albo pyszne ciasto. U mnie latem to zdecydowanie jest pyszny napój z dodatkiem waniliowych lodów, późną jesienią i zimą stawiam na aromatyczne wypieki. Dziś bardzo jesienny przepis. Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem bananów i fantastyczna chrupiąca orzechowa kruszonka. Według kilku smakoszy, wypiek bardzo udany, dlatego nie będę nikogo specjalnie namawiać. Po prostu nie czekajcie na jakąś specjalną okazję. Zróbcie już(...)cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy kolejno jajka, nadal miksując. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Banany rozcieramy widelcem, dodajemy do masła razem z połączonymi suchymi składnikami.Przygotowujemy kruszonkę.Do miski wsypujemy zmielone orzechy, cukier i mąkę, dodajemy zimne masło i opuszkami palców tworzymy kruszonkę.Ciasto przelewamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej
Słodkie Przyjemnościkolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione " Proste , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi owocami sezonowymi . Ja dziś wykorzystałam rabarbar , ale miałam go mało więc dodałam nieco mrożonych czarnych porzeczek . (nie rozmrażałam ) Wyszło smakowicie . Kruszonkę zrobiłam z dodatkiem mleka w proszku ... ach te smaki dzieciństwa :) Musicie koniecznie wypróbować(...)puszysta masę. Nadal ubijając wlać olej i jogurt. Do masy jajecznej wsypać cukier waniliowy i przesiać wszystkie pozostałe suche skadniki. Wymieszac na najniższych obrotach miksera tylko do momentu az składniki się połączą. Blachę ( u mnie forma 40 x 25 cm ) wyłozyć papierem do pieczenia . Wylać do niej ciasto. Większe owoce pokroić na mniejsze kawałki Inne zostawiamy w całości
Malinowa Kawiarenkaczekolady Na k akaowa mas e śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka biszkopty do tiramisu Wykonanie Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej(...)gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa). Przekladac nasze podklady biszkoptowe wg naszego uznania lekko dociskając. A 3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i okleic je polowkami biszkoptow do tiramisu. Obwiazac wstazeczka- jesli ktos chce
Z Kuchni Do Kuchniszukane słowo nie istnieje... Napisałam smsa do C. Ten udał się do Pana K., który radośnie obwieścił, że nie potrafi powiedzieć dokładnie, co to, ale dodaje się to do ciast i ciasteczek! Hmpf... Dodałam suszoną żurawinę. Dopiero dwa dni później, po żmudnych poszukiwaniach dowiedziałam się, że to kandyzowana skórka cytrusowa... I tak nie miałam.Zmieniłam więc odrobinę skład bakalii(...)migdałowychdodatkowo:2 łyżki cukru pudruMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wsypać cynamon, zmiksować. Na zmianę dodawać przesianą mąkę i wlewać mleko, przy czym ostatnią partię powinna stanowić mąka. Na końcu wsypać bakalie, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzemniejszych obrotach ubijamy. 5. Dorzucamy szpinak i mieszamy łyżką. PIECZENIE: 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (w przypadku diety - bezglutenową). 2. Wylewamy masę do tortownicy. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. 4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół. 5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. 6. Pieczemy kolejne 20 minut. 7. Studzimy(...)posypanego koperkiem wędzonego łososia. 5. Do pozostałej części serka wyciskamy czosnek - główkę (2 ząbki zostawiamy do dekoracji). Mieszamy dokładnie. 6. Na łososia kładziemy kolejną porcję serka, tak aby góra ciasta przykleiła się do łososia. Pamiętamy jednak by troszkę serka zostawić. 7. Nakładamy delikatnie nasz "szpinakowy biszkopt". 8. Dekorujemy! - Pozostawiony serek, odrobina wędzonego łososia, pokrojone oliwki i pokrojony w plasterki czosnek
Wypisz WymalujDelikatnie odbiegając od świątecznej tematyki, przygotowałam dla Was przepis na (prawie) dietetyczne muffinki. "Prawie", bo to jednak ciasto, słodycze i nigdy nie będą do końca dietetyczne. Jednak mąka została zastąpiona płatkami owsianymi, a ilość cukru zredukowana do minimum, więc zjedzenie jednej takiej muffinki (czy trzech) nie jest aż takim wielkim grzechem :) Składniki: 200g zmielonych płatków owsianych 80g mąki(...)składników dodajemy mokre i mieszamy do momentu uzyskania jednorodnej masy. Na tarce trzemy na wiórki kilka kostek czekolady (możemy je również posiekać na drobne kawałki za pomocą noża). Ja dodałam też pokrojone na drobno kawałki świeżego kokosa, które można spokojnie zastąpić wiórkami kokosowymi. Jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (ok. 2 łyżki
two broke sisterswypieków, niejednokrotnie przybierały one kształt drobiu, herbu rodzinnego i innych wymyślnych kształtów. Na żadnym bankiecie czy przyjęciu nie mogło ich zabraknąć. * Obecnie określenie pate i terrina , czyli pasztet bez ciasta, stosuje się w znacznym stopniu wymiennie. Popularne stały się także terriny przygotowywane z warzyw, serów i owoców, pieczone, jak i przygotowywane na zimno. W przeciwieństwie do pasztetu, terrina najczęściej komponowana(...)natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po przełożeniu, rozprowadzić masę równomiernie i odstawić do zastygnięcia. Następnie przełożyć do grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów, a nawet solo smakuje wybornie! Teraz pora na karmelizowane owoce. Jabłka
KUCHARNIAgalaretki o smaku owoców leśnych (na 500 ml) rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Rozpuszczoną galaretkę ostudzić, wymieszać z owocami. Gdy zacznie tężeć przelać na ciasto, schłodzić w lodówce. Krem Wszystkie składniki kremu powinny być bardzo mocno schłodzone (min. 24 godziny w lodówce). Dodatkowo warto schłodzić misy i końcówki do ubijania przez 1 godzinę. 500g mascarpone 220g mleka skondensowanego słodzonego(...)powinna być gęsta i błyszcząca. Masę bezową przełożyć do szprycy. Wyciskać na blachę niewielkie bezy w dowolnym kształcie (ja starałam się robić chmurki(; ). Piec w 140°C z termoobiegiem przez ok. 45-60 minut. Bezy powinny być z wierzchu kruche i chrupiące, lekko piankowate w środku). Przed podaniem na i pomiędzy jagodami poukładać na cieście bezowe chmurki. Smacznego! Przepis dodaję
Pełny talerzNajprostsze na świecie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Idealne do kubka gorącego mleka. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto lubi jabłeczniki/szarlotki. Ciasto bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne :) Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem jabłek to zachęcam do przygotowania tarty w sosie śmietanowym lub babki . Składniki na blachę 25 x 25 cm: co najmniej(...)miski i ubijać na najwyższych obrotach miksera. Gdy masa będzie puszysta to dodawać po 1 łyżce zwykłego cukru. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach. Na sam koniec dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Składniki połączyć ze sobą na najniższych obrotach miksera (aby ciasto zbyt mocno nie opadło!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem
Ugotowaćrównież w aspekcie zdrowotnym. Od serca polecam! Jak i ciasto i olej! Naprawdę boskie, wilgotne, nie za słodkie ciasto. Jest to w sumie przepis na babeczki, ale forma ciasta mi bardziej odpowiada. Składniki i przygotowanie: Składniki 2 ½ szklanki mąki uniwersalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru ½ szklanki kremowego sera(...)połączą. Dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę, zamieszać. Przygotowaną masę należy przełożyć do 2 keksowych foremek (prostokątnych, wąskich, o wysokich brzegach), ozdobić plasterkami brzoskwiń i posypać cukrem, a następnie piec przez 45 – 55 min. w temperaturze 175ºC, aż zbrązowieje, a szpikulec wbity w środek będzie czysty i suchy po wyjęciu. Ostudzić ciasto przez 20 min, wyjąć z foremek i pozostawić
Malinowe Pocałunkiokraszone jedynie cebulą i majerankiem. Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Z podanych składników zagniatamy dość twarde ciasto i ugniatamy około 15 minut, aż stanie się jednolite. Uformowane w kulę odkładamy pod rozgrzaną misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 500g(...)dorzucamy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Majeranku powinno być naprawdę sporo, podobnie zresztą z pieprzem. Nie raz zdarzyło mi się trafić u kogoś na pierogi ruskie z mdłym nadzieniem, co dla mnie jest profanacją. Farsz powinien być wyrazisty, dość pikantny, z zaznaczeniem kwaskowości twarogu (ważne jest tutaj wymierzenie ilości ziemniaków). Ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość
Kuchenna Kontrrewolucyaksiążki "Czekolada" ze str.18. Ciasto: 250g mąki pszennej, szczypta soli, 150g masła, 70g cukru. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę, nakłuć widelcem. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić. Nadzienie: 3 jajka, 150g mąki(...)jogurtu naturalnego, 150g mlecznej czekolady, laska wanilii, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki śmietanki 30%. Do żaroodpornej miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać przesiana mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodać nasiona z laski wanilii. Mleko z jogurtem zagotować, dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Miskę umieścić nad garnkiem z gotująca się
Z miłości do słodkościpozostałą ziemniaczaną przesiać i wymieszać.Jaja ubić na bardzo puszystą masę na najwyższych obrotach miksera, stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć prędkość i dodać po trochu połowę mąki, potem na zmianę trochę mąki, trochę oleju, aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i delikatnie wmieszać połowę jagód. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy, posypać pozostałymi jagodami. Piec
Pełny talerzkarkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki + trochę ciepłej wody do namoczenia tymianek olej CIASTO DROŻDŻOWE: 800 g przesianej mąki tortowej 60 g świeżych drożdży 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 łyżka cukru 1 żółtko czarnuszka, mak, sezam, kminek(...)pieprzem, tymiankiem i wyrabiamy na gładką masę. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże ucieramy z cukrem w letnim mleku. W mące robimy dołek i wlewamy weń rozczyn, odstawiamy na 10 minut (drożdże mają podwoić objętość). Po tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut), na końcu dodajemy letnią
Rozpustne gotowaniecukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze ) Krem: - 250 gr serka mascarpone - 2 tabliczki mlecznej czekolady - 200 ml śmietanki kremówki(...)Czekoladę rozpuścić, wystudzić. Śmietankę ubić. Letnią czekoladą rozprowadzić serek, Następnie całość delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. Czekoladowy karmel - 1 tabliczka czekolady gorzkiej ( min. 60 % kakao ) - 0,5 puszki masy kajmakowej ( u mnie 1/2 z 430 gr ) Czekoladę rozpuścić, ciepłą wymieszać z masą kajmakową. Nasącz do biszkoptu: - 0,5 szklanki zimnej wody - sok z 1/4 cytryny - 1 łyżka ukru
kawawszklance