ciasto z malinami - 7117 przepisów (strona:257/475)

Kruche ciastka z dżemem i czekoladą 90

udały się idealnie, warto pamiętać o kilku sprawach. Ciasto kruche musi być dobrze schłodzone - wtedy jest najsmaczniejsze. Jeśli Wam się spieszy, możecie włożyć ciasto w blaszce do zamrażarki na 10 -15  minut. W innym wypadku chłodzimy ciasto kilka godzin  w lodówce. Można przygotować je też dzień wcześniej. Surowe ciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem(...)dekoracji, np.: garść posiekanych orzechów, płatków migdałowych, wiórków kokosowych, drobnych owoców (np. malin) Kruche ciastka z dżemem i czekoladą, przygotowanie: Mąkę i cukier posiekać z masłem lub rozetrzeć palcami (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtko i opcjonalnie odrobinę zimnej wody, jeśli ciasto będzie się wydawać zbyt suche. Wszystko połączyć i szybko zagnieść. Rozwałkować lub wyłożyć

Lekcje w kuchni
Czekoladowy mazurek z chili 159

Galeo duża szczypta chili Galeo + dowolne bakalie do wypełnienia i dekoracji – u mnie liofilizowane maliny i płatki migdałowe, biała czekolada do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie(...)trzeba dodatkowo podsypywać go mąką). Przekładamy ciasto do foremki i dociskamy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Zgniatamy papier do pieczenia w kulkę (dzięki temu będzie łatwiej go dopasować), wkładamy na ciasto i wysypujemy surowym ryżem (można go później wykorzystać). Spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze 20 minut. Czas, kiedy

Ciastkozercy
Tarta Oreo z malinami 379

Serek mascarpone świetnie nadaje się na różnego rodzaju kremy - ma idealną konsystencję, której nie są w stanie "popsuć" nawet zmiksowane owoce, nie trzeba go zagęszczać i

Ciastkozercy
Ciasto nie tylko lukrem malowane, czyli jak ciekawie ozdobić tort? 178

ucieszą się z takiej formy zabawy. Jak dekorować torty, żeby wyglądały niesamowicie? Sposobów jest wiele i każdy ma swoje własne upodobania. Poniżej pokazuję kilka sprawdzonych pomysłów, dzięki którym Wasze ciasta będą zawsze zachwycające i pyszne. Bita śmietana – baza i sposób na szybką dekorację Bita śmietana prezentuje się pięknie i smakuje oczywiście jeszcze lepiej. Jest jednym z najczęstszych pomysłów na dekorację(...)sięgnąć po ulubione smaki, a przy tym pięknie udekorować tort. Świetnie sprawdzają się w tym charakterze polskie owoce sezonowe – truskawki, maliny oraz porzeczki. Warto pamiętać, aby układać je na śmietanie, galaretce lub masie, aby dobrze połączyły się z powierzchnią ciasta. Mirror glaze, czyli prosta i nietuzinkowa dekoracja ciasta Mirror glaze zachwyca i przykuwa uwagę. Co najważniejsze wcale nie jest trudne

kolorowotorcikowo
Gęsty sos malinowy 223

Uwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni

Moja Delicja
Serniczki pomarańczowe z malinowym kisielem 190

pomarańczy -> Skórka z 1/3 pomarańczy Kisiel: -> Garść mrożonych malin -> 1 łyżka miodu -> 1 łyżeczka żelatyny Ser, jajko, miód oraz mąkę dodajemy do jednej miski. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy serniczki w dowolnym kształcie [ciasto może bardzo lepić się do rąk więc polecam wcześniej zwilżyć dłonie wodą

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
KUCHENNA APTEKA #11 - MALINY 136

Maliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.  Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #11 - MALINY 160

Maliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.  Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu

Kuchnia MagdaLeny
Truskawki zatopione w masie budyniowo – serowej 95

trosze z jednego, jak i z drugiego. Spód przygotowany jest z kruchego ciasta, na którym spoczywa kremowa masa. Masa z budyniu waniliowego z dodatkiem białej czekolady, serka mascarpone, żółtek i śmietany. W tej pysznej kremowej mieszance zatopione są soczyste truskawki. Zamiast truskawek mogą być maliny lub inne miękkie owoce. Polecam ten niesamowity deser, jest niebywałe delikatny, lekki świeży i wiosenny

SprawdzonaKuchnia.pl
Malinowa chmurka 151

Ciasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata. Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com

Milion Smaków
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 137

ciepłej wody 1 łyżka oleju roślinnego  200 g malin mrożonych Mąkę, sól, drożdże suche i cukier wsyp do miski. Wlej ciepłą wodę. Mieszaj drewnianą łyżką. Masa będzie gęsta, ale nie nadaje się do wyrabiania rękami. Wlej olej. Mieszaj, aż całość się połączy i ciasto będzie gładkie. Przykryj ściereczką miskę z ciastem i odstaw w ciepłe miejsce(...)całym ciastem, pozostawiając kilka cm odstępu między kolejnymi kluseczkami. Przykryj je ściereczką jeszcze na 15 – 20 minut. Przygotowuj garnek do gotowania na parze – np. szeroki garnek z wodą, na którym rozłóż gazę, ściągnij gumką i przykryj dużą plastikową miską. Kluseczki gotuj na parze ok 5 minut. Delikatnie odkrywaj pokrywkę, powoli by kluseczki nie opadły. Podawaj z rozgotowanymi malinami. RAZEM

365 dni dookoła kuchni
Sernik z ricotty i mascarpone z malinami 134

Dzień dobry :-) Dziś słodkości. Pyszny sernik z ricotty i mascarpone z malinami. Spód ciasteczkowy, wierzch troszkę dżemu, maliny i borówki. Bardzo lubimy sernik z ricotty, bo

kruche babeczki
Jagielnik owocowy bez pieczenia +FILM 105

Owocowe, zdrowe i pyszne ciasto z kaszy jaglanej na ciasteczkowym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Wielką zaletą tego deseru jest to, że wiele osób nawet

zdrowo i aktywnie
Jagielnik owocowy bez pieczenia +FILM 135

Owocowe, zdrowe i pyszne ciasto z kaszy jaglanej na ciasteczkowym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Wielką zaletą tego deseru jest to, że wiele osób nawet

Zdrowie i pysznie na talerzu