ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:860/1309)

ciasto truskawkowe 156

Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag

Darcia w kuchni
kokosowiec 2224

Jeśli tak jak ja lubicie kokos to tym ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie kokosowe bo zawiera kokosową bezę oraz krem z mascarpone i gotowanego kokosu a to wszystko otulone kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła. Jak dla mnie bomba (kaloryczna niestety też),miękkie, lekkie po prostu przepyszne.  *foremka(...)łyżki cukru łyżka żelatyny dodatkowo: 1/3 szklanki wódki Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie z żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chałka 141

łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i połową szklanki wody. Gdy powstanie jednolita masa, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.  Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, zaczyn, jajko, pozostały cukier i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośięcia na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość

Codzienne Gotowanie
Sernik waniliowy z musem jagodowym 165

Sernik zawsze zwiastuje pyszną ucztę. Nie ważne czy jest w wersji klasycznej na kruchym spodzie z puszystą i wilgotną masą serową, czy nowoczesnej wariacji w stylu

Smakowity Blog Kulinarny
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 334

ciasta jest suchy.  Po upieczeniu wyciągamy i studzimy. Można posypać cukrem pudrem gdy ciasto jest lekko ciepłe lub podać z dodatkową porcją śliwek czy lodów :) Pozostawiam to waszej inwencji :) Jak widać ciacho proste i naprawdę smaczne. Taka odmiana wśród tych ciężkich kremów czy mas tortowych. Polecam wypróbować póki sezon śliwkowy trwa

Jedzeniomania
Crinkles 160

wszystko się połączy. Wstawić do lodówki na 2h lub całą noc. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, bądź mniejsze (z doświadczenia powiem, że im mniejsze, tym urokliwsze wychodzą) i obtaczać dokładnie w cukrze pudrze tak, żeby nie było widać brązowego koloru ciasta. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec 12-15 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biszkopt. 167

było to 25 min. Można sprawdzić długą wykałaczką wbijając ją w sam środek ciasta, jeżeli po wyciągnięciu jest sucha, to biszkopt jest gotowy.   Biszkopt obkroić dookoła i chwilę pozostawić.  Wyjąć z formy i zostawić do ostygnięcia. Gotowy biszkopt można przekroić by przełożyć go masą. Smacznego

W kuchni u Moniki
Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi 131

nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto w środku jest upieczone, jeśli jest suchy- wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. 2.  Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ser mascarpone oraz serek śmietankowy. Miksujemy na gładką masę, a następnie powoli dodajemy zmiksowane truskawki. Mieszamy i przelewamy do większego pudełka po lodach

Kuchnia w czekoladzie
Makaron z kurczkiem ,szpinakiem i pieczarkami 184

gałązek lubczyku drobno zmiksowanego Wykonanie Lubczyk myjemy ,osuszamy i miksujemy na drobną masę.Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami.Dodajemy zmiksowany lubczyk. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku

w mojej kuchni
Wytrawny wegański „Twix” 124

skróty i wkładam do zamrażalnika na 30 minut). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i przełożyć do blaszki na papier do pieczenia, ponakłuwać widelcem i piec około 10 minut w temp. 220 C. Po upieczeniu na „krakersa” wylać masę „krówkową” Dokładny przepis znajdziecie też tu Masa „krówkowa” 1 l sojowego mleka

greenscarf
TORCIK BROWNIE Z BORÓWKAMI – najlepsze brownie na świecie! 262

brownie … Chyba wszystkim z nas cieknie ślinka na samą myśl o mega czekoladowym cieście rozpływającym się w ustach! Dziś mam dla Was przepis właśnie na brownie! Ale nie takie zwykłe czekoladowe. a w formie małego torcika wypełnionego po brzegi borówkami. Połączenie słodkiej czekoladowej masy z owocami zachwyca przy każdym kęsie! Każdy sięga po dokładkę – wiem sama po sobie

Ostra na Słodko
Ciasto "Królewiec" wg Siostry Anastazji 494

Cukier mieszamy z jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w foremkach tej samej wielkości co biszkopt (pieczemy 20-30 min w 180 stopniach). Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe. Składniki [MASA]: 0,5 l mleka 0,5 szkl. cukru kryształu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

psgotujemy
Tarta z dyni z żurawiną. 116

najmniej 30 minut.  Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut.      Gdy spód tarty się podpieka przygotowujemy nadzienie. Ser mieszamy z dynią, jajkami, cukrem, miodem, ekstraktem waniliowym, przyprawami. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wylewamy masę, a wierzch posypujemy żurawiną. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 35 minut

Rozpustne gotowanie
JAGODOWIEC 881

Ciasto w sam raz na panujące upały, przygotowuje się je bardzo szybko i równie błyskawicznie znika z talerzyka :) mega orzeźwiające. SKŁADNIKI Biszkopt lub paczka biszkoptów (forma 22 x 22 cm) MASA JAGODOWA 1,5 szklanki jagód 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody GALARETKA 0,5 szklanki jagód

RAROSSA
KOSTKA BRW-Black Red White 220

chwili gdy zobaczyłam to ciasto wiedziałam że je przygotuje, nie tylko wygląda rewelacyjnie ale też tak smakuje. W moje wersji, nie odważyłam się przygotować kremu czekoladowo - twarożkowego jak to jest w oryginale, zastąpiłam go masą z bitej śmietany oraz mascarpone. Kostka BRW - Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami. SPOSÓB

RAROSSA
Muffinki choinki 137

muffinki dość dużo urosną). Piec w temp. 160-170stC około 10-15 min. Ciasto jest bardzo wilgotne - trzeba jednak uważać by było upieczone. Piec do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na kratce). Składniki na masę:   masło roślinne  3/4 szk. cukru pudru sok z połówki cytryny 6-7 łyżek

Mania Wypiekania
Muffinki z truskawkami i rabarbarem 149

zmiksować.  Płynną masę dodajemy do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masę na muffinki nalewamy do papilotek, które układamy na blaszce. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę: wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy miękkie, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcieramy całość. Na ciasto nakładamy rabarbar i truskawki i całość posypujemy kruszonką.     Muffinki wstawiamy do nagrzanego

paapilotkaa
Muffinki małopolski smak – z jabłkami i śliwkami 135

gazie i dusimy aż jabłka zmiękną. Kiedy nadzienie będzie gotowe zabieramy się za ciasto. Najpierw przesiewamy mąkę do której dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie do suchych składników dodajemy wodę, jogurt i olej. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do połowy wysokości. Do masy w papilotkach dodajemy po łyżeczce naszego

Kuchenne Wariacje
Leniwe z cebulą i wędzonym serem 124

pokroiłam w piórka. W misce dokładnie wymieszałam serek homogenizowany z jajkiem i mąką – ciasto powinno być bardzo gęste, żeby kluski nie rozleciały się podczas gotowania. Wrzącą w garnku wodę posoliłam i wlałam do niej łyżkę oleju. Zamaczałam we wrzątku łyżkę, odcinałam nią z masy kluseczki (wielkości 1/3-1/2 łyżki) i kładłam je na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłynęły na powierzchnię, gotowałam

Kuchenne zapiski Edyty
Jaglano-serowo-miętowe kluski z sosem truskawkowym 165

rękach twaróg, miód oraz świeżą mięte. Wszystko miksujemy do uzyskania dość gładkiej masy. Dodajemy jajko oraz mąkę i wyrabiamy[ugniatamy w rękach]. Formujemy rulony, które dzielimy na małe kawałki.   Zagotowujemy wodę [wcześniej posoloną], do której przekładamy kluski. Gotujemy około   4-5 minut. Ciasto wychodzi lekko brązowawe od mąki pełnoziarnistej, jeśli zależy nam na białej barwie można użyć zwykłej

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Śmietanowiec z galaretkami 370

Śmietanowiec z galaretkami na upalne dni,  śmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim.  Można dodać również owoce Śmietanowiec z galaretkami Składniki: MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % - 3

Kuchnia Danusi
Amerykańskie naleśniki ze świeżym musem jabłkowo-cynamonowym 209

jabłek - duża łyżka masła - sok z połowy cytryny - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy, następnie dodajemy roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko mieszamy. Dodajemy ubite białka, sól i delikatnie mieszkamy łyżką. Masę smażymy na patelni w formie małych naleśników. Mus: Obieramy 5 jabłek, wydrążamy pestki, blendujemy

upichcona
Domowa tortilla pszenno- kukurydziana 133

łyżeczka proszku do pieczenia, około 250 g mąki ( tyle ile zabierze sobie ciasto ) ( pół na pół kukurydziana i pszenna)  Sposób przygotowania: Mąkę pszenną zaparz wrzątkiem, potem dodaj mleko, proszek, sol i  mąkę kukurydziana. Na końcu dodaj masło i wyrób na gładką, elastyczną masę. Uformuj z niego placki i smaż na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie włóż je jeden

Wielki apetyt
Tarta jaglana ze szpinakiem i pomidorami bez mąki 140

polecam wam tą tartę jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa :)  Składniki :  Na ciasto: - 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej) - 1 jajko ( lub 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami wody) - 2-3 łyżki maki ( ja użyłam kukurydzianej ale można dodać innej dowolnej najlepiej pełnoziarnistej) Masa szpinakowa : - duża paczka szpinaku, można użyć mrożonego - 6-7 suszonych pomidorów - 1 duży pomidor - paczka

zdrowa vege kuchnia
Deser zimowy 108

błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka

królestwo garów
Ciasteczka makaronikowe migdalowe 64

błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku.     zastawa

królestwo garów
Muffiny dyniowe 176

wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszać żeby nie było gródek. Do masy dodawać po 1 jajku, mieszać aż jajko się wchłonie i dopiero dodawać następne. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i znowu dokładnie wymieszać by nie było gródek. Do ciasta dodać zmielone migdały i czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ich ⅔ wysokości

Mama Gotuje
Pancakes Nigelli Lawson 174

jajko, mleko i masło. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gęstej jak śmietana, jednolitej masy. Jeśli masa wychodzi za rzadka/gęsta dodać więcej mieszanki/mleka. Niewielkie porcje (niepełna chochelka) wylewać na rozgrzaną patelnie i smażyć bez dodatku tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, dopiero w momencie, kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza. Smażyć ok.1 minuty. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego! * przepis

CookYourself
Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls) 116

miejsce. Po 30 minutach ciasto raz złożyć i odstawić na kolejne 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 części. Z każdej uformować bułkę. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 15 minut. W tym czasie przygotować masę ryżową na wierzch: 120 g białej maki ryżowej 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ łyżeczki soli

Pełny talerz
Pączki ptysiowe 129

odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej (może być jeszcze lekko ciepła) masy dodajemy sól i wbijamy po 1 jajku dokładnie mieszając. W rondelku rozgrzewamy olej. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Bierzemy rękaw cukierniczy z taką końcówką i wyciskamy gniazdka z ciasta na papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju, papierem do góry, po czym

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ptysie „serduszka” 219

Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Ciasto parzone: Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać serca na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między sercami

Oryginalny smak
Tort mocno czekoladowy 284

Obie maki i kakao przesiewamy ze sobą i w niewielkich ilościach dodajemy do masy, lekko mieszając. Całość przelewamy do średniej tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 25-30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko uderzamy o blat i ponownie wstawiamy do piekarnika na około

Słodkie Przyjemności
Eklery z kremem orzechowym 227

szklanka orzechów włoskichPolewa czekoladowa:100 g czekolady mlecznej30 g masła2 łyżki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Ciasto parzone:Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać eklery (lub nakładać łyżką) na blaszce wyłożonej papierem

Oryginalny smak
Dyniowa krajanka 131

Po Jesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe 167

połamaną na kostki czekoladę roztapiamy w garnku, do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia (masa może pozostać lekko ciepła). 2. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy.3.Składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy jajka, skórkę pomarańczową i mieszamy do połączenia składników. Ciasto schładzamy 1-2h w lodówce (u mnie wystarczyła 1h). 4. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy

Szefowa kuchni
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 158

semolinę mieszamy z solą robimy wgłębienie i kolejno dodajemy jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten.  Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu cisto kilkukrotnie wałkujemy zaczynając od pozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi.- ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy

Basia w kuchni
Makaron chili z królewskimi krewetkami w rozmarynowej oliwie 191

solą I zmieloną papryką robimy wgłębienie i kolejno dodajemy jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten.  Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu cisto kilkukrotnie wałkujemy zaczynając od pozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi.- ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy

Basia w kuchni
Naleśniki z mąki jaglanej z musem jabłkowo- bananowym 168

mąkę inną. Czasami mieliłam otręby owsiane i też był mączka. Jednak  moje eksperymentowanie poszło w kierunku kaszy jaglanej. tak też powstało ciasto naleśnikowe z mączki jaglanej. Przyznaje ,że ciasto  nie rożni się bardzo od zwykłej mąki np pszennej. Może jest bardziej twardsze. Polecam.SKŁADNIKI:5 łyżek mączki z zmielonej kaszy jaglanej3 jajka2 szklanki mlekaolej do smarowania patelniSKŁADNIKI(...)gładką masę.Rozgrzewamy patelnię , smarujemy oliwą i smażymy naleśniki. Powinno wyjść 5-6 cienkich naleśników.Jabłka obieramy , drobno kroimy. do garnka wlewamy pół szklanki wody. dodajemy jabłka, nakrywamy i na lekkim ogniu parujemy. owoce szybko miękną. dodajemy cynamon i dalej nakrywamy,aż jabłka będą miękkie. Do lekko ostudzonych dodajemy dwa banany i miksujemy na mus.Smarujemy ciasto naleśnikowe- składamy

W kuchennym oknie Ewy
484. Z makiem. 126

mąki pełnoziarnistej10g mąki pszennejłyżka kakaaszczypta cynamonuew. coś do posłodzeniaok.45ml ciepłej wodyszczypta soliok.100g masy makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika ona w dziwnych okolicznościach )Wszystkie suche składniki przesiewam do miseczki. Robię na środek mały dołeczek i wlewam wodę. Zagniatam dokładnie ciasto i pozostawiam przykryte ściereczką na kilka minut.Następnie rozwałkowuje i wycinam koła. Nakładam po łyżeczce farszu

More food, love and dreams
Rolada szpinakowa 156

dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Wylewamy całość na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190st C przez 15 min. Z upieczonego placka odrywamy papier do pieczenia i studzimy. Przestygnięte szpinakowe ciasto smarujemy serkiem almette, następnie na niego układamy szynkę drobiową pokrojoną w drobną kostkę / cienkie plasterki

charlotte gotuje
Ciasto z galaretką i truskawkami 178

galaretka cytrynowa 0,5 kg truskawek WYKONANIE: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części. Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody

Serce zamknięte w formie pyszności
Pyszne orzechowe waniliowe babeczki 128

Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Do masy dodajemy mąkę, proszek delikatnie posiekane i uprażone orzechy włoskie i mieszamy całość tylko do momentu połączenia się składników. Mi z tej porcji wyszło 12 normalnych babeczek i 8 małych.  Ciasto przekładamy do papilotek ok 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Malinowe Pocałunki
Wesołych Świąt 148

wstawiamy do lodówki na godzinę czasu 2. Na stole wysypujemy troszkę mąki i rozwałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wyciąć foremką ciasteczka 3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15 min 4. Lukier ubijamy jajka, cukier i sok z cytryny na twardą masę w dwóch miseczkach, pierwszą zostawiamy z białym kolorem a do drugiej  według uznania dodajemy

pichciszto
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 165

daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę  z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.  Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki.  Formułujemy prostokątny placek o wymiarach

Moniki Smakołyki
Dietetyczne waniliowe ciasteczka z nerkowcami 202

pieczenia Aromat waniliowy 2 jajka 1 łyżka serka homogenizowanego Przygotowanie: Masło ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wbijamy jajka (jedno białko zostawiamy w szklaneczce), dodajemy serek, aromat i mieszamy lub miksujemy. Mąkę i proszek wsypujemy do miski i ugniatamy. Z ciasta formujemy długi spłaszczony wałek, dzielimy na pół i wykrawamy prostokąciki. Smarujemy ciasto białkiem, układamy orzechy

Czarnawisienka
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 227

kokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika

Kulinarne przygody Gatity
Powidła mandarynkowe 193

rozgotowania owoców Miękkie owoce przetrzeć przez sito, wsypać cukier i gotować do momentu, aż masa zgęstnieje Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamykać dopiero po całkowitym wystudzeniu. Powidła są doskonałe z białym pieczywem oraz jako dodatek do budyniu i lodów. Można nimi także przekładać ciasta :) Ja swoich nie przecierałam przez sito. W przepisie podano by dolać 2/3 szklanki wody

Proste Potrawy
Naleśniki z ciecierzycy z musem ananasowym 230

można dolać jeszcze wody albo mąki z ciecierzycy jeśli konsystencja nie jest odpowiednia Ciasto odstawiłam na kilkanaście minut, a  w tym czasie obrałam i pokroiłam ananasa, zmieliłam wiórka na mąkę, a potem zmiksowałam ananasa z mąką kokosową. Naleśniki robiłam klasycznie, czyli nalewałam łyżkę masy (za każdym razem mieszałam, bo mąka się oddziela od reszty) na rozgrzaną i posmarowaną lekko

Zdrowa Kuchnia Sowy
Gofry zamiast grilla! ;-) / na oleju rzepakowym 148

łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 żółtka Wszystkie składniki za pomocą miksera łączymy, masa powinna być dość rzadka, aby łatwo się nam ją rozprowadzało na gofrownicy. Gofrownicę należy mocno nagrzać. Za pomocą pędzelka rozprowadź niewielką ilość oleju na płycie gofronicy, łyżką wazową rozprowadzaj ciasto na gofry. Pieczemy na złoty kolor.  Z czym podać gofry? - świeże owoce np. truskawki

SMYKWKUCHNI
CIASTO SNICKERS NA KRAKERSACH 1309

robi, a już szczególnie gdy mamy do tego pomocne dłonie :-) Snickers należy do tego rodzaju ciast, które wraz z kolejnym dniem smakują coraz to lepiej! Dlatego jego przygotowanie proponuję wykonać dzień przed podaniem-wszystko ładnie ściągnie, a smak będzie 100 razy lepszy. Składniki na masę karpatkową: -250g masła -0,5l mleka -1 opakowanie kremu karpatka na 0,5l mleka

Smaczne Zdrowe
Rogaliki nadziewane masą orzechową 167

Ostatnimi czasy często goszczą u nas rogaliki:) Mam dla Was w zapasie klika pysznych propozycji. Pierwszą z nich są małe rogaliki na cieście bardzo zbliżonym do

Z miłości do słodkości
Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem 185

zutylizować wolną i zalegającą w szafce puszkę z masą kr ó wkową? Ano najlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny sos kawowy i mamy idealny deser na jesienne depresyjne popołudnie. Wykorzystałam przepis na ciasto z drożdżówki z jeżynami , który idealny jest do tego typu wypieków. Ciasto zawędrowało do goście, którym mam nadzieje smakowało

Bernika - moj kulinarny pamietnik
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 195

Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie. Nie słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie. Tak przygotowaną masę bananową odstawiam na 5 minut do lodówki - nieco zgęstnieje. Następnie wylewam ją na podpieczony spód

W kuchni Karmel-itki
Rany cięte oraz kłute i najlepsze ciasto bananowe 173

było w przepisie, ale następnym razem zmniejszyłabym ilość przynajmniej o jedną trzecią. Poza tym jednak ciacho jest naprawdę obłędne i jeśli lubicie chlebki bananowe, koniecznie musicie je upiec!Ciasto bananowe z czekoladąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)160 ml mleka2 łyżeczki soku z cytryny150 g miękkiego masła110 g cukru2 jajka300 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka(...)papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masę przełożyć do trotwonicy, wyrównać wierzch.Piec w 170 st. C. przez 60-70 minut, aż do suchego patyczka.Przestudzić 5 minut w formie, przełożyć na kratkę i ostudzić całkowicie.Czekoladę rozpuścić na parze. Partiami dodawać cukier puder, a później creme fraiche, cały czas mieszając.Posmarować polewą ciasto, odstawić do zastygnięcia.Smacznego!Oczywiście cały weekend

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe - najlepsze 142

baze mojej  kuchni.Brulion nadal jest pelny,takze pracy w najblizszym czasie nie zabraknie,tym bardziej ,ze caly czas kusza nowe wyzwania kulinarne.Zapraszam serdecznie do mojej kuchni !Skladniki na ciasto ( na tortownice o przekroju 26 cm):300 g obranej marchewki1 lyzka startej skorki z bio-pomaranczy 2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu 6 jajek Msol125 g cukru1 lyzka(...)masy i rozpuszczenia cukru.Zdjac miske z garnka i dalej ubijac ,az masa jajeczna przestygnie i stanie sie puszysta i gesta.Do ubitych zoltek dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i ostroznie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany, migdaly z proszkiem do pieczenia i wymieszac.Foremke wypelnic przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C.Upieczone ciasto ostudzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wymagające ciasteczka 142

męczarnia jakich mało. Drobno posiekana działa jednak bardzo dobrze) i rodzynki, które nadają tej specyficznej, smakowitej słodyczy. Podsumowując - wyszły naprawdę pierwszorzędnie! Ale ile się z nimi nerwów najadłam...Zagniotłam ciasto - wyszło podejrzanie rzadkie. Siedziało kilka godzin w lodówce, później jeszcze jedną w zamrażarce - i nic. Lepiło się niemiłosiernie, wałkowanie to mordęga mimo, że wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia(...)zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzoną masę rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na kwadrat o grubości 3-4 mm. Przełożyć na blachę razem z papierem na spodzie.Piec w 180 st. C. 12-15 minut.Ostudzić na kratce.Całkowicie ostudzone ciasto pokroić w kwadraty lub wicinać foremką dowolne kształty.Pistacje drobno posiekać.Czekoladę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaroniki czekoladowo-kawowe na bezie francuskiej / Chocolate and coffee macaroons on the French meringue 135

minimum i dodaję po łyżce migdały. Gotowa masa powinna być gęsta. Przekładam ją do rękawa cukierniczego i na przygotowane blaszki wyciskam krążki o średnicy 2 cm. Jeżeli na początku krążki nie będą wychodziły Wam równe i okrągłe nie przejmujcie się - praktyka czyni mistrza:) Blaszki odstawiam na około 20 minut aby ciasto ustabilizowało się a na wierzchu ciasteczek powstała skorupka. Dzięki(...)doprowadzam do wrzenia. Czekoladę łamię na kostki i razem z masłem wkładam do miski. Zalewam gorącą kawą i podgrzaną śmietaną. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia się czekolada i masła. Gotową masę odstawiam aby stężała. Czas od czasu mieszam i sprawdzam jej konsystencję. Jeżeli masa zbyt zgęstnieje można ją podgrzać w kąpieli wodnej. Gotową masą przekładam ciasteczka łącząc je w pary :)SMACZNEGO

Magiczna kuchnia Darii
Ucierane ciasto z aronią 246

Ucierane ciasto z aronią...Gorzki smak aronii pod słodką kruszonką.Idealne dla osób nie lubiących zbyt słodkich ciast.Proste i szybkie w wykonaniu.Zapraszam!Sposób przygotowania:1,5 szklanki mąki pszennej;1 szklanka mąki ziemniaczanej;1 szklanka białego cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;4 jaja;250 g margaryny;300 g aronii (u mnie mrożona) + mąka pszenna do oprószenia owoców.Kruszonka(...)utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na puszystą masę. Stale miksując (na niskich obrotach) dodać obie mąki i proszek do pieczenia.Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać.Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę.Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone

Gospodyni Miejska
40. Bezglutenowe ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym 198

ciasto: - 2 szklanki mąki z ciecierzycy (można dać innej) - 125g szpinaku baby - 1/2 szklanki oleju ryżowego - 3 jajka - 5 łyżek ksylitolu (lub innego słodzika) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  - szczypta soli Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do malaksera wraz z olejem i sokiem z cytryny. Miksujemy. Do otrzymanej masy dodajemy jajka(...)użyłam papieru, ale następnym razem użyję tłuszczu, gdyż otrzymałam nierówne brzegi). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 55 minut. Na koniec warto drewnianym patyczkiem sprawdzić czy ciasto w środku jest już upieczone, jeśli patyczek będzie mokry - przedłużyć pieczenie. Składniki na krem: - 2 serki Apetiny naturalnej lub Philadelphi - 2 łyżki miodu - sok z połowy cytryny Wszystkie składniki miksujemy

Be Fit Be Strong
Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach 332

jakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w pobliskim sklepie - wyjątkowo się sprawdza w takim wypieku. Tym razem babkę zdominował aromat migdałów - użyłam esencji migdałowej jako dodatku do ciasta i płatków migdałowych do posypania po upieczeniu. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):   5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki   1 szkl. cukru (250g(...)zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - aż do uzyskania konsystencji gęstego kogla-mogla . Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać do formy 3/4 ciasta. Do pozostałej 1/4 ciasta dodać kakao, krótko

Grunt to przepis!
Ciasto bananowe z chałwą 165

który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej - u mnie kakaowo(...)pieczenia. Wymieszać do połączenia z reszta składników. Masę ciastową przełożyć do formy - ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam jej natłuszczać i obsypywać bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 40-45 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta.   Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie

Grunt to przepis!