sama dokładnie nie wiedziałam na co... "Chodziło" za mną coś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym(...)cukru brązowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki kakao 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ MALINOWĄ: 500 g malin (użyłam mrożonych) 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody SKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY
Słodko-Słony Świat IlonyDobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki(...)rozpuszczamy drożdże i mieszamy z 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Resztę składników łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto około 10 minut aż zrobi się elastyczne. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i wcieramy
UgotujmyTo.plzasadzie można wymieszać łyżką i tak jest najlepiej. Mimo wszystko trzeba zarezerwować sobie więcej czasu: na pieczenie i chłodzenie ciasta. Moja forma ma średnicę 16 cm, jeśli robicie ciasto w większej blaszce wystarczy podwoić składniki i wydłużyć nieco czas pieczenia, nie wolno jednak zwiększać temperatury. Składniki: 0,5 kg sera (może być z wiaderka) 3 jajka 0,5 szklanki cukru(...)Upieczony sernik wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Przekładamy na paterę i dekorujemy świeżymi owocami. Jeśli wybieramy drobniejsze owoce, jak maliny czy jagody wierzch sernika możemy posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, żeby lepiej trzymały się na wierzchu ciasta. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercytwarożku z wiaderka lub serków homogenizowanych 250 g śmietany 30-36% 1 galaretka malinowa Dodatkowo maliny i jeżyny 2 galaretki malinowe 3 torebki malinowo-żurawinowej herbatki Teekanne ( napar z tej herbaty użyjesz zamiast wody do przygotowania galaretek , które użyjesz na wierzch ciasta) Najpierw przygotujemy ciasto. Czekoladę włożyłam do blendera i posiekałam drobno, wymieszałam z mielonymi migdałami (można kupić
Z Kuchni Do Kuchnidzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej blaszce o wymiarach
Ciastkozercydzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej blaszce o wymiarach
CiastkozercyTort z musem truskawkowym, kremem oreo i żelką z malin zrobiłam dla mojej chrześnicy z okazji jej urodzin. Karolinka poprosiła mnie o tort z cheerleaderką! Mogłam zamówić wydruk na masie cukrowej z takim obrazkiem, ale nie po to poszłam na szkolenie z malowania na torcie do Agnieszki Obłozy z TortLove.pl, aby wyręczyć się opłatkiem! Było to dla mnie ogromne wyzwanie(...)dzień: Tort z musem truskawkowym podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, […] Artykuł TORT Z MUSEM TRUSKAWKOWYM pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysłciasta, a tortu zwłaszcza, więc zebrałam się wreszcie w sobie i odtworzyłam tort, który upiekłam jakiś czas temu na urodziny koleżanki. Tort, który powstawał bardzo opornie i wydawał się być kompletną katastrofą, a okazał się jednym z najlepszych jakie jadłam od dłuższego czasu. I mówię to ja – osoba, która za… Continue reading Wilgotny tort czekoladowo-kokosowy z malinami
brunetkawkuchniciasto położyłam papier do pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor. Nadzienie: - 400 ml śmietany 36% - 250 g białej czekolady - 2 jajka - 500 g mrożonych malin - garść mrożonych jagód Czekoladę połamałam na małe kawałki, wrzuciłam do garnka i rozpuszczałam w kąpieli wodnej. Następnie dodałam śmietankę, mieszając
Receptura smakuserkiem waniliowym i malinami - to moje ULUBIONE naleśniki ! Składniki ( na około 8-10 naleśników ): * 2 jajka * 1 szklanka mąki gryczanej * 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej * 1 szklanka napoju sojowego słodzonego ( lub mleka + 2 łyżki cukru) * 1 łyżka ciemnego kakao, np DecoMorreno * 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem(...)rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować już patelni tłuszczem. NADZIENIE: * 150 g twarogu * 120 g serka mascarpone * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 1 łyżka jogurtu naturalnego * maliny Twaróg rozkruszyć. Do twarogu dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz jogurt naturalny - całość zmiksować blenderem lub mikserem
kolorowotorcikowotakich deserów. Ja swój posiadam od dawna i bardzo sobie chwalę Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru drobnego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao Żelka malinowa : 200 g malin 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka żelatyny Mus jogurtowy z białą czekoladą : 200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka żelatyny 170 g śmietanki 36% 100 g białej czekolady Lustrzana glazura(...)ciasta po całej powierzchni (powinno być cienkie, ale rozprowadzone po blaszce w taki sposób, aby możliwe było później wycięcie z ciasta 6 kółek). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut. Studzimy. W zimnym cieście, za pomocą foremki lub szklanki, wykrawamy 6 okrągłych spodów biszkoptowych. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Maliny umieszczamy
Smaki Na Talerzutemperaturze pokojowej). Szybko zagniatamy ciasto (będzie dość lepkie) , które owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30-45 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia posypanego mąką (w taki sposób ciasto nie będzie się lepiło do wałka) , następnie wycinamy foremką serduszka. Jeśli ciasto będzie za miękkie można(...)blaszkę do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut w 180 stopniach. uwaga: przy wycinaniu ciastek należy pamiętać, aby wyciąć tyle samo spodów ciastek, co ciastek z "dziurką" krem: Maliny podgrzewamy z 2-3 łyżkami wody. Kiedy puszczą sok zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sito by pozbyć się drobnych pestek. Jajko roztrzepujemy z żółtkiem i cukrem. Mieszankę podgrzewamy cały
Bon appetit mon amiewymaga dużej ilości składników. Jeśli ktoś świętuje swoje urodziny w sezonie truskawkowym może śmiało sięgnąć po ten przepis. Przyznam, ze jeszcze nie próbowałam ale zamierzam zrobić to ciasto z mrożonych truskawek, wówczas ten orzeźwiający smak będę mogła poczuć także zimą. Składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka maki pszennej 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru(...)Lekko dociskam, aby masa równomiernie rozłożyła się na cieście. Śmietanę 30% ubijam wraz z cukrem pudrem na wysokich obrotach, dobrze ubitą wykładam na wierzch ciasta, całość posypuję wiórkami czekoladowymi i schładzam w lodówce. Ciasto sprawia wrażenie lekkiego, bardzo dobrze wygląda i jest naprawdę smaczne. Do jego przyrządzenia możemy również użyć malin lub inny owoców sezonowych. Artykuł Torcik z truskawkami pochodzi
Ania gotujePrzychodzę do Was dziś z mega pysznym przepisem na mocno czekoladowe brownie z serem i owocami . Najlepiej komponują się tu maliny lub wiśnie, ale myślę, że i truskawki, czy inne kwaśniejsze owoce sprawdzą się doskonale. To czekoladowe ciasto smakuje obłędnie i zwykle szybko znika ze stołu. Przepis na samo brownie znajdziecie tu- klik . Reszta, czyli ser i owoce to moja
Arbuziakistarta z całej pomarańczy łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody 90 ml oleju rzepakowego szczypta soli dodatkowo: puder malinowy (liofilizowane maliny) świeża mięta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do połączenia w gładką masę. Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości) i pieczemy 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy na kratce i podajemy posypane
Mienta blogktóra nie posiada w domu piekarnika lub osób które uwielbiają takie ciasta trzymane w lodówce, mające galaretkowatą konsystencję. To będzie przepis, który naprawdę polubicie! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: sernik tradycyjny sernik z jagodami sernik z borówkami sernik z malinami sernik z kajmakiem blok czekoladowy Pyszny sernik z bezą Sernik z bezą
nietylkopasta.pltrakcie studzenia równiutko opadnie na całej swojej powierzchni. W tym przepisie jest to naturalne, że opada! Nie panikujcie więc, widząc opadające ciasto podczas studzenia 🙂 Przed podaniem możecie sernik posypać cukrem pudrem i udekorować go świeżymi soczystymi truskawkami lub malinami. Jestem przekonana, że ten przepis przypadnie wam do gustu. Gorąco zapraszam, bo to serniczek godny uwagi nawet największych smakoszy ! Print Sernik
SprawdzonaKuchnia.plstarłam na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut. Kiedy ciasto już się upiekło i wystygło oprószyłam cukrem pudrem. Notatki: * można dodać nie tylko borówki, ale chociażby maliny czy porzeczki Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąserem Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy
karmelowypestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem. * Szklanka o pojemności 250 ml. Można wykorzystać inne owoce sezonowe np truskawki, maliny, brzoskwinie, agrest
Ala piecze i gotujesera białego półtłustego 1 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Sos 1/2 szkl jagód 1/2 szkl malin 1/2 szkl śmietany 2 łyżki cukru Sposób przygotowania Sos Składniki na sos blendujemy Placki Składniki na ciasto mieszamy - mikserem (haki) lub ręcznie. Formujemy placuszki i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z sosem owocowym lub konfiturą. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl
Mieszam w Garnkuwkładamy do miski i mieszamy, ja zrobiłam to widelcem, można również mikserem na niskich obrotach. Mieszanie nie powinno trwać zbyt długo. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała 26 cm. Na wierzchu układamy kawałki jabłek, maliny lub inne owoce. Placek pieczemy ok 30 minut w 180 st. C czyli do suchego patyczka
Dzieje kuchennej Wiewiórychcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp. Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany
Przepisy i porady kulinarne