierać Dodać stratą marchew - dobrze połączyć składniki Jeśli lubimy orzechy i rodzynki to możemy jeszcze dodać i delikatnie zamieszać Pieczemy przez co najmniej 1 godz. w temp. 190 -200 stopni C- sprawdzić patyczkiem . Ja piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm, w  prodiżu. Jest już młoda całkiem duża marchewka, więc można ją wykorzystać do tego łatwego ciasta

Proste Potrawy